WIIIIHOOOO!!!

Nu jääävlar fungerar bloggen äntligen igen!!! Ni ska bara veta vilken ångest vi har haft de här dagarna. Det har inte varit minsta ”skönt” att vara bloggledig, för vi saknar er ju! Nu ska jag bara försöka få ordning på designen och allt sådant ska på plats så ni får ha lite överseende för det.

Det enda som är lite tråkigt för tillfället är att det saknas inlägg och utkast från den 15 november och fram tills nu men vi hoppas på att få ordning på det också så småningom, speciellt eftersom vi har endel färdigskrivna inlägg i utkasten.

Så imorgon är vi tillbaks precis som vanligt, hoppas ni saknat oss ;)

/ Anna

Krångel, krångel, krångel

Hej på er fina bloggläsare! Go fredag idag eller? Snökaos kan man väl säga att det är här i Vara. Men ärligt talat så känns det bra, fast det får gärna sluta blåsa(men en sa ju inte klaga på nött en inte kan påverka höhö) ;)

Nu är det såhär att anledningen till att ni inte kommit in på vår blogg är för att Webrider håller på och byter startsida samt subdomäner till bloggarna och det har blivit ett problem som inte våra kära administratörer kan lösa. De försöker att kontakta de ansvariga för själva sidan som krånglar men de verkar inte vara speciellt hjälpsamma alls. Tråkigt som tusan tycker vi alla såklart! Amanda och Lamia kämpar på så jag hoppas innerligt att vi är tillbaks så snart som möjligt. Såklart har jag världens blogglust nu när bloggen ligger nere, typiskt… ;)

Då vet ni hur läget är och ni är hjärtligt välkomna tillbaka när allt fungerar som det ska igen! Glöm inte bort oss, hihi!

Kram!

/ Anna

Poor little Taggboll

Idag skulle jag och Anna rida en lugnare tur i skogen med grabbarna, men turen blev lite kortare än vad vi trodde. Anledningen till detta: Klantarslet Tage lyckades trampa på en sten så han ”blev halt”. När vi kom tillbaks till stallet så undersökte vi hovarna och upptäckte att lillen blödde i vänster framhov. Ni ska bara veta hur sjukt synd han tyckte om sig själv idag, haha. Han är ju världens hypokondriker/attentionwhore så det var inga glada miner när vi kom tillbaks.

Ett litet fint omslag a la badhustossor fick han på i alla fall så det inte ska komma något bös in i såret.
Namnlös

Imorgon ska jag iväg och rida Birdie igen, skojs! Och så ska jag även rida Bopps. Får se om jag känner för uteritt eller ett pass i ridhuset/på ridbanan.

/ Emma

”Hästmänniskor”

Ordet hästmänniskor är ett begrepp som jag tror att många av oss hästmänniskor (hehe) har diverse åsikter om. Begreppet används ju ofta när man inte kommer överens med någon annan som sysslar med hästar, och man säger då att denna person är en ”typisk hästmänniska”. Ganska knäppt att generalisera så egentligen, eller vad säger ni?

Ja, visst finns det jäkligt många hästmänniskor som är irriterande på sitt vis, men det finns ju ännu fler ”vanliga människor” som också är irriterande. Anledningen till att vi inte kan komma överens med alla hästmänniskor är ju för att alla ryttare/hästägare har sina egna åsikter om vad som är bra hästhantering och ridning, och många personer kanske vill lägga sig i hur andra gör. MEN detta fenomen återspeglas ju i många andra ”intressen” som anses känsliga. Det är bara att gå in på vilken mamma-, feminism-, eller politikblogg som helst. Där flödar åsikterna i kommentarsfältet och bloggaren blir uppmanad av sina besserwisserläsare att göra si eller så. Alltså, detta är inte typiskt hästmänniskor, utan snarare typiskt VISSA människor.

Jag känner många som sysslar med hästar som är helt underbara, och några som jag verkligen inte gillar. MEN grejen är att jag skulle ju inte gilla dessa personer ”utanför hästeriet” heller. Antagligen skulle jag inte ens veta vilka de var utanför hästeriet. Av just denna anledning tycker jag inte att det finns något som heter ”typiska hästmänniskor”. Alla människor har olika personligheter och olika åsikter. Det gäller helt enkelt att försöka umgås med de personer som man trivs med!

Dunderklumpen i farten, hehe.
7

Vad säger ni, tänker ni på något speciellt när ni hör ordet hästmänniskor?

/ Emma

Lite Skara Hästsport-shopping

Idag har jag & mamma varit i Skara och Lidköping för att shoppa grejer till huset, och vi passade på att dra till Skara hästsport när vi ändå var där. Husligt så hittade vi massor av fint, men det var värre med det hästliga. Vi behöver köpa nya ridbyxor då våra gamla JW börjar säcka ihop totalt med diverse hål osv, och sedan ville jag hitta en fin väst också. Jag provade ett gäng ridbyxor och västar men jag blir så jävla irri på att alla ridkläder är skapade för tjejer utan både röv och tuttar. Ja, jag har tjötat om detta ett tag nu, men det är inte kul att ALDRIG hitta nåt som passar. De flesta ridbyxor sitter bra på benen, men så får jag dem inte ens över röven. De enda ridbyxor jag kan ha är den gamla modellen av JW, och mina nya Ullaredsbyxor… Jag borde verkligen starta ett eget ridklädesmärke, For fat asses, men jag orkar inte hehe.

I alla fall så köpte vi detta: Två par ridbyxor från den gamla JW-modellen. Tyvärr verkar det som om de ska sluta sälja denna modell :(, en Himalaya-saltsten till Tage, och ett par Roeckl vinterridvantar som är grymma!
skara

/ Emma

Bopps idag

Idag fick Bopps gå ett joggingpass i ridhuset, och jag red lite längre än vad vi gjort förut, dock inte speciellt intensivt. Han kändes ganska fin idag, men var lite lång och loj. Det är ändå ok nu när han bara rids igång och bygger upp musklerna igen. I slutet kändes han dock jättefin! Stadig i formen och när jag travade av honom gick han i den perfekt långa/låga formen och höjde ryggen. Fin grabb! Nu i veckan så har vi tänkt klippa honom. Han ser ut som en lurvbjörn just nu, och om pälsen försvinner blir han nog både snyggare och piggare till arbete.

Jag tycker det är lite svårt att veta hur vi ska utöka träningen nu, då jag är så rädd att han ska få upp skadan igen. Detta kommer han säkert inte göra, för han har ju varit friskförklarad i ett par månader nu, men jag är paranoid as always. Han har ridits i 1,5 månad nu, varav joggats (alltså även fått trava och galoppera) i 1 månad. Vi har nog tänkt som så att nästa vecka kan vi börja trava och galoppera över lite bommar och i början av december kan vi börja skutta lite smått igen. Sedan får vi såklart kräva mer av honom i dressyren också så småningom, men han behöver nog bli lite starkare i kroppen innan det.

10

/ Emma

Varierande underlag

När vi rider ut så har vi alltid mycket variation till underlag, en av de stora fördelarna med att stå där vi står just nu. Under den turen som är mest standard för oss så rider vi på lite hårdare grusväg, asfalt, en åker och lite mjukare grusväg. När det är ljust ute så går vi också i skogen en bit där det är sandväg men då rider vi inte på asfalten.

När vi rider på asfalten så travar vi litegrann emellanåt, långsamt och försiktigt. Det händer att vi gör det någon gång i veckan och då alltid en ganska kort sträcka. Jag tror att det är bra för hästarna att rida på varierat underlag och då inte bara i skritt utan även trava lite försiktigt.

7

/ Anna

Den logiska hästsporten

Jag tror att en anledning till att jag älskar ridsporten är på grund av att så mycket inom den handlar om logik. Jag har alltid varit en logisk tänkare snarare än en teknisk människa, och därför blir jag väldigt frustrerad när något ”bryter” mot logiken.

Några exempel på hur jag tycker att ridsporten är logisk:

Inom ridningen. Många av våra hjälper vid ridningen tycker jag är jäkligt logiska. Typ om vi lutar oss framåt så springer hästen snabbare, och om vi lutar oss bakåt går det långsammare, vilket även en nybörjare förstår det logiska i. Detta går ju att relatera till exempelvis hur vi gör när vi cyklar. När vi vill att det ska gå snabbare ställer vi oss upp, lutar oss framåt och trampar.

- Hur utrustning inverkar. Jag tycker att även om det inte alltid finns ”vetenskapliga bevis” på hur utrustningen vi slänger på hästarna påverkar dem så går det att lista ut med logiskt tänk. Till exempel de nya bröstorna som kom ut för drygt ett år sedan. För mig är det självklart att hästens bogrörelser hindras om de har en ”stång” som trycker på dem. Ett annat exempel är det där med nosgrimmor. Hästarna borde känna obehag om vi trycker igen näsborrarna med en rem.
stor-28042005122753

Hjälptyglar. Jag förstår verkligen inte det logiska med att använda sig av hjälptyglar (typ graman) i ridningen med syfte att få hästen att ”jobba i form”. En hjälptygel får ju oftast hästen att böja på nacken, men den behöver ju verkligen inte jobba rätt med resten av kroppen för detta. Enligt mig kommer en bra form (och huvudposition) genom arbete ”bakifrån och fram”. Hästen måste jobba korrekt med bakbenen och ryggen innan den kan ”sänka huvudet”, och detta hjälps ju inte för att vi slänger på hästen en hjälptygel. När hästen är tillräckligt stark & musklad, och när ryttaren rider rätt så kommer också hästen att arbeta i en korrekt form. Jäkligt logiskt, eller hur? Något som är ologiskt tycker jag är att tvinga hästen till att arbeta i en form den egentligen inte orkar arbeta i. Det borde ju skapa spänningar om något.

Grym bild! Jag kan riktigt känna energin flöda genom hästen och ryttaren bara genom att titta på den.
circle-of-aids-horse-riding

Vad säger ni, tycker ni också att hästsporten är en logisk sport överlag? 

/ Emma

Recept – spaghetti bolognese

Här kommer ett recept på en såå galet god bolognese/köttfärssås! Det blir ju dock allra bäst om man provar sig fram, eller som vi brukar säga, freewheelar lite. Men såhär har vi gjort när vi lagat mat till cirka 8 portioner:

U need this:

• Blandfärs(eller quornfärs för all del ;)) 600-800gr(vi hade 800gr)
• En stor paprika
• En gul lök
• En stor riven morot
• Cirka 10-15 ganska stora färska champinjoner
• Två klyftor vitlök
• Ett paket krossade tomater(390 gr var det i det paketet vi använde och vi använde märket Delizie)
• Ett paket passerade tomater(390 gr även här från samma märke)
• 2dl matlagningsgrädde
• Kryddor: salt, svartpeppar, paprikakrydda, oregano och vitlökskrydda

Sen är det bara att bryna löken och köttfärsen tills det fått färg, ha i grönsakerna och sen ha i grädden, de passerade tomaterna och de krossade tomaterna. Sen smaksätter man med kryddorna och så får man låta det koka ihop lite. Det viktiga är att smaka av hela tiden när man kryddar så det blir precis så som man vill ha det :) Jättesimpelt och jättegott! Serveras såklart med spaghetti. Gärna med riven parmesanost på, mmh ;)

köttfars

/ Anna

Klättring

I förmiddags red jag ut en sväng på Taggemannen, och vi passade på att rida iväg och klättra lite när det ändå var ljust ute. Idag var det faktiskt ganska kyligt ute för första gången iår (typ 2 plusgrader) men det var bara härligt att slippa det förbaskade regnet som har varit konstant de senaste veckorna. Hellre lite kallare men soligt, än regn och rusk!

Tage skötte sig i alla fall som en liten ängel idag. Pigg och glad och han krånglade inte en enda gång :) I backarna försökte han smita lite och springa upp, lat som han är. En gång lät jag honom galoppera upp för en liten backe och satan vad glad han blev då, haha. Anna skulle ha ridit Boppen i ridhuset idag, men det var så mycket folk + hinder där inne så hon struntade i det. Det får bli en uteritt för båda hästarna imorgon istället.

fb

Idag har jag & Anna dessutom lagat en riktig paradrätt, och vi tänkte bjuda på receptet här imorgon. Så jävla göttigt äre!!

/ Emma

Enligt mina beräkningar…

Ska det bli en mild vinter iår! De senaste åren har jag nämligen fört lite ”statistik” och kommit fram till att vintrarna här i södra Sverige verkligen antingen har varit svinkalla/snöiga eller jättemilda. Let´s take a look:

2010/2011: Kall & jävlig. Dock inte lika mycket snö som året innan då vi var oroliga för att de stora snöhögarna inte skulle hinna smälta bort innan vi tog studenten, haha.
2011/2012: Mildaste vintern evah? Det kom knappt någon snö öht och det var plusgrader nästan hela vintern vad jag minns. Den här bilden är liksom Tagen 30 december:
11

2012/2013: Längsta vintern evah? Förra året attackerade vintern oss utan någon som helst förvarning med massor av snö och nästan 20 minus direkt i början av december. Sedan höll sig detta kalla vädret ända fram till… april. Seriöst, vintern tog verkligen aldrig slut. Inte fick vi någon vår heller utan vintern hoppade direkt till (en visserligen otroligt fin) sommar. Bilden nedan är från 2 december. Det är inte ofta vi har så mycket snö & kyla så tidigt på vintern.
9

Så därför hoppas jag att den här vintern blir riktigt mild och skön. Jag vet att vi hästmänniskor ofta har delade meningar om detta. Vissa älskar snön och tycker den är mysig, medan andra (jag) bara tycker att den är jobbig. Sen är jag så jävla frösen (som vi säger här) + blåskatarrbenägen också så därför hoppas jag på milt väder!

Vad hoppas ni på för vinter? Kall & Snöig eller Mild & Grön?

/ Emma

Jäkligt smart grej!

Efter att ha sett dessa slow feeding-nät från caisasshop.se på [Linas blogg] så känner jag bara… fasen vilken bra idé! I want them too :D Det blir ju en naturligare ätställning för hästarna och mindre spill på golvet (även om det inte är mycket med de vanliga näten i och för sig). De är ju helt perfekta att både ha i boxar på kvällarna/nätterna, men även i lösdrifter på dagarna.

/ Emma

Gårdagens experiment

Igår så provade vi ett litet ”experiment” i stallet. Vi gjorde nämligen som så att vi lade in både hö i slow feeding-näten OCH på golvet i boxarna, för att se vart hästarna föredrog att äta. Vad blev då resultatet av denna ”forskning”?

Boppen: Konstigt nog så föredrog han att äta från nätet. Kanske gillar den store grabben lite extra utmaning?

Tage: Det blev inget chockerande resultat med Tage. Latmasken nummer 1 valde såklart att äta från backen. Så snabbt han kan tugga i sig maten, desto bättre!

En latmask och en pillevink.
6

/ Emma

Skritt och trav i skogen

Idag fick bägge grabbarna gå en liten tur i skogen. Jag red Taggs och pappa red Boppen. Dock var pappa inte så smart(hehe) så han hade lite för långa läder till att galoppera så vi skrittade och travade bara. Mysigt!

Jag har också kommit fram till att jag ska ”sänka kraven” litegrann med Tage nu när det är så jäkla ruggigt ute. Jag ska försöka att rida 4 ggr/veckan för att hålla igång honom men jag tror faktiskt att det är viktigt att sänka kraven så att man inte tröttnar. Sen om det är fint väder får man såklart passa på, men nu har det fan vart skitväder i två veckor! Skärpning vädergudarna ;) Sen har jag inte bråttom med Tage på något sätt, jag har inga tävlingar inplanerade och sådär utan vi tar det lite som det kommer så därför funkar det bra för oss att dra ner lite nu på vintern.

16

/ Anna

I julklapp önskar jag mig…

En grön jul & vinter. Snö & is gör det så jobbigt att färdas både till fots och i bil, även om det är fint.

Friska hästar. Ingen förklaring behövs. Så mycket oflyt som vi haft det senaste tycker jag gott och väl att vi borde ha friska hästar i 10 år framöver ;)

En ny mobil. Efter att ha dödat min kära Sammy på cementgolvet har jag just nu en gammal HTC som reservmobil. Internet funkar men varken Instagram eller Facebook. Ja, ni förstår nog hur jobbigt detta är!

Pengar. Tycker det är mycket bättre att få pengar än andra saker som jag ändå inte skulle använda.

Vad önskar ni er?

/ Emma

Söndag

Eftersom jag har ångest över att bara ha suttit hemma hela helgen så tänkte jag faktiskt bege mig mot Skövde nu på förmiddagen och se på mina kompisar när de hopptävlar. Och längta ännu mer tills jag själv kan tävla då ;) Ibland är det faktiskt goare att bara vara publik på tävling tycker jag, men nu när jag inte har tävlat på snart ett halvår så suger det i tävlingsnerven.

Annars har vi bestämt oss för att klippa Boppen nästa helg, och idag ska vi istället försöka städa lite bland våra täcken. Plus rida grabbarna såklart. Nu på helgerna så får vi ju passa på att rida ut på dem när det är ljust ute.

Ikväll är det dessutom äntligen dags för MTV EMA 2013! Som den nörd jag är så har jag längtat läänge ;) Ikväll håller jag tummarna för att mitt och Annas favoritband 30 seconds to mars tar hem Best Alternative och Best Video. Sedan håller jag såklart tummarna för Avicii i Best Electronic, men jag hoppas även på vinst för Miley Cyrus i hennes kategorier. Coolare brud finns inte! Någon mer EMA-nörd som sitter bänkad ikväll?

2

Hoppas att ni har nåt skoj inplanerat i agendan idag :) Vi hörs senare!

/ Emma

Före-bilder på stallet & ladan innan renovering

Då var det dags att bjuda på före-bilder av ladan och stallet. Kort och gott kan vi säga att det just nu är ganska slitet, men har helt klart potential att bli ett riktigt drömstall för oss.

Här har vi insidan av ladan. Vi kommer att ha ladan som foderutrymme men också bygga en sadelkammare. Vad vi gör med resten av utrymmet får vi se.
12 3 4

Siris lilla krypin för tillfället. Hon får så fina gröna ögon med blixt ;)
5

And here comes le stable. Vi ska renovera om stallet helt och hållet. Förut fanns det en box och en lösdrift i stallet, men vi vill bygga om så vi kan få 4 boxar. Dessutom är det alldeles för lågt i tak, så vi måste fixa det också.
6 7 8 9 10

Den här delen har använts som ridbana förut, och vi har tänkt göra en ordentlig paddock av det hela.
11

En liten del av vår mark. Totalt har vi 4 hektar mark, vilket känns perfekt för ett litet lantbruk som vårat.
12

/ Emma

Bästa killarna!

Åh kommer leva på den här dagen länge ♥

Jag har känt att min motivation dippat lite nu det sista när det gäller hästarna. Emma har ju lite ont i röven/låret så hon kunde inte rida idag och då red jag bägge hästarna.

Tage fick gå ute i skogen precis som vanligt och jag tog den halvlånga/längre rundan som tar kanske 45 minuter att rida. Om han krånglade? Nej! Det enda han gjorde var att skjuta ut bogen två gånger när jag ville svänga honom och han försökte övertyga mig om att vi skulle åt det hållet han ville istället, men han var så himla lätt att övertala. Duktig fuxis!

Sen red jag Boppen i ridhuset, det började spöregna när jag red Tage så jag var inte så pepp på att rida ut i skogen eller i paddocken. Han var superfin idag, hade lite mer ”elektriska” steg mot i torsdags när jag red honom sist och lyssnade så fint så! Galopperade över en bom ett par gånger också som lite omväxling.

Fina killarna! ♥

18

/ Anna

Gilla & Ogilla

Gillaa
Respektfulla medtrafikanter. Nu när jag rider Birdie så innebär det att jag behöver åka på E20 mellan Vara och Fåglum betydligt oftare än förut. Den vägsträckan är hemsk och det går knappt att köra om ifall bilarna/lastbilarna inte ligger i vägrenen. Därför ger jag tummen upp för alla trafikanter som går ut i vägrenen/visar respekt på annat vis så jag kan köra om och slippa köra i snigelfart hela vägen.

Ridhjälmar. En väldigt billig livsförsäkring, och dessutom är de flesta hjälmar idag väldigt snygga.

Det milda novembervädret. Jag är verkligen inget fan av vintern och kylan, och därför är jag lycklig över att vintern inte har kommit hit än. Temperaturen ligger på ungefär 10 grader, vilket är perfekt att rida i tycker jag.

Swefilmer.com. Som student så har jag blivit beroende av x antal serier och därför är det perfekt med swefilmer som lägger upp alla nya avsnitt med svensk sub. Så gött att ha alla serier samlade på ett ställe och kunna streama dem gratis. Förutom serier finns det massor av bra filmer att se. Jag & Anna såg senast Min låtsasfru med Jennifer Aniston och Adam Sandler, och den var sjukt bra!

Ogilla

• Passform på ridkläder. Jag tycker det är tråkigt att nästan alla ridkläder är sydda efter en och samma mall. Varför finns det inte olika ”modeller” bland de olika märkena? Tex ridbyxor med antingen korta, normala och långa ben, eller kavajer för små eller stora tuttar? På så vis hade alla ryttare kunnat hitta kläder som passat dem perfekt.

Lera. Vi var skonade från leran en bra bit in på hösten, men efter oktobers mitt så kom regnet och nu badar vi i lera igen. När vi flyttar våra hästar till vår gård ska vi se till att bygga ordentliga höst/vinterhagar med grus så vi slipper den förbannade leran!

Mörker. Seriöst, det suger att det är kolsvart redan vid femtiden på eftermiddagen nu. Mörker kan vara den största motivationsdödaren evah.

Mörbultade jag. Just nu är min kropp rejält mörbultad och stel. Förutom min onda svanskota så har jag lyckats få en rejäl lårkaka på utsidan av vänstra låret, så just nu gör det ont att sitta, gå och ligga ner på vänstersidan. Det får bli ridvila för mig idag helt enkelt!

/ Emma

5 års trogenhet

Jag tror att de flesta av er har hört den lilla ”regeln” att ens hjälm bör bytas ut om ryttaren har åkt i backen. Vi kan säga som så att jag & Anna håller oss inte speciellt bra till den regeln. Vi har nämligen haft våra JW-hjälmar i 5 år. Plus att jag inte har någon aning om hur många gånger jag har åkt av med min. Minst 20-30 gånger i alla fall, varav två av dessa gånger har jag ramlat av rätt på huvudet (alltså så mycket på hövvet att det först blev svart och sen såg jag stjärnor). Trots dessa eventuella varningssignaler är vi våra kära gamla JW-hjälmar trogna, även om vi nog borde köpa nya. Men på något vis så känns JW-hjälmarna så mycket tryggare än till exempel GPA. JW är ju ”tjockare” och mer rejäla, så jag upplever att de borde skydda huvudet mer än GPA, och inte gå sönder lika lätt. Nu behöver det ju inte vara så, men min hjärna har intalat mig det i alla fall.

Bästa JW-hjälm ♥ U protect my precious head so well
2

Följer ni denna regel eller har ni också haft era hjälmar ett bra tag?

/ Emma