Luften i stallar

Jag tycker det är intressant att jämföra luften i olika stallar. I vissa stall verkligen stinker det häst, medan i andra luktar det ingenting. I vårt stall luktar det nästan ingen häst över huvud taget. Det tror jag beror på att hästarna står inne såpass lite, i kombination med bra ventilation och sågspån som strö i boxarna. Jag vet inte om sambandet mellan mycket hästlukt = dålig ventilation stämmer, men jag tycker helt klart luften känns fräschare när det inte stinker häst. Då kan man dessutom vistas i stallet i vanliga kläder utan att dra åt sig någon lukt. När jag och Anna gick på bio förra veckan skulle vi hämta ett täcke på ridskolan i Skövde innan, och där inne stank det verkligen häst. Det satte sig direkt i kläderna och håret trots att vi bara var där inne i max 5 minuter. Inte så nice när man har på sig vanliga kläder och ska vistas bland folk efteråt!

Sedan är det säkert lättare att hålla fräsch luft i stall när de är mindre, men i de två stallen vi stått i tidigare har det inte heller luktat mycket häst trots att det varit större anläggningar där hästarna stått inne betydligt längre än här.

Ventilation!
2

Luktar det mycket eller lite häst i era stall? Vet någon om det finns någon samband med mycket hästlukt och sämre ventilation?

/ Emma

Paddocken

Igår snöade det som sagt här på Varaschlätta, och trots detta + 7 minusgrader är paddocken ridbar tack vare pappsen! Han plogade den igår och eftersom han har saltat den förut är den tinad och fin.

Då folk har frågat hur vi underhåller paddocken kan jag meddela att pappa har saltat hela paddocken två gånger. Han använder då 500 kg salt/gång, vilket ungefär ger 0.3 kg salt/kvadratmeter. Han harvar ner saltet 3 cm i gruset, och detta har hållt finemang hittills. 

paddock

/ Emma

Hoppning

Idag har Anna och Samuel hoppat hästarna. Samuel red Tage och Anna Boppen för första gången på väldigt länge. Hon tyckte att han var superfin i dressyren och det är kul att höra :) Han är ju tyngre att rida än Tage av förståeliga skäl, så Anna tyckte det kändes ovant och det är inte så konstigt. Det hade gått bra i alla fall och kanske kommer det upp film på dem också om Anna tillåter detta ;)

Samuel hade lyckats ramla av även detta hoppass på Tage. Han hade tydligen varit svinpigg så det hade blivit en liknande avramling som förra gången. Förutom avramlingen hade det gått galant :) Man får onekligen bra balans av att rida Taggbollen och det gäller att göra allt rätt, annars får man tugga grus ;) Det är tur att Samuel är tuff och har förbannat bra balans med tanke på hur kort han har ridit!

Extremt dålig bild pga det jäkla mörkret, men här är Samuel och Tage från idag:
8

/ Emma

Sicket bordsskick Boppen

Boppis är så jäkla söt när han äter i hagen. Först gräver han ner huvudet så långt det bara går…
mat1

och när han sedan får upp huvudet har han hösilage i hela ansiktet ♥
mat2

Bra bordsskick var det här ja ;)

/ Emma

Årets första snö

Inatt har anlände årets första snö hos oss. Väldigt knäppt att vi inte haft någon snö förrän nu, den 27 december! Tror det borde vara någon sorts rekord. Det är alltid lika kul att släppa ut hästarna i hagen när den första snön har kommit. De blir lika förvånade varje gång ;) Jag tänkte bege mig ut och fota dem litegrann nu. Tage är den häst som är mest glad. Han fullkomligt älskar snö :)

Annars så ska jag iväg på gymnasie-reunion i eftermiddag så det blir ingen ridning för mig idag. Kanske rider Anna Bopps en sväng istället om vi får plogat paddocken. Det är tänkt att Samuel ska hoppa Tage idag också, och om det blir av får Anna berätta hur det gick senare.

Snö-Tage pampar fram för några år sedan.
3

/ Emma

Lovord från Peter Eriksson

Hallå allihop! Idag ligger vi lågt efter gårdagens partaj men vi ska snart tillbaks till gården. Samuel ska rida och jag ska ha träning. Ikväll ska vi iväg igen på kalas så det är fullt upp!

Jag måste bara berätta en grej först. Vår kompis jobbar hos Olof Schmidt  (stavning?) och hon visade filmen när Samuel hoppade Tage för Peter Eriksson.  Peter sa att Samuel var en riktig talang. Härligt att höra från en os-ryttare ;)

Selfie stick-selfie från igår!

image

/ Emma

Juldagen

I förmiddags tog vi oss en tur ut i skogen tillsammans med Gabriella och Jonte. Det blev mest skritt och lite trav idag då det var lite halt ute, och grabbarna skötte sig fint även om det var lite läskiga människor ute ;)

Idag är första riktigt kalla dagen här på schlätta (-7), men trots detta har vi inte fått minsta lilla snö än. Helt sjukt att det snart är Januari och vi har inte fått någon snö som lagt sig på hela hösten/vintern hittills. Det brukar ju alltid komma någon omgång åtminstone! Inte mig emot, hehe :) Vår paddock är för övrigt inte frusen heller utan superfin. Tänkte skriva ett eget inlägg om hur vi underhåller den senare. Ikväll blir det traditionsenlig utgång och det ska bli svinroligt. Hoppas ni får en fortsatt trevlig jul allihop :)

9

/ Emma

Våra bästa julklappar

Igår fick vi många fina julklappar och vi blev jätteglada över allihop. Vi fick dock två stycken av mamma & pappa som vi blev extra glada för eftersom de stod överst på vår önskelista och som vi velat ha ett tag :)

Jag (Emma) fick en Samsung galaxy alpha. Jag har haft en s3:a sen tidigare och det är inget fel på den, men jag ville byta upp mig och få bättre kamera bland annat. Hittills är jag väldigt nöjd och jag gillar verkligen Samsung, men tänkte komma med en lite bättre utvärdering om ett tag då jag fått önskemål om det :)
samsung

Annas favoritjulklapp blev en väska från Michael Kors. Hon har använt samma väska i flera år och ville därför ha en ny. MK-väskan är verkligen sjukt snygg och har förhoppningsvis också riktigt bra kvalitet med tanke på märket!
mk

Vi fick faktiskt inte en enda hästig julklapp, förutom de vi köpte åt varandra under SIHS då. Vi har redan det mesta vi behöver/vill ha hästmässigt och då är det kul att få andra saker :)

Fick ni någon klapp ni blev extra glad över? Eller någon som var extra rolig att ge bort kanske?

/ Emma

Balansträning

I förmiddags hann vi med ett pass i paddocken på grabbarna innan det bar iväg på julfirande. För Boppens del blev det balansträning, alltså att jag red hela passet endast med stöd på innertygeln, vilket är betydligt svårare än det låter. Är inte hästen balanserad drar den inåt med en gång. Boppis kändes mer obalanserad i vänstervarvet i början, men mot slutet av passet löste det sig fint :) Är nöjd med honom idag!

Anna red dressyr på Tagis och hon fokuserade mycket på att få honom lång och låg. Tage vill gärna korta ihop sig och krulla ihop sin lilla hals, men idag sträckte han ut den så fint och fick riktigt bra takt. I galoppen behöver han fortfarande komma ut mer med halsen, men det ska Anna vara noggrann med att jobba vidare på. Hon var också riktigt nöjd med Tagis idag. Kul att båda grabbarna var fina såhär på julafton :)

Här kommer en film på Boppis idag som Anna filmade där jag visar hur jag rider med bara stödet på innertygeln. Yttertygeln håller jag bara lite i så den inte ska slänga mot hans bog eftersom det känns lite farligt, speciellt med tanke på att han har en tendens att skutta åt sidorna ibland ;) Jag har i alla fall aldrig något stöd i den utan den glappar hela tiden! Klurigt, men roligt när det går bra :)

/ Emma

Fulaste/roligaste bilden någonsin på Tage

Haha jag satt hemma och kikade på gamla inlägg på min Facebook och jävlar vad mycket kul det finns där. Bland annat bilden nedan på Tage. Jag började garva högt när jag såg den för han är så fruktansvärt ful på den, haha! Snacka om evil face ;) Tror aldrig han gett en sådan mördarblick förut!

fail1

/ Emma

God jul!

Vi vill önska alla härliga läsare en riktigt god jul! Hoppas att ni får en fin dag oavsett vad ni hittar på :) Vi kommer börja vår dag med ett ridpass i paddocken på grabbarna, sedan blir det jullunch hos mamma & pappa följt av firande med släkt här på gården ikväll. Fullt upp hela dagen med andra ord! Har ni någon paus i julfirandet tycker jag ni ska kika in här då det kommer komma upp ett par inlägg till under dagen :)

aa5

/ Emma

Mer Boppis

Jag är så glad över att min underbara häst känns så fin och glad just nu ♥ Vi har varit med om extremt mycket motgångar, men där emellan har vi förjäkla kul! Han fyller 18 nästa år men känns fortfarande superfräsch och det är härligt att känna :)

9 10 11 12 13 14 15

/ Emma

Gymnastikhoppning

Idag byggde jag upp en gymnastikövning för Bopps. Tyckte att det var på tiden att vi hoppade lite sånt också, för det var faktiskt ett bra tag sedan (förutom lite studs hemma då). Han har vilat lite varannan dag den senaste tiden och med tanke på hur otålig han var i stallgången trodde jag att han skulle vara jättepigg och spänd idag (det blåste mycket också), men där hade jag fel. Han var precis lagom pigg och kändes så himla mjuk och fin i kroppen. Härligt! Han slarvade dock lite i hoppningen i början, men så fort jag red in med ordentligt tryck i galoppen hoppade han även med tryck i sprången. En sådan övning som jag red idag är ganska jobbig för hästarna, så det gäller att inte hoppa för många gånger.

Här kommer en liten film från dagen. Jag hade 3 meter mellan studsen, 6 meter mellan studs-räcke och 10 meter mellan räcke-oxer. Tighta avstånd med andra ord för en så stor häst, men jag ville att han skulle få tänka till endel själv och hoppa upp sig. Hade jag hoppat högre skulle jag dock längt de två senare avstånden en halvmeter :)

Hästtransport

Smart lösning!! Tänkte fråga något helt annat, nämligen vad ni har för hästtransport? jag funderar nämligen på att köpa en och undrar om ni har erfarenheter av vad som är bra att tänka på, vilka modeller som är bäst/mest prisvärda? Kram

Vi har en transport från Värmlandsvagnen som vi är väldigt nöjda med. Jag vet inte vad modellen heter, men den är både snygg och riktigt bra. Vi hade tidigare en annan transport från VV som var väldigt gammal och därför sliten på utsidan, men den var hel på insidan och krånglade aldrig. Jag kan säga att vi aldrig har haft några problem med våra transporter från VV trots att vi haft de olika modellerna i många år. Helt klart prisvärda transporter som man kan lita på! Jag vet faktiskt inte någon som har varit missnöjd med sin VV, så det är definitivt ett tips från oss :) De är ”rejäla” liksom, och håller även för bamsingar som Boppen ;) Visst finns det billigare transportmärken men vad jag har förstått verkar de inte vara lika hållbara som andra alternativ.

Vår nuvarande transport.
IMG_20121021_110659

Vad har ni andra för transporter? Något speciellt märke ni kan rekommendera eller ”varna” för? :)

/ Emma

21 december

Är det bara jag som tycker det känns helt knäppt att det bara är 3 dagar kvar till julafton? December har gått så fort, och det är jag bara glad över eftersom jag är vinterhataren nr 1. Är också glad över att det varit så milt väder, men det verkar det bli ändring på efter jul :( Well well, jag har njutit och nu är det nästan en mindre vintermånad kvar för säsongen, gött! Vi har dessutom lagat köttbullar till julafton idag och det känns riktigt gött att det är avklarat. Goda blev de också :) Inte så förvånande visserligen när det är mästerkocken (dvs jag själv) som gjort dem ;)

Idag har Anna ridit ut på Tage medan Bopps har vilat. Han kommer få lite mer vila över jul/nyår har jag bestämt eftersom han verkar vara tillräckligt lugn för det. Han har trots allt ridits 6 dagar i veckan i princip varje vecka under hösten så det förtjänar han innan tävlingssäsongen drar igång igen :) Imorgon är det dock gymnastikhoppning på schemat så det lär bli ett riktigt ordentligt pass och det ser jag fram emot! Förhoppningsvis kommer jag då ha lite bilder att bjuda på också!

3

/ Emma