Första tävlingen nästa år?

Tävlingsterminen 2015 börjar ganska tidigt nästa år. Första tävlingen som jag planerar att rida om vi båda håller oss friska och känner att vi är i form i övrigt blir i Falbygden den 24 januari. De har både 1m och 105 cm så antingen rider vi båda eller så mjukstartar jag genom att bara rida 1m-klassen :) Det beror på hur bra form jag tycker vi är i!

Faktum är att det finns riktigt många lokala tävlingar i västergötland i början på nästa år, vilket såklart är kul. Falbygden som är en av mina favorittävlingsplatser har hela 3 lokala tävlingar inom knappt tre månader. Tänkte försöka bege mig ut på alla Falbygdens tävlingar, men även till Alingsås tävling. Det är väldigt skönt att ha så bra tävlingsarrangörer så nära oss :)

3

Hur har ni det med tävlingar hos er i början av nästa år? Stort eller litet utbud?

/ Emma

Tomt i december

Jag rider min sista tävling för året nu till helgen, av den enkla anledningen att det inte finns en enda tävling kvar i år efter den. Riktigt tråkigt, för det brukar alltid finnas någon lokal hoppning i december också, men i år slutar den tävlingsterminen redan i mitten av november. Tråkigt nog har jag inte heller hittat en enda pay and jump/clear round i västergötland i december. Jag tänker inte åka på någon klubbtävling och bli tvungen att fixa medlemsskap liksom.

Anledningen att jag tycker det är så tråkigt att hela december antagligen blir tom är för att jag vill ha något att träna till. Med regelbundna tävlingar kan jag hålla uppe motivationen även under årets tråkigaste hästmånader. Nu får jag väl helt enkelt försöka intala mig att istället träna hårt och välplanerat för att kicka igång 2015 riktigt grymt!

2

Vet ni västgötar om ifall det finns några pay and jumps att åka på i december? Har ni andra också det tomt med tävlingar i december?

/ Emma

Hur går det egentligen med målen?

Jag tänkte att vi backar tillbaka 10 månader för att kika på ett inlägg som jag skrev i december inför årsskiftet – nämligen om vilka mål jag hade/har inför 2014. Hur har det egentligen gått med dessa?

Mitt enskilda mål för 2014:
Komma igång ordentligt med ridningen igen och gärna komma ut på tävlingar om det fungerar för min älskade röda lilla pålle. Och om det nu funkar så vill jag komma ut på LA till hösten, gärna med godkända resultat! - Jag måste faktiskt säga att jag har kommit igång ordentligt igen. Dock har det bara blivit en tävling för oss som gick jättedåligt, så det är tråkigt! Jag har aldrig någonsin tävlat så lite som jag gjort de senaste två åren och jag saknar tävlandet. Nästa år blir det förhoppningsvis mer!

Sen hade jag och Emma två gemensamma mål:
Få igång en liten verksamhet på gården. - Här är jag visserligen inte så delaktig då det mest är Emmas företag och sådär, men jag hjälper till i den mån jag kan. Och javisst, det har vi ju fått igång och det rullar på. Kul! 
Skaffa BE-körkort(nej, vi vill inte ha något utökat, vi vill ha riktigt BE) - Hehe… Nej, det här målet har vi ju inte riktigt klarat av. jag borde dock ha gjort det, så får fasen kicka mig själv i röven och ta det nästa år för jag tror inte jag hinner eller orkar ta tag i det i år. Ärligt talat så har jag faktiskt glömt av detta, haha! Smart där Anna :D

outfit2

/ Anna

Anmäld till första tävlingarna efter skadan

Nu har jag anmält mig och Boppen till de första tävlingarna efter skadan. Det blir i Trollhättan den 25:e oktober och i Lidköping den 2:e november. Dessutom har jag planerat att rida i Falköping den 15:e november också, vilken verkar bli årets sista tävling, tyvärr.

I Trollhättan och Lidköping kommer jag bara att starta en 1m-klass/tävling. Det räcker med en klass i början när vi inte är i toppform, och att starta 90 cm clearround ”bara för att” känns så onödigt när han är så rutinerad. Det ska bli kul i alla fall :) Just nu känner jag att vi är väldigt ringrostiga i hoppningen, och vi har inte ens hoppat ett hinder på en meter efter skadan. Dessa tävlingarna sporrar mig lite att träna mer så vi verkligen kommer igång. 1m brukar kännas väldigt lågt på Boppis så bara vi får hoppat ordentligt ett par gånger till så kommer det nog kännas rimligt med tävling om några veckor :)

Har för övrigt konstaterat att jag nu tre år i rad rider ”första tävlingen efter skadan” i Trollhättan, haha. De tajmar in sig väldigt bra efter klant-Boppens igångsättningar ;)
8

/ Emma

Veckoplanering Tage

Tänkte att jag kunde dela med mig av min planerade vecka för Tage! Nu kan det såklart komma ändringar, mina planeringar brukar faktiskt sällan hålla till 100% för jag kan kasta om passen ibland. Men denna veckan känns det faktiskt som att jag kommer hålla den, haha ;)

Måndag: Uteritt i skritt, trav och galopp
Tisdag: Dressyrträning
Onsdag: Uteritt i skritt, trav och galopp
Torsdag: Vila
Fredag: Uteritt – konditionsträning(=mycket galopp)
Lördag: Hoppning
Söndag: Antingen så rider Samuel eller så tar jag ett dressyrpass på banan.

Hur ser era hästars schema ut för denna veckan?

5

/ Anna

Jag vill tävla!

Nu under igångsättningen har jag haft som mål att jag vill komma igång och hopptävla igen i slutet av oktober. Det har dock tagit mig ända tills nu att kolla upp tävlingar. Slutet av oktober är om bara en månad och jag har inte ens börjat hoppträna än, men såpass låga klasser som 90-1m (vilket jag kommer hoppa i början) behöver vi inte så mycket förberedelse inför. Han är så van vid att tävla dessutom så vi behöver inte ge oss ut på pay and jumps innan heller (efter förra skadan gick vi ut direkt på tävling också).

Jag har i alla fall kollat upp vad det finns för tävlingar den kommande perioden. Min plan är att starta Trollhättans sportryttares tävling den 25:e oktober, och sedan är jag väldigt sugen på Lidköpings ridklubbs tävling veckan efter. Om jag rider en eller två klasser då får jag se. Det beror på hur igång jag tycker att vi känns :) Tråkigt nog verkar det inte finnas en enda lokal tävling i december i vårat distrikt, så om vi nu kommer iväg på dessa tävlingar hinner vi knappt ens starta tävlandet innan det blir vinteruppehåll.

Duktig Bopp som kom trea på en annan tävling i Trollhättan.
1

Hur ser resten av 2014 ut för er tävlingsmässigt? Är det kanske någon som ska på samma tävlingar som oss?

/ Emma

Planerna med Boppen

Jag tänkte berätta lite hur jag tänker med Boppen nu när han är påväg igång efter skadan.

Eftersom han vilade under ganska kort period så hoppas jag på att igångsättningen kan ske ganska snabbt. Jag känner att han snart är redo för lite hårdare dressyr med mer krav, men också för att börja skutta lite smått. I söndags red Anna över bommar med Boppen och vi tänkte göra det även denna vecka, för att börja hoppa småhinder nästa vecka. Allt beroende på om han fortsätter att kännas fräsch såklart.

Om jag kan hålla detta schema så han kommer igång hyfsat snabbt hoppas jag på att kunna rida första tävlingen igen i oktober. Då blir det bara lågt såklart, kanske 95-1m.

Namnlös

/ Emma

Mina kommande tjänster?

Jag har funderat lite vilka tjänster jag/vi kommer erbjuda i vårt lilla företag som kommer startas upp. Som det ser ut nu så kommer det bli dessa, med eventuella tillägg:

Inackordering. Så som vi har nu, men vi ska nog även renovera fd fårhuset till en lösdrift så vi kan ha ett par fler hästar på Lönnbacken.

– Häst på utbildning. Tänker mig främst dressyr här, men även lite hoppning om så önskas. Antingen att hästen står inackorderad hos oss och kan tränas regelbundet, eller så kanske det finns de som bara vill ha ridhjälp med hästen enstaka gånger.

– Träningar i dressyr & hoppning. Inga konstigheter med det!

– Banhyra. För de som vill hyra vår paddock att rida i.

- Fotografering. Jag hade inte tänkt att detta skulle ingå egentligen, men efter att ha fått förfrågan om att fota andra så känner jag Varför inte? Anna har lärt mig väldigt mycket om fotografering och redigering de senaste åren att jag nu tycker att jag är tillräckligt bra på detta för att ta betalt.

– Hyra av tvättmaskin. Vi har inte fått tummen ur att köpa en stor tvättmaskin ännu, men det finns plats för en sådan på toaletten i sadelkammaren. Vi har därför tänkt att tvättmaskinhyrning ska ingå i våra tjänster då vi märkt att efterfrågan är stor.

a5

/ Emma

Taggad inför hösten!

För ett tag sedan, när jag inte visste om jag kommit in på min utbildning, kände jag sådan ångest inför hösten. Nu gör jag inte detta längre, utan jag är riktigt taggad :D Inte på att det kommer bli kallt och mörkt (jag HATAR detta med vintern) utan för att jag tror att mitt liv kommer bli kul och utvecklande.

I höst kommer jag läsa personalekonomi på 50 % hela terminen. Det känns som den allra sista kursen jag behöver för att känna mig helt nöjd med min HR-kompetens (har redan examen som personalvetare & har läst 3 extrakurser utöver det). Eller, vad vet jag? Jag gillar ju att läsa och kommer kanske aldrig känna mig helt nöjd, haha. Jag tror att detta kommer bli en tuff 50%-kurs om jag jämför med andra jag läst, speciellt eftersom ekonomi inte är min grej. Men, det är en kurs jag behöver och jag ska göra mitt bästa!

Samtidigt som studierna kommer jag satsa på att starta upp mitt första egna företag. Det kommer bli ett företag för min/vår lilla hästverksamhet jag/vi kommer att bedriva. Jag vill inte jobba med hästar på heltid, men såhär vid sidan av och att få lite lön för mödan jag lägger ner, det vill jag! Jag tänkte berätta i ett enskilt inlägg vilka tjänster jag har tänkt ska ingå i min verksamhet :)

b13

Vad kommer ni syssla med i höst?

/ Emma

Påminnelse: anmälan till föreläsning och konsultationer med Kaisa

Då var det dags för mig att ta upp anmälan för föreläsningen och konsultationerna med Djurkommunikatör Kaisa Lundqvist, som ni kan läsa mer om HÄR och HÄR. Vi har själva anlitat Kaisa tidigare och är supernöjda. Kaisa har konsultationer med alla djurslag. Föreläsningen kommer inriktas på hur djurägarna med Kaisas hjälp kan öka hästarnas/djurens prestation samtidigt som hästarna/djuren trivs och är glada. Alltså en föreläsning inriktad för oss som tävlar med våra djur. Här kommer lite information om hur allt går till:

Tid: Helgen 6-7 september. Föreläsningen äger rum söndag eftermiddag. Exakta tider kommer senare.
Plats: Vår gård, Stall Lönnbacken, Vara. Vi har 4 boxar där era hästar kan stå uppstallade i under tiden.
Kostnad: 900 kr/konsultation. Föreläsningen är gratis om vi får ihop minst 9 konsultationer. Eventuell kostnad för den kommer i så fall senare.
Anmälan: Maila elfstrands@hotmail.com och skriv om du är intresserad av föreläsning och/eller konsultation. Vid konsultation: Skriv även hur många djur du tar med samt vilken/vilka tider du kan närvara med ditt/dina djur. Anmälan till konsultationer är bindande.

Om vi inte får in fler anmälningar så blir tyvärr helgen inställd, vilket ju känns supertråkigt!

/ Anna

Planen med Boppen den kommande tiden

Boppen har som ni vet haft en lättare skada i förstärkningsbandet. Denna skada fick han för knappt en månad sedan och nu har vi börjat sätta igång honom. Han började skrittas för en vecka sedan, och jag planerar att skritta med honom fram till helgen. Då kommer jag börja lägga in kortare trav- och galoppintervaller. Skulle han inte kännas bra under igångsättningen får jag tillkalla veterinär igen, men annars sa Till (veterinären) att det bara var att köra igång försiktigt efter två veckors vila då skadan var såpass lindrig.

Nu när vi skrittar så rider vi inte alltför kravlösa pass. Jag och Anna försöker hålla honom aktiverad genom att variera formen och ställningen, rida enklare skolor och skänkelvikningar, samt mycket halter och tempoväxlingar. Det händer grejer hela tiden helt enkelt, men samtidigt sätter vi inte supermycket press på honom eller rider honom speciellt böjd eller med hög tvärning. Nu har vi inte fått direktioner att rida honom rak, men när jag sätter igång och travar och galopperar kommer jag i början att göra det på så raka spår som möjligt ändå. Lite för säkerhets skull helt enkelt, och för att hålla det kravlöst. Jag kommer med tiden öka trav- och galoppintervallerna samt rida mer ordentlig dressyr med tiden. Jag hoppas på att igångsättningen inte tar speciellt lång tid med tanke på hur få veckor han har vilat :)

11

Jag red för övrigt Boppis igår för första gången efter hjärnskakningen och det gick finemang både att sitta upp och rida. Skönt!

/ Emma

Mitt mål med ridningen

Ridningen och hästarna är en stor del av mitt liv och har varit sen jag var 11 då vi skaffade vår första egna häst. Med andra ord har vi haft egna hästar i familjen i 10 år nu, tiden går fort!

Jag har väl inga direkta specifika mål just nu eftersom att jag inte tävlar för tillfället, men någon gång senare i livet så vill jag tävla MSV i dressyr. Sen om det blir MSV C eller ända upp till MSV A får tiden utvisa. Jag vill i alla fall ha ridit MSV i dressyren, för jag tycker ju trots allt att det är väldigt roligt att tävla och jag vill bli bättre! I hoppningen vettetusan alltså, jag är ju så feg. Så där har jag inga mål direkt, men om min nästa häst(när den nu kommer in i mitt liv ;) ) är trygg att hoppa så kanske vi åker ut och tävlar låga klasser där med!

Jag rider endast för att jag tycker att det är så roligt och för att jag mår bra utav det så jag har inga ambitioner att nå toppen, det är inget jag vill. Hästarna är och kommer alltid att vara min(väldigt tidskrävande och dyra) hobby. Tävlingar är alltid roligt att ställa upp i just för att man har något att sträva efter.

Vad har ni för mål med ridningen?

söt2

/ Anna

Anmälan: Föreläsning och konsultationer med Kaisa

Då var det dags för mig att ta upp anmälan för föreläsningen och konsultationerna med Djurkommunikatör Kaisa Lundqvist, som ni kan läsa mer om HÄR och HÄR. Vi har själva anlitat Kaisa tidigare och är supernöjda. Kaisa har konsultationer med alla djurslag. Föreläsningen kommer inriktas på hur djurägarna med Kaisas hjälp kan öka hästarnas/djurens prestation samtidigt som hästarna/djuren trivs och är glada. Alltså en föreläsning inriktad för oss som tävlar med våra djur. Här kommer lite information om hur allt går till:

Tid: Helgen 6-7 september. Föreläsningen äger rum söndag eftermiddag. Exakta tider kommer senare.
Plats: Vår gård, Stall Lönnbacken, Vara. Vi har 4 boxar där era hästar kan stå uppstallade i under tiden.
Kostnad: 900 kr/konsultation. Föreläsningen är gratis om vi får ihop minst 9 konsultationer. Eventuell kostnad för den kommer i så fall senare.
Anmälan: Maila elfstrands@hotmail.com och skriv om du är intresserad av föreläsning och/eller konsultation. Vid konsultation: Skriv även hur många djur du tar med samt vilken/vilka tider du kan närvara med ditt/dina djur. Anmälan till konsultationer är bindande.

Bild lånad från Kaisas facebooksida
kaisa

Hoppas att vi ses där :D Mer info kommer senare till er som anmält er.

/ Emma

Sommarvila

Jag och Anna har planerat att under vecka 28-29 kommer hästarna få en kortare sommarvila. Tage ska vila helt vecka 28 då Anna är bortrest nästan alla dagar, medan Boppen antagligen får några dagars helvila medan pappa kanske vill rida när vi är i Falsterbo. Vecka 29 kommer Anna bara rida Tage lite sporadiskt medan jag kommer rida kravlösa joggingpass med Boppen. Tror det kommer vara perfekt med två lugna veckor för grabbarna, sen kör vi igång hårdträning igen så Boppen är redo för tävling 10 augusti.

Båda hästarna reds igång väldigt lugnt under höst och vinter efter sina respektive skador, och nu i vår har speciellt Boppen tränats och tävlat ”på heltid”. Därför tror jag det passar perfekt med en liten semester för båda nu. Normalt sett brukar vi aldrig hinna planera in frivilliga vilor eftersom de bara blivit skadade hela tiden och fått vila ändå, så detta är ju väldigt positivt för oss ;)

6

Har era hästar fått/kommer få någon frivillig/planerad vila i sommar?

/ Emma

Veckoschema när paddocken är klar?

Paddockbygget går bara framåt, och snart är det dags för oss att beställa hinder också. Jag är så satans taggad tills paddocken är färdig så vi kan träna ordentligt. När paddocken är klar har vi bestämt oss för att det ska bli hårdträning för grabbarna resten av sommaren/början av hösten. De har varit igång såpass länge nu (båda friskförklarades i höstas) och behöver tränas hårdare för att ta sig till ”the next level” så att säga. Fokus i sommar kommer att ligga på kondition och styrka och inte så mycket ”finlir”. När paddocken är klar tänker jag mig ett sådant här veckoschema (icke-tävlingsvecka):

– Dressyr 1 dag/vecka
– Hoppning 1 dag/vecka
– Markarbete (bommar) 1 dag/vecka
– Jogging ute 1 dag/vecka
– Konditionsträning 1 dag/vecka
– Klättring 1 dag/vecka
– Vila/skritt 1 dag/vecka

Som ni ser kommer hälften av passen då ske på ridbanan och hälften ute i naturen. Det känns som ett perfekt och varierat upplägg så både vi och hästarna kommer tycka det är skoj! Kan inte ni berätta hur ni lägger upp träningen för era hästar? I want inspo!

3

/ Emma

Rosten börjar avta

En sak som känns riktigt gött nu är att min ringrost i hoppningen har börjat avta. Visst lär det dröja ett tag innan jag är ”på topp” igen, men jag känner mig mycket säkrare. För bara ett par månader sedan tyckte jag att 110 var hööögt, men nu tycker jag att det känns lagom. Nu inväntar jag bara lite mer tid så jag kommer tycka det är lika lågt som jag tyckte för några år sedan ;) Nej, men flytet i hoppningen känns mycket bättre nu (trots vår lilla dipp i tisdags) och det är riktigt kul. Nu behöver vi bara beställa hem lite hinder så vi kan hoppa lite hemma också. Planerna då kommer nog bli att hoppa gymnastikhoppning hemma varannan vecka, och hos Therese brukar det bli mer banhoppning, varannan vecka. Plus kanske lite markarbete med bommar där emellan. Det kommer nog bli ett perfekt hoppupplägg för Boppis i sommar och höst!

3

/ Emma

Deal!

Igår bestämde jag och Anna oss för att en liten rolig grej ska ske i höst… vi ska nämligen göra ett hästbyte på tävling! Anna ska alltså rida Boppen och jag ska rida Tage på en dressyrtävling. Antagligen rider vi bara en LB-klass, och givetvis får vi köra på en liten inbördes tävling oss emellan ;)

Så nu i sommar får det bli hårdträning om vi ska bli godkända över huvud taget, haha. Kan bli spännande att se hur det här kommer gå! Anna har aldrig tävlat dressyr på Boppen och senast jag tävlade dressyr på Taggs var våren 2011 tror jag.

Vilket ekipage tror ni kommer vinna den inbördes tävlingen? Emma & Tage eller Anna & Boppen? ;)

/ Emma

Äldre Bopp

Som ni kanske vet har Boppen hunnit fylla hela 17 år iår, och det är klart att vi börjar reflektera lite över hans ålderdom vid det här laget. Både Tage och Boppen kommer få bo hos oss hela livet ut och vi vill såklart att de ska få må så bra det bara går.

Gällande Boppen då: Jag märker ärligt talat inte av att han har blivit äldre. Han känns lika fin att rida och lika fin i kroppen nu, som när vi köpte honom för fyra år sedan. Både Tage och Boppen blev inridna som 4-åringar och kanske blir det till fördel för dem nu när de blir äldre. När ET var ute och kollade för Boppen för ett par dagar sedan sa hon att han var fin i kroppen och ”kändes bra” för sin ålder. Hon sa att han antagligen kommer vara en sådan häst som håller länge. Jag tror faktiskt också det, med förutsättning att vi kan undvika otursskador då. Han har alltid älskat att arbeta. Jag vet att han uppskattar det då han både håller sig mjuk i kroppen och blir ”lugnare” i huvudet. Det märks att han mår dåligt när han är skadad och måste vila eftersom all energi sätter sig i huvudet och han blir stelare i kroppen.

Så hur tänker vi gällande framtiden då? Just nu och antagligen minst ett par år framöver tror jag att Boppen mår bra av att ridas lika hårt som han gör idag, inklusive tävlingar. Detta får vi givetvis känna av. Jag tror vi märker tydligt när han tappar motivationen. När vi i framtiden bestämmer oss för att pensionera honom kommer vi vara noggranna med att han får fortsätta att ridas åtminstone 5 dagar i veckan, fast lite mer kravlöst. Jag känner mig hoppfull om framtiden för jag har sett så himla många äldre hästar och ponnyer som ser oförskämd fräscha ut, och jag hoppas Boppen kommer vara en sådan häst också :)

3

Är det några av er som också har eller har haft äldre hästar? Vad tror ni om hästars ålderdom, och hur rider/har ni ridit era äldre hästar?

/ Emma

Sommarens planer

Eftersom det gick så himla bra på helgens tävling så har jag nu bestämt mig för att åka iväg på ett par tävlingar innan augusti ändå. Anledningen till att jag har tvekat är för att dessa två tävlingar som jag ska iväg på går på gräs, och jag har aldrig varken hoppat eller ridit Boppen på gräs. Faktum är att jag inte ridit på gräs på säkert 5 år, haha. Nu har jag i alla fall gjort upp en liten plan som ser ut såhär:

28 juni: Lok 1m Essunga RF. Jag åker bara på den här tävlingen för att känna på hur Boppen går på gräset inför…

6 juli: Reg 1m & 110 cm Uddevalla RF. Detta blir min första regionala tävling på… år. Ska bli riktigt kul :)

Jag tycker dock det är lite ”läskigare” med gräs än vanlig grus/sandbana, i alla fall när det är blött ute. Det är antagligen för att jag är så himla ovan vid att hoppa på gräs. Det känns liksom som om hästarna ska halka omkull trots att de har broddar på sig. Nu vet jag att det är stor skillnad på små ponnyryttare som sladdar runt ponnyerna med innertygeln i svängarna, mot mig som rider balanserat, men ändå.

Kan inte ni ge mig era bästa ”hoppa på gräs”-råd? Kan man ta lika snäva svängar som på grus eller kan hästarna ”fastna” med broddarna i gräset och vricka sig? Blir det halt när det regnar trots broddar? Ja, berätta gärna det ni vet för en gräs-rookie som mig!

Janne & Zigge på Essungas gräsbana.
5

/ Emma

Ringrost – en ryttares värsta fiende

Det här med ringrost bara jag hatar! När det kommer till ridning känner jag mig sällan ringrostig i dressyren, men om jag inte hoppat på ett tag känns det som om jag har tappat allt. Efter Boppens senskada har jag också känt mig väldigt ringrostig i hoppningen. Det är så knäppt. För några år sedan, innan jag bröt armen och Boppen fick alla skador, tyckte jag att 110 på tävling och träning var svinlågt. Gäsp typ. Nu däremot tycker jag att 110 är högt. Det känns till och med lite pirrigt att jag ska tävla det om drygt en vecka, haha. Mitt forna jag skrattar åt mig själv. Nu känns liksom 1m lagom och i min trygghetszon, men jag måste försöka komma ur den. Jag vet ju att 110 är plättlätt för Boppis, det är bara piloten som måste sluta fega!

Well, det är tur att jag ska till Therese och hoppa idag, och att jag har en till träning på mig till nästa veckas tävling. Förhoppningsvis ska jag kunna skrapa bort lite rost från ringen tills dess. Och vad tusan, 110 är ju bara 5 cm högre än 105 som vi hoppade på tävling sist. En maxad 105 dessutom, så hur stor skillnad kan det vara egentligen?

En 110 jag ridit. Ser ju faktiskt ganska mysigt ut!
2

Märker ni av ringrost i eran ridning? Vid något speciellt tillfälle i så fall?

/ Emma