Hästtransport

Smart lösning!! Tänkte fråga något helt annat, nämligen vad ni har för hästtransport? jag funderar nämligen på att köpa en och undrar om ni har erfarenheter av vad som är bra att tänka på, vilka modeller som är bäst/mest prisvärda? Kram

Vi har en transport från Värmlandsvagnen som vi är väldigt nöjda med. Jag vet inte vad modellen heter, men den är både snygg och riktigt bra. Vi hade tidigare en annan transport från VV som var väldigt gammal och därför sliten på utsidan, men den var hel på insidan och krånglade aldrig. Jag kan säga att vi aldrig har haft några problem med våra transporter från VV trots att vi haft de olika modellerna i många år. Helt klart prisvärda transporter som man kan lita på! Jag vet faktiskt inte någon som har varit missnöjd med sin VV, så det är definitivt ett tips från oss :) De är ”rejäla” liksom, och håller även för bamsingar som Boppen ;) Visst finns det billigare transportmärken men vad jag har förstått verkar de inte vara lika hållbara som andra alternativ.

Vår nuvarande transport.
IMG_20121021_110659

Vad har ni andra för transporter? Något speciellt märke ni kan rekommendera eller ”varna” för? :)

/ Emma

Susannas blogg

Jag tänkte tipsa om Susannas blogg idag. Susanna står i vårat stall med Mackan (skimmeln) och hon tränar även för mig. Jag tycker ni ska spana in bloggen om ni vill läsa mer om Lönnbackens andra hästar (eller ja, en av dem, hehe) och vad mina elever kan syssla med på sina träningar :)

Mackan!
5

/ Emma

Taktande häst

Snälla har du tips hur man kan göra med en häst som taktar heeela tiden? Blir tokig på henne men vill inte sitta med handbromsen i. Jag brukar göra halt som ”straff” för det tycker hon är tråkigt haha, men det funkar inte så bra för sen taktar hon efter några normala skrittsteg igen :( Försöker flytta undan skänkeln osv också men hon kan typ takta i sidled haha alltså fuxston..

Jag har inte så mycket erfarenhet av hästar som taktar. Den enda gången det problemet kan uppstå med våra hästar är under uteritter när de blir lite mer taggade, men jag tänkte försöka mig på att ge ett par tips ändå.

Det som jag tycker hjälper på taktande hästar är att rida med så lite tryck som möjligt. Slappna av, tryck inte låren/knäna mot sadeln då det säger åt hästen att samla sig med mer tryck. Tänk hängande ben och gunga med försiktigt i den skrittakten du vill ha. Att ha handbromsen i tycker jag också kan förvärra situationen, så prova att lätta litegrann i handen :)

Ett annat tips på hur man kan få hästen att gå långsammare/lugna ner sig utan att sätta något direkt tryck i den är att föra fram båda skänklarna (mer än man tror) och samtidigt luta sig bakåt (samtidigt som du slappnar av). Det må låta extremt konstigt, och man får en mindre snygg stolsits, men det fungerar eftersom det blir en reflex för hästen att gå långsammare då. Kan vara ett knep att ta till just när hästarna börjar takta och när de lugnar ner takten, prova att sätt dig lodrätt igen. Börjar hästen takta igen: upprepa :)

7

Det var de tips jag kunde komma på som inte är alltför krångliga att förklara i skrift :) Kanske finns det andra som har mer erfarenhet av detta problem? Dela gärna med er av era tips!

/ Emma

Första besöket på blodcentralen

Igår var jag och Anna på första besöket på blodcentralen och jag tänkte berätta hur det gick till.

Först när vi kom dit fick vi fylla i ett gäng uppgifter på en dator. Det var i princip bara ja och nej frågor så detta gick väldigt snabbt. Därefter fick vi gå in i ett rum och prata med en sköterska om våra svar. För oss var det inga konstigheter eftersom vi svarat ”rätt” på allt. Efter samtalet fick vi komma in i ”blodgivarsalen” där vi lade oss på en brits. Först togs blodtryck, och därefter blev vi stuckna i fingret för ett första prov där de mätte vårat blodvärde. Detta görs för att de ska se om man har tillräckligt mycket blod för att dela med sig, och detta fick vi reda på direkt. Till sist tog de ett blodprov i armvecket (det är även därifrån man ger blod senare) och detta prov ska analyseras för att säkerställa att vi inte bär på några smittor, samt för att se vilken blodgrupp vi har. Jag kan tänka mig att om man kommer ensam tar detta besök runt 30 minuter.

Eftersom jag och Anna hade tillräckligt högt blodvärde fick vi en tid för vår första blodgivning, och denna kommer äga rum i januari. Jag rekommenderar alla myndiga, friska och i övrigt kvalificerade personer att besöka er närmsta blodcentral för att se om ni också kan ge blod. Idag ger bara 240.000 svenskar blod aktivt (minst 1 gång/år) och det tycker jag är väldigt lite med tanke på att vi är nästan 10 miljoner som bor i landet. Gå in på geblod.nu och läs mer! Och för er som är nålrädda eller är rädda för att det ska göra ont: Jag kan med handen på hjärtat säga att det som gör mest ont är att dra av plåstret från armen efteråt. Är du nålrädd är ju detta perfekt KBT!

20141211_140533 20141211_140552

Jag hoppas att vi kan inspirera några fler att också dela med sig av sitt blod till de som verkligen behöver det :)

/ Emma

Det där med självkänsla

Jag tänkte skriva ett inlägg om något jag brinner för, nämligen självkänsla! Att ha en hög självkänsla gör livet så mycket lättare, och en högre självkänsla är ofta något som kommer med åren, men självklart går det att träna sig till en bättre självkänsla också.

För er som undrar vad skillnaden är mellan självförtroende och självkänsla så skulle jag säga att självkänsla innebär vad vi tycker om oss själva, medan självförtroende innebär hur säkra vi är på att göra vissa saker. Det går alltså att ha en hög självkänsla men samtidigt ha lågt självförtroende när vi gör vissa saker vi inte känner oss säkra på. Då har vi rett ut det :)

När jag var yngre hade jag betydligt lägre självkänsla än vad jag har idag. På den tiden brydde jag mig alltför mycket om vad andra tyckte om mig. Idag struntar jag helt och hållet i vad andra tycker om mig, oavsett om det kommer till min personlighet eller mitt utseende. Jag är så säker i mig själv, och jag själv vet att jag är en bra person och då kvittar det vad andra tycker. Den enda gången jag tar åt mig kritik är när jag ska göra något eftersom jag alltid vill bli bättre (exempel ridning, skolarbete, på arbetet mm) men jag skulle aldrig bry mig om någon kritiserade mig som person eller mitt utseende. Tycker någon att jag är ful, ja då får väl den personen tycka det. Det är inget som påverkar mig eller som jag bryr mig om. Tycker någon att jag är störande, ja då får den personen tycka det. Jag har många personer som gillar mig jag kan umgås med istället.

För oss tjejer hänger självkänsla ofta ihop med utseende eftersom vi mestadels blir dömda på grund av det. Numera sminkar jag mig typ aldrig, trots att jag tycker det är kul. När jag handlar gör jag det 95% av alla gånger osminkad i mjukiskläder eller ridkläder. Jag har till och med handlat i pyjamas en gång. När du kommer till det skedet, ja, då kan man garanterat säga att du har hög självkänsla! Kan man inte visa sig utan smink så tycker jag att man har en lägre självkänsla eftersom man bryr sig så mycket om vad andra tycker om ens utseende, men jag förstår dock att många tjejer har svårigheter med just detta. Smink ska aldrig kännas som en del av dig som person, det ska vara ett tillbehör att ha kul med ibland!

Det här är så jag:
1284123048_friends-joey-doesnt-care

Här kommer lite tips från min sida för hur du kan öka självkänslan:
Kom ur komfortzonen: Våga göra saker du tycker är skrämmande, och se att det inte var så farligt som du trodde.
♥ Ta ett steg i taget: Exempelvis när det kommer till smink: Börja med att minska på en produkt i taget när du ska ut, tillslut kan du förhoppningsvis visa dig utan något, och du kommer märka att ingen bryr sig!
♥ Bara sluta bry dig! Gör bara som så att du intalar dig att du ska skita i vad andra tycker om dig. Sluta lägg energi på småsaker och gör saker du tycker är kul och givande istället. I det stora hela, vad spelar det för roll om några personer tycker att du är störande? Absolut ingenting! Umgås med de du gillar istället och rensa ut energitjuvarna.
Lär dig förstå försvarsmekanismer. Finns det någon som brukar trakassera dig? I så fall kan jag garantera att denna person enbart gör det för att hen själv har extremt låg självkänsla. Personer projicerar ofta sina egna känslor på andra för att kunna må bättre själva. Exempel: En person känner sig ful. För att må bättre kallar den en annan person ful och får denna person att känna sig ful istället. Låt dig inte luras av andras dåliga självkänslor! HÄR kan du läsa om olika försvarsmekanismer.

Personligen tycker jag att skolan borde upplysa om självkänsla och diverse försvarsmekanismer tidigt. I så fall är jag säker på att mobbningen hade minskat, och de som blir mobbade hade kunnat förstå varför de blir det. Att det inte är deras fel, utan att det är de andras dåliga självkänslors fel. Fler barn hade kunnat få hjälp och fler hade mått bättre. Varför är det så svårt för skolorna att komma på sådana här metoder i deras anti-mobbning-planer när jag precis kom på det på en sekund?

/ Emma

Clearround

För ett par veckor sedan hittade jag äntligen en clearround i december, någon som jag trodde var omöjligt ;) Den 13:e december (alltså på lucia) ska jag och Boppis till Herrljunga på clearround där vi rider 1m två gånger. Ska bli riktigt gött att få komma iväg och hoppa lite bana så vi inte känner oss alltför ringrostiga inför nästa års tävlingstermin :) Är det någon mer västgöte som letar CR i december kan ni läsa mer om Herrljungas HÄR. Höjderna är från 20-100 cm om någon undrar.

2

/ Emma

No more cold feet

Igår tog jag tummen ur röven och beställde värmesulor. Det gjorde jag från den HÄR sidan och det ska bli så jäkla gött att slippa frysa om tossingarna nu under vintern. Jag själv brukar nämligen bli väldigt varm om själva kroppen när jag rider, men tårna brukar förbli ruskigt kalla, och vi alla vet nog hur ont det gör att hoppa av hästen med kalla tår! Ska bli spännande att se hur dessa funkar. De kostade endel, men har två års garanti så jag tror de är värda priset :)
sulor

Är det kanske någon av er som har liknande sulor ni rider med under vintern? :)

/ Emma

Pappas vinter-vatten-lösning

Istället för att köpa en svindyr Thermobar har pappsen kommit på en egen lösning. Eller ja, vi har ju fått köpa en el-vattentunna, men det hela blev betydligt billigare än att köpa en Thermobar i alla fall. Det är viktigt att hästarna har friskt vatten i hagen även på vintern, vilket jag vet att många stall inte har. Utan vatten att dricka kan hästarna bland annat lätt få kolik, så argumentet att ”hästarna dricker inte lika mycket på vintern” tycker jag absolut inte håller. Det är väl dessutom klart att de inte dricker lika mycket vatten på vintern om det är svinkallt och fruset! Såhär ser i alla fall pappas vinter-vatten-lösning ut:

Allt på bild:
20141201_102605

Tunnan som rymmer 65 liter vatten. Som ni ser är vattnet ljummet och fint trots minusgrader. Har för mig att pappa sa att han köpte denna på Svenska Foder (Djur & Natur).
20141201_102611

Och här under jorden finns vattenslangen så inte vattnet ska frysa. Det är värmande lampor här också och pappa ska även fixa ett frigolitlock för att isolera kylan ute. Sladden från tunnan går även ner hit.
20141201_102622

Det är väldigt lyxigt att ha en så teknisk pappa må jag säga, speciellt eftersom jag själv är världens mest otekniska människa. Jag fick smartheten i hjärnan istället för de tekniska skillsen, haha ;)

/ Emma

Påminnelse

Glöm inte att vara med i vår tävling HÄR där ni kan vinna tre reflexsprayer! Väldigt välbehövligt såhär på vinterhalvåret för alla :) Tävlingen avslutas imorgon!

bloggtävling

/ Emma

Hur vi lastar

Hej. Vill återknyta till det som diskuterades häromdagen ang lastning av häst. Har en som ibland går in ” lätt” och ibland inte alls. Kan ni inte dela med er av era tips på lastning, vill ju också göra så hästen tycker det är positivt med lastning :-)  Tack för trevlig blogg.

Jag tänkte dela med oss av vår ”metod” för hur vi lastar hästar. Detta fungerar säkert inte på alla, för alla hästar är olika! Men, vi har provat detta på flera hästar som är svårlastade och har olika problem. Exempelvis med hästar som kastar sig ur transporten så fort de kommer in, eller som är väldigt sega in över huvud taget. Det allra bästa när man lastar en svårlastad häst tycker vi är att vara tre personer. Såhär brukar vi göra när vi är tre personer:

Person 1: Leder hästen in i transporten. Har godis med sig i en hink.
♥ Person 2: Står med en lina på den sidan hästen helst vill dra sig mot.
♥ Person 3: Står på andra sidan hästen.

Person 1 behöver ha riktigt bra timing. Vi gör nämligen som så att person 1 håller hästen i ett grimskaft som hela tiden ska vara sträckt, förutom när hästen går framåt då personen måste lätta i grimskaftet med en gång. På så vis blir det behagligt för hästen att gå framåt och den får en belöning. Backar hästen måste person 1 hålla kvar i grimskaftet för att visa att det var fel väg att gå. Person 2 ska egentligen bara rama in hästen på ena sidan. På vissa hästar fungerar det att när hästen står på transporten med frambenen lägga linan lätt runt bakbenen och hjälpa den in (Tage tex gillar detta). Person 3 ska rama in hästen på andra sidan och hjälpa den in ytterligare. Vi brukar använda våra fingrar och picka lite på hästen. När hästen går framåt slutar vi med detta, och börjar när den stannar igen. Det gäller dock att läsa av hästen. Är den väldigt stressad brukar vi bara klappa och hålla på rumpan som stöd.

När hästen väl har kommit på transporten är det viktigt att alla tre personer behåller lugnet. Hästen ska få äta godiset ur hinken som belöning, och person 2/3 ska lugnt stänga bakom hästen.

Det viktiga med den här metoden är att alltid behålla lugnet, ha riktigt bra timing, samt kunna känna av hästen. Jag upplever att hästarna gillar denna metod och att den är utmärkt för att få en mer lättlastad häst långsiktigt. Hästarna förstår att vi vill att de ska in i transporten, de får mycket beröm, och framför allt: Det är en sjysst metod om man gör rätt!

IMG_0626

/ Emma

Hjälmtips

Just nu har jag bara en hjälm att rida med till vardags men jag vill köpa en till. Den hjälmen måste vara ventilationshjälm och alltså passa att rida med under sommaren också utan att svettas ihjäl (I ♥ den klassiska JW:n men den är sjukt varm på sommarhalvåret). Min budget ligger väl ungefär på 5-6000 kr eftersom jag tursamt nog fått tillbaks några tusenlappar från försäkringsbolaget efter sommarens olycka. Däremot har jag ingen aning om vad jag ska köpa för hjälm, så jag vill gärna ha tips från er! Här kommer mina kriterier:

• Maxpris runt 5-6000 kr
• Bra ventilation
• Snygg
• Ska passa ett huvud som passar perfekt i sammets-JWhjälmarna

1

Vilka är era bästa hjälmtips? Vad har ni själv för hjälmar?

/ Emma

Bloppiskonto

Jag och Anna har sålt en hel del hästgrejer det senaste och eftersom vi har delad ekonomi på våra sålda grejer för vi över allt på ett så kallat ”bloppiskonto”. Alla pengar som vi fått in där ska vi sedan dela på hälften och kunna spendera i Stockholm på SIHS med gott samvete ;) Jag vet att vi bland annat ska kolla på ett par Ariatskor till mig, och så ska vi kolla på julklapp till Anna också för en liknande summa, så det lär nog bli x antal tusenlappar som spenderas i huvudstaden. Nu hoppas jag bara att mässan i Stockholm är bra! Ser verkligen fram emot nästa helg :)

Så det är ett litet tips till er! När ni säljer era begagnade hästsaker: För över de pengarna ni får in till ett eget konto som ni sedan kan spendera på nya (nödvändiga) köp. Då får man dessutom bättre koll på vad man faktiskt spenderar på hästsaker :) För av egna erfarenheter vet jag att det kan bli betydligt mer än vad som egentligen är nödvändigt ;)

l1

/ Emma

Hudvård

Trots att jag sminkar mig i snitt 1-2 ggr/veckan är jag ändå väldigt intresserad av skönhet. Det här med hudvård är dock något jag alltid tyckt varit tråkigt, just för att jag inte har hittat något som passat mig. Jag har nämligen lite av en problemhud. Finnar har aldrig varit något bekymmer för mig. Oftast poppar det bara upp några en gång i månaden. Däremot har jag fet hy, vilket både ger förstorade porer och glansig/oljig hy så sminket gärna rinner bort. För ett par år sedan hittade jag dock äntligen en hudvårdsserie som passar mig som handen i handsken, nämligen VichyNormaderm. Jag tänkte visa vad jag använder för hudvårdsprodukter :)

Från vänster: Normadern ansiktstvätt, Normaderm dagcreme, Normaderm hyaluronspot, No7 ögoncreme & Garnier Ansiktsvatten.
10

Normaderm ansiktstvätt: Denna använder jag ibland för att tvätta bort mitt ansiktssmink. Oftast är jag för lat och kör bara på ansiktsvatten, men de dagar jag känner mig extra ”smutsig” tvättar jag mig med denna. För fet/kombinationshy.

Normaderm dagcreme: Bästa ansiktscremen någonsin för oss med kombinations/fet hy! Den är mild och återfuktar, samtidigt som den mattar ner. Det finns en nattcreme också men eftersom jag oftast inte har så torr hy kör jag bara på dagcremen även på kvällen. Efter att jag började använda denna har mina porer minskat rejält i storlek, min hy har blivit mattare och jag får nästan aldrig finnar. För fet/kombinationshy.

Normaderm hyaluronspot: De få gånger jag får finnar som poppar upp applicerar jag detta ”stick” på finnarna för att de ska försvinna snabbare. Hyaluronsyra motverkar finnar och jag tycker faktiskt att det funkar. Allra bäst funkar det såklart om man applicerar det innan finnen hunnit växa till sig.

No7 protect & perfect ögoncreme: Det är väldigt viktigt att inte använda vanlig ansiktscreme på den tunna huden vid ögonen. Jag har kört på lite olika ögoncremer genom åren, men denna gillar jag skarpt. Den sjunker in i huden snabbt, är dryg och återfuktar fint. Jag avskyr ögoncremer som är kladdiga i flera timmar. Hur ska man då kunna sminka sig liksom?

Garnier vitalizing toner: Bästa ansiktsvattnet som finns! Jag har provat lite olika genom åren för att få bukt på min feta hy, men detta är absolut bäst. Det är milt (och doftar milt till skillnad från många andra ansiktsvatten) och känns skonsamt mot huden samtidigt som det rengör och mattar ner fint. Jag använder alltid detta varje morgon och kväll, samt när jag tar bort smink från ansiktet. För normal/blandhy.

Har ni några fler tips på vad ni använder får ni gärna kommentera! :)

/ Emma

Elfstrands Häst

Hej allihop! Igår var tyvärr bloggen nedstängd pga spaminvasion på webhotellet ;) Men nu är allt som det ska igen som tur är!

Jag tänkte be alla goa läsare om en tjänst, nämligen att gilla min nya företagssida på Facebook, Elfstrands HästGilla gärna oavsett vart ni bor. Jag är väldigt tacksam om jag får lite spridning på sidan :) Tänkte fixa någon tävling där i framtiden och så kommer det bli mer uppdatering såklart. HÄR kan ni gilla sidan. Kram på er allihop!

Logga copy

/ Emma

Utvärdering magnesium

Som ni vet köpte jag för ungefär två veckor sedan magnesium att ge Boppen. Anledningen till detta var för att jag tyckte att han kändes så extremt nervig, och jag hade hört att magnesiumbrist kunde vara orsaken till detta. Jag var väldigt skeptisk innan då vi har provat annat ”naturligt” lugnande på Boppen tidigare utan resultat, men ville ändå ge det en chans.

Hur har det gått då? Jag märker faktiskt skillnad på Boppen! Nu vet inte jag om det är en slump eller inte, men några dagar efter att han började få magnesium i fodret så blev han lugnare i huvudet. Då har vi ändå haft x antal dagar där det blåst MYCKET och då brukar han vara som nervigast. Förut när vi red ut var han på helspänn hela tiden, men nu hoppar han bara till när han verkligen blir rädd, och han letar inte läskiga grejer som han gjorde förut. Jag tycker det är OK att han blir rädd och hoppar till ibland, han är ju trots allt ett flyktdjur, men det är väldigt skönt att slippa den konstanta spänningen. Han känns liksom mycket mer harmonisk nu :) Antagligen hade han magnesiumbrist helt enkelt! Nu hoppas jag bara att det håller i sig så det inte bara var en slump ;)

5

/ Emma

Framridning till hopptävling

När jag rider fram till en hopptävling skiljer det sig endel från när jag rider fram till en dressyrtävling. Inte så konstigt eftersom de tävlingarna har helt olika syften! Jag tänkte i alla fall berätta hur jag brukar rida fram (ej hoppa fram) inför en hopptävling.

Först och främst får Boppen skritta fram länge utan mig på ryggen. När jag hoppar upp kortar jag tyglarna och fortsätter skritta en stund till. I skritten försöker jag mjuka upp honom ordentligt i sidorna genom att böja honom och flytta för skänkeln. Redan i skritten börjar jag tänka ”omhoppning” och rider därför endel bakdelsvändningar. De behöver inte bli perfekta utan jag vill bara känna att han vänder för mina hjälper.

Därefter travar jag fram. Här rider jag mycket tempoväxlingar och övergångar för att känna att han lyssnar på mig, men också skänkelvikningar och skolor för att han ska komma loss mer. I galoppen jobbar jag på samma sätt, men tänker ännu mer omhoppning och gör rejäla tempoväxlingar, men också ”galoppiruetter” så jag känner att det sitter. Jag brukar även lägga in några ryggningar under framridningen så han kommer under sig ordentligt med baken.

Hans form brukar jag faktiskt inte lägga någon större vikt vid. Han blir lätt spänd på nya ställen bland nya hästar och att hålla på och traggla för att han ska jobba perfekt tycker jag bara är onödigt på en hoppframridning. Det enda som är viktigt är att han lyssnar fram, tillbaks och åt sidan, och vara tillräckligt mjuk i kroppen för att hoppa väl :)

a4

Hur rider ni fram till hopptävling?

/ Emma

Hästloppis 8-9 november på Lönnbacken

Helgen den 8-9 november kommer vi och Susanna att anordna en stor hästloppis på Lönnbacken. Här kommer lite information:

♥ Tid: Lördagen 8 nov & Söndagen 9 november. 10.00 – 15.00 båda dagarna.
♥ Plats: Naum Lönnbacken, Vara.

Vill du ha säljplats kostar detta 60 kr för en dag och 100 kr för båda dagarna. Meddela senast 5 november om du vill stå och sälja på loppisen och i så fall vilken/vilka dagar. Gör detta genom att maila till susanna.e.lundgren@gmail.com. Eget bord medtages om du vill sälja.

HÄR finns länk till evenemanget på Facebook där all ytterligare info kommer komma upp. Så gå in och tacka ja där ifall ni är sugna på att komma :D

/ Emma

Övergångar och tempoväxlingar

Övergångar och tempoväxlingar tycker jag är superbra övningar som alla kan rida oavsett nivå. Boppen är bra på att både samla sig, öka och göra övergångar Det finns dock en sak som jag tycker är svårt när det kommer till dessa övningar, och det är att få hästen att lyssna direkt.

Exempelvis, när man har ökat galoppen på sin häst tycker jag det kan vara svårt att få tillbaks hästen lika samlad och fin som den var innan ökningen. Det hela sker liksom inte ”pang på rödbetan” utan det kan ta ett halvt varv innan hästen är helt tillbaks. Just detta ska jag därför vara noggrann att träna på med Boppen nu! När jag red i lördags red jag verkligen supermycket övergångar, halter, ryggningar och tempoväxlingar, och jäklar vad fin han blev! Jag vet att han är tillräckligt stark nu för att lyssna fram/tillbaks direkt så nu måste jag bli konsekvent i ridningen för att få ut både honom och mig ur komfortzone!

Mitt tips för er som också har svårt att få hästarna att lyssna fram/tillbaks med en gång är att i början (om de inte lyssnar) ta till större och tydligare hjälper för exempelvis samling. Hästarna brukar då fatta vad som ska göras när du sedan rider med de mindre hjälperna. Överlag inom ridning tycker jag det är bättre att korrigera hästen tydligt istället för att sitta och ”mesrida”. Hästar behöver ibland lite större hjälper för att de ska lyssna.

12

Tycker ni också detta är svårt?

/ Emma

När motivationen tryter

Igår hade jag ingen höjdardag direkt. När jag skulle sitta upp på Tage i paddocken mitt i blåsten och regnet så blev han rädd för en bil(som tur var innan jag hann sätta foten i stigbygeln) så han stack iväg och sprang runt i paddocken ett tag innan jag fick tag på honom. Där och då tänkte jag bara ”nej, åt helvete med detta, jag skiter i det!” Jag var redan enormt otaggad innan liksom.

Men, jag tog tag i mig själv, satt upp och red iväg på en spänd häst. Försökte vara så avslappnad som möjligt själv och efter ett tag så blev Tage också avslappnad. Eller ja, så avslappnad som det går när det blåser 8m/sek ;) Vi hade en mysig och lugn uteritt trots blåsten och regnet, och när jag kom tillbaka så kändes det så jäkla bra att jag faktiskt tagit mig ut på en tur trots att jag hellre ville gå och lägga mig raklång på soffan innan. Det fick det bli efteråt, med en stooor kopp varm oboy och då var jag väldigt nöjd hehe.

Jag har några småknep som jag använder mig av för att ta mig igenom dom mörka månaderna, nämligen dessa:

PLANERA! Jag försöker att vara duktig och planera Tages ridpass för en hel vecka och skriver upp det i min almanacka. När jag väl planerat upp en vecka så vill jag gärna hålla den planeringen, och då är det lättare att faktiskt genomföra det där passet trots pissväder, enligt mig!

Hitta en rutin som funkar för dig. Jag brukar alltid käka direkt efter jobbet för annars är jag som ett monster, sen går jag ut till stallet direkt efter maten. Jag stannar inte kvar och kollar på något avsnitt på någon serie, utan sånt tar jag efter stallet. När man väl är igång så hinner man inte direkt tänka efter, utan då kör man bara. Kör bah kör!

Kläder efter väder. Ja, det är faktiskt viktigt att ha på sig rätta kläder, och rätt mängd. Regnkläder vid regnigt väder, chaps/termobrallor vid iskalla vinterdagar och rejält på fötterna och händerna. Och glöm för guds skull inte reflexerna, gärna så mycket reflexer som det bara går. Ös på!

Vad har ni för tips för att ta sig igenom hösten och vintern? Tror vi alla behöver lite pepp nu när hösten kommit på riktigt :)

b8

/ Anna

Följ oss på instagram!

Ni glömmer väl inte att följa oss på instagram? Vi lägger upp väldigt blandade bilder där. Både hästbilder, vardagsbilder och andra roliga/söta bilder :) @emmaelfstrand & @annaelfstrand är våra användarnamn där!

ia ia2

/ Emma