Balansträning

I förmiddags hann vi med ett pass i paddocken på grabbarna innan det bar iväg på julfirande. För Boppens del blev det balansträning, alltså att jag red hela passet endast med stöd på innertygeln, vilket är betydligt svårare än det låter. Är inte hästen balanserad drar den inåt med en gång. Boppis kändes mer obalanserad i vänstervarvet i början, men mot slutet av passet löste det sig fint :) Är nöjd med honom idag!

Anna red dressyr på Tagis och hon fokuserade mycket på att få honom lång och låg. Tage vill gärna korta ihop sig och krulla ihop sin lilla hals, men idag sträckte han ut den så fint och fick riktigt bra takt. I galoppen behöver han fortfarande komma ut mer med halsen, men det ska Anna vara noggrann med att jobba vidare på. Hon var också riktigt nöjd med Tagis idag. Kul att båda grabbarna var fina såhär på julafton :)

Här kommer en film på Boppis idag som Anna filmade där jag visar hur jag rider med bara stödet på innertygeln. Yttertygeln håller jag bara lite i så den inte ska slänga mot hans bog eftersom det känns lite farligt, speciellt med tanke på att han har en tendens att skutta åt sidorna ibland ;) Jag har i alla fall aldrig något stöd i den utan den glappar hela tiden! Klurigt, men roligt när det går bra :)

/ Emma

Taktande häst

Snälla har du tips hur man kan göra med en häst som taktar heeela tiden? Blir tokig på henne men vill inte sitta med handbromsen i. Jag brukar göra halt som ”straff” för det tycker hon är tråkigt haha, men det funkar inte så bra för sen taktar hon efter några normala skrittsteg igen :( Försöker flytta undan skänkeln osv också men hon kan typ takta i sidled haha alltså fuxston..

Jag har inte så mycket erfarenhet av hästar som taktar. Den enda gången det problemet kan uppstå med våra hästar är under uteritter när de blir lite mer taggade, men jag tänkte försöka mig på att ge ett par tips ändå.

Det som jag tycker hjälper på taktande hästar är att rida med så lite tryck som möjligt. Slappna av, tryck inte låren/knäna mot sadeln då det säger åt hästen att samla sig med mer tryck. Tänk hängande ben och gunga med försiktigt i den skrittakten du vill ha. Att ha handbromsen i tycker jag också kan förvärra situationen, så prova att lätta litegrann i handen :)

Ett annat tips på hur man kan få hästen att gå långsammare/lugna ner sig utan att sätta något direkt tryck i den är att föra fram båda skänklarna (mer än man tror) och samtidigt luta sig bakåt (samtidigt som du slappnar av). Det må låta extremt konstigt, och man får en mindre snygg stolsits, men det fungerar eftersom det blir en reflex för hästen att gå långsammare då. Kan vara ett knep att ta till just när hästarna börjar takta och när de lugnar ner takten, prova att sätt dig lodrätt igen. Börjar hästen takta igen: upprepa :)

7

Det var de tips jag kunde komma på som inte är alltför krångliga att förklara i skrift :) Kanske finns det andra som har mer erfarenhet av detta problem? Dela gärna med er av era tips!

/ Emma

Ostadigare sits i ena varvet

En sak som jag stör mig på är att jag har ostadigare sits i ena varvet. Detta märks framförallt när jag hoppar i högervarvet, där jag känner mig mer ostabil i sprången än i vänstervarvet. Det värsta är att jag vet inte hur jag blir ostabil, utan jag känner bara att jag är det. Jag tror ostabiliteten beror på att både jag och Boppen är oliksidiga. Boppen har högre kors på högersidan, och har alltid haft lite svårare för att vara balanserad i högervarvet. Själv vet jag om att jag inte är liksidig. Finns det någon ryttare som är det egentligen?

Jag märker också när jag rider ut att det är mycket bekvämare att i travens lättridning sitta ned på höger fram, alltså som om jag rider i vänstervarvet. Detta bryr jag mig inte om när jag rider på banan, utan då känns det lika naturligt att rida lätt i båda varven, men det är intressant att det märks så tydligt ute på helt rakt spår. Ett bevis på att vi inte är liksidiga helt enkelt. Sedan märks min oliksidighet såklart också på mina händer. Jag har mycket svårare för att få ett jämnt stöd på yttertygeln i vänster varv eftersom jag är högerhänt. Varför kan vi människor inte bara vara ”likhänta” för? ;)

Ja, det här problemet är en smula irriterande helt enkelt, men jag jobbar alltid på att förbättra både mig och hästen. Mer går ju faktiskt inte att göra :)

19

Märker ni också att er sits är ostabilare i ena varvet? Några specifika situationer?

/ Emma

Ökad känslighet och stöd i handen

Kan du möjligtvis göra ett tipsinlägg om hur man ökar hästens känslighet? :D Menar hur man får hästen att svara på hjälperna direkt och inte ett varv senare haha, och hur man enklast får hästen att inte släppa stödet eller bli tung i handen :)

Vi börjar med hur jag får hästarna att svara på hjälperna direkt:
Först och främst är det viktigt att jag som ryttare ser till att mina hjälper är renodlade, dvs att jag till exempel inte sitter och smågnager med skänkeln hela tiden, utan endast använder den när jag planerat. Samma sak gäller med de andra hjälperna så som hand och sitsen i övrigt. Sitsträning är väldigt bra att träna ibland för att öva upp sin egen balans och medvetenhet för hjälperna! Det finns så många olika sätt man kan inverka på hästen med sitsen och jag har flera knep gällande detta, men att skriva det i bloggen blir alldeles för komplicerat dessvärre.

Annars tycker jag det är bra att först prova att ge en svag/liten hjälp, och svarar hästen inte för denna korrigerar jag med en större hjälp. Exempelvis skänkeln: Lyssnar hästen inte fram för ett svagt tryck skänklar jag på starkare (går även att korrigera lite lätt med ett spö). Att rida massor av övergångar, halter och tempoväxlingar är superbra för att få hästen att svara på hjälperna direkt. Sedan är det ju också en styrkefråga hur snabbt hästen exempelvis kan samla/öka sitt steg, så det är bara att fortsätta träna varierat :)

Stöd i handen:
Att få ett lagom och jämt stöd i handen kan vara knepigt. Jag strävar efter att ha cirka 0,5 kg ”vikt” i varje tygel. När jag får den känslan vet jag att jag har ett jämt, lagom och ärligt stöd i handen. A och O för att få detta stöd är att hästen går fram och arbetar på med bakbenen. Drivning bakifrån vars energi jag fångar upp i tygeln helt enkelt. Jag försöker alltid att ha en lätt och jämn kontakt med båda tyglarna (allra viktigast är kontakten med yttertygeln). Det låter ju väldigt lätt, men vi ryttare är ofta oliksidiga. Jag som högerhänt (med en fd bruten, svag och skev vänsterarm dessutom) har exempelvis lättare för att bli för hård i högerhanden. Jag försöker därför tänka att stödet i högertygeln ska vara lättare än jag tror, för att få ett jämt stöd på båda tyglarna.

Övningar jag brukar rida för att få till det jämna fina stödet är övergångar, tempoväxlingar, serpentiner samt variera ställningen på hästen. Jag försöker lösgöra hästen så mycket som möjligt med sittbenen och skänklarna, men om hästen känns väldigt tung i handen kan jag pilla lite försiktigt med fingrarna. Det är viktigt att inte ha en dragkamp med hästen om den blir för tung i handen. Med ett mjukt stöd i handen och övningarna ovan brukar hästen släppa efter.

7

Har ni något mer tips får ni gärna dela med er!

/ Emma

Hur vi longerar

Ni som läst vår blogg ett tag är säkert bekanta med vårat hästtänk. För er som inte är det kan det sammanfattas med att vi rider engelskt men försöker göra det så naturligt och sjysst för hästarna som möjligt. Detta speglas även i sättet vi longerar.

Vi brukar inte longera sådär jätteofta. Max en gång i veckan och då gör vi det antingen för att de ska bli av med eventuell överskottsenergi eller bara få jogga utan ryttare på ryggen. När vi longerar har hästarna antingen på sig träns eller grimma. Inget annat förutom detta och longerlina används. Vi är inga fan av inspänningstyglar eller andra ”selar” som kan användas inom longering och tycker gott och väl det räcker med träns/grimma. Vart huvudet befinner sig struntar vi i, men våra hästar jobbar alltid på väldigt fint med rygg och bakben när vi longerar. Ofta sänker de huvudet litegrann också, även om de går mer öppet än vad majoriteten säkert föredrar (numera verkar ”ju mer bakom lod desto bättre” vara standard hos många, men inte hos oss). När vi varit inne på Husaby Hästklinik för hältutredning har grabbarna alltid fått beröm av veterinärerna för att de jobbar på så fint i longeringen, trots att de bara har grimma på sig. Det är ett ganska bra bevis på att det fungerar alldeles utmärkt att longera utan hjälpmedel!

Vill vi kunna inverka mer på hästarna (samling, ökning, sidvärtes osv) tömkör/tömlongerar vi dem istället. Jag tycker att tömlongering är ett mycket bättre alternativ till longering än att använda inspänningar/selar.

Tömlongering sommaren -11. Hittade tyvärr ingen bild från när vi longerar ”vanligt”.
bo

Hur longerar ni?

/ Emma

Markarbetes/hoppövning

Igår när jag red markarbete/skuttade lite med Bopps ställde jag upp följande övning: Två räcken på långsidorna och en fyrstuds (ca 3.20m mellan hindren) i mitten. 
mark

Jag värmde upp på studsen och sedan körde jag en liten evighetsbana. Ex: Börja i vänstervarvet på räcket till vänster – rider runt – kommer på studsen uppifrån – byter varv till höger – hoppar det andra räcket – rider runt – kommer på studsen uppifrån – byter varv – börja om från början.

En väldigt bra övning som är lätt att bygga fram och som passar de flesta ekipage :) Tränar både smidighet, kondition och styrka!

/ Emma

Framridning till hopptävling

När jag rider fram till en hopptävling skiljer det sig endel från när jag rider fram till en dressyrtävling. Inte så konstigt eftersom de tävlingarna har helt olika syften! Jag tänkte i alla fall berätta hur jag brukar rida fram (ej hoppa fram) inför en hopptävling.

Först och främst får Boppen skritta fram länge utan mig på ryggen. När jag hoppar upp kortar jag tyglarna och fortsätter skritta en stund till. I skritten försöker jag mjuka upp honom ordentligt i sidorna genom att böja honom och flytta för skänkeln. Redan i skritten börjar jag tänka ”omhoppning” och rider därför endel bakdelsvändningar. De behöver inte bli perfekta utan jag vill bara känna att han vänder för mina hjälper.

Därefter travar jag fram. Här rider jag mycket tempoväxlingar och övergångar för att känna att han lyssnar på mig, men också skänkelvikningar och skolor för att han ska komma loss mer. I galoppen jobbar jag på samma sätt, men tänker ännu mer omhoppning och gör rejäla tempoväxlingar, men också ”galoppiruetter” så jag känner att det sitter. Jag brukar även lägga in några ryggningar under framridningen så han kommer under sig ordentligt med baken.

Hans form brukar jag faktiskt inte lägga någon större vikt vid. Han blir lätt spänd på nya ställen bland nya hästar och att hålla på och traggla för att han ska jobba perfekt tycker jag bara är onödigt på en hoppframridning. Det enda som är viktigt är att han lyssnar fram, tillbaks och åt sidan, och vara tillräckligt mjuk i kroppen för att hoppa väl :)

a4

Hur rider ni fram till hopptävling?

/ Emma

Övergångar och tempoväxlingar

Övergångar och tempoväxlingar tycker jag är superbra övningar som alla kan rida oavsett nivå. Boppen är bra på att både samla sig, öka och göra övergångar Det finns dock en sak som jag tycker är svårt när det kommer till dessa övningar, och det är att få hästen att lyssna direkt.

Exempelvis, när man har ökat galoppen på sin häst tycker jag det kan vara svårt att få tillbaks hästen lika samlad och fin som den var innan ökningen. Det hela sker liksom inte ”pang på rödbetan” utan det kan ta ett halvt varv innan hästen är helt tillbaks. Just detta ska jag därför vara noggrann att träna på med Boppen nu! När jag red i lördags red jag verkligen supermycket övergångar, halter, ryggningar och tempoväxlingar, och jäklar vad fin han blev! Jag vet att han är tillräckligt stark nu för att lyssna fram/tillbaks direkt så nu måste jag bli konsekvent i ridningen för att få ut både honom och mig ur komfortzone!

Mitt tips för er som också har svårt att få hästarna att lyssna fram/tillbaks med en gång är att i början (om de inte lyssnar) ta till större och tydligare hjälper för exempelvis samling. Hästarna brukar då fatta vad som ska göras när du sedan rider med de mindre hjälperna. Överlag inom ridning tycker jag det är bättre att korrigera hästen tydligt istället för att sitta och ”mesrida”. Hästar behöver ibland lite större hjälper för att de ska lyssna.

12

Tycker ni också detta är svårt?

/ Emma

Hur blir man säkrare på hinder?

Jag har fått förfrågan att skriva om hur man blir säkrare på hinder. Själv har jag länge varit osäker i hoppningen. Jag var det inte på ridskoletiden (när man var ung och galen ;) ) utan det kom senare. Vår första häst stod emot väldigt mycket i hoppningen och Tage har jag flugit av så många gånger pga tvärnitar att jag tappat räkningen. Boppen däremot, han har räddat mig! Jag litar verkligen på honom i hoppningen, men jag litar inte alltid på mig själv.

Hur blir man säkrare på hinder då? Här kommer några tips från mig! Förutom tipsen nedan underlättar det verkligen att ha en förstående tränare som peppar dig och hjälper dig utvecklas.

♥ Ta det lugnt: Gå inte för fort fram. Hoppa det du känner dig säker på och hoppa inte högre för att andra tycker du ska göra det. Ibland kan det vara bra att utmana sig för att ta sig ur komfortzonen och få reda på att vi klarar av mer än vi tror, men gör inget DU inte vill!

♥ Gör hindren till rutin: Om du är osäker på hinder kan det vara bra att hoppa ofta för att avdramatisera hela hopprutinen. Då kommer du inte se hoppningen som en lika stor grej. Varför inte göra som så att vid varje ridpass du rider på ridbana hoppa ett litet hinder eller rida över bommar, bara för att få mer rutin på hinder tills du känner dig säkrare. Att skutta över ett lågt hinder sliter inte på hästen! Genom att skutta/rida över bommar ofta tränar du även upp din avståndsbedömning, och jag själv känner mig MYCKET säkrare i hoppningen när jag är igång i hoppningen så min avståndsbedömning sitter.

♥ Rid förtroendeingivande övningar: Tips på övningar för att öka självförtroendet är 5,5an (travbom – litet hinder – ett galoppsprång – oxer) eller en förenklad kombination med lågt insprång – ett språng – större hinder. Annars: Rid enkla banor! Inga krångliga svängar eller avstånd mellan hinder. Ha antingen bara fristående hinder eller relaterade avstånd som stämmer bra för DIN häst!

♥ Låna en trygg häst: Om du har möjlighet: låna en trygg häst någon gång att hoppa med. Får du sitta på en trygg häst som är lättriden i hoppningen blir det lättare att föra över den känslan till din egen häst, och du själv får ökat självförtroende.

♥ Träna på den mentala biten: Detta är nog det svåraste, för vi kan inte styra helt över vår hjärna och våra känslor. Mitt bästa tips är i alla fall att koncentrera dig på HUR du ska rida istället för HUR du vill att det ska gå. Är du orolig för vad som kommer hända kommer du inte rida på ditt effektivaste sätt. Fokusera istället på vägen du ska rida, hur du ska hålla galoppen i svängen osv. Då tar detta fokuset från ”problemet” och anridningen till hindret kommer säkerligen bli bättre och underlätta för dig och hästen.

5

Har ni några fler tips att tillägga?

/ Emma

Ridning – så mycket en känsla

När jag rider reflekterar jag väldigt sällan över mina hjälper (hur jag ska göra den här öppnan osv), utan jag bara gör dem utan att tänka. Det roligaste med ridningen är att det krävs så mycket egen känsla för att lyckas. En känsla för vad som behöver göras här och nu. Den största utmaningen är att alla hästar är olika och det finns nog ingenting/inga hjälper som funkar på precis alla hästar i världen. Som ryttare måste man då kunna anpassa sin ridning och pröva olika lösningar för att se vad som funkar på hästarna man rider.

Det är också detta som jag tycker är det klurigaste med att vara instruktör. Jag har ridit så länge nu och vet precis hur det ska kännas när hästen går bra och hur jag ska få hästen att komma dit. Men, att förklara detta i konkreta termer för mindre rutinerade ryttare kan vara svårt. Nu tycker jag att jag är pedagogisk och lyckas bra med detta ändå, men just den här känslan både för hur hästen arbetar och hur man som ryttare bör anpassa sig är nog ingenting som går att förklara. Den känslan kommer automatiskt med tiden och efter mycket träning.

4

Detta kanske var ett lite luddigt inlägg, men jag tror ni rutinerade ryttare förstår mig ändå, och ni som inte är lika rutinerade: Ni kommer förstå om ett tag :)

Ni som ridit ett tag, upplever ni också den här känslan av att inte behöva tänka utan att veta ändå? Det är lite samma sak som att köra bil. Numera sitter allt i ryggmärgen och jag behöver aldrig tänka efter, men i början var det inte lika lätt.

/ Emma

Ett tecken på obalanserade hästar

Att jobba hästarna så de kan hitta sin egen balans kan vara lite knepigt. Många hästar har svårt för att hitta den egna balansen medan andra har lättare för det. När jag rider tycker jag det tydligaste tecknet på att hästen är i obalans är om den vill falla inåt. Jag ska kunna ta i innertygeln, ställa hästen, göra ledande tygeltag osv utan att hästen svänger inåt (den ska gå kvar på spåret jag ber den om). På vissa hästar jag ridit är detta helt omöjligt, medan det är superenkelt på Tage och Boppen som är långsiktigt och noggrant tränade i dressyren.

I filmen nedan visar jag ett riktigt bra tips på ”övning” för att träna upp och kontrollera hästens balans. Klarar du av att rida din häst såsom jag gör med Boppen i filmen i båda varven: Grattis, då har du en häst med bra egen balans :) Om inte, då är det bara att träna vidare!

/ Emma

Markarbetsövning

För ett par dagar sedan red jag den här markarbetsövningen som jag tycker är toppen, utan att man behöver släpa fram speciellt mycket bommar och block:

20140906_110613

Jag har ett kortare avstånd mellan travbommarna och ett normalt avstånd mellan galoppbommarna. Mot travbommarna försöker jag rida så lugnt som möjligt för att hästen ska vila på steget över bommarna. Det är lite klurigt med kort avstånd på travbommar när mittenbommen är upphöjd. Boppen ville i alla fall gärna vara i och klonka i den. Bra övning för hästar som är lite oförsiktiga med andra ord.

Eftersom bommarna är placerade på dessa ställen går det utmärkt att lägga ihop dem till en evighetsbana. Exempelvis: Börja i höger varv på travbommarna, fatta galopp, kom på galoppbommarna, sakta av till trav, kom på bommarna åt andra hållet, byt varv, fatta vänster galopp, gör galoppökning på långsidan, kom på galoppbommarna, bryt av till trav, avsluta på travbommarna.

/ Emma

Dagens ridtips

Eftersom jag vet att tips av alla dess slag uppskattas tänkte jag bjuda på ett av mina bästa ridtips i det här inlägget, nämligen att rida lätt långsamt. Jag förklarade detta för Gabriella när hon red Jonte och han blir som en helt annan häst så fort hon börjar rida lätt långsammare.

Vad menas då med långsammare lättridning?
Det är väldigt enkelt: Som ryttare ska du helt enkelt rida lätt i en lite långsammare takt mot vad hästen travar i. Hästen kommer då anpassa sitt steg efter din takt i lättridningen.

Varför är då långsam lättridning bra? Av mina erfarenheter så hjälper det hästarna att:
Hitta en lugnare takt i traven. Hästar som vill springa på med snabba och korta steg tar istället lugnare steg och blir överlag lugnare i ridningen.
– Hitta en jämnare takt i traven. Detta märks speciellt på hästar som kanske har lite ojämn takt från början. Jonte tex är ju ridtravare och har svårt att hitta en jämn takt i traven i ridningen. En långsam lättridning gör att han genast får en jämnare (och lugnare) takt i traven.
– Arbeta i en bärig form. Förutom att hjälpa hästarna med takten upplever jag att de även börjar arbeta i en bättre form. Ryggen höjs automatiskt, nacken sänks och de blir mer avslappnade.

7

/ Emma

Ryggningar

I det här inlägget tänkte jag tipsa om hur jag rider ryggningar för att få till dem så bra som möjligt. Överlag tycker jag att det ofta kan uppkomma tre problem vid ryggningar:
1. Hästen backar för fort.
2. Hästen backar för segt eller inte alls.
3. Hästen backar snett.

Tage är en häst som är seg att backa medan Boppen näst intill kan kasta sig bakåt ibland. Det gäller därför att ge minimala hjälper till Boppen, medan Tage behöver övertygas mer. Hur gör jag då när jag tränar ryggningar?

1. Jag gör halt på rakt spår. Inte på fyrkantsspåret, utan hästen ska kunna svänga ut rumpan åt vilket håll som helst. Som ryttare ska jag kunna korrigera detta själv. Jag ser till att ha en ordentlig energi in i halten. Om hästen segar in i halten kan jag garantera att den kommer sega in i ryggningen också.

2. Jag ser till att hästen står rakt och avslappnat. Står hästen snett från början lär ryggningen garanterat bli sned, och om hästen är ivrig och otålig i halten kommer den antagligen antingen gå framåt istället för bakåt eller kasta sig bakåt.

3. Jag gör hjälperna för ryggning. För min del innebär det att jag lutar mig något framåt, spänner rumpan, för bak skänklarna något och driver med dessa samtidigt som jag håller kvar i tyglarna. Det är viktigt att jag sitter rakt över hästen för att den inte ska svänga åt något håll. Om detta händer korrigerar jag detta. Backar hästen åt vänster sätter jag mig lite tyngre på vänster sittben för att det trycket ska flytta in hästen på rakt spår igen, och tvärtom!

4. Jag ger hjälperna för att få hästen framåt. När hästen har backat de antal steg jag vill rätar jag upp mig, lättar i handen, för fram skänklarna och driver hästen framåt. Hästen ska då gå direkt från att backa till att gå framåt. Den ska inte stå still emellanåt, i alla fall inte om det ska räknas som en korrekt ”tävlingsryggning”.

1

Hoppas detta inlägg gav lite klarhet, och om det finns någon annan med fler tips är ni varmt välkomna att kommentera :)

/ Emma

Dagens träningstips

Här kommer ett träningstips för er som har otåliga och kanske spända hästar. Detta är faktiskt någonting som jag tränade ordentligt på för första gången igår, nämligen långa halter. En perfekt övning för Boppen som är väldigt otålig och lätt blir spänd.

Under ridpasset lade jag in en hel del halter, som var betydligt längre än ”standardhalten” på 5 sekunder. Jag stod snarare still i minst 20-30 sekunder. Oj, oj, vad jobbigt Boppen tyckte detta var i början. Han vill ju ivääääg och inte stå stilla för det är tråkigt. Efter några halter förstod han dock grejen, och helt plötsligt kändes halter på 5-10 sekunder megakorta istället för megalånga som de kan göra inne på dressyrbanan ;)

Så fort Boppen backade eller gick framåt utan att jag bett honom om detta så stannade jag honom igen. Han fick inte gå framåt förrän han slappnade av, och gick han upp i formen plockade jag ner honom igen. Ibland lade jag in ryggningar i dessa långa halter, och ryggningarna blev ruskigt bra när han stått stilla såpass länge. Antagligen för att han var helt avslappnad och rak.

3

Detta är dagens tips till alla. Det bästa med denna övning är att den passar ekipage på alla nivåer :) Mitt tips för att få till dessa långa halter är att som ryttare verkligen slappna av och tänka att du själv och hästen står still (föreställ dig det i huvudet). Då förs den energin över till hästen som får lättare för att slappna av och stå still.

/ Emma

The circle of aids

Bilden nedan tycker jag bara är så jäkla klockren! Jag försökte förklara en korrekt form när jag tränade Gabriella i tisdags med hjälp av den här bilden (hade den tyvärr inte att visa, men visade på henne & Jonte) för jag tycker den är väldigt pedagogisk.

circle-of-aids-horse-riding

Jag följer alltid detta tankesätt när jag rider. Energin från mina skänklar aktiverar bakbenen och ryggen. Ifall hästen orkar bära sig i korrekt form placeras huvudet i korrekt, önskvärd position och hela hästens energi förs tillbaks i min kropp. Det är när hela det här ”systemet” funkar som jag som ryttare verkligen känner att hästen jobbar korrekt och att vi är i harmoni tillsammans.

Eftersom jag tänker såhär förstår jag verkligen inte varför många väljer att rida med hjälptyglar i syfte att få hästen att jobba i korrekt form. Jag tror inte det går att börja ”i fel ände”, för även om hästen böjer på nacken arbetar den inte korrekt med resten av kroppen. Då tvingar bara vi ryttare den att arbeta i en ”form” den inte orkar bära sig i. Nej, jag är inte mycket för genvägar utan försöker ta allt så naturligt och logiskt det bara går med de hästar jag rider och hittills tycker jag det har funkat väldigt bra :)

/ Emma

Sitsövningar

Kan ni inte tipsa om bra övningar för att förbättra sitsen?

Jag känner mig inte riktigt som en expert inom det här området, men några knep för att förbättra sitsen har jag allt.

Rid utan stigbyglar. Väldigt underskattat och det ger resultat. Toppen sätt att träna upp sits och balans då man måste sitta korrekt för att inte skumpa runt. Rid hellre lite långsammare i början för att verkligen hitta sitsen.

– Variera lättridningen. Bra träning för koordinationen är att variera lättridningen genom att exempelvis sitta två steg och stå 1, eller tvärtom. Varför inte stå upp hela tiden? Bra träning för balansen.

– Be någon kika på dig. Ofta är det små saker som spelar roll gällande sitsen. Kanske har du en axel som vill åka längre bak än den andra eller en höft som åker fram. Be någon kunnig kolla på dig när du rider så du kan korrigera dessa små (och ofta svåra) sitsproblem.

Annars är det bara att försöka slappna av men samtidigt analysera hur du själv sitter. Försök att följ med i hästens rörelser istället för att ”sitta emot”. Då tycker jag det går lättare att sitta korrekt, annars blir det lätt skumpigt. Kanske har ni andra tips på lite mer konkreta sitsövningar?

3

/ Emma

Rakriktning och liksidighet

Någonting av det svåraste inom ridningen tycker jag är att ha hästen helt rakriktad och liksidig. Ofta har både häst och ryttare en stark respektive svag sida. Jag själv är svagare i min högersida och har mycket lättare för att vika mig där än åt vänster. Detta har dock blivit mycket bättre de senaste åren, men visst är det lite störigt. Våra hästar har också lätta respektive svåra varv pga hur de är byggda samt hur vi (omedvetet) påverkar dem. Boppen till exempel är högre i korset på höger sida, vilket gör att han skjuter över ryttarna till vänster och har svårare för att hitta balansen och ställningen åt höger. Inte blir det bättre av att jag också är svag i min högersida. In any case, såhär brukar jag träna rakriktning på hästarna:

Ställning och skolor på rakt spår. Jag tycker det är superbra träning att på en spikrak linje (exempelvis kvartslinjen) rida hästarna antingen enbart ställda i nacken eller rida öppna/sluta. Det ger en bra check om hästen är rakriktad eller inte, och det är lätt att känna vilket varv som är lätt/svårt.

– Rulla mankammen. Att variera ställningen inåtställd – utåtställd i båda varven tycker jag ger en bra check på om hästen tar stödet på den nya yttertygeln. Målet är att den ska kännas lika mjuk och fin oavsett ställning, och den ska söka lika mycket stöd på båda tyglarna.

– Förvänd galopp & föra över känslan. Jag älskar att träna förvänd galopp på volt och gärna ha hästen ”felställd” (inåt mitten) också. Väldigt lösgörande och stärkande. Boppen har svårare för högergalopp då han gärna skjuter över ryttaren till vänster och skjuter ut rumpan där. Att rida förvänd galopp i höger varv tycker jag ger en mycket bättre känsla än att rida i ”rätt” galopp i det varvet. När jag rider i höger galopp i höger varv försöker jag därför föra över ”förvänd galopp-känslan”, detta genom att sitta lite på honom som om jag sitter i förvänd galopp. Det funkar faktiskt! Dock får jag tänka på att inte sitta ”för mycket förvänt” för då byter han galopp eftersom han är så känslig. Detta funkar säkert inte på alla hästar, men det gäller att prova lite vad som passar på ens egna häst :)

Ja, det finns såklart massor av andra bra övningar att rida, men det viktigaste är ändå att rannsaka sig själv och hästen. Analysera: Hur sitter jag nu, hur känns hästen nu? Och alltid sträva efter lika kontakt på båda tyglar och att hästen ska vara lika enkel att rida i båda varven. Om det finns någon häst som är helt liksidig? Jag tvivlar faktiskt på det, men ju mer träning: desto mer liksidig häst förhoppningsvis! Nu när Boppen har vilat mycket märker jag med en gång att han tappat mycket av sin liksidighet, men det är bara att jobba upp igen.

3

Hur jobbar ni med rakriktning och liksidighet med era hästar?

/ Emma

Basic

Hej :) Skulle inte ni kunna komma med några bra basic ridövningar för att ”hitta knapparna”. Börjat rida en ny häst, har tillgång till ridbana och tycker det är svårt att fixa ett bra ridpass själv utan någon som guidar en.

Visst är det svårt att hitta motivationen och idéer när man rider själv, och visst tusan är det svårt att hitta knapparna på en ny häst! Det jag strävar efter när jag rider alla hästar är att de ska:

– Ha ett jämnt stöd på bettet och jämn kontakt.
– Ha en ärlig bjudning och energi framåt.
– Lyssna på samtliga hjälper.
– Spåra både på rakt och böjt spår.
– Arbeta i korrekt form och kunna variera den (detta kommer ofta automatiskt om ovanstående punkter uppfylls).
– Vara lösgjorda och befinna sig helt ”inom ramen” (vilket är betydligt svårare än det låter).

Basicövningar är toppen för att uppfylla ovanstående punkter, och basicarbetet jobbar vi med varje dag. Några ”övningar” som vi rider under varje ridpass är följande:

– Övergångar (man snålar ofta med dessa, så rid så många som möjligt).
– Halter.
– Flytta hästen för skänkeln.
– Rida på både volter och serpentiner samt raka spår.
– Tempoväxlingar, allt ifrån små nyansskillnader till rejäla.

Som ni märker är det simpla övningar som passar alla ekipage, och som man kan variera svårighetsgraden på :) Vill man ”skoja till det” lite går det utmärkt att göra en liten ”bana” på ridbanan där alla ovanstående punkter ska finnas med. Kul, och det blir mer som en övning! Lycka till med nya hästen :)

1

/ Emma

Bra galoppövning

I det här inlägget tänkte jag presentera den superbra galoppövningen jag red med Boppus igår. Den passar alla ekipage på minst LA-nivå och uppåt i dressyren. Syftet med övningen var för mig att få Boppen rundare i formen, mjukare i kroppen, lydig och balanserad. För ryttarens del är det bra övning med timing och koordination.

Övningen är simpel: Rid på volt. Fatta förvänd galopp och galoppera hästen inåtställd (”felställd”) i förvänd galopp på volten. När hästen arbetar på i bra takt och känns mjuk och stabil i formen, gör ett byte (alternativt gör ett enkelt byte) till ”rätt” galopp och fortsätt behålla den fina känslan i galoppen. Byt sedan tillbaks till den förvända galoppen och gör om samma sak igen.

1

Jag tycker att förvänd galopp är en himla bra övning. Boppen blir ofta rundare i formen och mjukare när jag rider förvänd galopp, och genom att rida den här övningen ”överförde” jag tillslut den mjukheten även till den ”rätta” galoppen. I slutet bara jag satt och njöt av känslan jag fick även i den ”rätta”. En toppenövning för er som har lite tunga, stela och obalanserade, men samtidigt välridna hästar (de måste ju orka med övningen) :)

/ Emma