Paddocken

Igår snöade det som sagt här på Varaschlätta, och trots detta + 7 minusgrader är paddocken ridbar tack vare pappsen! Han plogade den igår och eftersom han har saltat den förut är den tinad och fin.

Då folk har frågat hur vi underhåller paddocken kan jag meddela att pappa har saltat hela paddocken två gånger. Han använder då 500 kg salt/gång, vilket ungefär ger 0.3 kg salt/kvadratmeter. Han harvar ner saltet 3 cm i gruset, och detta har hållt finemang hittills. 

paddock

/ Emma

Hösilageskydd

Igår byggde pappa ihop ett litet ”bo” för hösilaget i hagen. Nu kommer hästarna förhoppningsvis inte sprida ut det så mycket utan det kan tas tillvara på så gott det går :) Balen vi ställde ut i hagen förra lördagen höll i ganska så exakt en vecka. Det är 300 kg balar vi har tror jag och vi har fyra hästar i hagen. Kanske kommer de hålla någon dag längre nu när hästarna lär sig att maten inte kommer försvinna.

Boppis och Mackan njuter!
21

/ Emma

Throw back thursday – gården

Idag tänkte jag att vi kör en liten ”TBT” och tittar på bilder från innan vi började renovera inne i huset på gården. Tänk hur mycket som har hänt på 1 år 1,5 månad på ett ungefär!

19
Utsidan av huset! Här har vi tagit bort den dörren och trappan som är närmast, eftersom det var en sjukt onödig ingång där man kom in i ett ”rum” på 1×1 meter. Den väggen slogs ner så toaletten blev större istället, och då fick vi plats med tvättmaskin + torktumlare.

181
Stallet ser inte riktigt likadant ut nu som på bilden, dörrarna är bortplockade och fönstren flyttade.

hall-5
Hallen är sig lik, förutom trappan!

kok-6
Köket är också sig likt, faktiskt. Vi gillade det som det var när vi flyttade in!

sovrum-12
Emmas sovrum innan renovering. Lite annorlunda mot nu när det blivit rosa :)

sovrum-13
Och mitt sovrum som tidigare var barnrum. Det ser också väldigt annorlunda ut eftersom vi flyttade garderobsdörren(väggen till höger i bild, dörren syns inte) så vi fick plats med en toalett uppe också.

Här kommer en efter-film! Spola fram till 5:03 ungefär för att se hur huset ser ut:

Jisses vad vi har grejat! Nu när det mesta är klart så känns det knappt som att vi gjort allt detta. Och jag är såå nöjd med gården! Det är lite kvar att göra såklart, men det absolut viktigaste är färdigt och det känns gött.

Det som vi vill/ska göra mer är:
• Bygga altan
• Fixa lösdrift i det gamla hönshuset
• Fixa hyllor i källaren/”renovera” vårt hästrum så vi får plats med säsongsgrejer och tävlingssaker i källaren. Sen vill jag gärna fixa något torkrum till täcken om det går och får plats, det får vi se!

Jag verkligen älskar vår lilla, mysiga gård! :D

/ Anna

Täcken

Hur brukar ni göra med täcken och så? Har hästarna täcken på sig inne på natten eller tar ni av/på vid in och utsläpp? Har ni ett kall- eller varmstall?

Eftersom vi har ett kallstall (det är i princip lika kallt i stallet som ute) så gör vi som så att hästarna står med samma täcken inne som ute. Det blir mycket smidigare för oss dessutom vid in- och utsläpp och eftersom hästarna står inne såpass få timmar känns det onödigt med täckesbyte :)

3

/ Emma

Söndagsplaner

Idag flyttar tyvärr grabbarnas brud Bea ifrån Lönnbacken då hon ska tillbaks till sina ägare. Det är jag säker på att både vi och de andra hästarna kommer tycka är tråkigt eftersom vi gillar Bea så mycket, men så är det! Hennes box hinner dock inte ens stå tom en dag, för vi får hit en ny häst redan idag. Lönnbacken är ett eftertraktat stall, haha :) Det blir Susannas Mackan som kommer göra de andra grabbarna sällskap och förhoppningsvis ska de trivas ihop också. Först blir det dock några dagar där Mackan får gå själv i ena hagen så de får vänja sig vid varandra. Jag tror han kommer trivas bra hos oss i alla fall med våra stora hagar, med kompisar och lång utevistelse :D

7

/ Emma

Lönnbackens utveckling

Nu när vår gård är så himla fin är det lätt att glömma bort hur ful den faktiskt var när vi köpte den. Herregud, sicket stall, haha ;) Här kommer en liten resa tillbaks i tiden (cirka 1 år):

November 2013:
310
1
5

Mars -14
35
14

Konstigt nog hittade jag inga bra stallbilder på det färdiga resultatet, men i vilket fall är det helt underbart att få ha hästarna hos oss. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte sett många stall som är så fräscha, fina och mysiga som vårat lilla. Dessutom har vi en grym paddock, jättefina hagar och bra ridvägar. Det kan knappt bli bättre för varken oss eller hästarna :)2
2

/ Emma

Gårdsuppdatering

Just nu håller det på och grävs på Lönnbacken för att vi ska få in jordvärme i huset. Det ska bli förbannat gött att slippa pelletspannan måste jag säga! Eftersom det grävs är en av hästarnas hagar avstängda så de har ”bara” en hage att gå i. Tyvärr är det den minst leriga hagen som det grävs i (där vi brukar fodra hö), men förhoppningsvis kan de snart få gå i båda hagarna igen :)

Efter detta projekt vet jag inte riktigt vad som kommer ske på gården. Jag har för mig att pappa sagt att han ska fylla igen något dike i hagmaterialet till vänster om paddocken. Vi har eventuellt tänkt ha lösdrift där i framtiden, men det gamla fårstallet/verkstaden behöver renoveras i så fall och så måste ”hagen” fixas till. Bra förutsättningar finns det i alla fall och det finns efterfrågan hos andra att stå hos oss så det vore kul att fixa en lösdrift :)

Right now:
20141110_141626

/ Emma

Loppis

Just nu är det fullt drag på loppisen här. Många var ute tidigt för att hitta godbitarna men än finns det många grejer kvar ifall ni fortfarande vill komma och handla :) Kul att det är så bra drag här i alla fall! Eftersom jag jobbar här hela helgen så lär nog det inte bli så bra uppdatering här men det förstår ni nog. Ha en fin helg allesammans :)

image

/ Emma

Vardag

Igår innan tävlingen var Boppis först lite ledsen över att han inte fick följa med de andra ut i hagen, utan istället äta sin frukost själv inne. 
20141102_070332

När frullen var uppkäkad begav vi oss istället ut på en liten promenad för att vara fit for fight till tävlingen!
20141102_082452

Pappa fixade även till hagen. Idag spärras nämligen ena hagen av då vi ska få jordvärme (hallelujah to that) så de får ”bara” gå i den ena hagen. Eftersom ingången och vattentunnorna står här har det blivit lite lerigt i öppningen, därför plattade pappa till marken och lade på grus. Gött! Nu kommer det inte bli några problem att köra ut hö här heller :)
20141102_151941

/ Emma

Trivsamma hästar

Det är så härligt att ha hästarna på Lönnbacken för det märks på dem att de trivs så bra här. Tage och Boppen är inte vana vid att ha ett så lyxigt och naturligt hästliv sedan tidigare år. På förra stället vi stod på gick de ensamma i typ 20*20m lerhagar utan möjlighet att leta föda eller springa av sig. Dessutom med väldigt oregelbundna in/utsläpptider och betydligt mer vistelse inomhus.

Här kommer de ut senast 6.30 på morgonen och får gå i stoooora gräshagar året runt. De kan galoppera runt med varandra och busa så mycket de vill, men de kan också äta gräs året runt (well, förutom på vintern då kanske). In kommer de runt 21.30-22.00 på kvällarna och behöver alltså bara stå på box max 9h/dygn. Det lyser av glädje och harmoni i ögonen på dem och det är så härligt att se :)

Såhär glada var hästarna den dagen de fick flytta hit ♥
1 2 4

Trivs era hästar där ni står nu?

/ Emma

Våra namnskyltar

Igår fick vi hem Jontes namnskylt, så nu har alla hästarna varsin namnskylt från lrdesign.se. Jag tycker det livar upp mycket att ha fina, stilrena namnskyltar till hästarna i stallet :) Vi upptäckte dock att på Jontes skylt är födelseåret större än på de andras, men det gör inte så mycket. Lite synd bara att det inte är stort på de andra hästarnas skyltar också för jag tycker det var snyggare med lite större!

1 2 3 4

Sicka ”gamlingar” vi har i stallet för övrigt, haha. Att Bea är yngst med sina 13 barre visar rätt tydligt att medelåldern inte direkt är pyrung ;) Eller säger man purung? Ja, det är ett uttryck i alla fall! Well okej, så gamla är de inte, men i de flesta stall brukar det väl finnas lite yngre förmågor också. Förhoppningsvis kan det komma några sådana även till Lönnbacken i framtiden :)

/ Emma

Hur funkar det med linorna?

Vi har använt våra linor till in- och utsläpp några dagar nu och jag måste säga att det funkar alldeles utmärkt. Så skönt att slippa gå in och ut. Det går så himla mycket snabbare :D Hästarna förstod direkt hur linorna funkade och har i princip alltid gått in i rätt box. Det var bara Boppen som jävlades med Tage en kväll. Då skulle den stora bamsingen minsann in i Tages box och äta upp hans mat när Tage var där inne. Elak Bopps! Jag fick i alla fall ut honom ganska snabbt ;) Nu kommer hästarna ut runt 6.30 på morgonen och kommer in runt 22 så de får massor av utevistelse, med lite vila inomhus på nätterna :) Tänk om alla hästar kunnat ha det så bra!

20140930_113726

/ Emma

Förmåner med att stå uppstallad på Lönnbacken

Än så länge har vi bara två inackorderingar på Lönnbacken, men förhoppningen är att i framtiden rusta upp det gamla hönshuset till en lösdrift. Då kan vi fixa plats för 2-3 till hästar på vår fina gård! Självklart vill vi att alla inackorderade ska trivas hos oss. Vi har ett nyrenoverat, riktigt fräscht stall, full service förutom mockning, och foder plus tillgång till paddocken ingår i priset. Jag tycker att Lönnbacken är ett väldigt bra ställe att vara uppstallad på helt enkelt :)

För att motivera våra inackorderade att stå kvar hos oss har jag bestämt mig för att dessutom ge dem följande förmåner:

♥ Billigare pris om de väljer att träna för mig.
♥ Gratis ridhjälp vid behov och tid (av mig och Anna).

Det vill säga, en tjänst som jag annars tar betalt för ingår i priset här, och en annan tjänst har ett förmånligare pris.

1

/ Emma

Höstbilder ♥

Här kommer ett gäng höstbilder som jag knäppte på gården & hästarna med omgivning igår. Åh, vad jag älskar hösten! Snart kommer det dessutom bli ännu färggladare :) Vi får passa på att njuta nu när det inte är alltför mörkt eller kallt och löven fortfarande är kvar på träden :)

1 2 3 4

Tagis räcker nöjt ut tungan ;)
7

Kissnödig Tagg och blinkande Boppis!
8 9 10

Tycker den här bilden är så jäkla söt på B ♥ Det är så ljust att han måste kisa litegrann och får sleepy eyes.
56

Har ni någon favoritbild? :)

/ Emma

Perfekt inför installningen!

Eftersom hästarna stallas in från och med imorgon har pappa varit snäll och monterat upp linor från båda sidan stallgången ut till hagöppningen. Perfekt så vi slipper leda in och ut alla hästar om vi är ensamma. Det blir så mycket smidigare att kunna släppa ut och in dem. Då slipper man otåliga hästar som inte vill lämnas ensamma också! Skönt också att det bara är typ tio meter från stallgången ut till hagen. Då hinner inte direkt hästarna få upp någon megaspeed som jag minns att de kunde få på ridskolan när vi släppte in dem i linorna där, haha!

20140930_113726 20140930_113744

/ Emma

Lyse i paddocken

Just nu håller vi på att fixa lyse i paddocken. Två lampor är uppmonterade men det kommer behövas ännu mer ljus om det ska gå att hoppa även när det är mörkt ute. Därför har vi beställt två lampor till att ha på andra långsidan. Tror ljuset kommer bli riktigt grymt när det är färdigt :)

Såhär ser lamporna/stolparna ut i alla fall:
25 26

/ Emma

Hinderförvaring i ladan

Vi har bestämt oss för att förvara våra hinder i ladan, där vi tidigare förvarade sommarens hö. Pappa har byggt en hinderhållare, sedan får blocken stå under/vid sidan och hinderstöden ska stå till höger som ni ser. Vi ska även fixa så att brädorna i paddocken utanför ladans utgång blir avtagbara så vi smidigt kan bära in och ut hindren.

8 9

Vi har även fixat bättre upphållare för stallredskapen. Eftersom vi har så jäkla många har hälften burits upp på loftet. Det blev en hel del saker jag fick bära upp på loftet i helgen när jag städade, så nu är det bättre ordning på Lönnbacken :)
10

/ Emma

Bokstäver i paddocken

För ett par dagar sedan fick vi upp bokstäver i paddocken! Det enda som saknas nu är ljus, men det är också på G :) Lär bli välbehövligt snart nu när det börjar mörkna snabbt.

Våra bokstäver är väldigt fiffiga för det står vilken bokstav som finns i mitten (på medellinjen) smått under varje bokstav. Snygga är de också enligt mig!

1 2 3 4

/ Emma

Vad som har hänt på gården

Här kommer lite update om vad som skett med anläggningen på Lönnbacken den senaste tiden:

Ladans port är färdig!
1

Pappa har också trimmat en hel del bland allt ogräs och buskar. På den första bilden, längst ner vid paddocken, har det tidigare funnits buskar. Dessa buskar har orsakat endel problem vid ridning. Dels pga att de rör sig vid blåst, men framför allt för att det den senaste tiden gömt sig små fåglar i dessa buskar som sedan flyger iväg. Jag kan meddela att det nästan varit omöjligt att ta sig ner i nedre delen i paddocken med Boppen pga hans extrema fågelfobi, haha! Nu hoppas jag på mindre spända hästar :)
2 3

/ Emma