Balansträning

I förmiddags hann vi med ett pass i paddocken på grabbarna innan det bar iväg på julfirande. För Boppens del blev det balansträning, alltså att jag red hela passet endast med stöd på innertygeln, vilket är betydligt svårare än det låter. Är inte hästen balanserad drar den inåt med en gång. Boppis kändes mer obalanserad i vänstervarvet i början, men mot slutet av passet löste det sig fint :) Är nöjd med honom idag!

Anna red dressyr på Tagis och hon fokuserade mycket på att få honom lång och låg. Tage vill gärna korta ihop sig och krulla ihop sin lilla hals, men idag sträckte han ut den så fint och fick riktigt bra takt. I galoppen behöver han fortfarande komma ut mer med halsen, men det ska Anna vara noggrann med att jobba vidare på. Hon var också riktigt nöjd med Tagis idag. Kul att båda grabbarna var fina såhär på julafton :)

Här kommer en film på Boppis idag som Anna filmade där jag visar hur jag rider med bara stödet på innertygeln. Yttertygeln håller jag bara lite i så den inte ska slänga mot hans bog eftersom det känns lite farligt, speciellt med tanke på att han har en tendens att skutta åt sidorna ibland ;) Jag har i alla fall aldrig något stöd i den utan den glappar hela tiden! Klurigt, men roligt när det går bra :)

/ Emma

Gymnastikhoppning

Idag byggde jag upp en gymnastikövning för Bopps. Tyckte att det var på tiden att vi hoppade lite sånt också, för det var faktiskt ett bra tag sedan (förutom lite studs hemma då). Han har vilat lite varannan dag den senaste tiden och med tanke på hur otålig han var i stallgången trodde jag att han skulle vara jättepigg och spänd idag (det blåste mycket också), men där hade jag fel. Han var precis lagom pigg och kändes så himla mjuk och fin i kroppen. Härligt! Han slarvade dock lite i hoppningen i början, men så fort jag red in med ordentligt tryck i galoppen hoppade han även med tryck i sprången. En sådan övning som jag red idag är ganska jobbig för hästarna, så det gäller att inte hoppa för många gånger.

Här kommer en liten film från dagen. Jag hade 3 meter mellan studsen, 6 meter mellan studs-räcke och 10 meter mellan räcke-oxer. Tighta avstånd med andra ord för en så stor häst, men jag ville att han skulle få tänka till endel själv och hoppa upp sig. Hade jag hoppat högre skulle jag dock längt de två senare avstånden en halvmeter :)

What´s in my mouth challenge

Här kommer ännu en challenge, nämligen what´s in my mouth challenge. En rolig men klurig utmaning även om jag personligen tycker att jag valde vissa betydligt lättare föremål åt Anna än vad hon valde till mig ;) Do U agree?

/ Emma

Smoothie challenge

Jag och Anna har hakat på trenden (visserligen ett tag senare än de flesta haha) och äntligen gjort en smoothie challenge. Den blev väldigt bra och rolig tycker jag så spana in den så får ni se vem som fick den äckligaste smoothien ;)

/ Emma

Avramlingen

Hallå allihop! Här var det segt på uppdateringsfronten idag, men Anna är i Haga på julmarknad och jag kom hem från Skövde vid lunch och har därefter haft träning här hemma. Är ganska seg från igår så tänkte bara ta det lugnt nu resten av dagen. Pappa har i alla fall motionerat båda grabbarna :) Tage känns lite konstig nu. Han blev väldigt flåsig idag och har känts lite varm i benen så kanske har han någon liten infektion i kroppen. Han får ta det lugnt i några dagar nu så får vi se om det blir bättre helt enkelt.

Innan jag drar ner till soffan måste jag dela med mig av gårdagens avramling. Kan meddela att hela jag är svinigt mörbultad idag. Jag har rejäl nackspärr på vänster sida (från axeln till huvudet), ont i ena handen som dessutom är lite svullen och så har jag ont i båda armarna. Det är inte så trevligt att falla av från en 1,82 hög grabb. Jag slår mig alltid mer eller mindre numera. Annat var det när jag var barn och flög av ridskoleponnysarna. Då borstade jag bara av mig och hoppade upp med en gång. Numera måste jag sitta kvar ett tag och känna efter så faktiskt alla kroppsdelar är hela, haha.

Smidigt va? ;)

/ Emma

Studshoppning med Bopps

Efter mycket om och men fick jag äntligen vänt filmfan, haha! Så här kommer min lilla film jag filmade från hästryggen i måndags. Upptäcker nu i efterhand att jag är en ”smula” flåsig (och jag tål inte att höra på sånt själv på film eller i verkligheten, haha). Får skylla på min dåliga kondis + att jag ridit ett tag innan filmen filmades ;)

/ Emma

Film från gårdagens träning

Här kommer filmen från gårdagens privatträning med Bopps :) Det blev många språng och dessutom en jobbig övning, men en väldigt nyttig sådan. Rekommenderar denna övning till er som behöver träna upp styrka och smidighet på era hästar! Det är dock viktigt att hästen är lydig och jämn i takten innan man ger sig på övningen då den är såpass krävande. Vi hade 11,5 meter emellan varje räcke, vilket egentligen är ett avstånd närmare 2 språng (på tävling brukar två språng vara runt 10,5m och tre språng runt 14m) så det gäller att få tillbaks hästen direkt! Vi hade i alla fall riktigt kul och Boppis var fin :) Ni måste spana in min ”fina” väg till räcket i mitten första gången jag kommer på det från diagonalen, haha. Inte så bra planering där, så det är tur att Bopps kan kravla sig över hinder lite kringelikrokigt också ;)

/ Emma

Jontehoppning

Här kommer filmen från gårdagens hoppning med Jonte. Först får ni se lite trav och de två bommar vi galopperade över, därefter kommer lite hoppning :) Det blev inte riktigt lika rytmiskt och balanserat som förra gången eftersom han var så pigg och jag mosig, men han är ändå så duktig så!

/ Emma

Hoppning med grabbarna

Idag hoppade vi som sagt alla tre grabbarna och det var med blandat resultat. Jag känner mig inte superpigg idag så jag har väl inte ridit lika effektivt som vanligt, men jag tog mig ändå igenom passen på Bopps & Jonte och jag gjorde mitt bästa.

Först ut var Boppis, och OJ vad spänd han var idag. Han har inte varit fjantig i paddocken på skitlänge, men kanske gjorde nattens och morgonens minusgrader att nerverna vaknade till liv igen ;) Det blev väldigt svårt att få till en bra rytm eftersom han var jättefjantig för ”den läskiga” delen av paddocken. Därför hoppade vi bara en jättelåg bana som faktiskt kändes bra tillslut. Här kommer den filmen:

Därefter var det Tage och Jontes tur. Anna började rida endel markarbete på Tage och jag provade även att rida över två galoppbommar med Jonte. Han har inte gjort det förut men han förstod vad som menades även om avståndet var en smula långt för honom. Efter den uppvärmningen hoppade vi lite bana. Jonte blev svinpigg idag och drog iväg ordentligt en gång, men efter lite korrigering lugnade han ner sig och vi fick till bättre flyt. Överlag kändes hoppningen bättre förra gången för då var han lugnare, och takten var därför bättre i galoppen. Med vad tusan, han bangar inte för något och tycker det är skitkul (och det tycker jag med) och det är det viktigaste :) Det gick bra för Anna & Tagis också. Film på dessa grabbar kommer antagligen upp imorgon!

/ Emma

Jontefilmer

Här kommer två filmer på Jonte från igår. Jag fokuserade bara på att hålla honom lugn och få fint flyt emellan hindren, och det tyckte jag att jag lyckades med. Han har blivit väldigt het vid hoppning tidigare, men igår lugnade han ner sig och lyssnade superbra på mina hjälper. Galoppen har blivit himla mycket bättre också! Så kul att märka när jobb lönar sig :)

Svinkul för övrigt att vi numera har över 600 prenumeranter på youtube! Tack till er som följer oss där :)

/ Emma

Hoppning med grabbarna

Idag har jag och Anna hoppat med Tage och Jonte. Båda två var superduktiga och vi fick fint flyt. Vi hoppade bara några hinder i följd och ett lite högre hinder med hjälphinder före. Jag ville testa detta på Jonte för att se om han förstod vad han skulle göra, och det gjorde han. Med hjälp av hjälphindret kunde jag höja upp hinder 2 litegrann. I slutet låg det på 75 vilket är det högsta han hoppat här, och det var absolut inga problem. Vi hade nog kunnat höja några hål till, men det gäller att ta det lugnt med så gröna hästar :) Han är himla positiv till hoppning och hoppar hur konstigt han än kommer. Det här med taxering är inte lätt på gröna ridtravare eftersom galoppen inte går att reglera på samma sätt som på en ridhäst, men vad gör det när han taxerar själv genom att slänga in ett travsteg här och där? :) Mer filmer på Jonte kommer imorgon!

Inspiration av mig själv

På den här träningen tycker jag att jag red riktigt bra. Vi får till ett mycket bra flyt och jag rider mjukt och fint. Jag minns att det var runt 15 minusgrader den här träningen och jag var den enda som for iväg och tränade, haha. Till och med Therese blev förvånad att jag ville komma, men det är givet! Jag vill ju alltid utvecklas :)

/ Emma

Film från i onsdags

Här kommer en film från onsdagens hoppträning, där Bopps var lite smått crazy och där jag avslutade det hela med att stiglädret gick sönder 2 språng innan oxern. Allt är med på filmen såklart ;) Eftersom Bopps var lite busig hade jag en smula problem med att få honom i rätt galopp och bra rytm, men det är härligt att se att han tycker det är lajbans att hoppa, även om han normalt sett är en gentleman som sköter sig :)

/ Emma

Film från idag

Här kommer filmen från dagens start! Jag tror ni ser ganska tydligt vilka missarna är, och att han blev distraherad just då. Annars är jag nöjd med flytet och satsar på dubbelnolla nästa tävling istället :)

/ Emma

Rida utan utrustninng

För ett par månader sedan provade Anna att rida (och hoppa) Tage helt utan utrustning förutom halsring. Vi har inte gjort det på honom tidigare och jag tror vi båda blev positivt överraskade. Han skötte sig väldigt fint :) Det är kanske inte det säkraste man som hästmänniska kan göra, men känner man sin häst väl och vet att den är snäll kan det vara spännande att prova och se hur bra connection man har. Boppen däremot skulle vi aldrig göra detta på. För det första trivs han inte att bli riden på utan sadel, och för det andra är han alldeles för nervig. Däremot är jag säker på att han skulle lyssna väldigt bra för hjälperna även om utrustningen inte är på.

Har ni provat något liknande på era hästar någon gång?

/ Emma

Film från fjärdeplaceringen

Här kommer filmen från gårdagens tävling :) Jag kom på fjärdeplats och de som hamnade tvåa och trea var runt 1 sekund snabbare än mig, men han som vann var 4(!!) sekunder snabbare (alltså nästan 3 sek snabbare än tvåan). Jag förstår verkligen inte hur det var möjligt. Jag kanske kunde ha sparat in 2 sekunder i de två sista svängarna, men 4 sekunder… Ja, det hade aldrig gått! Det hade minst sagt varit intressant att se hans runda ;)

/ Emma

En dag i stallet på Lönnbacken

Här kommer äntligen den efterlängtade uppföljaren till vår ”En dag i stallet”-film som i skrivande stund har närmare 35.000 visningar. Ska bli spännande att se hur många views den nya filmen kommer få! Här får ni i alla fall följa med oss på en vanlig dag på Lönnbacken :) Varning för att vi bjuder på oss very mucho, haha ;) Hoppas ni tycker det är kul!

/ Emma