Hästtransport

Smart lösning!! Tänkte fråga något helt annat, nämligen vad ni har för hästtransport? jag funderar nämligen på att köpa en och undrar om ni har erfarenheter av vad som är bra att tänka på, vilka modeller som är bäst/mest prisvärda? Kram

Vi har en transport från Värmlandsvagnen som vi är väldigt nöjda med. Jag vet inte vad modellen heter, men den är både snygg och riktigt bra. Vi hade tidigare en annan transport från VV som var väldigt gammal och därför sliten på utsidan, men den var hel på insidan och krånglade aldrig. Jag kan säga att vi aldrig har haft några problem med våra transporter från VV trots att vi haft de olika modellerna i många år. Helt klart prisvärda transporter som man kan lita på! Jag vet faktiskt inte någon som har varit missnöjd med sin VV, så det är definitivt ett tips från oss :) De är ”rejäla” liksom, och håller även för bamsingar som Boppen ;) Visst finns det billigare transportmärken men vad jag har förstått verkar de inte vara lika hållbara som andra alternativ.

Vår nuvarande transport.
IMG_20121021_110659

Vad har ni andra för transporter? Något speciellt märke ni kan rekommendera eller ”varna” för? :)

/ Emma

Aktivering förutom ridning

Nu när det är mitt emellan höst-väder och snö-väder, dvs bara väldigt hårt i marken och fruset och kallt, så tycker jag det är svårt att aktivera Tage utan ridhus. Jag vill ju egentligen rida ut 50% av gångerna minst och rida på ridbana 50% av gångerna, men just nu ger uteritterna inte så mycket. När jag rider ut på vardagarna så kan jag bara skritta eftersom jag rider i mörkret och bara vill rida på grusvägarna av rent säkerhetsskäl. Och på grusvägarna är det väldigt hårt just nu..

Därför funderar jag på om ni sitter inne på något bra aktiverings-tips, som inte innebär ridning? Jag var inne på att trickträna Tage men insåg att jag är väldigt dålig på det, haha!

1

/ Anna

Fråga

Det ena behöver ju inte utesluta det andra, men många är antingen katt- eller hundmänniskor. Är ni mer katt? Eller gillar ni inte hundar? :)

Tänkte att jag lika gärna kunde svara på den här frågan i ett inlägg, kanske är fler som undrar!

Jag och Emma har aldrig vuxit upp med varken hund eller katt, utan vi har haft fiskar, kanin och marsvin. Jag har ärligt talat varit lite hundrädd fram tills för ett par år sedan! Kanske för att hundar oftast är väldigt ”på” och hälsiga, men främst för att en aldrig har en aning om hur hundarna är uppfostrade(eller inte). Dock har jag alltid älskat katter! Till skillnad från mig så har Emma varit lite katträdd, då katter kan vara rätt opålitliga.

Numera så älskar vi katter men tycker även om hundar. Jag är oftast inte rädd, förutom när hundarna blir hoppiga möjligtvis. Dock skulle vi nog inte vilja ha någon egen hund, främst på grund av all motion och aktivering som krävs. Så med andra ord är vi mest kattmänniskor, men vi gillar hundar också! :)

Är ni katt- eller hundmänniskor? 

8
Lilla fluffi-Siri ♥

/ Anna

Ökad känslighet och stöd i handen

Kan du möjligtvis göra ett tipsinlägg om hur man ökar hästens känslighet? :D Menar hur man får hästen att svara på hjälperna direkt och inte ett varv senare haha, och hur man enklast får hästen att inte släppa stödet eller bli tung i handen :)

Vi börjar med hur jag får hästarna att svara på hjälperna direkt:
Först och främst är det viktigt att jag som ryttare ser till att mina hjälper är renodlade, dvs att jag till exempel inte sitter och smågnager med skänkeln hela tiden, utan endast använder den när jag planerat. Samma sak gäller med de andra hjälperna så som hand och sitsen i övrigt. Sitsträning är väldigt bra att träna ibland för att öva upp sin egen balans och medvetenhet för hjälperna! Det finns så många olika sätt man kan inverka på hästen med sitsen och jag har flera knep gällande detta, men att skriva det i bloggen blir alldeles för komplicerat dessvärre.

Annars tycker jag det är bra att först prova att ge en svag/liten hjälp, och svarar hästen inte för denna korrigerar jag med en större hjälp. Exempelvis skänkeln: Lyssnar hästen inte fram för ett svagt tryck skänklar jag på starkare (går även att korrigera lite lätt med ett spö). Att rida massor av övergångar, halter och tempoväxlingar är superbra för att få hästen att svara på hjälperna direkt. Sedan är det ju också en styrkefråga hur snabbt hästen exempelvis kan samla/öka sitt steg, så det är bara att fortsätta träna varierat :)

Stöd i handen:
Att få ett lagom och jämt stöd i handen kan vara knepigt. Jag strävar efter att ha cirka 0,5 kg ”vikt” i varje tygel. När jag får den känslan vet jag att jag har ett jämt, lagom och ärligt stöd i handen. A och O för att få detta stöd är att hästen går fram och arbetar på med bakbenen. Drivning bakifrån vars energi jag fångar upp i tygeln helt enkelt. Jag försöker alltid att ha en lätt och jämn kontakt med båda tyglarna (allra viktigast är kontakten med yttertygeln). Det låter ju väldigt lätt, men vi ryttare är ofta oliksidiga. Jag som högerhänt (med en fd bruten, svag och skev vänsterarm dessutom) har exempelvis lättare för att bli för hård i högerhanden. Jag försöker därför tänka att stödet i högertygeln ska vara lättare än jag tror, för att få ett jämt stöd på båda tyglarna.

Övningar jag brukar rida för att få till det jämna fina stödet är övergångar, tempoväxlingar, serpentiner samt variera ställningen på hästen. Jag försöker lösgöra hästen så mycket som möjligt med sittbenen och skänklarna, men om hästen känns väldigt tung i handen kan jag pilla lite försiktigt med fingrarna. Det är viktigt att inte ha en dragkamp med hästen om den blir för tung i handen. Med ett mjukt stöd i handen och övningarna ovan brukar hästen släppa efter.

7

Har ni något mer tips får ni gärna dela med er!

/ Emma

Täcken

Hur brukar ni göra med täcken och så? Har hästarna täcken på sig inne på natten eller tar ni av/på vid in och utsläpp? Har ni ett kall- eller varmstall?

Eftersom vi har ett kallstall (det är i princip lika kallt i stallet som ute) så gör vi som så att hästarna står med samma täcken inne som ute. Det blir mycket smidigare för oss dessutom vid in- och utsläpp och eftersom hästarna står inne såpass få timmar känns det onödigt med täckesbyte :)

3

/ Emma

Storhäst

Hej!
Har en liten konstig fråga..
Vad tycker du om att gå över för fort till häst från ponny? Jag är en 13 årig tjej och är ungefär 160 cm hög. Har fått ett erbjudan att hjälpa till med en häst men vet inte hur jag ska göra….. När jag provred han kändes han magisk. Vet inte hur jag ska gör självklart kan inte du avgjöra detta men tänkte om du hade några tips…

Jag säger: Köör bara! Om det kändes så härligt på provridningen låter det som ett supererbjudande ju :) Du kan ju fortsätta med ponnyer vid sidan av också, ifall du inte vill att ponnytiden ska ta slut redan.

Jag & Anna har aldrig direkt ridit ponny utan när vi red på ridskolan var det blandat ponny/storhäst och den första hästen vi köpte var en storhäst. Då var vi 13 respektive 11 år gamla. Att du bara är 160 lång tycker inte jag spelar någon roll, för ridning sitter ju inte i hur långa ben man har, utan i vilken känsla man har (förutsatt att benen når nedanför sadeln då, haha).

Här rider min kompis Moa, som bara är drygt 160 lång, Boppis. Hon har ridit honom ett par gånger och det går så bra så, trots att hon är drygt 2 dm ”kortare” än honom ;)
1

/ Emma

Svar på lite frågor

Vilket kraftfoder använder ni som mest?
Just nu får alla hästar mineraler samt en müsli från Cavalor. Boppen får även Spillers senior conditioning mix och soja för att hålla vikten, samt magnesium för att hålla nerverna i styr. Är supernöjd med Boppens mix just nu för han är fin i kroppen samtidigt som han är lugn i sinnet :)

Har ni en ridskola?
Tyvärr har vi inte det, utan jag har endast träningar för ryttare med egna hästar. Det hade varit roligt med ridskola också men dessvärre har vi ju bara våra två egna djur.

Hej. Ni skrev en gång vilken träningsapp ni hade som man kunde välja ridning på och ni såg hur fort hästarna galoppera. Vilken var det?
Appen heter Sports tracker :)

Hej! Blev lite nyfiken, vad pluggar du för något? Är det bara du som studerar eller studerar Anna också!
Jag läser för nuvarande Personalekonomi I på halvtid i Trollhättan, samtidigt som jag jobbar med företaget. Jag har studerat alla terminer förutom en sedan jag slutade gymnasiet, men Anna studerar inte utan arbetar heltid som reklamare.

10632168_670471526374370_810271309_n

/ Emma

Hjälp mig välja outfit

Jag har ännu inte kunnat bestämma mig vilken outfit jag ska ha imorgon på tävlingen, därför tänkte jag att ni kunde hjälpa mig att välja!

Tycker ni att jag ska ha:

1. Rosa/vitt med Imperialkavaj:
9

2. Kornblått/silver med Imperialkavaj (istället för Spooksen på bilden):
11

/ Emma

Hästloppis på Lönnbacken?

Vi och Susanna har pratat om att anordna en hästloppis här på Lönnbacken. Det verkar vara stor efterfrågan på detta och jag tror det kan bli riktigt mysigt :)

Ni läsare i västergötlandsområdet, skulle ni vara intresserade av att komma och handla/sälja på vår hästloppis i så fall? Vi har preliminärbokat helgen 8-9 november (båda dagarna) för loppisen men det kan komma att ändras. Jag lägger upp all info här när det är spikat!

1

/ Emma

Svar från frågestunden

Här kommer svaren från ”högskolefrågestunden”. Kul att det kom in så många frågor :D Eftersom det inte direkt går att svara kort på sådana här frågor blir detta ett långt inlägg, men jag hoppas det uppskattas ändå. Har ni fler funderingar: Fråga i kommentarsfältet så svarar jag där!

Är det svårare att hinna med hästarna? Hinner man tävlingssatsa?
Jag vet att antal timmar man behöver spendera i skolan är väldigt olika beroende på program. Men, min uppfattning är att de allra flesta program (förutom typ läkare, veterinär och andra mer avancerade utbildningar) har få föreläsningar och mycket hemmastudier. När jag studerade heltid hade jag i snitt föreläsningar två dagar i veckan, vilket gjorde att jag hade gott om tid för hästarna och kunde planera min resterande studietid när det passade mig. Därför skulle jag säga att det oftast går finemang att hinna med hästarna under högskoletiden. Att tävlingssatsa går nog också utmärkt för de flesta eftersom man har så mycket självstudier.

Hur har man råd, vilka uppoffringar får man göra?
Jag hade turen att bo hemma under större delen av min studietid, så jag har aldrig tagit studielån utan endast bidrag. Självklart har jag ändå snålat med pengarna eftersom min inkomst varit betydligt lägre än andra personer som arbetar. Jag köper även väldigt lite kläder/saker till mig själv utan lägger hellre pengar på hästsaker. Mitt tips är att bo kvar hemma hos föräldrarna om detta går, annars: bli inneboende/sambo med någon. Ett annat tips är att endast köpa grejer du verkligen måste ha. Tänka efter en extra gång liksom.

Hur mycket hinner man jobba extra?
Det beror på vilket program man läser samt hur lätt man har för sig i skolan. För min egen del hade jag lätt hunnit arbeta halvtid samtidigt som 100%-studier om jag inte haft hästarna. Jag tror i vilket fall som helst att du kommer hinna jobba mer än du tror. De flesta i min klass jobbade extra under studietiden.

Hur stor skillnad är det från gymnasiet pluggmässigt, hjälp från lärare, svårighetsmässigt?
Det är otroligt stor skillnad från gymnasiet! Jag blev ganska chockad i början. På högskolan har du ingen som daltar med dig eller tvingar dig att göra någonting utan det är väldigt mycket eget ansvar vilket det inte är på gymnasiet. Glömmer du anmäla dig till en tenta, missar att komma eller kuggar med en halv poäng? Synd för dig, då får du vänta ett par månader på att skriva om den. Man får inte heller hjälp av lärarna på samma sätt som i gymnasiet och man har inte samma kontakt med dem. För lärarna på högskolan är du bara en i mängden, och när du skriver tenta är du bara ett nummer, typ. Det går inte att fjäska eller fuska över huvud taget, vilket det går att göra på gymnasiet. Men det är också detta jag gillar med högskolan. Här är det bara prestationer som räknas :) Svårighetsmässigt tycker jag inte det är så mycket värre än gymnasiet, men så gick (går) jag också ett samhällsvetenskapligt program och det blir ju svårare i mer avancerade program.

Jag undrar hur jag gör för att kontrollera om jag behöver plugga upp något ämne för att kunna studera den utbildning jag är intresserad sv. Om jag inte vet vart mina betyg är tex? Hur vet jag vilka betyg/ämnen som behövs?
Är du intresserad av någon utbildning, gå in på skolans hemsida där utbildningen finns och läs vad som står under ”behörighet”. HÄR finns en länk till programmet jag läste där ni kan se i högerspalten vilken behörighet som krävdes. Ex. ”grundläggande behörighet samt godkänt i följande kurser…”. Har du en studievägledare kan du kolla upp dina betyg och behörigheter med denne, men jag vet att mina betyg syns på antagning.se efter att jag registrerade mig där.

Som jag förstått det rätt så pendlade du till skolan, hur tyckte du att det fungerade? Missade du mycket umgänge? Kändes det som att du fick mindre tid till plugg än dina vänner, eller kompenserades det genom att de behövde sköta allt annat i sin bostad?
Yes det stämmer att jag pendlade. Jag har pendlat från Vara till Trollhättan (och Skövde en kort period) men det tar bara knappt 40 minuter med bil, så det går fort och jag tyckte det fungerade bra! Jag tyckte inte att jag missade något umgänge eller fick mindre tid till plugg pga detta. Åker man buss/tåg går det ju dessutom fint att studa på resan :)

Studerar du mycket tillsammans ihop med andra utöver föreläsningar eller grupparbeten (menar studiecirklar tex.)?
Jag själv har aldrig studerat ihop med andra förutom vid grupparbeten när jag varit tvungen till det. Det beror på att jag är väldigt självständig i mitt studerande och trivs bäst när jag får göra det på mitt sätt, men alla är vi olika och har olika studietekniker :)

Hej! Jag undrar snarare varför du fortfarande studerar, jag läser nämligen samma utbildning som du och tänkte om du upplevt det svårt att få jobb!
Jag är utbildad personalvetare för er som inte vet, och läser nu extra kurser för att höja min kompetens. Men som svaret på frågan: Ja, det är svårt att få jobb tyvärr. Speciellt för oss unga, nyexaminerade som inte har några arbetslivserfarenheter, och i synnerhet på landsbygden där jag bor (har ju inte möjlighet att pendla så långt heller pga djuren). Mina klasskompisar har också haft svårt för att få jobb inom branschen efter utbildningen. På alla annonser inom HR-branschen jag läst krävs det ”3 års arbete med HR-frågor” eller något liknande. Tråkigt, men sant. Därför läser jag extrakurser nu för att höja kompetensen och förhoppningsvis starta (ett till) eget företag i framtiden istället.

Vilken/vilka kurs/kurser tyckte/kände du var lite extra tung/tunga och hur tog du dig igenom, hur hittade du motivation?
Den kursen jag tyckte var absolut tyngst (vilket nog alla andra i klassen också tyckte) var grundläggande redovisning, då lärarna var så dåliga redan från början i den här kursen och vi förstod inte VARFÖR vi skulle läsa den (dålig koppling till vårt program). Dessutom är det en ekonomikurs och jag är mycket bättre på psykologi/samhällsvetenskap än ekonomi. Jag tog mig igenom kursen för att jag gav mig fan på att klara den och jag försökte sätta mig och studa med positiv inställning! Jag tänkte att jag kanske skulle ha nytta av kursen i framtiden trots allt, och vips: Nu har jag startat eget och har väldigt stor nytta av kursen eftersom jag kan bokföra själv!

Dina bästa pluggtips inför tenta/ hemtenta:
(Tips främst för salstentor eftersom hemtenta kräver mindre plugg innan)
– Börja läs i tid
– Var med på föreläsningarna, anteckna och se vad som tas upp.
– Gå på alla seminarier (även icke obligatoriska)
– Kolla på de gamla tentorna som ligger uppe på skolans hemsida.

Kan du det som gåtts igenom på föreläsningarna, seminarier och det som står på de gamla tentorna garanterar jag att du får minst godkänt på tentan! Det är ingen idé att läsa böcker från pärm till pärm, utan det gäller att lära sig ungefär vad som kommer på tentan. När vi hade tenta i marknadsföring hade vi hel bok på engelska på 700 sidor som vi skulle kunna. Vissa i klassen läste hela boken och kuggade, medan jag följde tipsen ovan och klarade mig fint, trots att jag läste långt ifrån hela boken.

Vad är du utbildad till och vad jobbar du som? Vilken kurs var roligast?
Jag är utbildad personalvetare och lite till eftersom jag fortfarande läser fler personalvetenskapliga kurser. Jag jobbar inte direkt mer än med hästföretaget just nu eftersom jag fortfarande läser. De kurserna som var roligast var nog första året när vi läste arbets- och organisationspsykologi I och II (vilka inkluderade massor av mindre delkurser). Då fick vi läsa mycket psykologi som jag har haft nytta av även i mitt ”vanliga” liv :)

Frågestund – om högskolan (och hästar)

Jag kan tänka mig att vi har många läsare som har funderingar kring högskole/universitetsstudier nu i väljartider. Eftersom jag själv har läst på högskola i snart 4 år (allt från 50 % till 125 % periodvis) så tänkte jag svara på era frågor om ni har några. Ni kan fråga om allt som har med studier att göra så ska jag svara på frågorna mestadels med hjälp av mina erfarenheter, men också av andra vänners erfarenheter.

Så undrar ni något studierelaterat, släng iväg en fråga! Det kan vara allt från hur annorlunda högskolan är mot gymnasiet till hur det går att ha häst samtidigt som högskolestudier osv osv. Shoot!

fb

Nu har jag ingen aning om ifall jag kommer få in några frågor öht, men jag tänkte vara snäll ifall det finns några som undrar :)

/ Emma

Gården

Hej! Jag har inte riktigt fattat det här med vart ni bor och så, är lönnbacken din och Annas gård eller är det era föräldrar som bor där? :)

Det verkar vara lite oklart kring detta så jag svarar på denna fråga i ett eget inlägg :) Lönnbacken ägs av mamma & pappa, men det är jag och Anna som bor där. När vi väljer att flytta därifrån i framtiden kommer däremot mamma och pappa flytta dit.

/ Emma

Hur blir man säkrare på hinder?

Jag har fått förfrågan att skriva om hur man blir säkrare på hinder. Själv har jag länge varit osäker i hoppningen. Jag var det inte på ridskoletiden (när man var ung och galen ;) ) utan det kom senare. Vår första häst stod emot väldigt mycket i hoppningen och Tage har jag flugit av så många gånger pga tvärnitar att jag tappat räkningen. Boppen däremot, han har räddat mig! Jag litar verkligen på honom i hoppningen, men jag litar inte alltid på mig själv.

Hur blir man säkrare på hinder då? Här kommer några tips från mig! Förutom tipsen nedan underlättar det verkligen att ha en förstående tränare som peppar dig och hjälper dig utvecklas.

♥ Ta det lugnt: Gå inte för fort fram. Hoppa det du känner dig säker på och hoppa inte högre för att andra tycker du ska göra det. Ibland kan det vara bra att utmana sig för att ta sig ur komfortzonen och få reda på att vi klarar av mer än vi tror, men gör inget DU inte vill!

♥ Gör hindren till rutin: Om du är osäker på hinder kan det vara bra att hoppa ofta för att avdramatisera hela hopprutinen. Då kommer du inte se hoppningen som en lika stor grej. Varför inte göra som så att vid varje ridpass du rider på ridbana hoppa ett litet hinder eller rida över bommar, bara för att få mer rutin på hinder tills du känner dig säkrare. Att skutta över ett lågt hinder sliter inte på hästen! Genom att skutta/rida över bommar ofta tränar du även upp din avståndsbedömning, och jag själv känner mig MYCKET säkrare i hoppningen när jag är igång i hoppningen så min avståndsbedömning sitter.

♥ Rid förtroendeingivande övningar: Tips på övningar för att öka självförtroendet är 5,5an (travbom – litet hinder – ett galoppsprång – oxer) eller en förenklad kombination med lågt insprång – ett språng – större hinder. Annars: Rid enkla banor! Inga krångliga svängar eller avstånd mellan hinder. Ha antingen bara fristående hinder eller relaterade avstånd som stämmer bra för DIN häst!

♥ Låna en trygg häst: Om du har möjlighet: låna en trygg häst någon gång att hoppa med. Får du sitta på en trygg häst som är lättriden i hoppningen blir det lättare att föra över den känslan till din egen häst, och du själv får ökat självförtroende.

♥ Träna på den mentala biten: Detta är nog det svåraste, för vi kan inte styra helt över vår hjärna och våra känslor. Mitt bästa tips är i alla fall att koncentrera dig på HUR du ska rida istället för HUR du vill att det ska gå. Är du orolig för vad som kommer hända kommer du inte rida på ditt effektivaste sätt. Fokusera istället på vägen du ska rida, hur du ska hålla galoppen i svängen osv. Då tar detta fokuset från ”problemet” och anridningen till hindret kommer säkerligen bli bättre och underlätta för dig och hästen.

5

Har ni några fler tips att tillägga?

/ Emma

Rörliga vs fasta ringar

Ser att ni kör tre-delat med rörliga ringar, jag undrar vad skillnaden är mellan fasta och rörliga ringar? Är det någon skillnad som ni har märkt?

Yes, det stämmer att vi rider på tredelat bett med rörliga ringar de flesta ridpass. Jag tycker att det märks ganska stor skillnad. Ett bett med fasta ringar är mer stabilt, medan rörliga ringar är rörligare. Boppen som har en tendens att bli stum och hård i munnen fungerar absolut inte på fasta ringar. Jag har provat det på honom, men han blir jättestark och stum. Därför funkar rörliga ringar bäst på honom. Tage fungerar fint på både rörliga och fasta ringar, men även han kan bli något stum med fasta.

Alla hästar är individuella och trivs på olika bett. Både rörliga och fasta ringar har för- och nackdelar. Jag kan tänka mig att fasta bettringar passar bäst överlag på hästar som är väldigt känsliga i munnen och har svårare för att ta stöd på bettet. Rörliga ringar passar istället bättre på hästar som är lite ”hårdare” i munnen, då jag upplever att de blir lättare i handen och att få loss med rörliga ringar. Det bästa är att prova vad ens egen häst trivs bäst med :)

1

Märker ni skillnad på när ni rider med rörliga och fasta ringar? Vad trivs era hästar bäst på?

/ Emma

Kliig i svansen

Tage kliar svansen emellanåt så håren på svanshåren blir så slitna så dom klyver sig. Jag funderar på vad det kan vara? Det enda jag kan komma på är att jag sprayar pälsglans i svansen, främst då i längderna eftersom det inte är någon vits att spraya svansroten när det är så korta hår där. Dock kan det hänt att det hamnat pälsglans där någon gång och jag funderar på om det är på grund av pälsglansen som Tage får klåda där.

Har ni några bra tips för att få bort klådan i svansen?

Klimonstret himself!
20140922_074020

/ Anna

En träningsvecka

Vi fick en frågan om hur en träningsvecka ser ut för våra hästar, så jag tänkte att jag lika gärna kunde ta det i ett inlägg :) Vi försöker att variera arbetet så mycket som möjligt. Dels för att det är bra för hästarnas muskler att göra lite olika, och för att hästarna ska tycka att det är kul!

Såhär kan en träningsvecka se ut för Tage: 

Måndag: uteritt
Tisdag: dressyr(har träning varannan vecka)
Onsdag: markarbete
Torsdag: uteritt
Fredag: vila/skritt
Lördag: hoppning
Söndag: uteritt/markarbete eller dressyr

Jag försöker att inte vara på banan för många dagar i rad, och uteritter har vi börjat uppskatta enormt mycket så det blir det minst 2 stycken i veckan, gärna 3. Något pass på banan kan jag byta ut mot longering/tömlongering också, tycker det är nyttigt att se hästen från marken med :) Något uterittspass brukar bli lite konditionspass och dom andra brukar vara lite mer ”vanligt” med skritt, en del trav och en del galopp.

Såhär kan en träningsvecka se ut för Boppen:

Måndag: uteritt – kondition
Tisdag: dressyr
Onsdag: hoppning
Torsdag: uteritt – klättring
Fredag: vila/skritt
Lördag: uteritt eller markarbete
Söndag: dressyr

Ibland byts ett av helgens pass ut mot tävling och då blir hela veckoschemat lite annorlunda. Vi hoppar i alla fall 1, max 2 gånger varje vecka, och rider ut 2-3 gånger. Sedan anpassar vi resten av dagarna till hur hästarna känns, vad vi behöver jobba med och vad vi själva känner för :)

hdsjhds

Hur brukar ni lägga upp träningen på en vecka?

/ Anna

Tråkigt med bildinlägg?

Vad tycker ni läsare om bildinlägg? Vi får alltid väldigt lite kommentarer på just dom inläggen nu för tiden. Förr så fick vi alltid massor med kommentarer på bildinlägg och det märktes att dom uppskattades! Det är lite trist att lägga tid på att både fotografera och redigera bilder när vi inte får någon respons, för ni brukar vara så bra på att kommentera våra andra inlägg :)

10

/ Anna

Tips på hästbloggar

Gabriella (och kanske även vi) önskar tips på bra hästbloggar av er. Gärna med blandat innehåll (både hästvardag och andra hästinlägg) och de behöver inte handla om en specifik ”gren” inom ridsporten. Helt enkelt välskrivna, bra, underhållande hästbloggar!

Så, ös på med tips nu till oss och Gabriella! Vilka hästbloggar läser ni?

/ Emma

Dagens läsarfråga

Vilken är er favorithästblogg och varför?

PS. Ni måste inte skriva att det är våran blogg om den verkligen inte är det ;) Istället kanske jag och Anna kan få inspiration till hur vi kan göra den här bloggen bättre!

7

/ Emma

Vad våra hästar äter

Vi fick en fråga om vad våra hästar äter och hur mycket, så jag tänkte svara på det i ett inlägg! Just nu går dom ju på bete så dom får inget hö, men efter ridning får dom mineraler och lite müsli.

Tage är ju en rund köttbulle som typ inte går att få ner i vikt, haha. Han får ändå inte så mycket mat, men den vikten han har nu verkar vara rätt konstant. Dom får hö 4 gånger per dag normalt sett och han får kanske 8 kg totalt ungefär. Förutom hö så får han mineraler och en müsli som är från Cavalor. Tage får ungefär 0,75kg om dagen, han behöver inte så mycket mer.

Boppen är desto mer svårfödd än Tage så honom matar vi på med rejält med hö! Morgon- och lunchhöet får dom ute i hagen så det är svårt att uppskatta mängden han får i sig, men eftersom han har en hay bar inne i boxen så fyller vi den helt så han får äta så mycket han bara orkar. Han får också Cavalor-müslin och han får ungefär 1,5kg och mineraler.

Utöver det så erbjuds såklart hästarna vatten och salt dygnet runt! Jag tycker att vi har hittat en fin balans nu. Förut så fick Boppen mycket kraft, tror han fick uppåt 4-5kg om dagen och det fungerade inte riktigt i längden. Känns skönt att vi får i honom mer hö nu så han kan hålla vikten på det sättet!

hihi
Det här hade kunnat vart Tage, haha ;)

Vad får era hästar för mat? 

/ Anna