Colorful

(Lika jobbigt varje gång jag ska stava till färg på engelska, colour?? color??? Haha!)

Den 14 april i år så kände jag för att vara lite galen outfitmässigt och slängde på Tage alla möjliga färger, inklusive mig själv. Enligt mig så vart det ganska häftigt faktiskt, inte så fult som jag trodde att det skulle vara! Vi tog också våra första skutt sen igångsättningen, dock väldigt låga skutt men Tage uppskattade det i alla fall.

16 17 18 19 20 21
Älskar sista bilden, Tage ser så klumpig ut! Hihi.

Jag hoppas att jag och Tage fortsätter att hoppa lika mycket som vi faktiskt gjort i år, jag tycker det är så himla roligt att ha kommit igång med hoppning på honom. Även fast målet inte är att tävla lokala låga klasser så vill jag inte vara livrädd för att hoppa min egen häst. Sen är jag sååå otroligt glad över att dessa sparkerier är över, ett tag i höst var jag orolig över att skadan kommit tillbaks men nu har han inte haft några sådana tendenser. Nu laddar vi inför 2013 och hoppas på ett kanonår!

/ Anna

Pest eller kolera – våra svar

Kul att det var så många som svarade på våra Pest eller kolera-frågor. Eftersom ni har delat med er av era svar så tänkte även vi göra det. Eftersom jag och Anna i princip är samma person så har vi också samma svar på alternativen ;)

Ramla av och bryta armen/Ramla av och bryta benet
– Här svarade alla ni samma sak som oss. Vissa skrev att ”om man bryter armen kan man ju ändå rida”. Min fråga till er som skrev det är: Har ni brutit armen någon gång? I så fall, hur fasen lyckades ni rida? Min kompis fick en spricka i handleden en gång och kunde rida, men när jag bröt överarmen rejält så hade detta varit helt omöjligt. Inte ens när den var läkt efter ca 10 veckor kunde jag rida eftersom jag hade tappat alla muskler och inte ens kunde lyfta armen en millimeter, haha. Annars klarar man ju sig rätt bra med en bruten arm, i alla fall om det är vänsterarmen, som i mitt fall, när jag är högerhänt.
• Endast få rida på favorithästen/Endast få sköta om favorithästen
- Vi värderar att gosa och mysa med våra hästar mer än att rida, för man får en helt annan närhet till dem då. Det finns ju alltid andra hästar att rida!
Rida i 30 plusgrader/Rida i 20 minusgrader
– Vi är verkligen inga vintermänniskor då vi hatar att känna oss klumpiga med massor av kläder. Det enda som är jobbigt med 30 plusgrader är alla hemska insekter. Utan dem så hade det inte vart så farligt med den värmen. Bara att slänga sig i närmsta hav/sjö/damm efteråt ;)
• Rida utan hjälm/Rida utan ”säker sko”(stövel eller sko med klack)
- Det känns säkrare helt enkelt, även om det är obehagligt att rida utan säker sko också såklart.
• Rida på en jättehet och galen häst/Rida på en jätteseg och slö häst
- Helt enkelt för att vi är bättre på denna ridning. På ridskolan fanns det många sega hästar och jag måste nog säga att jag och Anna blev riktiga experter på att få dem att gå framåt och jobba på bra.
• Endast få rida ut varje dag/Endast få rida i manege varje dag
- Som vi har skrivit tidigare så rider vi bara ut för att vi måste.
• Vitt schabrak på skimmel/Rosa schabrak på fux
- På vissa fuxar ser det faktiskt inte så illa ut med rosa, medan alla skimlar mest ser smutsiga ut i vitt. Så för oss är det ett större NO NO med vitt på skimlar än rosa på fuxar.

tagg

/ Emma

New years eve

Idag är det dags för årets mest överskattade kväll, eller? ;) Nej, jag ser faktiskt fram emot kvällen och hoppas på att den kommer bli rolig. Det kan nog inte bli annat när man, som oss, firar med sina fina vänner. För första gången på… ja jag minns inte ens, så ska jag fira i Vara. Vi ska vara några vänner hos Janne och laga trerätters, följt av spel och tequila/mintu/passoarace(Jannes förslag), sedan ska vi fram och se fyrverkerier och träffa mer folk om det inte regnar alltför mycket, vilket det ska göra. Till sist så blir det nog efterfest. Blir grymt förhoppningsvis!

Som Anna har skrivit tidigare så ska det bli skönt med ett nytt år. Nytt år = nystart på många sätt och vis. På något vis så tycker jag att man blir mer motiverad till allt efter nyår.

Jävligt schnygg jao.
IMAG0331

Hur kommer ni att fira in det nya året?

/ Emma

Tage taxerar

Idag filmade jag några filmer med mobilen när Taggebagge longerades och fick galoppera över en bom. Dessvärre filmade jag de roligaste filmerna upp och ned, men jag fick till en film i alla fall. Han busar inte så mycket på den, men han visar åtminstone hur värdelös han är på att taxera, haha.

/ Emma

Årsresumé del 2

Här kommer andra delen av vår årsresumé, alltså från juli – december.

Juli:
• Förutom alla äckliga insekter så var juli en riktigt bra månad. Det roligaste som hände var självkart Falsterbo horse show. Vi hyrde ett hus med ett gäng vänner, bland annat några bloggers. Det blev mycket häst, chill och party!
IMG_20120708_214715

IMG_20120711_213412

• Jag fyllde 21. Faktiskt samma lördag som vi befann oss i Falsterbo, så jag fick en grym födelsedag!

Augusti:
• Jag skrev ett längre inlägg om mitt projektarbete ”Vidareutbildning av häst” som jag hade i gymnasiet. Kolla in det här om ni är sugna på något liknande eller vill ha inspiration.
• Efter en sommar med mycket skoproblem med Tage och Boppens hasskada så var äntligen båda hästarna igång igen och vi anmälde oss till de första tävlingarna på länge.
• Vi köpte en ny sadel till Tage som passade både honom och Anna. Skönt!

September:
• Jag & Janne begav oss på en veckas semester på Kos. Varmt och skönt!
20120903_174347

• Direkt när jag kom hem så började jag praktisera på min praktikplats. Anna började läsa en kurs på Högskolan i Skövde.
• Vi var iväg på två dressyrtävlingar med båda hästarna, som skötte sig väldigt bra. Anna och Tage knep dessutom en placering.

Oktober:
• Anna red årets sista tävling med Tage, vilken resulterade i en sjätteplacering!
tävliing

• Boppen fick en stengalla, följt av en hovböld i november, vilket ledde till att han fick stå ett tag igen.

November:
• Av någon konstig anledning så tror jag inte att november var en speciellt händelserik månad. Jag minns inte att det har hänt ”något speciellt” då. Kanske kan detta bero på att november brukar vara den månad som jag är allra mest vinterdeppig i eftersom det är så mörkt.

December:
• Vi bytte portal till Webrider.se. Efter mycket krångel både med det ena och det andra så fungerar det mesta numera toppen! Hoppas att ni trivs på vår nya blogg också.
• December var till en början en otroligt kall månad, följt av töande. Boppen kom äntligen igång igen efter sina stengallor/hovbölder och kändes riktigt fin att rida. Även Tage har varit riktigt fin i december, och vi håller tummarna för att den fina formen kan fortsätta även under 2013.
vinterf

Hur har ert år varit?

/ Emma

 

Ponnyakuten säsong 4

Den 13 januari är det dags för den nya säsongen av Ponnyakuten att dra igång. Personligen så vet jag inte hur jag ska göra med tittandet. Jag har sett alla tidigare säsonger, men enligt mig så går programmet bara utför och samma problem upprepas. Första säsongen var bra, andra säsongen var sämre, och tredje säsongen sämst. Nej, jag ska verkligen försöka skippa den här säsongen och lägga min tid på något bättre. Dock känner jag mig själv rätt bra så jag har mina aningar om att jag kommer kolla ändå, haha.

Har ni tänkt kolla på Ponnyakuten?

/ Emma

Mål för 2013

Jag hoppas innerligt att 2013 blir ett bättre år, och när jag tänker på att det äntligen blir en ”nystart” med ett nytt år så känner jag mig lite mer taggad än tidigare. Motivationen har inte varit på topp 2012 direkt så äntligen blir det ett nytt år känner jag!

I dressyren så har jag tänkt att vara med i div II, jag hoppas verkligen att Varas ridklubb får ihop ett lag. Jag vet inte vilka klasser jag kommer starta men div II går i LB-LA. Förutom lagdressyr så kommer jag självklart att rida individuellt och då är tanken att jag ska rida upp till LA och få godkända resultat.

I hoppningen så ska jag faktiskt försöka vara med i Gota, om jag nu vågar. Det är ju trots allt 95cm alla omgångar och det är hälften så högt som Boppen är i mankhöjd, haha! Nä men det vore riktigt roligt att komma ut på ett par hopptävlingar så det är mitt mål.

Vad har ni för mål? Behöver inte vara tävlingsmål utan kanske något specifikt ni vill ha lärt er under 2013? 

IMG_3733
Jag och Boppen i Falköping på Gota i maj -11

/ Anna

Överenergi

Våra hästar har ju fått en kortare vintervila nu över jul och deras vaccinationer. Idag tänkte jag dock rida Boppen, men det blev ändrade planer. Janne förvarnade nämligen mig och sa att det rasade snö/is från ridhustaket. Det är nämligen 5 plusgrader nu på Varaschlätta = tö som fasen. Sagt och gjort, jag longerade istället och det var verkligen tur att jag gjorde det. Boppen var nämligen helt sjukt nervig, hoppade till hela tiden och fick sina ”små” spel när snön rasade. Nåja, motion fick han i alla fall och när han höll sig på backen var han fin!

Btw så var det inte så lätt att få in hästarna idag. De har inga broddar i bak då de inte har broddhål där på skorna, men de ska snart skos igen som tur är. Som jag nämnde tidigare så töar det nu => det är svinhalt på gårdsplanen. Där gick jag med en stissig häst i var hand och hoppades på att de och jag inte skulle halka. Som tur är så är våra grabbar ändå hyfsat smarta och förstod att de fick gå låångsamt för att inte slå sig. In kom vi tillslut!

226850_1727200861073_1269965069_31418464_3529738_n

Nu ikväll så ska jag och Janne chilla och käka chips framför Sagan om ringen som går på TV. Det har blivit en riktig myshelg för vår del. Vi laddar upp inför nyår helt enkelt ;)

/ Emma

Sprutor

Jag har aldrig varit speciellt rädd för sprutor, vare sig att se någon ta en spruta eller att få en spruta själv. Det var dock lite andra bullar när Tage fick sin SI-led behandlad(den sitter ganska långt in i hästens rumpa).

Jag såg inte när veterinären stack in nålen på Tage utan jag tittade på ultraljudet istället. Man måste nämligen ultraljuda samtidigt så man ser att man sticker rätt. Jag såg till slut nålen och så behandlades leden. Sen skulle veterinären dra ut nålen, vilket jag då tittade på, och ut kommer en säkert 40 cm lång nål(jag var i och för sig i chock så jag minns inte exakta längden på nålen, haha)! Då kan jag säga att det snurrade till i min skalle, för fy satan vad lång den var.

20120131_103213

/ Anna

 

Emma & Annas ridtips

För att få in våra kära ridtips även på den här bloggen så kommer nu ett samlingsinlägg med alla fina filmer, där vi visar tips på hur alla kan bli bättre ryttare. Enjoy!

Hoppas att ni lärde er massor! ;)

/ Emma

Årsresumé del 1

Många bloggare brukar ju göra en årsresumé för varje år, och vi kör på det konceptet också. Förhoppningsvis blir det kul att läsa för både er nya och gamla läsare! Här kommer en resumé av första halvåret, januari – juni.

Januari:
• Tage var skadad och behandlades för inflammation både i SI-leden och bakknäna.
• Boppen var på G igen efter en stengalla som han fick i december(surprise surprise, hehe).
• Vi var nere i Varberg en helg och hälsade på vår kompis Hanna, som då hade sin häst uppstallad på ridgymnasiet. Under en utekväll träffade vi för första gången Malin av en slump. Världen är bra liten ;)

Februari:
• Jag var iväg på den enda hopptävlingen jag hann rida med Boppen igår, vilket resulterade i en CR och en tredjeplats.
+

• Det största som hände i februari var ju helt klart Göteborg horse show. Vi var där fredag –  söndag och hade några grymma dagar där vi träffade många andra goa bloggare när vi satt i bloggmontern. Där fick vi dessutom möjlighet att ställa läsarfrågor till Patrik Kitell. Här kan ni se hans svar:

b3

Mars:
• Anna fyllde 19!
• Jag red en lokal dressyr med Boppen i Skövde, LB:2 och LA:3. Han var galen(stod i princip endast på bakbenen tills jag fick startsignal i LA:3an) men fin.
4

• Några dagar senare så vände lyckan och Boppen skadade hasen, en skada som skulle ta 4 månader att få läkt

April:
• Under april så hände inte det så mycket hästmässigt för vår del, men Tage blev äntligen friskförklarad från sina inflammationer och kunde sättas igång sakta men säkert.

Maj:
• I slutet av maj hade jag väldigt mycket i skolan med både salstenta i arbetsrätt och en FET hemtenta i personalarbete och strategisk human resource management. Efter detta fick jag ett efterlängtat sommarlov.
• Det var inte så mycket som hände i maj hästmässigt heller eftersom hästarna var skadade/höll på att sättas igång. Dock så minns jag att maj var en väldigt varm månad och vi tog årets första dopp redan då. Typ den enda gången som vi badade i Sverige i år btw…
20120527_120937

Juni:
• 
Anna tog studenten, tjoho!
stud

• Boppen blev friskförklarad från sin hasskada, tjoho igen.
• Jag gjorde min andra tatuering, tjoho för tredje gången. Juni var en bra månad, hehe.
384269_10151097728143090_382836392_n

Hur var er första halva av 2012?

/ Emma


Fredag

Då var det fredag igen. Tiden går ruskigt fort när man är ledig och inte ens har koll på vilken dag det är, haha. Hästarna har fortfarande vila, men imorgon ska nog i alla fall Boppen få gå lite lätt. Under dagen så har jag och Anna pysslat med endel blogginlägg så vi har till de kommande dagarna. Inspirationen har kommit tillbaks igen. Den brukar ju penda något väldigt, så det är skönt att slippa tvinga sig själv till att skriva något bra inlägg.

Ni har väl btw inte glömt att gilla/följa oss på facebook? Klicka på ikonen nedan för att komma till vår sida. Vi lägger upp viktiga statusar där lite då och då, samt lite annat smått och gott. Om vi får några fler likes ska vi försöka bli ännu mer aktiva!

elfstrands.se

/ Emma

Rosetten jag egentligen inte skulle fått

När jag tävlade i Falköping -11 så var det Gotacupen och för oss så innebär det att det finns en förklass på 90 cm clearround och sen en lagklass på 95 cm bed. A:1 a.

Jag hade ridit klart min förklass och jag hade varit felfri på hinder, hörde inte var domaren sa och det gjorde tydligen inte den som hade utsläppet/hängde på rosetter heller för hon gav mig en rosett och så skrittade iväg. Sen säger Emma att jag hade fått ett tidsfel vilket jag då inte hade hört. Sen glömde jag helt av att lämna tillbaks rosetten så den hänger så fint på min vägg här hemma, haha. Ibland kan det bli tokigt!

IMG_3720

/ Anna

 

Det är skillnad på att vara negativ och visa verkligheten

Bloggvärlden i sig är faktiskt ganska knäpp måste jag erkänna. Har man en dålig period med ja, vad som helst, kanske i vårat fall när hästar är skadade och så vidare – då blir man kallad för en negativ person. Sen har man kanske en bättre period där det i princip bara går bra, är man för positiv då?

Jag tror att vare sig man har en bra eller dålig period så är det väldigt viktigt att visa verkligheten, men samtidigt att visa båda delar. Visa vad som gått dåligt/är dåligt men samtidigt visa upp vad man uppskattar som allra mest. Ärlighet varar trots allt längst, men för den sakens skull behöver man inte bli ”för personlig”.

Som till exempel Foki, hennes blogg är till 99% söt, rolig, gullig och positiv. Jag läser den ibland främst för de fina bilderna, men för mig känns det också rätt oärligt att ha det så himla positivt(inget illa om Fokis blogg nu, men ni förstår säkert vad jag menar). Alla människor har bra och dåliga dagar, hade man bara haft det bra så skulle man inte uppskatta det lika mycket.

000000 IMG_20121021_145012

/ Anna

One year ago

Igår satt jag vid Annas dator och kikade på lite bilder på hästarna. Jag kom då över dessa bilder som fotades den 30 december förra året. Det var en så sjukt mild vinter förra året, och jag minns knappt när vi ens fick snö. Det var inte mycket i alla fall kommer jag ihåg. Nu har vi visserligen haft några milda dagar med plusgrader, men vi har fortfarande snö och jag gissar på att det kommer bli kallare och snöa mer snart igen.

11 12 13 14 15 16 17 18

Jag saknar förra vintern, haha. Som jag har skrivit tidigare så är jag inget stort fan av snö, men det är ju tyvärr en av nackdelarna som vi svennebananer får dras med varje år, i varierande mängd ;)

/ Emma

Vaccination – check!

Sådär ja, då var bägge hästarna vaccinerade och klara! Boppen är så söt för han är spruträdd stackaren, haha. Dock gick det lite lättare den här gången tror jag så han var duktig. Tage mest stirrar och väntar tills det är över.

Nu ska(har) hästarna få lite vila även om de inte brukar reagera på vaccinet, så får de komma igång igen efter nyår. Trots att vi inte planerat något vintervila så blev det lite halvt ändå, det blir aldrig som man tänkt sig eller hur säger man?

Tänkte jag skulle bjuda på lite sommarbilder så här i kalla vintern, kanske är plågsamt för vissa så då får ni helt enkelt scrolla bort ;) Hihi!

0,1 0,2 0,3 0,4 0,5

Älskar sista bilden på Bopps! Kanske ska tillägga att jag redigerat bort pappa, släppa en häst lös i Vänern är nog det sista jag skulle göra.

/ Anna

Pest eller kolera?

De flesta bloggare vill att läsarna ska komma med this or that – frågor till dom, men vi tänkte att vi kör lite omvänt så ni ska få svara vad ni väljer! Ni får gärna motivera erat val.

• Ramla av och bryta armen/Ramla av och bryta benet
• Endast få rida på favorithästen/Endast få sköta om favorithästen
• Rida i 30 plusgrader/Rida i 20 minusgrader
• Rida utan hjälm/Rida utan ”säker sko”(stövel eller sko med klack)
• Rida på en jättehet och galen häst/Rida på en jätteseg och slö häst
• Endast få rida ut varje dag/Endast få rida i manege varje dag
• Vitt schabrak på skimmel/Rosa schabrak på fux

20120107_134454

/ Emma & Anna

For our foreign readers

Enligt ett statistiktillägg här på WordPress så kan vi se att vi har flera besökare på bloggen som kommer utomlands. Detta är såklart jättekul, om statistiken nu stämmer. För att de utländska läsarna lättare ska kunna förstå bloggens innehåll så har jag nu fixat en översättningsknapp som ni kan se till vänster, i menyn. Det finns 52 språk att välja mellan. När jag provade att översätta till engelska(som är det enda språk förutom svenska som jag  pratar flytande) så verkar översättningen helt okej. Det kan ju aldrig bli tip-top med översättningsknappar, men språket går helt klart att förstå.

According to a statistical addendum here on WordPress we have quite many foreign visitors on our blog, which is really fun if the statistics are reliable. To facilitate the reading of our blog for you foreign readers, I have fixed a translate button, which is placed to the left in the menu. Enjoy!

036

/ Emma

Dressyrdomares bedömning

Det här är ett inlägg från vårt gamla arkiv som vi har valt att publicera här igen.

En sak som jag har funderat på ett tag är huruvida dressyrdomare dömer ekipagen inne på banan. Jag brukar uppfatta det som om domare ofta blir mer generösa med poängen ju längre in i klassen man kommer, och jag har ganska tydliga bevis på det.

Det kan såklart vara så att det kommer vissa bra ekipage i slutet av klasserna som får höga poäng, men jag tror inte att detta blir så slumpvist på varje tävling som jag deltar i/tittar på. Nu har jag bara tävlat på lok/reg nivå, och det kanske inte är såhär på högre nivåer och med alla domare.
Ett exempel på detta fenomen: När jag tävlade lok dressyr i Mariestad för ett par år sedan så startade jag i mitten och i slutet i en klass(red båda hästarna). Jag tittade på ekipagen i början och de flesta ritter såg riktigt trevliga ut, utan några stora missar. Ekipagen i början landade på runt 53%, varav ett av dessa ekipage var en klubbkompis som startat MSV med sin häst(de gjorde dessutom en bra ritt i klassen). När jag red samma klass, fast startade senare, så fick jag ungefär 60% med båda hästarna, trots sämre ritter med en del missar och en felridning. Inte rättvist.
Jag tror att domare dömer mer generöst i slutet av klassen, för då jämför de antagligen ekipagen omedvetet. Inget konstigt med det egentligen, men det är ju inte så ekipagen ska bli bedömda heller.

Har ni upplevt att domare på de dressyrtävlingar ni ridit dömt mer generöst ju längre in i klassen man kommit?
 
/ Emma

Annandag jul

Idag är både jag och Anna rätt sega från gårdagen som var väldigt rolig. Jag har dock hunnit med att tatuera mig idag, och jag är så sjukt nöjd. Bilder väntar jag dock med att visa. Nu är huden röd och öm, plus att jag har plast över tatueringarna. När de har hunnit läka och sårskorpan har ramlat av så lovar jag att visa er. En sak som var lite kul var att armen(som jag tatuerade) stensomnade, så ett tag kände jag inte nålen över huvud taget, haha. Snacka om naturlig bedövning.

Hästarna har för övrigt en lite lugn period nu över jul/nyår. De har ju gått rätt hårt den senaste tiden så det kan nog behövas. De ska dessutom vaccineras nu i veckan så lite vila passar fint.

Två sötisar, hehe:
20120826_193436

Hoppas att ni har haft en bra julhelg allihop!

/ Emma