Film från igår

Lite sent uppe, men direkt efter skolan så åkte vi ut till stallet vilket ju tog ett tag, och sedan åkte jag och pappa för att fixa nya pass inför resan. Men nu är jag här i alla fall och här är filmen. Den första övningen ni ser var lite svår att göra den här dagen då jag inte fick loss Boppen i vänstervarvet. Annars kändes han somsagt bra, men lite längre och tyngre än förra gången.

Nu ska vi sätta oss och välja ut vinnare till tävlingen om en JES sadelgjord. Snacka om att det kommer bli svårt, för vi har fått in så många bra nomineringar. Vinnaren presenteras i alla fall imorgon, så håll utkik då :D

/ Emma

Ett väldigt lyckat och olyckat ridpass

Idag så red jag ut med Tage samtidigt som Emma gick med Boppen, perfekt såhär efter en hoppträning för Boppens del. Hästarna skötte sig så jäklans bra, Tage var avslappnad och gick i en bra form samtidigt som jag kunde rida lite skänkelvikningar och öppnor/slutor längs grusvägarna vilket inte brukar gå sådär jättebra.

Sen kom jag på den ”smarta” idén att jag skulle galoppera en bit på hemvägen och sen vänta in Emma och Boppen. Galopperar, och sen stannar. Tage blev då lite väl glad och började snurra runt, gå ned i diket och hålla på. Jag tänker då att ”det är bäst att jag hoppar av så jag inte ramlar av och slår mig”. När Tage står still så slänger jag över benet och när jag ligger på mage så börjar Tage trampa. Sedan när jag landar med fötterna på marken så springer Tage iväg och jag ramlar platt framlänges. Hahaha! Sjukt kul, jag började skratta med en gång och gjorde absolut inte illa mig.

Dock så var det ju inte så att Tage stannade, nej nej. Han galopperade glatt iväg hemåt! Jag gapade som en dåre ”TAGE, STANNAAA!” vilket han också gjorde, men när jag kom tillräckligt nära så började han springa igen, och så gjorde han två gånger. Emma ringde till stallägaren och sa att Tage springer lös och antagligen borde vara tillbaka snart så hon fångade in honom och ställde honom i stallet.

När vi väl kom tillbaks efter att ha gått de 1-2 km hem så tog jag ut Tage i ridhuset, kollade benen och sen travade en sväng för att se så han var fräsch. Det var han som tur var! Hade det kommit en bil så vet jag inte vad som hade hänt… Men det ska vi inte tänka på nu!

Slutsats: en klantig Anna och en väldigt busig Tage som alltid passar på vid fel tillfälle är ingen bra kombination. Well, bara att skratta åt det när ingen blev skadad! :)

äkasdh

/ Anna

Hur Tage är i hoppningen

Jag har ju skrivit ett inlägg om hur Tage är att rida i dressyren, så nu tänkte jag att jag ska skriva ett inlägg om hur han är att hoppa också.

Till en början så är han ungefär som han är i dressyren, dvs har en ganska jämn takt i galoppen och lyssnar bra. Efter ett tag så inser han dock hur roligt det är och får tillbaks sin ”gamla” galopp som han hade för typ 5 år sedan, alltså en väldigt fyrtaktig galopp där han kör upp huvudet. Han lyssnar då inte lika bra tillbaks heller. Tage är väldigt dålig på att taxera själv, så man som ryttare måste lägga honom rätt på hinder, annars blir han osäker och kan börja stoppa. Hans språng är väldigt mjuka och inte svåra att följa med i. Han har lite hängande ”fullblodsframben” men är väldigt sällan i hinder eller river. Om han hade haft modet så hade han säkert kunnat gå 120.

Jag och Tage hoppar mest för skojs skull. Kanske kan det bli någon träning för tränare i framtiden, men vi satsar inte på att komma ut och tävla!

En typisk Tage-nit. Här med vår kompis Janne ;)
1 2 3

Jag & Tage:
13_507158099606ee016ecbc5bd

/ Anna

Hööks

Jag kikade igenom Hööks nyheter här om dagen och insåg att det fanns mycket som jag tyckte om, både bland nyheterna och bland de ”äldre” sakerna. Dock kan jag inte visa bilder på allt för då skulle detta inlägget bli alldeles för långt!

Det här tyckte jag(bland annat) om:

hööks
Schabrak från Lamicell för 449:- [HÄR], ridbyxor ”Madison” för 399:- [HÄR], träns från JH Collection för 599:- [HÄR], träns ”Hunter” från Claridge House för 499:- [HÄR].

Det jag gillar allra mest är nog det grå Lamicell-schabraket, älskar att det är en fin blå färg för det blir sån härlig kontrast!

Har ni hittat något bland nyheterna som ni tycker extra mycket om? 

/ Anna

Styrkor och svagheter som ryttare

Jag vet att jag tidigare har skrivit ett inlägg om mina styrkor och svagheter som ryttare på vår förra blogg, men eftersom dessa kan ändra sig så tänkte jag skriva ett nytt inlägg här. Jag hoppas att det blir intressant läsning! Som vanligt när man ska komma på ett sådant här inlägg så är det mycket lättare att komma på sina svagheter, men jag ska försöka vara lite snäll mot mig själv.

Mina styrkor:
- Bra på att lösgöra hästar.
– Bra på att planera min ridning.
– Bra på att rätta mig efter mina misstag. Jag är bra på att ta kritik från min tränare.

Mina svagheter:
- Jag är sämre på att hålla galoppen i svängar när jag rider an ett hinder som kommer kort ur sväng. Denna svaghet är väldigt svår att få bot på, men jag jobbar med det varje träning!
– Min vänsterarm är inte lika koordinerad som högerarmen –> hästarna går mer stabilt i vänstervarvet eftersom de får bättre stöd av yttertygeln där. Jag tror att detta beror på att jag är högerhänt, så jag borde jobba på att bli mer liksidig. Någon som känner igen sig?
– Min dressyrsits kan bli bättre. Jag har bra sits på hästar som är mindre och lätta att sitta på, men på Boppen som är stor och lång så blir det svårare.

Sådär, det var det som kom upp först i min skalle. Jag skulle ju kunna hålla på hur länge som helst annars ;)

2_177591205

Vilka styrkor och svagheter har ni som ryttare? Är det någon som känner igen sig bland mina styrkor och svagheter?

/ Emma

Hoppträning

Det blir lite sen kvällsbloggning idag för vi har nämligen vart iväg och hopptränat för Therese ikväll. Denna gång kändes inte lika bra som förra gången, men vad fasen, jag är nöjd ändå för det kan ju inte kännas helt 100% varje gång.

Boppen kändes betydligt längre idag, så jag fick kämpa lite mer, men han var ändå positiv med en bra bjudning. Pga att han blev lite lång så var han i och pillade i lite bommar, men han rev inget i alla fall. Den sista banan så hade jag lite svårare för att hålla galoppen, men jag tror att det berodde på att jag känner mig lite småsjuk idag och svag i kroppen. Då blir det jobbigt att rida stor häst ;)

En annan rolig sak var att vi hoppade ett par språng på hela 120 idag, tjoho. Det är ju inte så högt för Boppen egentligen, men eftersom han har varit skadad till och från i 1 år så har vi inte hoppat så högt på jättelänge. Det var riktigt roligt, men det märks att jag är ringrostig på högre hinder för jag fick lite problem med balansen i landningen. Det syns knappt på filmen, men som ni vet så känns det ju oftast mer mot vad verkligheten visar.

Nej, nu ska jag sluta babbla. Imorgon eftermiddag kommer nog film upp i alla fall. Anna filmade ganska mycket. Vill ni ha film från hela ridpasset eller ska jag klippa ut lite godbitar? Kan vara bra att veta när jag sätter mig imorgon efter skolan och grejar :)

img_0362_137427934

/ Emma

Bilder från i lördags del III

Aaaand last but not least, del tre. Vore kul att ha någon mer ”seriös” photoshoot med hästarna snart, får se om vi kan lösa det på något vis ;) Hästarna har inte varit lika poseiga som dom brukar vara, haha!

18 19 20 21 22 23 24 25

/ Anna

Komplimanger

Nu tänker jag skriva ett inlägg som inte är 100 % hästigt, men som förmedlar ett ämne som jag tycker är viktigt ändå, nämligen komplimanger.

Den sista dagen på min praktikplats så blev jag verkligen överröst med komplimanger. Jag har nog allvarligt talat aldrig fått så många komplimanger i hela mitt liv. Min dåvarande ”kollegor” sa att jag var duktig, trevlig, snäll, en frisk fläkt som bidrog till en god stämning på kontoret osv osv. Jag blev verkligen jätteglad när människorna sa så snälla saker om mig och visade uppskattning för mitt arbete.

Jag själv är nog ganska bra på att ge komplimanger, men jag kan absolut bli bättre på det. De komplimangerna som jag tycker är värda mest är de som berör en människas personlighet eller prestationer. För vad spelar utséendet för roll egentligen om man beter sig som en kratta? Ingenting! Tyvärr är samhället(läs: människorna) väldigt bra på att enbart berömma personers utséenden istället för att se deras insida eller prestationer.

Inom ridningen så tror jag att det är otroligt viktigt att få beröm ibland, för annars tappar man lätt motivationen. En bra tränare som både kan ge kritik och beröm för ridningen gör mycket. Min hopptränare Therese Häggsjö tycker jag lyckas oerhört bra med detta. Hon är verkligen bra på att få mig att känna mig duktig, även de ridpassen som jag själv tycker att jag har ridit som en kratta, samtidigt som hon ger mig råd som hjälper mig att bli bättre.

20130103_181424

Nu tycker jag att vi gör en deal allihop, och bestämmer oss för att dagligen ge folk komplimanger! Och helst då inte komplimanger som har med utseendet att göra. Let´s do it :)

/ Emma

Sista chansen!

Imorgon avslutas vår tävling i samarbete med Stallrustorp.se så om du vill ha chansen att vinna en JES dressyrgjord värd 1650 kr, tryck [här]! 

Tävling Stall Rustorp Jan 2013

/ Emma & Anna

Hurtig tjaaj!

Idag gick jag upp tidigt(för att vara mig just nu), redan klockan 7! Anledningen var att jag ville hinna med att simma i badhuset som har morgonsim från 7-halv 9. Det var så himla skönt! Simmade 40 längder * 25m så det blev 1 km, nästa gång blir det mer än så. Dock fick jag sån jäääkla kramp i händerna, min kropp verkar allmänt kass just nu :( En höft som ballar ur, hade ryggsmärtor i går och nu mina stackars händer. Lite roligt med tanke på VR:s astro för mitt stjärntecken fisken:

Du har lätt att drabbas av baciller nu och bör ta det lite lugnare. Undvik stora ansträngningar, försök hellre att säga nej till alla måsten en tid framöver.”

Jag dissar dock det där och får ta tummen ur och ringa herr naprapat alternativt en läkare för att kolla upp min höft. Heja mig!

Tror ni på horoskop/astro och sådana saker? 

309262_10151056049314327_2062797016_n
Jag passar rätt bra som fisk om jag får säga det själv!

/ Anna

Hur Tage är att rida

Emma skrev ett inlägg om hur Boppen är att rida så här kommer ett om Tage!

Tage är en ganska speciell herre, men samtidigt väldigt okomplicerad. Jag och Emma litar på honom till 110% och kan slänga upp vem som helst på hans rygg, så snäll är han! Dock är han också så otroligt lat och vill inte gärna att man ska bestämma över honom, haha. Oftast tror jag nästan att han är ett sto istället för en valack!

Man måste verkligen rida hela tiden för att få Tage att genomföra rörelser och liknande korrekt. Om jag slappnar av för bara någon sekund i galoppen så bryter han direkt och detta var något som var nytt för oss i början och ett tag var vi ganska frustrerade över den lata lilla fuxkillen. Han är väldigt mjuk och fin i munnen och oftast lyssnar han bra för vikten men ibland måste man leda honom dit man ska för att han inte lyssnar riktigt.

Sen fick ni ju gissa vilket/vilka som var hans svåra varv, och rätta svaret är höger varv i traven och vänster varv i galoppen! Jag försökte göra mitt yttersta i filmen så att han skulle vara så jämn som möjligt(vilket jag i och för sig gör annars med) så det var nog lite klurigt. Han har svårare för att ställa igenom i högervarvet och det är också det varvet som han kan bli lite hackig och ostabil i om han tycker att något är jobbigt. I högergaloppen har han dock bättre takt och är lättare att samla. Vänstergaloppen är längre än högergaloppen och han har lite svårare för att fatta vänster galopp samt samla sig. I traven är han däremot jättefin, jämn och det är lättare för mig att sitta på honom och jobba i vänster trav.

Jag tänkte skriva hur han är i hoppningen också, men jag tar det i ett annat inlägg så ni slipper läsa alltför mycket på en och samma gång :)

Hade ni förväntat er att han skulle vara ungefär som jag beskrivit eller på något helt annat sätt? Vore intressant att veta!

20120330_173040
Min lilla latmask! ♥

/ Anna

Att förändra sitt tankesätt – vinter

Jag tycker att det är intressant med mental träning, och just den mentala biten är någonting som jag skulle vilja bli bättre på när det gäller allt i mitt liv. Nu i vinter så har jag dock upptäckt hur mycket ”rätt” tänk kan göra.

Jag har alltid hatat vintern och tyckt att den bara innebär pest och pina. Det är kallt, mörkt och jag blir sjukt vinterdeppig. Nu i år så hade jag dock bestämt mig innan för att försöka ändra mitt tankesätt och se det fina med årstiden också. Därför har jag varit mycket mer motiverad i stallet och med allt som jag har gjort. Det enda som har varit jobbigt i vinter är att det är så mörkt, vilket påverkar mig mycket då jag blir betydligt tröttare trots att jag sover bra. Förutom detta så måste jag medge att vintern har varit ganska mysig.

Vad har jag funnit för positiva saker med vintern då?

♥ Man kan unna sig och hästen en extra vilodag. Om man verkligen inte är sugen på att rida så dör inte direkt hästen av att vila en extra dag. Eftersom det inte är någon tävlingstermin så kan man passa på att njuta av att bara rida och mysa med hästen precis som man vill. Pga detta så kanske man hinner träffa vänner oftare och hitta på annat kul som man gärna vill göra över jul/nyår.

♥ Träna inför vårens tävlingar. Under vintern så är det perfekt att både bygga upp sig själv och hästen till vårens tävlingstermin. Jag får motivation av att träna för duktiga tränare, så det har jag varit noggrann med att göra även under vintern.

♥ Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder. Iår så har jag äntligen kommit på hur jag ska klä mig utan att frysa. Riktigt skönt, och jag tror att det är pga detta som jag har accepterat vintern bättre iår, trots att det har varit kallt.

♥ Ingen lera. När det är fruset ute så slipper man den hemska leran som ju annars är väldigt vanlig under hösten och våren. För oss som har mugghästar så är detta väldigt uppskattat.

♥ Inga insekter. Detta är helt klart det bästa av allt. Jag är ju livrädd för både getingar och bromsar, vilket försvårar mitt liv otroligt mycket på sommarhalvåret. Därför passar jag på att njuta nu av en helt insektsfri period. Hallelujah moment!

Som ni märker så kan till och med vinterhataren Emma komma på några positiva saker med vintern, och jag har insett att den inte riktigt är lika hemsk som tidigare. Jag kommer dock alltid att vara en sommarmänniska ut i fingerspetsarna, men jag tror att det är viktigt att acceptera vintern också, för här i Sverige så har vi ju dessvärre en lång sådan varje år.

vinterf

Ska vi ta och vinterpeppa varandra lite i det här inlägget? Varför gillar just DU vintern?

/ Emma

The day

Idag tog både jag och Anna oss en rejäl sovmorgon innan vi begav oss mot gymmet. Så satans gött med tanke på att det inte blev så mycket sömn igår natt. Livet är bra som högskolestudent ;) Sent i eftermiddag tog vi stallet. Anna tömlongerade Tage och jag red Boppen. Tage gick superbra så det var kul, men Anna har jätteont i höften av någon konstig anledning, så det blev inte ett så långt pass. Boppen kändes lite trött och stel idag, så jag red ett ganska lätt pass. Mycket bra övningar som vi gjorde i lugn takt i skritten, och sedan bara lite jogging i trav och galopp. Förhoppningsvis är han piggare imorgon!

Bustagg!
catago

Jag funderar även på att ta med filmkameran ut någon dag och filma/förklara en favoritövning i dressyren. Hade det varit kul? Jag tycker nämligen att det är lättare att förklara ridtips/övningar via film än skriftligt.

/ Emma

Lättridning

Här kommer ett inlägg från arkivet! I detta inlägg så skriver jag om ett sitstips som passar både för nybörjare och mer rutinerade ryttare, som faktiskt gör mer skillnad i ridningen än vad man kan tro. 

Under Monicaträningen i veckan så fick jag ett simpelt men bra tips gällande lättridning. Det tipset var helt enkelt Rid lätt genom att bara ställa dig upp i stigbyglarna. Nu kan ju detta låta hur dumt som helst, men faktum är att jag(och säkerligen många andra) gärna vill hålla om lite med låren under lättridningen. Även när man reser sig upp.

När jag gjorde som Monica sa så blev jag genast betydligt mer flexibel i mina höfter och fick en bättre, mer upprätt, lodrät sits. Nu ska jag tänka på det varje ridpass för att förbättra min sits och kunna använda mig av mina hjälper bättre. Prova det nästa gång ni rider också. Känn efter ”kniper jag med låren under lättridningen, vad händer då?” och prova sedan att helt släppa låren och endast komma upp ur sadeln genom att stå upp i stigbyglarna. Analysera sedan känslan ni får, hur sitsen påverkas och hur hästen känns. Jag kan nästan lova att ni kommer få en bättre känsla!

tage

/ Emma

Nya stövlar

Mina Mountain Horse börjar verkligen ge upp nu efter ett antal års flitigt användande. Därför har jag börjat kika runt lite på stövlar som ni förmodligen redan vet, och har nog bestämt mig för att jag ska beställa mig ett par De Niro The rose!

therose
Alla bilder lånade [härifrån]

Jag kommer dock köra på svarta linjer, på bilden har de rött. Jag var lite inne på att ta marina linjer eftersom jag har marinblå kavaj och hjälm men sen sa det stilrena till mig att köra på svart trots allt. Älskar att det är lackdetaljer på stöveln och jag vill ju inte ha någon ren dressyrstövel då jag hoppar lite med. Så någon gång ska jag få tummen ur och åka till Skara för att måtta mina kära vader så får vi se om det blir måttbeställt eller om det finns någon ”originalstorlek” som passar mina ben. Kommer nog bli kanon!

Det är för övrigt ett litet tips – De niro är väldigt flexibla och om jag minns rätt så går det att göra i princip vad som helst med stövlarna och det går att måttbeställa. Bra att veta om någon har svårt för att hitta stövlar, det är ju inte så lätt alla gånger :)

Vad tror ni om stövlarna? Tycker ni att de är snygga eller inte helt i er smak?

/ Anna

Möte & mys

Vi kom hem från Skövde sent i eftermiddags och fick bege oss på möte ett par timmar senare. Vi hade möte i tävlingssektionen där vi planerade lite inför årsmöte osv. Nu käkar vi chips och dip och har TV-mys. Alltid lika trevligt en söndagkväll ;) Imorgon har jag ingen skola utan ska sova ut ordentligt, gymma, ta stallet och försöka mig på att studa lite med. Det sistnämnda kommer nog bli svårast att ta tag i, haha.

1

Hoppas att ni har haft en trevlig helg allihop!

/ Emma

Videoblogg – rakriktning

Här kommer en videoblogg där jag pratar om rakriktning och ger lite tips som passar både för nybörjare och mer rutinerade ryttare. Vi har ju fått önskningar om att skriva mer tips osv som passar nybörjare också, så vi ska försöka att lägga upp lite sådana bra inlägg emellanåt :)

Rakriktning är någonting som man ofta kan glömma bort eftersom man är så fokuserad på allt annat när man rider, och därför så kände jag att en video om ämnet kunde vara aktuellt.

/ Anna

Boppen

Jag tackar för kommentarerna jag fick in på filmen från min och Boppens hoppträning i torsdags, och tänkte här beskriva hur han är att rida(främst hoppa) ganska detaljerat och även ge lite tips. Kan börja med att skriva att Boppen är en valack -97 e.Cortez och han är 182 cm/mkh för er som inte vet det.

För mig är Boppen helt klart den roligaste och finaste hästen jag har suttit på, och vi passar väldigt bra ihop. Det verkar ju vara populärt hos folk att framställa hur svåra sina hästar är, men jag tänker göra tvärtom och säga att Boppen helt klart är den lättaste häst jag har suttit på, men självklart så har han också sina svåra sidor, precis som alla hästar. Hans svåraste sida är helt klart att han är så tittig/rädd för det mesta. Han hoppar dock alla hinder utan att blinka som tur är.

Varför jag tycker att han är lättriden är pga att han är fruktansvärt ambitiös. Han vill alltid göra ryttaren till lags, så om något blir fel så vet jag att det är pilotens styrning som inte stämmer helt till 100%. Dessutom har han en väldigt lagom bjudning för mig i hoppningen. Han är inte het, men han är inte heller seg, utan han är lagom. Vissa dagar hade jag önskat lite mer bjudning, men å andra sidan så svarar han alltid fram för skänkeln så det gör inte så mycket.

Det som är skönt med Boppen i hoppningen är att han är så himla lydig. Han bromsar, gasar och svänger alltid precis så som jag säger åt honom att göra. Detta tycker jag är en grundförutsättning för att en häst ska vara lättriden i hoppningen.

Hans storlek tycker jag inte är någon nackdel längre, eftersom jag har lärt mig ”storhästridningen” ordentligt. Tidigare så tyckte jag att det gick så fort(vilket det inte gjorde men det kändes så) vilket ledde till att jag mest plockade i handen hela tiden så han tappade trycket i galoppen och rev. Trycket i galoppen är det som vi får jobba med allra mest när vi hoppar. Han behöver ett bra tryck för att hoppa fina språng, vilket kräver endel arbete av ryttaren. Jag måste driva Boppen framåt, samtidigt som han inte får bli för lång i galoppen, för då blir sprången inte bra heller. Det gäller alltså att hitta en bra kombination mellan hand – skänkel och sits. Ett tips för er som också har stora hästar är att stå upp i lätt sits och galoppera på under transportsträckorna, för att i svängarna sätta er ner och ”jobba ihop” galoppen utan att det ska gå speciellt mycket långsammare. Jag brukar driva ganska mycket med skänkeln och fångar upp energin i handen(utan att vara hårdhänt såklart). Min tumregel är att jag ska vara såpass färdig att jag kan lätta i handen ett galoppsprång innan hindret. Då brukar hästarna ha chansen att hoppa så fina språng som möjligt.

5

När det handlar om omhoppning så brukar Boppen vara riktigt grym om ryttaren på ryggen gör sitt jobb rätt(vilket hon inte alltid gör, haha). Han är ju duktig på att både galoppera vägvinnande och svänga snabbt. Jag brukar tänka på att svänga för ytterhjälperna, då det annars lätt kan bli att hästarna skjuter ut bogen och glider ut i svängen, vilket man förlorar tid på. När jag galopperar på så måste jag såklart också tänka på att han inte blir för lång, för då river han. Detta brukar vara det svåraste för mig i omhoppningar.

Tycker ni att detta var ett bra inlägg som bättre förklarade hur Boppen är att hoppa? Ni som också har riktigt stora hästar, känner ni igen er?

/ Emma