Big svacka

Just nu så har Boppen en rejäl svacka i dressyren, vilket är tråkigt, men det känns ändå helt okej. Jag kommer inte att anmäla mig till någon dressyrtävling förrän dressyren fungerar bra, och jag vet att Boppen kommer kännas så mycket bättre när vi tar oss ur svackan. Vi kämpar på och nu kommer jag att börja ställa högre krav på honom varje ridpass. I vinter så har jag varit alldeles för mesig/lat med detta, och nöjt mig när det har känts okej. Nu ska jag istället nöja mig när det känns riktigt bra. Detta kommer det förstås inte att göra varje ridpass beroende på dagsform, men ni förstår säkert vad jag menar. Jag ska sätta press både på honom och mig. Vi ska arbeta båda två varje ridpass och få ut så mycket som möjligt av dem.

Just nu ligger fokus på att få Boppen ordentligt lösgjord igen. Jag har Rebeckas ord i huvudet varje ridpass, och det känns redan bättre än i måndags. Någonting som jag måste jobba på nu är Boppens framåtbjudning. I dressyren så står han emot endel nu, så prio 1 är att driva honom framåt, tills han själv tar ett lagom stöd i bettet och jobbar på i god form. Detta fokuserade jag på idag, och fick honom faktiskt ganska fin(speciellt i galoppen) även om det var kämpigt att komma dit. Mitt kortsiktiga mål just nu är att Rebecka ska se skillnad både på mig och hästen tills nästa träning(måndag 11 mars).

Jag längtar tills Boppis kan vara såhär fin i dressyren igen, och verkligen arbeta igenom hela kroppen!
4

Hur brukar ni hantera era svackor med hästarna?

/ Emma

Film från hoppträning

Här kommer filmen från i går! Vi har mute:at filmen för pappa tuggade tuggummi så högt att det blev jordbävning, typ ;) Haha! Nä men det fick bli så den här gången. Som ni ser så lyckades vi få två galoppsprång mellan kombinationen en gång och det var typ 5-5,5 m där emellan… Vi måste öva mer på travhoppning trots att jag avskyr det!

/ Anna

The typical bonden?

Anna hittade en facebooksida för ett tag sedan som kom fram till en sådan rolig upptäckt som jag faktiskt inte har tänkt på tidigare, nämligen att vi ”småstadsbor” mäter sträckor i tid och inte avstånd. Det blev så jäkla kul när man började tänka på det hela.

Vi bor i en liten bonnahôla mitt på västgötaschlätta, och vi har nog aldrig beräknat sträckor i avstånd(typ km/mil). Såhär kan det låta när vi ska säga hur långt det är till en viss plats:

Hur långt har ni till stallet?
- 10 minuter en kvart.

Hur långt har ni till Göteborg?
- Drygt en timme.

Hur långt har ni till Falsterbo?
- Typ 4 timmar.

Ja, som ni märker så funkar det på samma sätt oavsett avståndet till platsen. Jag har till exempel ingen aning om hur många mil det är till Falsterbo, men jag vet hur lång tid det tar dit. Observera också att tiden beräknas i antal timmar/minuter man kör bil, för vi bönner åker aldrig kollektivt!!!

Tummen upp för att va bonne!
20130103_181451

Är det någon av er som känner igen er? Beräknar ni sträckor i tid eller avstånd, och vart bor ni någonstans?

/ Emma

Första hoppträningen på ca 2 år

Idag har jag och Boppen varit iväg och hopptränat. Sist vi hopptränade var i maj -11, så det är ju inte riktigt två år men det är väldigt längesen i alla fall. Även om jag trivs bra med att ”bara” ha Emma som tränare så är det såklart skönt att ha en ännu duktigare som instruerar(no offence syster ;) )

Dagen till ära så gjorde vi mycket travhoppning, yäääy tänkte jag som avskyr travhoppning av hela min själ. Kan delvis bero på att Boppen ärligt talat är ganska dålig på det, men jag tycker inte om travhoppning på någon häst, haha. Det var en serie på medellinjen och sen lite andra hinder, svårt att förklara i bara text men ni får se mer på filmen som kommer upp torsdag eller fredag.

Jag tyckte i alla fall att det inte gick sådär jättebra till en början. Boppen är inte sådär jättestark just nu vilket gör att han blir rätt stark i handen och så skulle vi lägga in travhoppning lite här och var = oflyt. Vi kom helt enkelt aldrig riktigt igång, något som vi måste jobba på. Det jag tycker är svårt är när man börjar hela banan med att travhoppa, då känns det inte riktigt som att man får igång hästen till 100%.

Sen hoppade vi en bana helt i galopp och det kändes faktiskt väldigt bra! Jag fick igång en bra galopp, hittade rätt på avstånden och ja, allt flöt helt enkelt på. Kändes riktigt skönt och det är en sådan känsla jag vill ha, sen kan det såklart alltid bli bättre. Om två veckor kör vi igen och då hoppas jag på att hitta känslan tidigare!

IMG_6281

/ Anna

Vinter + sol + häst = ♥

När vi var i Skara på P&J så skedde framridningen i en ”paddock” utan staket och där var det såklart en hel del snö. Jättemysigt att rida i snö tycker jag, det är bra träning för hästarna och det blev faktiskt inga snöstyltor heller.

Här kommer första delen bilder från framridningen! Och för att ni inte ska bli alltför förvirrade så har jag blandat bildordningen lite så att det inte blir samma gångart och varv hela tiden, det blir lite tråkigt att titta på. Därför varvar också jacka/väst, hehe.

6 7 8 9 10 11 12 13

/ Anna

Tage kommer ha den hårigaste magen på hela tävlingen

Emma: Skulle inte du klippa Tage tills på lördag?
Anna: Nääe, alltså jag orkar fan inte.

Tage kommer alltså se ut som en blandning mellan det här:
IMG_20121116_094851

och det här:
f2_168466866

Vad ska man säga? Det är väl en jäkla tur att han charmar alla med sin söta fejja, för han lär vara den skabbigaste hästen på hela tävlingsplatsen, haha.

/ Emma

Nakenfisar

Alltså fy fasen vad gött väder det har varit här de senaste dagarna. Idag har det varit ett par plusgrader och strålande solsken, så hästarna fick gå ute helt nakna i ett par timmar och sola sig i eftermiddagssolen. Det var nog uppskattat av båda två! Nu känns det verkligen som om våren är på väg. Det är bara snön som måste smälta bort först ;)

20130226_152547 20130226_152635 20130226_152641 20130226_152802

Har ni också haft lika fint väder som oss? :)

/ Emma

Tips – i transporten

Eftersom Boppen är såpass lång så har han väldigt lätt för att skava sin svans när han åker transport, vilket är ett rätt stort problem för oss. Vi har köpt diverse svansskydd, men tycker att de flesta har en tendens att kana ner så att ändå svansen skavs av högst upp.

Nu i vinter så har vi istället provat att låta Boppen åka i sitt vanliga täcke med svanslapp till träning/tävling och svansen har inte fått en skråma efter detta. Hur skönt som helst att inte behöva krångla med svansskydd, utan svansen håller sig jättefin ändå! De flesta stalltäcken/transporttäcken har ju ingen svanslapp, och när det blir varmare ute så får vi helt enkelt hoppas att vårt nya svansskydd som vi har köpt sitter på plats och skyddar Boppsies svans trots att han inte har någon svanslapp på täcket. 

20130224_130105

Ett litet tips till er där ute som också har hästar som lätt skaver svansen i transporten :) Kanske har ni några andra tips för hur man kan motverka detta?

/ Emma

Hoppning vs dressyr

Jag vet att vi har skrivit något liknande inlägg i vår förra blogg, men jag tänkte ta det lite snabbt här igen. Som ni säkert vet så är jag och Anna riktiga allroundryttare. Vi både tränar och tävlar lika mycket i dressyr och hoppning och vi tycker att båda grenarna är roliga. Dock känner vi båda två att en gren oftast är roligare att rida än den andra, beroende på hur hästarna fungerar.

Just nu går både Tage och Boppen bra i hoppningen, medan vi känner oss rätt ringrostiga i dressyren. Därför så är det superkul att hoppa nu, medan dressyren inte är lika rolig. Vi hoppas dock på att detta kommer att ändras nu när vi har börjat träna dressyr ordentligt igen. Det hade ju varit kul om båda grenarna kunde vara lite mer jämlika ;)

20120717_201144

Känner ni likadant som oss, att grenarna är roligare än varandra i olika perioder? Eller har ni en gren som ständigt är roligast?

/ Emma

Bilder från banan

Här kommer lite bilder från pay & jumpen i Skara. Jag börjar med de tråkigaste bilderna – de från banan. Sen kommer det komma massa soliga, härliga vinterbilder också :D

När jag kollat på bilderna så inser jag att min sits faktiskt är rätt bra. Dock så var det känslan som inte kändes bra i söndags, bara att jobba vidare med avståndsbedömning och att känna när han har en bra och lagom galopp!

1 2 3 4 5

/ Anna

Dressyrtränat för Rebecka

Idag har både jag och Anna dressyrtränat för Rebecka, och vi båda är överrens om att det var väldigt välbehövligt för både oss och hästarna. Vi tränade på samma sak båda två: att lösgöra hästarna genom att hålla ett stadigt grepp i tygeln och lösgöra hästarna mha sittbenen och överskänklarna, och när hästarna lättar så ska man lätta litegrann själv. Vi båda vill annars gärna pilla och ge efter för mycket i handen, vilket leder till att man får till en okej känsla, men för att komma över smärttröskeln och få hästarna helt lösgjorda och stadiga så måste vi bli mer konsekventa med den här ridningen.

Jag såg lite när Anna och Tage red och det såg riktigt bra ut. Anna hade bra sits och Tage såg stadig och samarbetsvillig ut. Det är ju oftast det svåra med honom, att han inte är världens mest ambitiösa häst. Idag jobbade han på fint i alla fall och Anna är nog mer taggad på helgens tävling nu.

För mig och Boppen gick det bra, men jäklar vad ringrostiga vi är. Jag är glad över att jag avanmälde mig till dressyrtävlingen om man säger så. Rebecka tvingade mig att sitta ner i traven, vilket jag inte gjort på kanske 1 månad. Vad ska man säga? Imorgon kommer jag att ha fett med träningsvärk. Nu ska jag i alla fall tvinga mig själv att både ta ur mig själv och Boppen ur bekvämlighetszonen för jag fick kämpa röven av mig idag, haha. Om ett tag kommer vi nog att vara lite mer fit for fight igen ;)

24

/ Emma

Ridtäcken och säkerhetstänk

Någonting som jag och Anna ofta tänker på när vi är iväg på tävling/pay and jump osv är att  många ryttare har väldigt dåligt säkerhetstänk när de rider fram med diverse täcken.
På vintern rider vi alltid fram med ridtäcken, som vi sätter fast ordentligt. Dvs inte knäpper dem ovanför våra ben, utan tar täcket under sadelkåporna och knäpper det framför sadeln.

Många ryttare fäster istället täckena i sig själva, antagligen för att täcket ska värma låren också. Vissa rider dessutom fram i typ vanliga fleecetäcken, och dessa har ju en tendens att glida en hel del. Ibland håller de i princip på att glida av helt. Personligen så förstår jag inte riktigt varför man väljer att rida med täcken på det här viset. Det är farligt! Jag och Anna är inga säkerhetsgurus som vi har skrivit tidigare, men sådana här självklarheter är vi väldigt noggranna med. Tänk om ryttaren hamnar i obalans/ramlar av och då sitter fast i ett täcke på hästen? Det skulle ju kunna gå hur illa som helst.

7_174842721

Vad tycker ni om detta?

/ Emma

Veckans blogg är…

Detta inlägg skulle egentligen upp igår, men då vi var borta större delen av dagen så hanns det inte med, men here it is!

http://ettahnia.blogg.se/

ett

Riktigt snygg blogg med tydliga presentationer i menyn, vilket underlättar när man ska börja läsa en ny blogg. Varierat innehåll med fina bilder och bra språk. Dessutom: grymma photoshop-skills.

/ Emma

Tips på veggomat

Jag har bestämt mig för att bli vegetarian på deltid. Anledningen till detta är pga att jag numera mest äcklas av kött. Det har kommit successivt de senaste åren kan man säga. Jag tycker inte att något kött förutom köttfärs, korv och vällagad fisk är gott. Pga detta så har jag väldigt svårt för att få i mig tillräckligt med protein, så jag har insett att jag behöver lägga om min kost, men tänkte höra med er om råd.

- Vilka proteinkällor finns det som är vegetariska? Jag vet att det typ finns quorn och soja, men i vilka ”former” finns det och vad rekommenderar ni?

- Har ni några bra recept på vegetarisk lättlagad mat att dela med er av? Kanske någon länk till något gött recept.

Är tacksam för hjälp då jag är ganska mycket nybörjare i området!

/ Emma

Knepig dag

Jag vet knappt vad jag ska säga om dagen. Väldigt, väldigt, väldigt spänd häst och jag red inte alls bra. Känslan har varit kass idag men sen jag kollat på filmerna så insåg jag att det inte var riktigt så illa som jag trodde.

I 80 cm så var vi felfria på hinder men han var så sjukt spänd att han inte lyssnade framåt och vi hade ingen bra galopp från början. Dock så var det inte så farligt för vi kom hyfsat bra på hinder och sådär, men vi fick 6 språng på ett avstånd på 21 meter, det är inte okej när man har en häst på 1,80 m + haha.

Sen var det 90 cm och där fick vi en rivning och ett stop. Här hade jag bättre galopp banan igenom och det blev ett helt okej flyt banan igenom. Stoppet berodde på att han blev lite mittemellan och jag tänkte korta ihop honom men han lyssnade inte så då stannade han. När vi styrde på igen gick det fint!

Ska bli skönt att komma igång och hoppträna, det behövs BIG time. Men jag får försöka att inte vara alltför självkritisk för jag har bara hoppat Boppen två gånger ordentligt i år, och så litegrann igår då. Inte så konstigt att inte allt sitter!

Jag är så galet trött nu så jag orkar verkligen inte lägga in bilder och greja med dom nu så ni får det helt enkelt imorgon. Det blev finfina bilder i snön när jag red fram!

12_171134580

/ Anna

Gosetröja

Nu har Sharpman slutrea och jag kikade igenom för skojs skull. När jag såg att de mysiga Mountain Horse-tröjorna var nedsatta till 350 kr så kunde jag bara inte hålla mig från att köpa… Från början tänkte jag köpa en brun men den fanns inte i min storlek så det fick bli en vit, praktiskt ;)

MH

Kom hem till mig nu tack! Jag vet inte hur länge jag suktat efter en sådan tröja. Perfekt på vintern!

/ Anna

Ohmajgad + outfit

Detta inlägget skrivs kvällen innan när en övertrött Anna väntar på att timmarna ska rulla på så hon kan hämta sina alkoholiserade vänner i Skövde!

Nu till rubriken; jag kan inte hjälpa det men jag blir nervös bara jag tänker på framhoppningen. Dagen INNAN(när detta skrivs). Ja ni hör ju, helt galet. Framhoppningsskräcken är nästan lika illa som min spindelskräck. Nä okej, inte alls så illa men Emma får fasen peppa mig och jag hoppas att de som hoppar fram samtidigt som mig har bra koll och är snälla, hihi ;)

Jag och Bopps tänkte vara lite schnygga så om vi är sämst kommer vi i alla fall inte vara fula! Det här kommer sadeln att ligga på och Boppens panna bli prytt av:

+#

Förutom detta ovan så ska jag faktiskt ha Emmas svarta hjälm för helhetens skull, svart Ralph Laurenväst, bruna JW-byxor, svarta MH-stövlar och någon svart tröja. Blir nog bra det!

/ Anna

Egen gård vs inackordering

Nu finns det en hel del saker som jag längtar till och som innefattar en del resor, alltså att varken jag eller Emma kommer vara hemma. Därför känns det så himla skönt att ha hästarna inackorderade, även om det betyder att vi behöver få hjälp med vissa saker såklart. Hästarna kan ju ”tyvärr” inte mocka åt sig själva ;)

Det känns väldigt bra att ha dom inackorderade hur som helst, även om jag har en dröm om en stor fin gård som ganska många andra hästfrälsta. Men det är det där som är så svårt – man kan inte både ha kakan och äta den. Jag skulle göra väldigt mycket för en gård så jag bara kan gå utanför dörren och klappa på hästarna för att gå in igen, men samtidigt så tycker jag att det är roligt att resa och hitta på saker och det fungerar inte på samma sätt när man bor på gård.

Pappa är visserligen intresserad, men då skulle inte hela familjen kunna åka bort samtidigt. Eller jo, klart vi skulle kunna men då hade det hela blivit ganska omständigt. Men det krossar inte mina gård-drömmar, någon gång ska det ske!

Har ni drömmar om att bo på gård? Eller kanske gör ni det nu? 

NEWCALBARN.tif
Man ska inte googla runt på olika hästgårdar/ horse farms, då blir man ännu mer sugen… Haha!

/ Anna