Föreläsningen med Stall Rustorp

Nu ska jag försöka mig på att sammanfatta föreläsningen som vi hade i samarbete med Stall Rustorp förra tisdagen. Vi var drygt 15 stycken som lyssnade på Jeanette och alla var supernöjda. Jag kommer dock att skippa att ”föreläsa själv” här i inlägget ifall jag skriver något fel, utan jag kommer att berätta vad Jeanette pratade om under föreläsningen och hur allt gick till.

Till att börja med så gick Jeanette igenom hur hästen ser ut ”innanför skinnet”, dvs vart det finns skelett, muskler, tornutskott och ligament som påverkas av ridning/sadel/sadelgjord. Till detta så var Tage modell och Jeanette målade på Tage så man kunde se vart allt satt någonstans. Mycket pedagogiskt och tydligt! Hon berättade även om hästens kroppsliga utveckling, från unghäst till vuxen, och detta var väldigt intressant. Det verkar som om de flesta sadelutvecklare inte har koll på den kroppsliga utvecklingen vid framför allt hästens bogblad (som är färdigutvecklade vid 8 års ålder ungefär) och därför så är de flesta koppjärn idag utformade på fel sätt. Ni som vet hur koppjärn ser ut vet att de nästan bara blir bredare ”nedtill” och har en v-form, när de i själva verket mer skulle behöva ha en u-form för att bli bredare på rätt ställe. Detta tyckte jag var mycket intressant att få reda på, och det var något som jag inte hade någon aning om innan.

Efter den kroppsliga genomgången så fick vi alla komma och klämma och känna på Tage för att se vart hans ben, bogblad, muskler osv låg för att kunna ”beräkna” vilken sadel som skulle kunna passa honom. När man visste hur det skulle kännas så var det lätt att hitta de viktiga punkterna. Därefter så provade vi 3 sadlar på honom, som visade sig ligga dåligt allihop, däribland vår dressyrsadel som provades ut för dryga halvåret sedan (KUUL). Men detta var också intressant och Jeanette visade hur vi skulle se och känna för att upptäcka om sadeln låg bra eller dåligt. Tidigare så har jag knappt kunnat någonting om detta heller, utan förlitat mig på ”de kunniga sadelutprovarna”, men nu känner jag att jag har mer kött på benen för att se om jag blir lurad av en sadelutprovare eller inte. Detta var nog det bästa på hela föreläsningen, och det är något som egentligen alla borde lära sig!

Till sist så pratade Jeanette om de manliga och kvinnliga skillnaderna på våra kroppar, som påverkar vår inverkan i ridningen. Tydligen så har männen det mycket lättare naturligt att hitta en bra position i sadeln och få en bra sits (pga sittbenen, blygdbenen och musklers position), och dessutom så är i princip alla sadlar anpassade till män. Jeanette säljer dock sadlar som är utformade till kvinnor. Vi hade möjlighet att prova dessa på plats och alla tyckte att de var supersköna och att man sattes i en korrekt position i sadeln med en gång. Det är synd att man inte har 35-40.000 kr att lägga ut på en sadel för då hade vi lätt ägt en!

Här kommer några bilder från föreläsningen:
1 2 3 4 5

Om ni själva vill lära er mer om sadelutprovning så tycker jag att ni ska boka in en föreläsning med Stall Rustorp! Annars finns det dessutom mycket nyttig information på deras hemsida. Besök den: Stallrustorp.se!

/ Emma

Vad ska man ha för rubrik?

Idag så provade jag det nya bettet som jag köpte till Boppis på mässan, ett rakt happy mouth bett med äpplesmak. Det passade perfekt, och även om Bopps var lite misstänksam mot vad det var för nytt jag stoppade i hans mun i början så började han snabbt tugga förnöjt på bettet. Jag blev också så glad över att det fungerade superbra att rida på. Han blev så mycket stadigare, fick ett lagom sug i munnen utan att knäppa av och jobbade kanoners. Det märktes att han trivdes med det. Jag tänkte prova att rida med det några gånger till och sen kommer nog en lite mer utförlig utvärdering.

Lite update om Anna då: Anna är inne på KSS nu och ska opereras idag då brottet tydligen var ostabilt. Hon är lite nervös över detta eftersom det ju blir narkos och så, men hellre det och att brottet läker ihop fint utan några konsekvenser i framtiden. Vi får se när hon kommer hem igen då jag inte vet exakt när operationen kommer att ske, men hon kommer att uppdatera igen så småningom.

IMG_7988

Ikväll ska jag antagligen ut och slira, men jag har såklart tidsinställt inlägg både tills ikväll och imorgon bitti :)

/ Emma

De nya tävlingsseten

Här kommer bilder på tävlingsseten som vi köpte under GHS. Vi är otroligt nöjda med dom allihop, så jäkla snygga! Det blev två dressyrset och ett hoppset.

1
Först ut: ett dundersnyggt schabrak från Kyro riding gear. Jag älskar att det är marinblå kant och tre passpoaler som går i silver/vitt/marinblått. Loggan är supersnygg och även fast den är stor så tar den inte över. Pricken över i? Silvriga rhinestones i loggan, såklart! Dessutom kommer den passa så himla bra eftersom jag har en marinblå/vit kavaj :) Och kanske det bästa utav allt – priset. Jag betalade 299:- för detta på mässan!

2
Sedan har vi det här ljuvliga schabraket från Christina sports som jag fick i födelsedagspresent av Emma. Det är specialbeställt från Tophorse och jag har sedan tidigare ett likadant fast med guldglitterkant + passpoaler. Så himla fint!

3
Och sist ut – hoppschabraket med matchande strasspannband. Tidigare så har varken jag eller Emma varit sådär överförtjusta i orange, men det senaste halvåret så har vi börjat gilla det mer och mer! Jag tror att Boppen kommer bli så snygg i detta, det är ju faktiskt stilrent men ändå med en färgklick. Det är ett Christina sports och är även detta köpt på Tophorse.

Nu blir det banne mig köpstopp ett bra tag framöver, och pappa tycker att vi ska rensa bland våra schabrak… Får väl kanske göra det, haha.

Vad tycker ni? Snygga eller? :D

/ Anna

Bästa bilderna från helgen haha

Började skratta när jag såg att karin lagt ut dessa bilder på sin facebook. Så här kommer ett par bilder och bildtext så ni också får ta del av vårt nattliga äventyr natten fredag – lördag.

Bild 1: På plats på Sahlgrenskas akutmottagning där Anna fick åka in och linda foten superlöst samtidigt som de sa till oss att åka till Mölndals sjukhus för röntgen. Här träffade vi 2 andra tjejer som också hade skadat foten, varav den ena också hade gjort det på samma fest som oss. Hon var jätteledsen så jag fick trösta henne. Det sjukaste var dock när Anna hade kommit in i ”undersökningsrummet” dit tydligen flera andra ”sjuka” personer fick komma in, och på insidan av rummet så var det en automatisk dörröppnare så om man kom för nära dörren så öppnades den. Helt plötsligt så kommer det in en kille som antagligen var påtänd eller något, för han fick ingen luft. De fick gå in direkt i detta rum, där Anna redan var. Väl där inne så börjar han göra de SJUKASTE ljuden någonsin. Tänk er typ ”HÖÖÖÖEEEU” hur högt som helst. Och varje gång han gjorde detta ljud så lutade han sig framåt så att dörren öppnades, så att vi som satt på utsidan och väntade såg detta. Just vid detta tillfället så kändes det mest läskigt, men i efterhand så har vi och Karin typ garvat ihjäl oss åt det.252369_10151380710926884_941350238_n

Bild 2: Vi blev skickade till Mölndals akutmottagning. På vägen dit så var Anna väldigt pratglad med taxichauffören (som kom från Irak) och berömde honom för hans svenska och sa att hon hade en kompis som är halvarab och bor i Abu Dhabi (Hej Lamia, haha). Varför hon sa detta är en annan fråga. Väl på plats så var de andra tjejerna där och även deras anhöriga, så vi körde på ”efterfest på Mölndals sjukhus”, haha. Vi åkte dock hem efter typ en halvtimme då vi ändå inte fick någon hjälp, men som ni ser på bilden så fick vi i alla fall ett par kryckor, hehe. Jag kör min originalpose och Anna multitaskar. Vi var glada även om vi befann oss på en akutmottagning mitt i natten med en bruten fot ;)
942772_10151380710936884_928591823_n

Ja, denna händelse är ju bara ytterligare ett bevis på att vad som helst kan hända när the Elfstrand´s festar!

/ Emma

Tacksamma hästar?

Idag åkte både jag och Anna till stallet för att mysa med grabbarna. Vi har ju inte sett dem sen onsdags morse, så det blir ju 5 dagar sedan. Blev de glada av att se oss då? Nääe, det enda de gjorde var att gluffsa i sig massa mat och totaldissa oss. SNÄLLT?! De fick för övrigt vila idag men imorgon ska jag få med pappa till stallet så får han rida Tage och så ska jag prova nya tränset och bettet på Bopps. Spännande!  Det är ju dessutom valborg imorgon, så jag får se om det blir utgång för min del, medan stackars Annsie får sitta hemma med fossingen. Well, nu vet vi ju åtminstone båda två hur det känns. När jag bröt armen så kunde jag ju inte heller festa på kanske 1,5 månad, och när jag väl började så hade jag tappat samtliga muskler i armen och kunde därför inte svänga på båda armarna på dansgolvet, haha.

Vad har vi gjort annars idag då? Ja, inget alltför spännande direkt. Anna har inte gjort någonting förutom att vila och sitta vid datorn och jag själv har fotat alla GHS-inköp, bloggat och skrivit lite på min c-uppsats. Imorgon hoppas vi på att Anna kan få komma in till sjukhuset och kolla upp foten ordentligt, men ni vet hur det är. Den svenska sjukvården är inte alltid top notch.

20120514_182111

/ Emma

GHS-shopping 2013

Här kommer bilder på vår shopping från detta års Gothenburg horse show. Pris står inte med, dels för att vi inte har någon aning om vad produkterna kostade (haha) och dels för att leva lite längre i självförnekelse ;) Bilder på våra nya schabrak och pannband kommer dock i ett senare inlägg då vi ska visa våra nya tävlingsset. De är så sjuukt snygga och vi längtar tills vi kan använda dem.

Pappa köpte ett par ridbyxor från Skara Hästsport. Riktigt snygga!
4

Annas KL-ridbyxor, köpta på AB Nian. Helt omöjliga att fånga på bild och de behöver en tvätt men om några månader får ni la se Anna bära dem på tävling ;)
5

Jag köpte en piké från HV-polo. Riktigt cool färg och jag tänker matcha den med bruna ridbyxor och brunt schabrak. Kanske någon cool, riktigt färgglad matchning i framtiden också. Upptäckte nu att kragen och armmuddarna ser svarta ut, men de är bruna IRL!7

6

Ett hack till Tagis och ett happy mouth-bett till Bopps. Tänkte prova bettet på Bopps idag och se vad han säger om det.
8

Annas gosetröja från Mountain horse, köpt på Charlies till ett REA-pris.
9

Ett träns till Boppis som var ganska billigt och fint. Gillar både pannbandet och den lackade nosgrimman.
10

Annas nya snygga stövlar. De får ju dessvärre inte användas på ett tag, hehe.
IMG_8065-1024x682

Och till sist: Annas Equiline-keps. Schnygg!
11

Har ni fyndat något snyggt? Länka om ni har lagt upp i något inlägg isåfall!

/ Emma

Ajajaj

Alltså seriöst, fy tusan vad ont jag hade nu i morse. Jag var så glad över att natten gått hyfsat smärtfritt även om jag inte kan sova så mycket(jag hatar att sova på rygg). Men sen när jag reste på mig så kändes det som att hela foten skulle lossna ungefär. Jag känner mig så hjälplös och känslig just nu så jag grät en skvätt, tog två värktabletter och åt chips till frukost så nu är det lite bättre, haha.

Nu kan ju jag såklart inte rida, så vi får lösa det här med Tage, eller ja hästarna över huvud taget. Vi har kommit fram till att Jenny, Emma och pappa kommer att hjälpas åt med våra två hästar så det blir kalasbra!

Något som är ÄNNU bättre är att mamma har fixat sådana där skumgrejer till mina kryckor så nu ska jag förhoppningsvis slippa att få blåmärken av dom. Sen har hon dessutom fixat en rullstol vilket innebär att jag kommer kunna vara ute i stallet mycket och dessutom följa med på tävlingar! Jag kommer verkligen inte orka gå runt på kryckor, speciellt inte under gotacupen som tar väldigt lång tid så det känns väldigt bra.

Det här är över huvud taget väldigt jobbigt för mig, jag har aldrig varit skadad eller sjuk så jag har aldrig ens varit på akuten så länge jag kan minnas i alla fall. Jag är just nu beroende av hjälp, i alla fall vid av och påklädning för mitt knä är lite knas också så jag kan inte böja/sträcka ut det så som jag vill.

Imorgon så ska jag då in till KSS så får vi se vad de tycker, om det blir operation eller inte. Jag ska försöka att inte tjata alltför mycket om min skada nu och jag försöker hela tiden att hålla mig själv positiv. Som mamma sa, det hade kunnat hända ännu värre saker som att slå i huvudet eller något. Det är så typiskt mig att vara så klantig bara, haha..

Skrev det här på GHS’s senaste status:

ghs

Emma har fotat all shopping från GHS så det kommer att komma upp. Sen ska vi dessutom skriva om föreläsningen som vi hade på tisdagen innan vi åkte, och visa bilder därifrån!

Jag ska försöka att blogga så gott jag kan men jag känner att inspirationen tryter lite. Om ni har några förslag så mottages det tacksamt :)

/ Anna

Ett konstigt fenomen

Jag har skrivit ett inlägg tidigare på vår gamla blogg om att hästar inte kan koppla samman sina hjärnhalvor, och det är därför som Boppen till exempel kan ha sett en grej i vänster varv(med vänsterögat) och tycka det är helcoolt, men när man går över i höger varv och han ser objektet med nya ögat så blir han livrädd igen. Detta förklarar en hel del av hans beteende, men det finns fortfarande en företeelse som ännu är olöst.

Det är nämligen såhär: Boppen kan ha skrittat och travat förbi det läskiga hörnet i ridhuset utan problem i båda varven, men sen när jag ska galoppera förbi så blir det superläskigt åter igen. Är inte detta väldigt konstigt? Blir ett objekt läskigare för att man färdas snabbare förbi det?

Min stora mespropp ♥
7

Finns det någon som har någon aning om varför Boppen beter sig som han gör? Har ni också upplevt detta fenomen på någon häst ni har ridit?

/ Emma

Hemma på schlätta

Nu är vi hemma i Vara igen efter en härlig vecka i Götet, även om den verkligen inte blev som vi tänkt oss, hehe. Trots den lilla olyckan (eller klanterierna kanske man ska säga) så är vi nöjda med veckan både när det kommer till showen, shopping och umgänge. Nu längtar vi som tusan till Falsterbo, det kommer bli fett grymt!

Vi måste ge en eloge till hela arrangemanget av GBG Horse show. Alla funktionärerna är jätteduktiga och de har varit väldigt hjälpsamma under Annas olycksdrabbade dagar. Hon har både fått foten ordentligt lindad, vi fick låna en rullstol, och sätta oss på vilken ledig handikapplats på läktaren som vi ville. Det märktes verkligen att de brydde sig också och det var nog en liten följetång bland personalen om Annas skadade fot, haha.

Såhär gick vi omkring idag:
20130428_100909

Tusen tack också till alla goa människor som vi har träffat och umgåtts med under helgen. Ni vet vilka ni är ;) Nu är vi för övrigt dödströtta så det blir bara chill i soffan ikväll. Jag tidsinställer ett inlägg tills imorgon bitti och sedan ska vi försöka fixa med att fota alla grejer vi shoppade osv så det kommer upp också!

Var ni på Horse show i år? Vad tyckte ni om showen/mässan/allmänt?

/ Emma

Ett stövelproblem är löst

Ni kanske minns att jag för ett par månader sedan skrev om mitt ”stövelproblem”? Det var nämligen så att mina stövlar hade blivit väldigt tighta. Vissa tillfällen så fick jag knappt på mig dem, och Anna fick alltid hjälpa mig att dra upp dragkedjan den sista biten. Nu har jag dock upptäckt att stövlarna går på mycket lättare och jag kan till och med dra upp dem själv sista biten, woho! Detta måste ju tyda på att mina vader har minskat lite i omfång och antagligen så är jag inte heller så vätskefylld som jag var i vintras när jag mest satt stilla på ett kontor hela dagarna.

Det känns i vilket fall som helst väldigt skönt att stövlarna passar, för jag har varken lust eller råd att lägga ut pengar på nya stövlar. Dessutom älskar jag mina Mountain horse stövlar. De är i princip de enda stövlar som passar mig med fettovader om jag inte vill betala typ 5000 för ett par måttbeställda De niro, och så är de förbannat sköna (och snygga) också. Jag har dock bara ett litet problem som kvarstår. Stövlarna har spruckit lite vid resåren så de skulle behöva lagas. Jag får kolla upp om man kan lämna in dem på lagning någonstans.

Bästa stövlarna ♥
ett3

/ Emma

TACK!

Jag vill bara ge er ett stort tack för alla krya på dig-hälsningar som har kommit via Instagram, Facebook och här på bloggen. Tacktacktack!

Det suger verkligen att jag klantat till det så och jag är rätt arg över själva händelsen men samtidigt så försöker jag ta allt på ett bra sätt. Det blir verkligen inte bättre av att deppa ihop! På tisdag  ska jag in till Skövde för att se om jag behöver opereras. Jag är livrädd för narkos men måste man så måste man..

Jag har fått låna en rullstol av Scandinavium vilket jag är superglad över för då kan jag se världscupfinalen!! :D

Som sagt, tusen tack för alla hälsningar, jag ska försöka bli frisk så snart  som har möjligt :)

/ Anna

Fett snyggt

Jag och Anna såg det här pannbandet inne på mässan första dagen och blev typ helt kära. Om det inte varit för att vi redan har ett blått pannband och måste hålla i plånkan så hade vi lätt köpt det. Dock var färgen ruskigt svår att fånga på bild. Det är liksom ännu mer blått i verkligheten. Andra bilden visar färgen lite bättre, även om den är suddig.  20130425_113204 20130425_113218

Vi är verkligen pannbandstokiga jag och söstra mi.

/ Emma

Hur fan lyckas man?

Ni får ursäkta vår dåliga uppdatering idag, men vi har spenderat ungefär 5 timmar på Mölndals sjukhus akutmottagning och kollat upp Annas fot ordentligt. Igår var vi ju ute och festade och Anna lyckades skada sin fot då. Efter ett par turer både till Sahlgrenska och Mölndals sjukhus mitt i natten så bestämde vi oss för att dra hem och sova några timmar för att istället dra dit idag.

Hur gick det då? Ja, det hela är ganska sjukt. Anna har lyckats bryta foten, hon har fått en fraktur i fotleden. Detta då hon trampade snett när vi dansade, med platta skor!!?! Jag förstår verkligen inte hur det kunde leda till ett benbrott, men tydligen så är ju allt möjligt. Hon har fått på gips nu, men det går inte att se hur stabilt brottet är då foten är alldeles för svullen. Därför får Anna åka in till Skövde på tisdag och se vad de säger. Eventuellt så kan
det krävas operation, men det får vi se då.

Såhär härlig såg Annas fot ut inatt/idag:
20130427141317796

Så, nu vet ni läget. Det är farligt att festa, haha ;) Jag har tänkt kolla upp om de har rullstolar att låna ut på Scandinavium så Anna kan kolla på showen, annars kanske hon åker hem tidigare.

/ Emma

Skadad krigare

Igår (eller inatt) så var vi ute och partade med ussing, siri, Fredrik och Karin vilket var väldigt kul tills Anna lyckades skada sig. Vi besökte 2 akutmottsgningar under natten men det enda nödvändiga vi fick med oss därifrån var linda fot och kryckor. Annars hade vi behövt vänta typ 7 timmar på att få foten röntgad. Tycker det är dåligt att det finns så dåligt med läksrresurser för vi var inte ensamma om att vänta heller.

Istället för att stanna så åkte vi hem och sov. Nu ska vi snart upp och äta frulle och sen se när vår duktiga kompis Sandra Bäckström rider gp-ponnyn. Efter det får vi försöka ta oss till nån ortoped som kan röntga.

Annas fot inatt

image

/ Emma

Dagens shopping

Ja, idag blev det mer shopping och dyr sådan också, hehe. Jag köpte ett par stövlar från en italiensk butik. Fellini hette märket och de hade väldigt bra service + att stövlarna både var billiga, snygga och passar både till hoppning och dressyr. Jag köpte även ett par vita KL-byxor, och Emma köpte ett schabrak till Boppen som ska matcha vårt nyinköpta orangea pannband ;)

Här kommer bilder på samtliga skönheter(ridbyxorna är lite smutsiga i bak in case u wondered):
IMG_8062 IMG_8063 IMG_8065 IMG_8067

/ Anna

Häst

Alltid när jag hör någon säga ordet ”häst” så får jag upp en bild i huvudet. Bilden ser ut som så att det är en storhäst på kanske 165 cm i mankhöjd, ganska mörkt brun päls med svarta ben, man och svans och helt utan tecken. Ungefär som Peders Cash In, fast kanske lite mörkare!

Hur ser eran ”bild” ut?

image

/Anna

Lite update

Hallå! Här kommer lite direktupdate från ghs. vi sitter just nu och kollar på Kevin stauts hoppklinik och har tidigare sett en internationell tidshoppning där Douglas lindelöw vann, kul! Annars hänger vi på mässan som vanligt. shoppar och snackar med folk vilket är väldigt Nice. ikväll blir det dessutom party som vi taggar rejält till ;)

image

Vi hörs senare :)

/ Emma

Shopping dag två

Att vara på mässa är i princip livsfarligt, men så roligt! Det finns så mycket snygga grejer att man inte vet vart man ska börja, men det här fick vi handlat igår:

IMG_8035
Haha alltså, Karin skulle ta massa ”proffsiga” bilder på mig och jag skulle efterlikna djur – här ett lejon, därav snyggheten… Men en keps från Equiline i alla fall, lite bling och marinblått precis som jag gillar!

IMG_8057
Ett oranget blingpannband(EJ SWAROVSKI, is this happening?!?!) som vi bara inte kunde motstå när det kostade 200 spänn. Nu saknas bara ett marinblått schabrak med orange kant/passpoal.. YUM.

IMG_8059
Ett styck dressyrträns till Boppis med lite lack och bling. Hans börjar bli rätt slitet och är trist, så han förtjänar ett fint träns!

IMG_8060
Och sist men inte minst, ett dressyrschabrak från Kyro. Priset? 300 spänn! Hur bra som helst :D

Det lär säkerligen bli mer shopping, är ju trots allt tre dagar kvar… D to the angerous!

/ Anna