Bli Veckans blogg

Kommentera din egen eller din favoritblogg i kommentarsfältet så väljer jag ut min favoritblogg på söndag, som presenteras med bildlänk & beskrivning här på bloggen!

+++++

/ Emma

Poor little Taggboll

Idag skulle jag och Anna rida en lugnare tur i skogen med grabbarna, men turen blev lite kortare än vad vi trodde. Anledningen till detta: Klantarslet Tage lyckades trampa på en sten så han ”blev halt”. När vi kom tillbaks till stallet så undersökte vi hovarna och upptäckte att lillen blödde i vänster framhov. Ni ska bara veta hur sjukt synd han tyckte om sig själv idag, haha. Han är ju världens hypokondriker/attentionwhore så det var inga glada miner när vi kom tillbaks.

Ett litet fint omslag a la badhustossor fick han på i alla fall så det inte ska komma något bös in i såret.
Namnlös

Imorgon ska jag iväg och rida Birdie igen, skojs! Och så ska jag även rida Bopps. Får se om jag känner för uteritt eller ett pass i ridhuset/på ridbanan.

/ Emma

Tages upplägg framöver

Nu får vi snart börja rida Tage i ridhus igen! Dock är det max två dagar i veckan som gäller då och inte mer. Det ska bli skönt att slippa rida ute i mörkret hela veckorna nu och jag tänkte lägga upp Tages veckor på följande vis:

Skritt i ridhuset en gång i veckan – här kommer jag göra det mesta. Skolor, skänkelvikningar, tempoväxlingar i skritten, halter, volter och så vidare. Mjuka upp och stärka honom fast endast i skritt.
Ridning i ridhuset en gång i veckan – alltså ”vanlig” ridning. Gärna med inslag av bommar eftersom han tycker det är roligt! Här ska det bara hållas positivt och inte alls så krävande nu i början utan det kommer mest bli jogging.
Uteritt två gånger i veckan – detta kommer att ske på helgen när det är ljust och då rider vi precis som vi gjort det senaste på varierande underlag och i alla gångarter. Inga konstigheter!

Han kommer alltså att ridas 4 gånger i veckan nu. Anledningen till att jag drar ner på det är för att jag känner att jag tappat motivationen lite nu när vi bara fått rida ut i mörker så då känner jag att det blir ett bra upplägg såhär. Det kan såklart bli någon uteritt extra mitt i veckan men det här är grundplanen! Kanske blir så att han tömlongeras istället för ridning någon gång i veckan också emellanåt.

Hur lägger ni upp hästarnas träning nu i vinter? Vintervila? Hårdträning inför nästa tävlingssäsong? Mys i skogen? 

3

/ Anna

Eget lantbruksföretag?

Jag och mamma var hos LRF konsult för någon månad sedan och diskuterade huruvida vi ska starta ett eget lantbruksföretag eller inte. Vi har inte bestämt hur vi ska göra än, men i vilket fall som helst så tycker jag det är en bra grej som LRF kan hjälpa till med (konsultation, bokföring osv). Nu har jag inte stenkoll på vad som sades under mötet och hur det hela går till, men jag tänkte skriva lite ”huvudsaker” som jag minns från mötet.

För att starta ett eget lantbruksföretag (enskild firma för vår del) så behöver man först och främst ha ett syfte med sin verksamhet. Det här syftet ska alltså bringa in pengar till företaget i framtiden (det är ju väldigt få företag som går med vinst den första tiden). Syftet måste också godkännas av antingen Länsstyrelsen eller Skatteverket (minns inte riktigt detta) innan verksamheten kan startas, och om detta godkänns kan man registrera företag och lämplig skattesedel. Vårt syfte med vår verksamhet skulle ju i så fall vara att vi (eventuellt) kommer att ta in 1-2 inackorderingar, men också sälja ridhuskort/ridhushyra om vi bygger ridhus i framtiden.

Om man har registrerat ett lantbruksföretag så får man förmåner som momsavdrag på ombyggnadskostnaderna av alla gårdens nuvarande byggnader, förutom bostadshus. Alltså, om vi ska bygga om stallet (vilket vi ska) så får vi avdrag för dessa kostnader. Däremot får vi inget momsavdrag om vi ska bygga ridhus eftersom det är en ny byggnad. Momsavdrag ingår även på kostnader som till exempel grusning av uppfartsväg, och andra kostnader som kommer i och med gården, men även för småverktyg som behöver köpas till gården. Kort och gott så kan man få avdrag på mycket, om det är mycket som behöver fixas.

1

Nu får vi helt enkelt ta och fundera över hur vi ska göra med vår lilla gård. Företag eller inte? I vilket fall som helst så tycker jag det är superbra att LRF hjälper egenföretagande lantbrukare och ger dem dessa erbjudanden, plus hjälp som behövs.
Finns det någon här som har eget lantbruksföretag eller planerar att skaffa kanske?

/ Emma

”Hästmänniskor”

Ordet hästmänniskor är ett begrepp som jag tror att många av oss hästmänniskor (hehe) har diverse åsikter om. Begreppet används ju ofta när man inte kommer överens med någon annan som sysslar med hästar, och man säger då att denna person är en ”typisk hästmänniska”. Ganska knäppt att generalisera så egentligen, eller vad säger ni?

Ja, visst finns det jäkligt många hästmänniskor som är irriterande på sitt vis, men det finns ju ännu fler ”vanliga människor” som också är irriterande. Anledningen till att vi inte kan komma överens med alla hästmänniskor är ju för att alla ryttare/hästägare har sina egna åsikter om vad som är bra hästhantering och ridning, och många personer kanske vill lägga sig i hur andra gör. MEN detta fenomen återspeglas ju i många andra ”intressen” som anses känsliga. Det är bara att gå in på vilken mamma-, feminism-, eller politikblogg som helst. Där flödar åsikterna i kommentarsfältet och bloggaren blir uppmanad av sina besserwisserläsare att göra si eller så. Alltså, detta är inte typiskt hästmänniskor, utan snarare typiskt VISSA människor.

Jag känner många som sysslar med hästar som är helt underbara, och några som jag verkligen inte gillar. MEN grejen är att jag skulle ju inte gilla dessa personer ”utanför hästeriet” heller. Antagligen skulle jag inte ens veta vilka de var utanför hästeriet. Av just denna anledning tycker jag inte att det finns något som heter ”typiska hästmänniskor”. Alla människor har olika personligheter och olika åsikter. Det gäller helt enkelt att försöka umgås med de personer som man trivs med!

Dunderklumpen i farten, hehe.
7

Vad säger ni, tänker ni på något speciellt när ni hör ordet hästmänniskor?

/ Emma

Cliff

Jag & Anna är så skojsiga så den senaste tiden har Tage fått ännu ett smeknamn, nämligen Cliff. Anledningen till detta? För att han är en sådan klippa att rida ut på numera. Långsökt? Svar: Ja, litegrann ;) Sedan har vi kommit på att det hade varit jävligt kul om en amerikan hade hetat Cliff Hanger, hahaha. Sådan ”bra” humor har vi!

I vilket fall som helst så har Cliff skött sig bra på dagens uteritt med Anna. Han lever alltså fortfarande upp till sitt namn. Imorgon kommer det upp ett inlägg här om vad planen med Tagis är de kommande veckorna, och jag har även tänkt skriva ett inlägg om eget företag/lantbruk då vi fått förfrågan om detta. Anna har för övrigt fått operationstid. Den 21 november, alltså redan nästa vecka, ska hon operera bort den utstickande skruven i foten. Vi trodde nog inte att hon skulle få tid så snabbt, men skönt att få det avklarat.

5

/ Emma

Lite Skara Hästsport-shopping

Idag har jag & mamma varit i Skara och Lidköping för att shoppa grejer till huset, och vi passade på att dra till Skara hästsport när vi ändå var där. Husligt så hittade vi massor av fint, men det var värre med det hästliga. Vi behöver köpa nya ridbyxor då våra gamla JW börjar säcka ihop totalt med diverse hål osv, och sedan ville jag hitta en fin väst också. Jag provade ett gäng ridbyxor och västar men jag blir så jävla irri på att alla ridkläder är skapade för tjejer utan både röv och tuttar. Ja, jag har tjötat om detta ett tag nu, men det är inte kul att ALDRIG hitta nåt som passar. De flesta ridbyxor sitter bra på benen, men så får jag dem inte ens över röven. De enda ridbyxor jag kan ha är den gamla modellen av JW, och mina nya Ullaredsbyxor… Jag borde verkligen starta ett eget ridklädesmärke, For fat asses, men jag orkar inte hehe.

I alla fall så köpte vi detta: Två par ridbyxor från den gamla JW-modellen. Tyvärr verkar det som om de ska sluta sälja denna modell :(, en Himalaya-saltsten till Tage, och ett par Roeckl vinterridvantar som är grymma!
skara

/ Emma

En favorithoppövning

Tänkte bjuda på en liten ”favorit i repris”-hoppövning här på bloggen. Det bästa med den här övningen är att den kan byggas upp även i små 20*40 ridhus.

Studs – 1 språng till oxer – två språng till räcke.

Mellan studsen är det 3 m, 6,5 m studs-oxer och 10,5 m oxer-räcke. Detta är alltså avstånd som passar Boppen/storhäst, man får länga/korta beroende på hindrens höjd och hästens storlek. Dessa avstånd är hyfsat korta för Boppen, med syftet att han ska träna på att vara kvick, tänka själv och vara tvungen att hoppa upp sig ordentligt.
Denna övning tycker jag är väldigt bra. Dels så får hästen jobba på att vara kvick i sina ben, och som ryttare kan man öva på sin följsamhet och sitt självförtroende.När man rider en sådan här övning ska man som ryttare tänka på att inte greja för mycket med hästen, utan den ska sköta det mesta själv. Det är viktigt att inte komma i en för lång och långsam galopp in, utan en kortare galopp med tryck i är att föredra.

/ Emma

Reflex… debatt?

Läste det här inlägget på ponnysanning och kollade kommentarerna där en del påstår att gula reflexer är mycket bättre än rosa. Vi köpte ju för ett tag sedan rosa reflextäcke med tillhörande ”brösta-liknande” sak på, rosa reflexväst och rosa reflexdamaskrar till både Tage och Boppen.

Det som folk kanske inte tänker på är att själva täcket som reflexen är fastsydd på är inte reflex utan det är som vilket tyg som helst. Det är ju bara själva reflexränderna i silver som faktiskt är i reflex. Jag tycker att våra rosa reflexer fungerar hur bra som helst! Kanske ska ta och jämföra lite eftersom jag köpte gula reflexboots till Tage på Gekås och se om det är någon skillnad? Tja jag vet inte, men våra täcken etc. är väldigt bra trots att reflexerna sitter på en rosa ”grund” ;)

reflex reflex1

Vad säger ni om saken? Har ni erfarenheter om att rosa reflexer är sämre än gula?

/ Anna

Bopps idag

Idag fick Bopps gå ett joggingpass i ridhuset, och jag red lite längre än vad vi gjort förut, dock inte speciellt intensivt. Han kändes ganska fin idag, men var lite lång och loj. Det är ändå ok nu när han bara rids igång och bygger upp musklerna igen. I slutet kändes han dock jättefin! Stadig i formen och när jag travade av honom gick han i den perfekt långa/låga formen och höjde ryggen. Fin grabb! Nu i veckan så har vi tänkt klippa honom. Han ser ut som en lurvbjörn just nu, och om pälsen försvinner blir han nog både snyggare och piggare till arbete.

Jag tycker det är lite svårt att veta hur vi ska utöka träningen nu, då jag är så rädd att han ska få upp skadan igen. Detta kommer han säkert inte göra, för han har ju varit friskförklarad i ett par månader nu, men jag är paranoid as always. Han har ridits i 1,5 månad nu, varav joggats (alltså även fått trava och galoppera) i 1 månad. Vi har nog tänkt som så att nästa vecka kan vi börja trava och galoppera över lite bommar och i början av december kan vi börja skutta lite smått igen. Sedan får vi såklart kräva mer av honom i dressyren också så småningom, men han behöver nog bli lite starkare i kroppen innan det.

10

/ Emma

Varierande underlag

När vi rider ut så har vi alltid mycket variation till underlag, en av de stora fördelarna med att stå där vi står just nu. Under den turen som är mest standard för oss så rider vi på lite hårdare grusväg, asfalt, en åker och lite mjukare grusväg. När det är ljust ute så går vi också i skogen en bit där det är sandväg men då rider vi inte på asfalten.

När vi rider på asfalten så travar vi litegrann emellanåt, långsamt och försiktigt. Det händer att vi gör det någon gång i veckan och då alltid en ganska kort sträcka. Jag tror att det är bra för hästarna att rida på varierat underlag och då inte bara i skritt utan även trava lite försiktigt.

7

/ Anna

Den logiska hästsporten

Jag tror att en anledning till att jag älskar ridsporten är på grund av att så mycket inom den handlar om logik. Jag har alltid varit en logisk tänkare snarare än en teknisk människa, och därför blir jag väldigt frustrerad när något ”bryter” mot logiken.

Några exempel på hur jag tycker att ridsporten är logisk:

Inom ridningen. Många av våra hjälper vid ridningen tycker jag är jäkligt logiska. Typ om vi lutar oss framåt så springer hästen snabbare, och om vi lutar oss bakåt går det långsammare, vilket även en nybörjare förstår det logiska i. Detta går ju att relatera till exempelvis hur vi gör när vi cyklar. När vi vill att det ska gå snabbare ställer vi oss upp, lutar oss framåt och trampar.

- Hur utrustning inverkar. Jag tycker att även om det inte alltid finns ”vetenskapliga bevis” på hur utrustningen vi slänger på hästarna påverkar dem så går det att lista ut med logiskt tänk. Till exempel de nya bröstorna som kom ut för drygt ett år sedan. För mig är det självklart att hästens bogrörelser hindras om de har en ”stång” som trycker på dem. Ett annat exempel är det där med nosgrimmor. Hästarna borde känna obehag om vi trycker igen näsborrarna med en rem.
stor-28042005122753

Hjälptyglar. Jag förstår verkligen inte det logiska med att använda sig av hjälptyglar (typ graman) i ridningen med syfte att få hästen att ”jobba i form”. En hjälptygel får ju oftast hästen att böja på nacken, men den behöver ju verkligen inte jobba rätt med resten av kroppen för detta. Enligt mig kommer en bra form (och huvudposition) genom arbete ”bakifrån och fram”. Hästen måste jobba korrekt med bakbenen och ryggen innan den kan ”sänka huvudet”, och detta hjälps ju inte för att vi slänger på hästen en hjälptygel. När hästen är tillräckligt stark & musklad, och när ryttaren rider rätt så kommer också hästen att arbeta i en korrekt form. Jäkligt logiskt, eller hur? Något som är ologiskt tycker jag är att tvinga hästen till att arbeta i en form den egentligen inte orkar arbeta i. Det borde ju skapa spänningar om något.

Grym bild! Jag kan riktigt känna energin flöda genom hästen och ryttaren bara genom att titta på den.
circle-of-aids-horse-riding

Vad säger ni, tycker ni också att hästsporten är en logisk sport överlag? 

/ Emma

Den logiska hästsporten

Jag tror att en anledning till att jag älskar ridsporten är på grund av att så mycket inom den handlar om logik. Jag har alltid varit en logisk tänkare snarare än en teknisk människa, och därför blir jag väldigt frustrerad när något ”bryter” mot logiken.

Några exempel på hur jag tycker att ridsporten är logisk:

Inom ridningen. Många av våra hjälper vid ridningen tycker jag är jäkligt logiska. Typ om vi lutar oss framåt så springer hästen snabbare, och om vi lutar oss bakåt går det långsammare, vilket även en nybörjare förstår det logiska i. Detta går ju att relatera till exempelvis hur vi gör när vi cyklar. När vi vill att det ska gå snabbare ställer vi oss upp, lutar oss framåt och trampar.

- Hur utrustning inverkar. Jag tycker att även om det inte alltid finns ”vetenskapliga bevis” på hur utrustningen vi slänger på hästarna påverkar dem så går det att lista ut med logiskt tänk. Till exempel de nya bröstorna som kom ut för drygt ett år sedan. För mig är det självklart att hästens bogrörelser hindras om de har en ”stång” som trycker på dem. Ett annat exempel är det där med nosgrimmor. Hästarna borde känna obehag om vi trycker igen näsborrarna med en rem.
stor-28042005122753

Hjälptyglar. Jag förstår verkligen inte det logiska med att använda sig av hjälptyglar (typ graman) i ridningen med syfte att få hästen att ”jobba i form”. En hjälptygel får ju oftast hästen att böja på nacken, men den behöver ju verkligen inte jobba rätt med resten av kroppen för detta. Enligt mig kommer en bra form (och huvudposition) genom arbete ”bakifrån och fram”. Hästen måste jobba korrekt med bakbenen och ryggen innan den kan ”sänka huvudet”, och detta hjälps ju inte för att vi slänger på hästen en hjälptygel. När hästen är tillräckligt stark & musklad, och när ryttaren rider rätt så kommer också hästen att arbeta i en korrekt form. Jäkligt logiskt, eller hur? Något som är ologiskt tycker jag är att tvinga hästen till att arbeta i en form den egentligen inte orkar arbeta i. Det borde ju skapa spänningar om något.

Grym bild! Jag kan riktigt känna energin flöda genom hästen och ryttaren bara genom att titta på den.
circle-of-aids-horse-riding

Vad säger ni, tycker ni också att hästsporten är en logisk sport överlag? 

/ Emma

Recept – spaghetti bolognese

Här kommer ett recept på en såå galet god bolognese/köttfärssås! Det blir ju dock allra bäst om man provar sig fram, eller som vi brukar säga, freewheelar lite. Men såhär har vi gjort när vi lagat mat till cirka 8 portioner:

U need this:

• Blandfärs(eller quornfärs för all del ;)) 600-800gr(vi hade 800gr)
• En stor paprika
• En gul lök
• En stor riven morot
• Cirka 10-15 ganska stora färska champinjoner
• Två klyftor vitlök
• Ett paket krossade tomater(390 gr var det i det paketet vi använde och vi använde märket Delizie)
• Ett paket passerade tomater(390 gr även här från samma märke)
• 2dl matlagningsgrädde
• Kryddor: salt, svartpeppar, paprikakrydda, oregano och vitlökskrydda

Sen är det bara att bryna löken och köttfärsen tills det fått färg, ha i grönsakerna och sen ha i grädden, de passerade tomaterna och de krossade tomaterna. Sen smaksätter man med kryddorna och så får man låta det koka ihop lite. Det viktiga är att smaka av hela tiden när man kryddar så det blir precis så som man vill ha det :) Jättesimpelt och jättegott! Serveras såklart med spaghetti. Gärna med riven parmesanost på, mmh ;)

köttfars

/ Anna

Klättring

I förmiddags red jag ut en sväng på Taggemannen, och vi passade på att rida iväg och klättra lite när det ändå var ljust ute. Idag var det faktiskt ganska kyligt ute för första gången iår (typ 2 plusgrader) men det var bara härligt att slippa det förbaskade regnet som har varit konstant de senaste veckorna. Hellre lite kallare men soligt, än regn och rusk!

Tage skötte sig i alla fall som en liten ängel idag. Pigg och glad och han krånglade inte en enda gång :) I backarna försökte han smita lite och springa upp, lat som han är. En gång lät jag honom galoppera upp för en liten backe och satan vad glad han blev då, haha. Anna skulle ha ridit Boppen i ridhuset idag, men det var så mycket folk + hinder där inne så hon struntade i det. Det får bli en uteritt för båda hästarna imorgon istället.

fb

Idag har jag & Anna dessutom lagat en riktig paradrätt, och vi tänkte bjuda på receptet här imorgon. Så jävla göttigt äre!!

/ Emma

Enligt mina beräkningar…

Ska det bli en mild vinter iår! De senaste åren har jag nämligen fört lite ”statistik” och kommit fram till att vintrarna här i södra Sverige verkligen antingen har varit svinkalla/snöiga eller jättemilda. Let´s take a look:

2010/2011: Kall & jävlig. Dock inte lika mycket snö som året innan då vi var oroliga för att de stora snöhögarna inte skulle hinna smälta bort innan vi tog studenten, haha.
2011/2012: Mildaste vintern evah? Det kom knappt någon snö öht och det var plusgrader nästan hela vintern vad jag minns. Den här bilden är liksom Tagen 30 december:
11

2012/2013: Längsta vintern evah? Förra året attackerade vintern oss utan någon som helst förvarning med massor av snö och nästan 20 minus direkt i början av december. Sedan höll sig detta kalla vädret ända fram till… april. Seriöst, vintern tog verkligen aldrig slut. Inte fick vi någon vår heller utan vintern hoppade direkt till (en visserligen otroligt fin) sommar. Bilden nedan är från 2 december. Det är inte ofta vi har så mycket snö & kyla så tidigt på vintern.
9

Så därför hoppas jag att den här vintern blir riktigt mild och skön. Jag vet att vi hästmänniskor ofta har delade meningar om detta. Vissa älskar snön och tycker den är mysig, medan andra (jag) bara tycker att den är jobbig. Sen är jag så jävla frösen (som vi säger här) + blåskatarrbenägen också så därför hoppas jag på milt väder!

Vad hoppas ni på för vinter? Kall & Snöig eller Mild & Grön?

/ Emma

Enligt mina beräkningar…

Ska det bli en mild vinter iår! De senaste åren har jag nämligen fört lite ”statistik” och kommit fram till att vintrarna här i södra Sverige verkligen antingen har varit svinkalla/snöiga eller jättemilda. Let´s take a look:

2010/2011: Kall & jävlig. Dock inte lika mycket snö som året innan då vi var oroliga för att de stora snöhögarna inte skulle hinna smälta bort innan vi tog studenten, haha.
2011/2012: Mildaste vintern evah? Det kom knappt någon snö öht och det var plusgrader nästan hela vintern vad jag minns. Den här bilden är liksom Tagen 30 december:
11

2012/2013: Längsta vintern evah? Förra året attackerade vintern oss utan någon som helst förvarning med massor av snö och nästan 20 minus direkt i början av december. Sedan höll sig detta kalla vädret ända fram till… april. Seriöst, vintern tog verkligen aldrig slut. Inte fick vi någon vår heller utan vintern hoppade direkt till (en visserligen otroligt fin) sommar. Bilden nedan är från 2 december. Det är inte ofta vi har så mycket snö & kyla så tidigt på vintern.
9

Så därför hoppas jag att den här vintern blir riktigt mild och skön. Jag vet att vi hästmänniskor ofta har delade meningar om detta. Vissa älskar snön och tycker den är mysig, medan andra (jag) bara tycker att den är jobbig. Sen är jag så jävla frösen (som vi säger här) + blåskatarrbenägen också så därför hoppas jag på milt väder!

Vad hoppas ni på för vinter? Kall & Snöig eller Mild & Grön?

/ Emma

Jäkligt smart grej!

Efter att ha sett dessa slow feeding-nät från caisasshop.se på [Linas blogg] så känner jag bara… fasen vilken bra idé! I want them too :D Det blir ju en naturligare ätställning för hästarna och mindre spill på golvet (även om det inte är mycket med de vanliga näten i och för sig). De är ju helt perfekta att både ha i boxar på kvällarna/nätterna, men även i lösdrifter på dagarna.

/ Emma

Gårdagens experiment

Igår så provade vi ett litet ”experiment” i stallet. Vi gjorde nämligen som så att vi lade in både hö i slow feeding-näten OCH på golvet i boxarna, för att se vart hästarna föredrog att äta. Vad blev då resultatet av denna ”forskning”?

Boppen: Konstigt nog så föredrog han att äta från nätet. Kanske gillar den store grabben lite extra utmaning?

Tage: Det blev inget chockerande resultat med Tage. Latmasken nummer 1 valde såklart att äta från backen. Så snabbt han kan tugga i sig maten, desto bättre!

En latmask och en pillevink.
6

/ Emma

Skritt och trav i skogen

Idag fick bägge grabbarna gå en liten tur i skogen. Jag red Taggs och pappa red Boppen. Dock var pappa inte så smart(hehe) så han hade lite för långa läder till att galoppera så vi skrittade och travade bara. Mysigt!

Jag har också kommit fram till att jag ska ”sänka kraven” litegrann med Tage nu när det är så jäkla ruggigt ute. Jag ska försöka att rida 4 ggr/veckan för att hålla igång honom men jag tror faktiskt att det är viktigt att sänka kraven så att man inte tröttnar. Sen om det är fint väder får man såklart passa på, men nu har det fan vart skitväder i två veckor! Skärpning vädergudarna ;) Sen har jag inte bråttom med Tage på något sätt, jag har inga tävlingar inplanerade och sådär utan vi tar det lite som det kommer så därför funkar det bra för oss att dra ner lite nu på vintern.

16

/ Anna