Bloppis!

Okej folks nu kör vi igång vår bloppis! Bloppisen ligger på facebook i ett offentligt album för att underlätta för oss. Alla som har facebook kan därför se bilderna trots att man inte är vän med mig (accepterar bara ansökningar från de jag känner). Regler för bloppisen finns i albumet. Shop good :)

Tryck på bilden för att komma till bloppisen!
blogg

För er som inte har facebook kommer vi lägga ut grejerna som inte blir sålda här senare. Anledningen till att vi lägger ut bloppisen på facebook är att det blir så mycket lättare för oss att administrera, plus att fler hästfolk vi känner kan se det.

/ Emma & Anna

Måste införskaffas!

Nu när det börjar bli sådär varmt och gött ute så funkar inte riktigt täcken med massa fyllning i, speciellt inte på Tage som inte är klippt. Därför behöver jag köpa ett ofodrat regntäcke till honom att ha om det börjar regna!

Tänkte åka till Hööks någon dag, kanske till helgen. I så fall kommer ett Amigo Hero Lite från Horsewear att följa med hem och så vill jag kika på lite annat! Jag skiter lite i vilka färger som Tage har på utetäcken men dessa finns i brunt och blått så jag tror att ett blått ska införskaffas! Tage har bland annat haft ett lila täcke innan det massakerades av Boppen, riktigt snyggt till hans röda hårrem ;)

600218_01

Jag har faktiskt inte haft något Horseweartäcke till mina hästar så det ska bli spännande att prova eftersom alla verkar vara så nöjda som provat dom! Har ni provat detta märke? Bu eller bä?

/ Anna

Ajsing

Såhär kan konsekvenserna bli av att bli avkastad av lille Taggsingen:

blå

Det var en vecka sedan Tage kastade av pappa och såhär såg blåmärket/”lår”kakan ut igår… fräscht svar ja!

/ Emma

Finally home

Klockan är snart halv tio och vi är äntligen färdigduschade efter dagens stall. Jag red ut och kondistränade på T och dressyrade på B. Det var verkligen aslängesen jag red Tage, men det gick över förväntan! Trodde han skulle testa mig lite under uteritten, men det gick så bra så. Dock känns det så himla skumt att rida honom. Han är så liten, med en minihals och eftersom han är så rund så känns det bara som om jag ”kanar omkring” på honom, haha. Känns stabilare på stora, kantiga Boppen ;)

Nu blir det soffan och sedan sova. Imorgon börjar jag en ny kurs, arbetsmiljö, på Högskolan i Skövde. Det ska bli riktigt kul, men jag oroar mig över en sak… att jag inte ska hitta PÅ skolan, haha. Har en världens sämsta lokalsinne är det inte lätt att komma till nya ställen, men det ska förhoppningsvis gå bra. Börjar inte förrän 10.15 heller så behöver inte gå upp så ruskigt tidigt, yey!

Jag & Anna har fixat med bloppis hela eftermiddagen. Totalt blev det cirka 40 grejer vi ska sälja, men det kan komma fler saker i efterhand. Vid 16-17 imorgon har vi planerat att lägga ut bloppisen, så var redo då så ni inte går miste om era favoritsaker :)

Tages söta, lilla fejja idag, hihi.
20140330_191529

/ Emma

Film från i onsdags

Kanske lite sent ute, men här kommer i alla fall lite film från onsdagens hoppträning. Jag var som ni kanske vet rätt besviken på den här träningen. Känslan vart inget bra, jag red sådär och Bopps verkade inte så sugen på att lyfta på benen. Visserligen var det en jobbig övning vi hoppade, men lite bättre engagemang från hans sida hade jag önskat. Men men, bara att ta nya tag till nästa gång :)

/ Emma

Söndag

Hallå på er! Då var det söndag igen och helgen verkar gå lika snabbt som vanligt. Igår var vi upptagna hela dagen med Ikea och födelsedagsmys hos en kompis, därför fick pappa ta stallet. Idag ska Anna fika med kompisar på förmiddagen och sedan ska vi fota och fixa med bloppisen som vi ska ha. Vi återkommer till bloggen senare under dagen när vi har tid, kanske med en bloppis åt er så håll utkik :)

Några vagnar av vad vi köpte på Ikea.  Blev lite större grejer också som inte gick att hämta ut själv.

image

/ Emma

5 punkter om min ridning

Eftersom Anna har lagt upp några punkter om hennes ridning så tänkte jag göra detsamma om min ridning. Här kommer lite smått och gott om hur det är att vara Emma som ryttare ;)

• Jag har lite kroppsliga problem som försvårar det för mig sitsmässigt. När jag var liten gick jag svinmycket på tå och hade för korta hälsenor. Än idag har jag svårt att trampa ner hälen ordentligt och komma ner med skänkeln, men nu har jag börjat stretcha varje dag så jag hoppas att det hjälper. Förutom detta så har jag en sned och något svagare arm efter att jag ramlade av och bröt vänster överarm för 3 år sedan. I efterhand så ångrar jag att jag inte opererade den trots att det inte behövdes enligt läkaren. Nu är skelettet i armen fortfarande i vinkel så jag kan inte räta ut den armen helt. Det påverkar dock mig inte så mycket i just ridningen då jag har lärt mig hur jag ska hålla armen för att få den så stabil som möjligt.

• Jag är bra på att få loss hästar. Min ”specialitet” inom ridningen tycker jag helt klart är att jag är bra på att få loss hästar (få dem lösgörda). Tror det hänger med ifrån ridskoletiden där jag red många hästar som var stela och då var det bara att lära sig hur man lösgjorde dem.

• Senast jag ramlade av var i november. Olyckligt nog blev jag avkastad två gånger samma vecka då av två olika hästar. Först av Boppen så jag ramlade rätt på röven på en grusväg. Fick ont så in i helvete kan jag meddela och kunde knappt sitta efteråt. Det är ju en bit att falla ;) Några dagar senare blev jag avkastad av en annan häst men som tur var landade jag på sidan istället för rumpan. Skrapade dock upp låret och hade ett sår/lårkaka i några veckor efteråt. Mörbultad deluxe? Svar ja!

• Jag måste ha tygeländen på vänster sida. Till skillnad från Anna så måste jag ha tygeländen på vänster sida, annars kan jag inte rida. Det känns liksom helfel att ha den på höger sida. Nu rider jag aldrig med spö eftersom jag i princip bara rider Boppen, men när jag väl gör det vill jag helst hålla spöet i vänsterhanden också.

• Mitt största sitsproblem är mina axlar. Jag tycker att jag har en ganska bra grundsits men givetvis har jag endel problem. Det största problemet i min sits är att mina axlar vill åka upp, i synnerhet när jag ska sitta ner i traven på Boppen eftersom han är så stor och lång. Jag försöker dock att träna bort det, och jag tror att problemet kan åtgärdas endel av att jag blir starkare i min bål. Dock är detta ett förbaskat svårt problem. Det känns liksom helt omöjligt att få ner de där jäkla axlarna. De går ju inte att trycka ner som det går att göra med exempelvis skänkeln.

a6

/ Emma

Dör så snyggt

Åh, igår fick jag hem mitt showpannband från Tophorse som jag specialbeställde på mässan. Eftersom Bopput är en stor kille beställde jag i x-full och jäklar vad stort pannbandet ser ut, haha. Ska bli spännande att prova på honom och se hur det sitter :)

Jag köpte ett set från Tophorse på mässan kan man säga. Ett CS-schabrak och så ett showpannband att matcha till, och jag dör så snyggt det är tillsammans! Den här outfiten ska jag ha på min och Boppens nästa tävling, och det hade vart fett coolt att ha den på en dressyrtävling också. Det kan jag lova att jag ska ha någon gång ;)

Här kommer några bilder på setet i olika ljus och vinklar. Det är väldigt svårt att få bra bild på den rosa färgen, men som ni ser så matchar pannbandet och schabraket väldigt bra tillsammans :)
show1 show2 show3

/ Emma

Mot IKEA

Idag ska vi iväg till IKEA för att shoppa grejer till huset, woho. Det ska bli riktigt skoj och förhoppningsvis hittar vi lite fina grejer! En annan sak som vi måste köpa är en uppsittningspall. Jag kan säga som så att vi kommer inte kunna flytta hästarna innan Emmsie Wemmsie har något hjälpmedel för att kunna hoppa upp på Big B, haha. Antagligen har de något bra alternativ på IKEA för detta ;) Jag har fixat tidsinställda inlägg här under dagen (som vanligt) så glöm inte att kika in här trots att vi är borta!

Ikea

/ Emma

Svettigt markarbetespass

Idag så red jag och Tage ute i paddocken i det härliga vädret! Vi lade fram travbommar först som blev till galoppbommar med upphöjd mittenbom.

Passet gick bra över lag och jag försökte bara vara lätt och hålla honom positiv. En gång när jag satte mig ner för att driva honom framåt så blev han så arg på mig och gjorde världens bocksprång! Dock var jag inte ens i närheten av att åka av hehe ;) dumt att han skulle bli så arg men det tar jag med mig till nästa pass, bättre att vara lätt än försöka driva massor med sätet!

Nu ser vi på let’s dance och imorgon ska vi till ikea! Hoppas ni har en superbra fredagskväll :)

image

image

Två svettiga lökar efter ett jobbigt pass med mestadels galopp!

/ Anna

Stärka mig själv

De två senaste veckorna har jag kommit in i nya rutiner. Jag vill verkligen försöka stärka min kropp så det kan underlätta för mig på hästryggen. Jag vill att min sits ska bli stabilare och jag vill bli smidigare i sadeln. Därför har jag börjat med ett litet ”schema” nu där jag måste stretcha varje dag. Varannan dag tränar jag även på vår magtränare (snarare båltränare då den tar i ryggen också) och varannan dag kör jag på squats. Jag försöker även gå ut och röra på mig näst intill varje dag och jag har faktiskt börjat jogga igen. Nu ”joggar” jag visserligen ungefär lika snabbt som en sengångare går, men man måste ju faktiskt börja någonstans om man har så sjukt dålig kondis som jag har.

Det finns bara två saker som jag saknar nu egentligen:
Ett par bra träningstights. De jag har nu har antingen hål mellan benen eller är för låga i midjan så de åker ner. Har ni tips på några sköna träningstights som är höga i midjan och stannar uppe? De behöver helst inte kosta en förmögenhet.
– Träningsgummiband. Så jag kan träna armarna ordentligt också, men såklart även resten av kroppen.

I need this
lifeline  0103

Det känns som om det här schemat passar mig väldigt bra. Jag slipper åka någonstans för att träna vilket jag tycker är väldigt segt, vi har underbar natur bara utanför dörren, och det är gött att träna kroppen/stretcha framför TV:n.

/ Emma

Stallet

Tyvärr så var boxfronterna för korta så vi kommer få vänta i ett par veckor innan boxarna är på plats. Dock så kommer mellanväggarna på plats så vi kan börja måla! Jag vill ha stallet målat i två delar och den undre delen ska vara lika ”hög” som boxarna.

Nu är bara frågan vad vi ska ha för färg på undre delen. Övre delen ska vara vit, och undre delen hade jag tänkt mig skulle vara brun. Men det är svårt att veta vilken nyans man ska ta! Vi har laserat brädorna nötbrunt men dom kommer skifta lite, så blir det när man laserar. Ska man måla mörkbrunt eller lite mer rödbrunt? Får se vad det blir för brun nyans, idag ska jag och pappa iväg och köpa färg i vilket fall som helst!

Hur stallet såg ut från början. Kommer bli rätt stor skillnad när allt är klart! Bye bye smurfblått ;)
10

/ Anna

Ändrade planer

De senaste dagarna så har jag känt mig så fett osugen på att tävla dressyren i Grästorp den 27 april. Därför gjorde jag som så att jag avanmälde mig från den igår, men istället så anmälde vi Anna och Tage till en till klass. De ska alltså tävla två LB:1or den helgen :) Det ska bli kul att bara vara med som ”coach” och kunna koncentrera sig fullt på att hjälpa, fota och filma Anna och Taggsen. Det kommer ju trots allt vara hans första tävling på ett år så det ska bli riktigt kul att se, och Anna är väldigt taggad på att rida också!

Nu håller jag istället på att leta hopptävlingar i maj (just nu är hoppningen roligast) men tyvärr verkar det bara finnas vettiga tävlingar första helgen i maj :( Så jäkla synd att det ska vara så dåligt med tävlingar, och de tävlingar som finns ligger aslångt bort. Eller ja, allt är ju relativt. Ni norrlänningar tycker säkert det är som att åka till grannklubben när ni åker 1,5h bort för att tävla, men här nere är det svinlångt för att åka på en vanlig lokal tävling. Det känns inte riktigt värt det helt enkelt.

Anna & Tage i Grästorp i april förra året, vilken var den senaste tävlingen de var på!
15

/ Emma

Älgsafari

Idag hade jag och Anna planerat en lugn uteritt i skritt och trav, men efter att ha ridit ett par km tog det stopp. Det stod nämligen 3 älgkossor på en åker och betade. Älgarna var kolugna och bara kikade på oss/åt, men hästarna blev megastressade. Tage hade antagligen aldrig sett någon älg förut (inte med oss i alla fall) och blev superrädd. Ko som ko liksom ;) Vi försökte ta oss förbi och Anna hoppade till och med av Tage för att leda förbi honom men det gick inte så vi fick vända hem. Förstår inte hur grabbarna kunde vara så rädda för tre så söta djur! :)

Väl tillbaks på gården så fortsatte jag att rida ett joggingpass på Boppen. I början var han lite jobbig och fick för sig att han skulle hålla på och skaka på huvudet. Tror han blev lite knäpp efter älgincidenten för skakandet började redan på hemvägen, haha. Efter en liten stund lugnade han dock ner sig och jobbade på jättefint och sänkte sig supermycket i formen av sig själv. Normalt sett är han rätt svår att få riktigt lång och låg i formen, speciellt i galoppen där han väldigt sällan vill sänka sig. Idag sänkte han sig rejält och jag kunde bara sitta och ”åka med”, samtidigt som han var ihop i kroppen. U just gotta love that feeling!

Jag förstår verkligen inte varför B blev rädd för älgarna. Han är ju så gott som tvilling med dem! Enda skillnaden är att han är lite större, hehe.
boppälg

/ Emma

Fem random punkter om min ridning

• När jag håller med en hand i tygeln istället för två så känns det som att jag har noll balans och tycker det är jätteobehagligt! Framför allt ute i skogen om jag ska rätta till något eller liknande och behöver släppa tygeln med ena handen. Kontrollbehovet i mig blir väldigt ledset då!

• Jag har alltid tygeländen på höger sida om hästen och jag kan absolut inte ha den på vänstra sidan, då känner jag mig helt låst.

• Jag saknar att rida ponny väldigt mycket! På ridskolan så red jag ponnyer emellanåt och jag saknar dom där korta, härliga stegen! Hade varit roligt att rida till en ponny till försäljning eller liknande, precis som vi gjorde med Ramona(läs mer HÄR).

• Jag känner mig duktigare när jag hoppar Tage än Boppen av någon konstig anledning, för på Boppen kan jag hoppa svårare saker och högre höjder. Tror att det beror på att jag måste vara så lätt och göra 100% rätt på Tage för annars så kan man lika gärna tugga grus som komma över hindret samtidigt bägge två! Boppen kan komma lite fel men lösa det ändå liksom.

• Jag har inte ramlat av sen den 12 oktober 2012(!!!) och innan dess var det också längesen jag ramlade av. Bra balans eller ridning på snälla hästar? En blandning tror jag ;)

Untitled-1

/ Anna

Markarbetsövning

Här kommer en skiss på markarbetsövningen jag red i tisdags. En väldigt simpel övning men som visade sig väldigt nyttig på Bopps som för dagen kändes väldigt tung och seg i kroppen. Fördelen med bommar är att de ofta får hästen att naturligt mjuka upp kroppen och därför tycker jag det är toppen att slänga in lite bommar i vardagsarbetet :)

Till vänster: Travbommar (normalt avstånd), till höger: Galoppbommar (normalt avstånd) och i mitten en enskild (galopp)bom. 
markareb

Övningen kan varieras massor. Vill man träna lydnad lägger man ihop alla tre ”bomserier”. Ex: Trav över travbommarna, fatta galopp, galoppera över bommen på volten och fortsätt på galoppbommarna. Bryt av till trav och börja om från början.

Jag låg och rullade ganska mycket på bommen i mitten och då lossade Boppen rejält. Vi galopperade på en 15m-volt och jag såg till att hålla honom böjd på hela voltspåret. Dvs även över bommen. En riktigt bra och simpel övning!

/ Emma

Stallet 26/3 -14

Här kommer lite bilder på vad som hänt i stallet sen sist.

Nu har väggen mellan spolspiltan och groomingspiltan blivit klar och väggarna i stallet har blivit putsade. När pappa högtryckstvättade stallet så ramlade all färg bort och även en del puts(murbruk) så nu är det helt och fint igen. Sen är lampor insatta och fönstren målade och insatta. Dessutom så oljade pappa in brädorna till boxarna igår för boxarna kommer nämligen upp nu i veckan! :D Nu går det banne mig fort!

Sen är det ”bara” att måla, fixa uppbindningar och sätta upp alla krokar, hyllor och sadelhängare i sadelkammaren, men vi måste planera lite hur vi ska ha det först så att vi utnyttjar allt space på rätt sätt och till fullo. Åh, jag längtar så tills vi kan flytta in hästarna!!

1 2
3
4 5

/ Anna

Njaaae

Dagen hoppträning kändes tyvärr inte speciellt bra. Det gick inte dåligt, men känslan var inte densamma som den har varit tidigare. Men nåväl, det här är första hoppasset efter skadan som jag är missnöjd med, så statistiken har sett rätt bra ut hittills ändå.

Först och främst var han himla tittig idag och stannade till och med på regnbågen för att han tittade till så. Han brukar aldrig kolla på hinder, och speciellt inte Thereses hinder som han har hoppat så många gånger tidigare. Sedan hoppade vi en lång serie på medellinjen som bestod av 3 studs – 1 språng räcke – 1 språng oxer och detta tyckte han nog var jobbigt för jag fick inte samma tryck i sprången som vanligt. Det kändes typ som om han var i alla hinder (nu var han ju inte det men) men han rev i alla fall ingen gång. Förutom linjen och ett par andra hinder så fick jag rida diagonalt över ett räcke, vilket faktiskt kändes riktigt bra och han var inte i det hindret någon gång.

6

Nej, det här var ingen toppenträning för oss men det är bara att ta nya tag. Det var en riktigt jobbig övning vi gjorde, och i synnerhet eftersom B är inne i en liten svacka nu. Resten av veckan får han bara ta det lugnt med kravlösa ridpass :)

/ Emma

Stövelnoja

Jag köpte ett par nya stövlar under GHS -14 och redan då var dom ganska tighta. Nu efter att jag och Tage varit skadade så har jag tappat min form lite grann kan man säga, haha. Därför är stövlarna ännu tightare nu! Jag får till och med världens kramp när jag rider med dom och det funkar ju inte riktigt.

De två gångerna som jag har ridit med stövlarna så har jag tyckt att dom varit lite småhala, och jag känner en enorm saknad efter mina förra stövlar(Mountain Horse) som är trasiga nu. Dock kanske dom går att fixa hos skomakare, och om inte det går så finns dom ju faktiskt fortfarande att köpa…

Åh, jag vet inte hur jag ska göra! Ska i alla fall lämna in mina Mountain Horse hos skomakare och se om dom går att laga och så får vi se om jag sparar mina Fellini eller inte. Dom är verkligen superfina men jag vill inte ha några hala stövlar liksom. Kanske går att fixa på något sätt? Eller dom kanske är hala för att dom är så nya? Hatar att jag alltid är så nojig och får beslutsångest, och lite separationsångest från mina älskade MH.. Haha ;)

Fellini:
IMG_8065-1024x682

/ Anna

Pappas hästbakgrund

Vi fick önskemål om att skriva lite om pappas hästbakgrund, och visst kan vi göra det!

Pappa är uppvuxen med hästar då hans pappa(vår farfar) är travtränare och har varit det ”i alla år”. Därför har pappa redan från början blivit van vid att hantera hästar.

Vid 7 års ålder så fick pappa och hans lillasyster en ponny vid namn Oskarina. Hon kastade av pappa och efter det blev det ett långt uppehåll med just ridningen för pappa, det var bara hans lillasyster som klarade av den baggiga ponnyn. Ungefär 30 år senare så fanns det möjlighet för vuxna att prova på ridning på ridskolan som vi red på. Pappa gjorde då detta och tyckte det var roligt precis som många andra vuxna och då startades en vuxen nybörjargrupp. Jag och Anna hade då ridit cirka 1 år på ridskolan. Vi skaffade vår första egna häst något år efter detta, och pappa fortsatte rida i grupp på ridskolan med både våra hästar och ridskolehästarna. Fram tills att ridskolan lades på is så har pappa ridit en gång i veckan på lektionstid och utöver det så ofta han hann med på grund av sitt HELtidsjobb(egenföretagare som han är så har han svårt för att slita sig från sitt arbete). Idag hinner han knappt rida eftersom det är så mycket annat nu för honom med både 100+% på hans vanliga jobb, och ännu mer jobb på gården. Förhoppningsvis blir det lite lugnare för honom snart så han kan rida mer igen!

1
Pappa och hästen Lyon runt år 1970.

Har ni föräldrar som är hästintresserade/rider? 

pricken4

/ Emma