Står helt still

Jag har verkligen tappat blogglusten helt, har inga idéer på lager över huvud taget. Tråkigt eftersom jag gillar att blogga när idéerna väl är på plats!

Jag kommer jobba två dagar den här veckan bara, för jag blev lite random febersjuk måndag-tisdag. Förstod knappt att jag hade feber tills jag åkte till mamma och pappa på måndag morgon för att ta tempen och hade 38,5 haha. Var bara att åka hem och lägga sig i soffan med glass och chips! Idag är det ju Valborg och det innebär att jag är ledig imorgon, skönt trots att jag bara jobbat den här dagen den här veckan hittills hehe.

Har ni några speciella önskemål om vad ni vill läsa om? Åsikter? Tips? Någon önskefilm? Frågor? Några frågor till Samuel kanske? Hit me :)

Untitled-1
I söndags var det för övrigt ett år sedan jag klantade till det rejält och bröt foten på dansgolvet under GHS. Bland det sjukaste jag varit med om och det absolut klantigaste jag någonsin gjort, haha.

/ Anna

Ventilationen i stallet

Vi fick en fråga för ett tag sedan hur vi har gjort med ventilationen i vårt stall och då visste jag inte det, men nu vet jag så jag tänkte skriva ett inlägg om det!

Under fönstrena så är det en liten glipa där det kommer in luft. Det är superbra verkligen, vi har 5 stycken fönster, alltså minst ett i varje box så det kommer in frisk luft till alla hästarna. Förutom det så har vi satt in en ventilationstrumma med självdragsventilation i stallet som går ända upp till nocken på taket. Dessutom har vi en ventilationsfläkt som suger från toalettrummet och spolspiltan. Luften kommer in i sadelkammaren utifrån en ventil i väggen och sedan sugs den ut från toalettrummet, och denna ventilationsfläkt suger också torrt vid spolspiltan. Lite svårt att förklara men jag tror ni förstår litegrann i alla fall :)

Här kommer några bilder på vårt ventilationssystem som kanske gör det hela lite mer konkret:
1 2 34 5

/ Anna

På tal om rosa

Det har blivit mycket tjöt om vår rosa/vita outfit den senaste tiden, men tydligen tycker vissa att det är en himla chockerande outfit. Så därför: Här kommer en konversation Anna hade med en kvinna på tävlingen i söndags:

Random kvinna: Här var vi uppiffade med rosa och allt!
Anna: Hehe aao.
Random kvinna: Är det ett sto eller?
Anna: Nej, det är en valack.
Random kvinna: ROSA PÅ EN VALACK?!
Anna: Ja, här har vi inga könsnormer!
Random kvinna: Nej det märker jag!

Alltså, jag blir så förundrad ibland. Vi lever år 2014 men i vissa aspekter känns det som om vi fortfarande lever på 1800-talet, haha. Jag tycker det är helt sjukt att ”rosa är en tjejfärg” och andra könsnormer fortfarande existerar i dagens samhälle. Come on folks: don´t be so fucking conservative liksom. Nej, vi brukar ta ovanstående kommentarer med en nypa salt, men det börjar bli lite smått tröttsamt att såpass ofta få liknande kommentarer. Speciellt eftersom jag älskar rosa och mer än gärna spökar ut både mig själv och mina (manliga) djur i den färgen ;)

Pink powah maddafakkas!
8

/ Emma

Snyggaste tjejen i stan

I ärlighetens namn tror jag inte det finns någon ryttare som ser så fruktansvärt ful/rolig ut på hästryggen som jag själv gör. Varje gång jag kollar på bilder som Anna fotat på mig så garvar jag högt åt min egen fulhet. Förutom att jag gör väldigt roliga miner och ser ut som en kanin på hästryggen så rider jag alltid utan smink så min fejja blir härligt, svettigt tomatröd. Mm, U just gotta love dat face. Här kommer några exempel:

Drogad, rädd och trött kanin på samma gång?
ful

Kaninen är väldigt beslutsam om vart hon ska (och lite skrajsen också)
ful1

Jävligt. Besvärad. Kanin.
ful2

Vilket kaninfejs är er favorit?

PS. Ja, man behöver nog ha väldigt bra självkänsla för att lägga upp ett sådant här inlägg, but I just don´t give a fuck om hur jag ser ut på hästryggen.

/ Emma

På tal om pannbandsinlägget

Kul att ni är så många som har kommenterat DET HÄR inlägget (pannbandsinlägget). Precis som er så tycker jag att det var en ganska fjantig kommentar att ha med. Vad spelar det för roll vilket pannband man har såvida det inte skadar hästen liksom? Enligt det gällande TR ska pannband vid dressyrtävling vara av läder, får vara av annan färg än tränset och smyckat med en diskret dekor. Vårt pannband är av läder i grunden så det borde ju inte vara någon ”fara” att tävla med det. Sedan, vem tusan bestämmer vad som är diskret eller inte? Det som är diskret för mig kan ju vara ”over the top” för någon annan. Inför 2015 verkar det som att SvRF ska ta bort ”diskret” framför dekor i alla fall, så tummen upp för det. Kan man inte ha utrustningsregler som är objektiva kan man lika gärna skita i att ha några regler tycker jag.

Jag tycker det är lite konstigt att dressyren fortfarande känns så konservativ utrustningsmässigt, för om man kollar på TR är inte reglerna benhårda direkt. Jag tror det är gamla normer som fortfarande sitter i. ”Dressyrutrustningen ska vara klassisk och diskret” typ. Sedan kan jag tänka mig att de flesta äldre, konservativa domare gärna håller fast vid dessa regler, och folk kanske blir rädda för att bli neddömda pga att de är ”för utstickande” klädda. Nej, det vore kul om dressyrryttarna vågade bära lite mer färg och form också tycker jag :) Enligt mig ska man kunna komma klädd som en regnbåge om man nu vill det, utan att få några nedlåtande kommentarer om detta.

emma2

/ Emma

Boppen fin i kroppen

En sak som är extra rolig nu är att Boppen känns så fin och fräsch i kroppen. Han är ändå 17 år nu, men frågan är om han snart inte är biffigare än han någonsin varit (hos oss). Ni som har följt oss ett tag kanske minns att vi har haft problem att hålla Boppens hull och att han gärna faller ur i muskulaturen. De senaste 1,5 åren har han dock hållt hullet superbra utan att vi behövt ge honom dyrt kraftfoder för att hjälpa honom på traven. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Kanske har höets värde varit bättre den senaste tiden. I vilket fall som helst är det underbart att han blivit så fin i kroppen.

Vi har inga superbra jämförelsebilder, men här kommer två stycken där man ser klar skillnad. Första bilden är från hösten 2010 och då hade vi problem med att han föll ur. Den andra bilden är från senaste tävlingen, och jag blev nästan paff över hur biffig han såg ut när jag såg bilderna. För att vara han då. Det finns ju många hästar som är biffigare, men man måste ju alltid jämföra alla individer med de själva. Boppen har ju dessutom bara varit igång ett halvår efter sin skada, och jag är väldigt nöjd med både hans kroppsbyggnad och hur han känns i ridningen just nu.
SONY DSC
1

/ Emma

Nu är det allt gött att ha häst

April – maj kan nog vara den absolut bästa ”årstiden” för att ha häst. Det är varmt och gött, men de jobbigaste insekterna har inte vaknat till liv ännu. Helt underbart att kunna rida i värmen utan att ha en svärm blinningar runt sig, och slippa oroa sig för att bli attackerad av bromsar. Jag tror hästarna älskar den här årstiden också. De kan gå i hagen och röra sig obegränsat (dvs inte oroa sig för att halka på snö/is) utan täcken, och samtidigt slippa bli uppätna av jobbiga insekter.

9

Vad säger ni, tycker ni att det är optimalt att ha häst nu eller har ni en annan favvo-hästårstid?

/ Emma

Brainwashed

För ett par dagar sedan hälsade jag den första getingen välkommen till våren. Eller ja, den jagade mig. Jag har nu upptäckt att jag blivit totalt paranoid. Jag hör getingsurr ÖVERALLT och HELA TIDEN. Well, livet som getingfobiker äro icke lätt. Men det har ändå gått helt ok. Jag och Anna har legat ute i trädgården lite som verkar vara en väldigt ”djurfylld” plats, och jag har inte fått totalt panik ännu trots ovälkommet besök från diverse randiga bekanta. Nu ska jag försöka bita ihop och vänja mig vid dessa hemska djur. Någon fobiker som också känner igen denna ”brainwashhet” för övrigt (behöver ej vara getingfobi)? Hade varit kul att höra om jag är den enda som blir paranoid av min fobi.

geting

För övrigt älskar jag vädret som är nu. Det är nästan värt att getingarna har kommit om jag får njuta av lite sol och värme :)

/ Emma

And it’s up

Nu har vi monterat upp vår bromsfälla här på Lönnbacken.  De ska ju helst monteras upp i april för att bli så effektiva som möjligt (få tag i så många hondjur som möjligt innan de förökar sig) så iår var vi faktiskt i tid. Den står dock inte direkt på det stället jag hade velat att den skulle stå (vi var på tävling när den monterades upp) men förhoppningsvis ska den fånga äckliga djur ändå ;)

image

image

Den står precis vid paddocken så förhoppningsvis slipper vi bli uppätna när vi rider där ;)

/ Emma

OOkej

Jag fick den här kommentaren av en domare igår:
20140427_122648

VA? SKOJJARU MÄ MIG? Fan. Jag som köpte det pannbandet för att jag ville ha något riktigt diskret att pryda Boppens panna med. Happ. Bara att leta vidare då! ;)
IMG_2943

/ Emma

Lok dressyr Grästorp

Här kommer lite uppdatering från dagens tävling. Väljer att skriva allmänt istället för varje klass då det kändes ganska likvärdigt :) Jag red två stycken LB:1 med Boppen, väldigt spontant, så vi var inte förberedda för fem öre egentligen. Trots detta är jag supernöjd med Boppen!

I första klassen kändes han riktigt avslappnad på banan. Andra klassen blev han lite spändare då det låg läskiga slangar utanför banan, men han var ändå 100 ggr mer avspänd än på katastroftävlingen i Skövde i mars. Tyvärr var han lite seg och saknade energi idag. Han har inte riktigt vant sig vid värmen än, så det är inte så konstigt. Andra klassen fick jag dessutom rida utan sporrar då en av dem gick sönder inne på banan när jag red första klassen. Så knäppt! Han kändes dock mjuk och fin i kroppen, plus att han var lydig. Båda programmen red jag utan några större missar så det var gött. Tyvärr var inte procenten på min sida idag, och jag landade på 60-61% i båda klasserna. Kan tycka att jag förtjänade mer i åtminstone första klassen, men så är det ibland. Boppen är inte den optimala dressyrhästen eftersom han är så stor och lång med långsamt rörelsemönster. Han rör sig liksom nästan aldrig energiskt, inte ens när han är pigg och har tryck. Domare vill ju gärna se hästar som ”sprätter” fram mer, men ”tyvärr” är inte alla hästar byggda för att göra det.

1

Det är bara att jobba vidare på dressyren hemma :) Måste ta ut kameran och filma något ”vanligt” pass någon gång så ni får se hur fin och lydig han är hemma. Tyvärr tappar vi endel när vi far iväg eftersom han blir lite spänd.

/ Emma

Dagens outfit

Kunde inte låta bli att ha samma outfit som på förra tävlingen.  Det är ju ett måste med rosa/vitt även på dressyrbanan ju!

image

Jag har för övrigt ridit första klassen och är jättenöjd med B som var avspänd. Vi fick inga större missar tycker jag förutom lite ”lätta baken” i första galoppfattningen. Dock var intw poängen med oss den här klassen och vi landade på ynka 60%. Tycker vi var värda mer än så men det är bara att ladda om till nästa klass. Då ska jag försöka sätta lite mer tryck i honom så kanske resultatet kan bli bättre. Dock gick mina sporrar sönder undrr ritten så jag får försöka sparka på så gott jag kan med mina arma ben ;)

/ Emma

Lördag

Idag har vi tagit lite halvt bloggledigt och njutit av den underbara solen istället. Tyvärr har jag också flytt från årets första geting, buhu. När jag såg/hörde den först tänkte jag vara lite cool och bara lugnt gå ifrån den. Dock var getingjäveln så hemsk att den JAGADE mig, bokstavligt talat, så jag var tvungen att springa ifrån den. Alltså… alla djur kan väl få finnas på jorden, men de behöver inte vara i närheten av mig om jag inte vill det. OK?

Nu är klockan halv tio och vi har fått igång grillen och ska grilla snart, haha. Men har man vart i stallet och ridit + fixat inför tävling så är väl detta okej. Boppen kändes fin idag igen, men han var rätt loj. Antagligen pga värmen. Huvudsaken är att han känns mjuk och avspänd i alla fall och det gjorde han :) Ska bli spännande att se hur det går imorgon!

Måste för övrigt bara visa ett par bilder från gårdagen innan jag börjar fixa med maten. Dr. Bombay var så jävla bra igår, även om han körde playback, haha. Sånt jäkla drag och man måste ju bara älska 90-talets nostalgi. Jag lyckades norpa åt mig en plats längst fram och det var VÄLDIGT trångt och varmt kan jag säga!

Så jäkla snygg man alltid lyckas bli på vimmelbilder för övrigt ;)
dr bomay dr bombay dr bombay1

/ Emma

Era bästa recept?

Nu när jag och Emma flyttat hemifrån så innebär det ju att vi måste laga mat varje dag. När man har häst så vill och orkar man kanske inte lägga flera timmar på matlagning varje dag, så därför undrar jag om ni har tips på några goda och lite enklare recept? 

Jag tänkte dela med mig av ett recept som är väldigt gott och som går snabbt att göra!

Ost- och skinkpaj
Ingredienser (4 port):
Deg:
• 3 dl vetemjöl
• 100g smör
• 3-4 msk kallt vatten
Fyllning:
• 4 ägg
• 2 dl mjölk
• 2 tsk salt
• Peppar efter behag
• 100 g rökt skinka skuren i strimlor
• Riven ost (ca 2-3 dl)

Gör såhär:
• Häll mjölet i en skål, finfördela smöret i mjölet, blanda ner vattnet och knåda ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp minst 10 min.
• Tryck ut degen i en liten ugnsfast form så den täcker kanterna. Pricka degen med gaffel och förgrädda utan fyllning 10-15 min i 200 grader.
• Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
• Ta ut formen ur ugnen. Strö ost och skinka i pajskalet och häll äggblandningen över detta.
• Grädda pajen tills fyllningen blivit gyllenbrun och fast, i cirka 20-30 min.

Det som är bra med den här pajen är att man kan byta ut ingredienserna i själva fyllningen och lägga i precis vad man gillar! Serveras såklart med en stor sallad och eventuellt någon god kall sås kanske?

Såhär ser den ut på ett ungefär. Bild lånad härifrån.
ostskink1

/ Anna

Svackan på väg att gå över?

Som ni har läst i tidigare inlägg så har ju tyvärr Tage blivit halt och kan inte tävla på söndag. När jag upptäckte detta tidigare idag i stallet så tänkte jag att ”kanske kan jag och Boppen rida tävlingen då istället”. Det känns ju ganska onödigt att ha slösat ut några hundra kronor på en tävlingsanmälning liksom. Jag var dock ganska skeptisk till att tävla Boppen eftersom dressyren mest har känts som piss den senaste tiden. Hej fällningssvacka liksom. Den kommer varje år, men iår har den varit extra jobbig. Pga att jag inte haft någon dressyrtävling att träna till (plus svackan) har jag inte heller ridit ”seriösa” dressyrpass med nedsittning i traven (inte det lättaste på B) och jag har inte heller ridit dressyrträning för instruktör på kanske 2 månader.

Min tanke inför dagens ridpass var i alla fall att om det känns bra så startar vi, och om det inte känns bra så skiter vi i det. Vad kan jag säga… dagens pass gick ASBRA! Han var så mjuk, fin och lösgjord. Det känns som en helt annan häst, så jag hoppas på att svackan är påväg att gå över. Dessutom kunde jag sitta helt OK i traven. Eftersom jag fick så bra känsla så bytte vi helt enkelt ekipage till tävlingen så jag rider LB:1 x2 med Boppen. Jag har verkligen inga förväntningar på söndagens starter då jag vet att han brukar bli spänd vid dressyrtävling och då tappar jag ridningen helt och hållet (det GÅR tex inte att sitta i B:s trav när han blir spänd och lång). Men, jag ska göra mitt bästa och se till att bara rida ordentligt. Jag ser bara söndagens starter som ren miljöträning. Det är dags för den store grabben att lära sig coola ner sig på dressyrbanan också! Jag förstår mig inte riktigt på honom. Han hoppar alla titthinder utan att blinka, men tydligen är dressyrstaket och domartorn jättefarligt ;)

7

Det var lite av mina ”dressyrtankar” med Boppen. Han är så rolig att rida dressyr på när han är i form, men samtidigt är det jobbigt att han ska spänna sig så på tävling. Men men, så äre! Nu ska jag snart iväg till Lidköping på partaj. Alla tidiga 90-talister och äldre måste väl veta vem Dr. Bombay är? Han ska spela där ikväll, så både jag och Anna är astaggade, haha. Nostalgi på hög nivå!

/ Emma

Då var det ändrat

Eftersom Tage fortfarande är ganska halt så känns det som en onödig risk att försöka vänta ut honom och se ifall vi kan starta på söndag. Därför är det nu klart att Emma kommer rida Boppsen istället! Så tacksamt med bra service på tävlingsplatsen! Eftersom vi inte har något veterinärintyg på Tage att han är skadad så kan vi inte stryka oss och få pengarna tillbaka liksom så därför är det bättre att byta ut hästen eller som vi gjorde, byta hela ekipaget. Boppen hade gått jättebra på passet idag så då får han och Emma vara stand-ins för mig och Tagge :)

Det känns såklart trist att jag inte kan starta, men jag vill heller inte rida Boppen eftersom jag inte kan sitta ner i hans trav, haha. Så det får bli så den här gången! Ska bli skoj att åka med och filma/fota i alla fall! :)

12
Fina Boppsen på förra dressyrtävlingen den 8 mars. Nu är det dags för revansch lite hastigt och lustigt!

/ Anna

Vill bara svära alla jävla svordomar som finns

Vad tror ni har hänt? Jo, Tage är halt. Varför? För att vi red ut igår och vi har absurt stora jävla stenjävlar på alla förbannade grusvägar som finns runt våra stall, så han har fått ”blåmärke” i sulan/stengalla/hovböld eller något liknande. Alltså HELVETE vad arg, sur och ledsen jag blir. När ska oturen vända? TRE fucking dagar innan tävling också?

Har min häst extremt ömtåliga sulor? Eller är stenarna extremt jävla vassa? Alltså seriöst, det här funkar inte längre. Vill absolut inte ha sulor på honom men vad ska man göra liksom? BLÄÄÄÄÄ jävla skithelvete.

Nåja, jag får väl vara glad att det bara är en liten skada och inget allvarligt, men det känns så surt bara. Speciellt med tanke på att det finns typ 0 tävlingar att åka på här omkring(UPDATE: verkar som att det finns en del ändå, hehe).

1

/ En väldigt förbannad Anna

Preliminära startlistor och tävlingstankar

Hallå! Nu var det ett väldigt bra tag sedan jag skrev något här i bloggen, men det blir lite så när man har noll blogginspiration och så känner jag att jag inte riktigt har tid för att sätta mig ner och skriva ihop några klyftiga inlägg. Det får komma inlägg när det kommer helt enkelt! Emma är ju så flitig ändå så ;)

Nåväl, nu har dom preliminära startlistorna kommit ut till söndagens dressyrtävling i Grästorp! Som det ser ut nu så har jag starttiderna 11:52 och 13:52 vilket är perfekt, då hinner vi lasta på Tage mellan klasserna och ladda upp med lite käk innan det är dags för nästa klass.

Hur känner jag inför tävlingen då? Jag tror att lite omedveten nervositet har smugit sig på, för på träningen i tisdags så var jag så frustrerad över att det inte gick 100% bra, trots att det egentligen gick rätt bra. Jag kan liksom inte förvänta mig att det ska ”gå som det brukar” med tanke på att det dels var ett år sedan vi tävlade och dels så har vi långt ifrån den styrkan som vi hade innan mina och Tages skador. Dessutom rider jag i hoppsadel för tillfället vilket inte är det lättaste då sitsen blir lite tjolahejsan, men vafasen! Vi ska helt enkelt göra vårt bästa och bara ha kul!

Sen ska jag tänka så som Peder sa i ryttareliten och som Emma nämnt förut; att jag ska tänka på HUR jag ska rida, och inte på hur jag vill att det ska gå. Jag är taggad i vilket fall som helst!

Om ni vill följa tävlingen på söndag så har Grästorp onlineresultat HÄR(tävlar klass 1 och 2).

4_182245911
Min fina Tagis i Svenljunga -11. Guldgossen! ♥

/ Anna

Miljöträning deluxe

Under dagens uteritt kan man säga att det blev miljöträning deluxe. Nu i vårtider/såtider är det skitmånga traktorer och lastbilar ute på vägarna. Även de små vi rider på. Jag tror vi mötte tre traktorer, två lastbilar och ett gäng bilar idag. Grabbarna var dock duktiga även om de blev lite rädda för en lastbils pysande ;) Idag klättrade vi i backarna som ligger en bit bort och det var så kuligt så. På vägen hem låg det dock massor av grovt grus som de fick ont av :( Vi får hoppas att båda två håller sig friska och inte får ännu fler stengallor/hovbölder nu när de äntligen kommit igång igen. Jag längtar så himla mycket tills vi flyttar hästarna för det är mycket bättre grusvägar (och ridvägar) här!

b2

/ Emma