Mitt mål med ridningen

Ridningen och hästarna är en stor del av mitt liv och har varit sen jag var 11 då vi skaffade vår första egna häst. Med andra ord har vi haft egna hästar i familjen i 10 år nu, tiden går fort!

Jag har väl inga direkta specifika mål just nu eftersom att jag inte tävlar för tillfället, men någon gång senare i livet så vill jag tävla MSV i dressyr. Sen om det blir MSV C eller ända upp till MSV A får tiden utvisa. Jag vill i alla fall ha ridit MSV i dressyren, för jag tycker ju trots allt att det är väldigt roligt att tävla och jag vill bli bättre! I hoppningen vettetusan alltså, jag är ju så feg. Så där har jag inga mål direkt, men om min nästa häst(när den nu kommer in i mitt liv ;) ) är trygg att hoppa så kanske vi åker ut och tävlar låga klasser där med!

Jag rider endast för att jag tycker att det är så roligt och för att jag mår bra utav det så jag har inga ambitioner att nå toppen, det är inget jag vill. Hästarna är och kommer alltid att vara min(väldigt tidskrävande och dyra) hobby. Tävlingar är alltid roligt att ställa upp i just för att man har något att sträva efter.

Vad har ni för mål med ridningen?

söt2

/ Anna

Annas måsten i ryktlådan

När jag borstar så brukar jag vilja ha så få prylar som möjligt. Effektiva liksom. I alla fall till vardags, för då orkar jag inte borsta med 15 olika borstar och använda 3 mankammar liksom(något överdrift kanske ;) ).

Det absolut nödvändigaste för mig är: 

Magic brush – skitbra för att få bort lera/grus. Visst funkar vanliga piggborstar också men jag upplever att MB är lite effektivare faktiskt!
Rotviska – tar bort grus och damm på ett väldigt bra sätt!
Hovkrats – behöver jag kommentera den? Hehe.
Man/svansborste – för att reda ut svansen. Har en skitbra från JW, har även köpt en från Lamicell som jag inte hunnit testa ännu.
Pälsglans – för att skona svansen.

Det är detta jag använder till vardags. Det går snabbt att få hästen ren och fin! Sen använder vi lite salvor, oljor, liniment och grejer emellanåt men det här är mina ”skötselgrejer-måsten”.

Sen till tävling så brukar jag använda mig av en mjukare borste med kortare strån än en rotviska för att få bort det där sista dammet. Annars brukar vi inte ändra oss så mycket från vardagsridning till tävling faktiskt! Vi lägger lite extra krut på borstningen bara, och tvättar dom när det är fint väder.

Vad har ni för måsten i er ryktlåda?

Jag_Gedion_03_xD_Stall_in_musikspelaren_pa_shuffle_blanda_2_Tryck_framat_efter_varje_fraga_3_Anvand
Liten Anna med ryktborste och skrapa i högsta hugg ;)

/ Anna

Hinder beställda!

Nu har vi äntligen beställt hinder! Det blev 20 bommar och 16 hinderstöd med nyckelhålsskenor så vi slipper de där jäkla ”klämmorna” som jag personligen tycker är ganska svåra att flytta på ;) Haha.

Vi kommer ha två oxrar och fyra räcken så det blir alldeles lagom att starta med! Sen kanske vi köper till lite senare, men detta blir en superbra början. Jag ska beställa sockerbitar också, tror det blir 8 eller 10 stycken så vi kan göra cavalettis och studs :)

Vi beställde rosa/silver, lila/guld, blå/vit, röd/vit, gul/grön och brun/rosa bommar. Självklart så kommer vi fota när hindrena anländer men det dröjer ett par veckor innan dess. Peppad! Jag och Tage vill hoppa nuuu! :D

BommarUtanplankor
Bild lånad från Safety Systems hemsida.

/ Anna

Allt ska vara så jävla inspirerande hela tiden

Jag tycker inte att det spelar någon roll vilka bloggar man än läser idag så klickar man in sig på inspirerande bloggar som bara sprudlar om enhörningar, regnbågar och hundvalpar, typ. Alla ska bli/vara sitt allra bästa jag, man ska nå toppen på sin häst och man ska vara extremt upptagen med massor av roliga och spännande saker.

Alltså, jag kan väl inte vara den enda som är lite trött på detta? Det är en enorm träningstrend nu vilket är positivt på ett sätt. Men man ska vara så glad, positiv, SNYGG och ha såååå roligt hela tiden! Missförstå mig inte, jag tycker det är skitkul när människor är glada, positiva och taggade på livet för det är jag också. Speciellt nu när det är sommar kanske. Men jag tror att folk nu för tiden aldrig tillåter sig till att faktiskt ha lite dåliga dagar, eller framför allt så har man så svårt för att visa det! Mest för att det ska se bra ut?

Det har blivit en sådan ansträngd vardag, liksom. Come on people och slappna av lite! Fan, har man en dålig dag så gör inte det så mycket. Det är ju alldeles underbart om man lyckas vända den där apdåliga dagen till en superbra dag, men om det inte går då? Ska man deppa ihop totalt för det? Nej, för man kommer alltid ur sina svackor. Alla har svackor, så varför ska vi låtsas om att vi mår bra och är glada precis hela tiden?

Sjukt luddigt inlägg kände jag såhär i efterhand, men jag ville bara skriva av mig lite. Allt handlar inte om att man ska försöka göra det som man tror är bra, rätt och coolast att göra, utan man ska vara nöjd med sin tillvaro.

2

/ Anna

Våra bästa tips inför provridning

Det där med att provrida hästar är ju så himla spännande! Man har läst om hästen och fått reda på all bakgrund om den men man kan aldrig veta om hästen kommer passa en i ridningen eller inte.

Våra bästa tips när ni ska provrida hästar är: 

• Om inte ägaren/säljaren/beridaren ”automatiskt” gör det – be denne att rida och visa upp hästen först. Jag tycker att det är enormt viktigt att se hästen från marken först (i alla fall om man inte är så rutinerad själv) och det tror jag de flesta håller med mig om :)
• Prova allt – något som vi faktiskt inte gjort när vi provridit. Men det är viktigt att prova hästen på allt – hur den är i dressyren, hoppningen och även ute i skogen. Det sistnämnda har vi inte gjort när vi köpt våra hästar. Dock har det löst sig ändå, men som sagt, det kan vara bra att prova hästen ute i skogen med!
• Provrid flera gånger – om man känner att första provridningen känns bra så kan det vara bra med en andra provridning. Det har vi heller inte gjort någon gång faktiskt, haha. Det är väl inget måste om det känns helt klockrent, men det är positivt om man rider flera gånger.
• Var med och sköt om hästen – jag tycker det är viktigt att se hur hästen är i stallet. Med Tage så var vi med och såg hur han var i stallet både före och efter ridning men med Boppen såg vi ”bara”  hur han var efter ridpasset så det allra bästa är såklart om man är med så mycket som möjligt!

4

/ Anna

Dör söthetsdöden!

Ni som följer mig på Instagram vet säkert att Samuel ska skaffa sig en liten kisse. Jag fick bilder skickade från uppfödaren när kissen är precis nyfödd fram tills nyligen där han är ungefär 9-10 veckor. Kissen har inget namn ännu, så vi får se vad lillkillen kommer heta sen! Jag vill att han ska heta något i stil med Otto eller Torsten, men det är ju Samuels katt så jag har inte så mycket att säga till om ;)

20140729-141233-51153927.jpg
20140729-141234-51154125.jpg
20140729-141234-51154377.jpg
20140729-141235-51155641
20140729-141234-51154953.jpg
20140729-141236-51156303
20140729-141237-51157075.jpg
asv

Visst är han helt bedårande? :D

/ Anna

Longering i träns

Eftersom Tage är solbränd på bläsen mitt på nosryggen så vill jag skona honom så mycket som möjligt så nu går han helt utan nosgrimma. Jag brukar ju alltid longera i bara grimman då jag tycker att båda våra hästar går bra så! Behövs liksom inga inspänningar och grejer för dom går bra naturligt ändå.

Nu kunde jag som sagt inte longera i grimman eftersom jag vill skona nosryggen så då fick det bli i träns utan nosgrimma. Det gick sådär faktiskt! När jag kopplade longerlinan genom ena bettringen, över nackstycket och fäst i andra bettringen så vrängde sig bettet(!) så jag fick koppla på annat vis. Det gick mycket bättre när jag fäste linan som en delta ungefär. Då slutade Tage gapa och såg mycket nöjdare ut :)

Jag ger dock fortfarande 10 tummar upp till att longera honom i grimman, det är allra bäst!

Hur longerar ni? I vilken utrustning? 

IMG_4566

/ Anna

Hjärnsläpp

För tillfället har både jag och Anna noll bloggidéer. Så tråkigt när inspirationen tryter men jag tycker lätt det blir så på sommaren när vi har massor av annat skoj att göra. Ni får hemskt gärna tipsa oss om inlägg att skriva. Vad vill ni läsa om? Har ni några frågor?

1

/ Emma

Uteritt

Idag har jag och Tage ridit ut helt ensamma! Dock fick pappa följa med gåendes/springandes bredvid. Jag är inte helt trygg nu när vi flyttat och Tage har såklart hittat suuperläskiga ställen som är på asfaltsvägen och där vågar jag inte riktigt krångla med honom ensam. Jag hoppas på att det ska gå att jobba bort dock för jag älskar att rida ut ensam!

Det gick i alla fall bra och vi tog en hyfsat lugn joggingrunda. Det blev skritt och trav på grusvägarna och sen svängde jag in på ”galoppstigen” i skogen där vi galopperade. Där var det faktiskt svalt och gött, fast Tage blev lite svettig ändå såklart. Vi rejsade på rätt rejält ena sträckan och det tyckte både jag och Tage var jätteroligt!

1

Jag ska försöka mig på att rida ut imorgon med själv för jag behöver rida direkt efter jobbet(om det inte är APvarmt) så då tror jag att jag promenerar med honom på asfalten och rider där han inte är rädd. Min lilla räddhare ♥

/ Anna

Dags att beställa Deserata

Jag har länge velat ha en Deserata-kavaj, och nu har jag äntligen fått ”Deseratapengar” i födelsedagspresent så det börjar bli dags att beställa en. Det är en rosa kavaj jag ska beställa, med silverswarowski. Jag har alltid älskat färgen rosa och har länge velat ha en rosa kavaj. Dock har jag inte tyckt det funnits några snygga på marknaden förrän jag såg Deseratakavajerna i Carolines blogg och på hennes shop Tophorse, där jag ska beställa min (och där bilden är lånad ifrån).

deserata

Det enda som är synd är att det inte går att prova dessa kavajer innan eftersom de är en beställningsvara från Belgien. Jag har ju lite av en problemkropp gällande allt. Kavajer och skjortor är inte lätta för mig att hitta då jag har breda axlar och brett bröstomfång. Därför har jag gått och nojjat lite över vilken storlek jag ska köpa, men efter lite rådgörande med Caroline så tror jag att jag får gå upp en storlek mot vad jag har i min Imperial. Imperial är ju väldigt stretchig och Deserata ska tydligen inte vara lika stretchiga, så det är nog säkrast att göra så. Om den mot förmodan skulle vara för stor går väl det att fixa till!

Är det någon av er som har en Deseratakavaj? Hur upplever ni dem i storlekarna om ni jämför med andra kavajer?

/ Emma

Dagens veterinärbesked

Tidigare i förmiddags var veterinären ute och kollade på Boppen och ultraljudade hans ben. För er som inte vet upptäckte jag i onsdags att Boppens högra framben var väldigt svullet och även sårigt (han var dock inte halt). För ganska så exakt ett år sedan fick han en senskada på djupa böjsenan på detta ben, så jag var orolig att den skulle vara skadad igen. Därför ville jag kolla upp honom så snabbt som möjligt.

Dagens veterinärbesök gick bättre än väntat. Jag trodde att senan skulle vara skadad igen, då benet ungefär var lika svullet förra gången. Som tur är såg veterinären ingen skada på någon sena. Däremot upptäckte han en lindrig skada på förstärkningsbandet vilken kommer kräva minst två veckors vila. Han får dock gå ute i stora hagen tillsammans med de andra hästarna. Sedan får jag känna hur han känns att rida, om det inte känns bra blir det mer vila. Om svullnaden har gått ner inom två veckor kommer jag nog att börja skritta honom (mest eftersom han blir så jävla jobbig och överenergisk när han står helt) och sen sätter jag igång honom senare.

Jag känner mig riktigt glad över beskedet. Så himla skönt för honom att han får gå i hagen tillsammans med de andra istället för att vara instängd i en sjukhage. Då blir han förhoppningsvis inte lika galen att rida igång sen igen, plus att igångsättningen förhoppningsvis går ganska snabbt. Visst är det alltid segt att han ständigt ska klanta sig i hagen och skada sig, speciellt när han varit så fin det senaste, men så är det!

13

/ Emma

Det rätta svaret..

Det rätta svaret på vad jag skulle göra i veckan hade Johanna(ingen blogg) och jag skickar en bullpåse på posten till dig ;) Jag skulle alltså hopptränat Boppen! Dock blir det inte så med tanke på hans svullnad som vi förhoppningsvis får reda på idag vad den beror på. Tråkigt som tusan såklart, även fast jag typ hade skitit ner mig av nervositet innan(haha).

Jag har inte hoppat på hur länge som helst så det börjar änna bli dags nu! Så fort vi får hem(och beställt) hindren så ska jag och Tage skutta lite. Känner jag honom rätt så lär det gå ganska fort ;) Var nog två månader sedan vi hoppade sist.

15
Sist vi skuttade lite.

/ Anna

Söndag

Då var denna helg slut! Idag har jag varit sjukt seg efter gårdagens utgång så det har inte blivit mycket gjort, men det är ganska gött att lata sig lite ibland också. I eftermiddags kom det världens åskoväder hit som även medförde endel regn. Perfekt! Tror aldrig jag har längtat efter regn förut, men det var väldigt behövligt nu. Ikväll ska jag bara fortsätta chilla framför TV:n för Geordie Shores nya säsong har premiär idag, woho! Bästa programmet någonsin (yes, jag gillar trash-tv). Veterinären kunde kommit hit i morse men då var inte jag hemma, och ingen annan kunde vara där heller. Istället kommer han imorgon och kikar på Boppen. Lägligt nog jobbar jag kväll (14-23) nästa vecka så förhoppningsvis lyssnade han på mig när jag sa att det vore bra om han kunde komma på förmiddagen :)

Gårdagens outfit! Brun har jag blivit också efter denna underbara vecka. Känner mig alltid så mycket fräschare med lite bränna, men samtidigt är jag ingen tanoholic som jag var för några år sedan.
nsta

Hoppas ni har haft en bra helg :)

/ Emma

Emma på andra hästar

Förra hösten när Boppen var skadat red jag ett par andra hästar och hopptränade dem varsin gång. De är väldigt annorlunda om jag jämför med Boppen, så det var nyttigt att prova på. Här bjuder jag på två filmer av dem. Den ena är het med mycket egen energi och kunde lätt bli stark, medan den andra var precis tvärtom. Båda två är riktigt fina i alla fall så det var kul att rida lite annat medan min store bäbis var tvungen att vila :)

/ Emma

5 saker Boppen är dålig på

Boppen är en häst som har lätt för väldigt mycket och som är fin och snäll både i ridning och hantering. Han har dock givetvis vissa punkter som han är dålig på. Här listar jag dem, med mitt kärleksfulla hjärta.

Travhoppning – Oj, oj. Frågan är om jag någonsin fått ett enda bra språng när vi hoppat i trav? Eller jo, det har jag väl. Men det är max vart tionde travsprång som blir bra. Bopput vill mycket hellre hoppa i galopp och börjar nästan alltid galoppera ett språng innan när vi hoppar i trav. Därför bävar jag inför varje hoppträning när vi måste travhoppa, haha.

Att inte skada sig – Boppis är en stor klumpeduns som skadar sig i hagen säkerligen minst 5 ggr så mycket som andra hästar.

Att vara snäll mot nya hästar – När det kommer nya hästar till flocken är Boppen monstret som alla får se upp för!

Att vara modig – Tuff mot andra hästar, men livrädd för allt annat. Ofta även inkluderat människor. Speciellt veterinärer och tandläkare. Även stenar, granbarr och gruskorn på marken kan vara livsfarligt.

Lång och låg form i galoppen – I skritt och trav går det minsann bra för honom att sträcka ut och ner sin långa hals, men i galoppen… där är det svårare. Helst av allt skulle nog Mr. Bopps vilja springa med huvudet högt i vädret hela tiden när han galopperar. Tyvärr för honom har han två onda mattar som motverkar detta.

1

/ Emma

Veterinären kommer i helgen

Jag ringde till Varas stordjursveterinärer igår och de skulle egentligen kommit då, men det blev lite missförstånd med tiden. Därför kommer en veterinär istället komma ut i helgen för att ultraljuda Boppis. Jag vet inte när, men det märker jag. Skönt att få veta snart i alla fall om det är senskada eller ej. Kommer meddela er så fort jag vet beskedet! Fram tills dess är det vila som gäller för Bopps del, men han går fortfarande ute i hagen med de andra.

4

Hoppas ni får en fin helg allihop :)

/ Emma

På måndag beställer vi hinder

Nu har vi bestämt oss för vad vi ska beställa på hinder, och på måndag sker detta! Det blir ett paket från Safety System. Dyrt, men förhoppningsvis värt det! Det kan hända att vi kompletterar med mer grejer i framtiden, men vi börjar med detta. Vad det blir som vi köper får ni se när vi får hem det :)

8

/ Emma

I like pink!

Dom här rosa fina byxorna som är Charlies egna väcker stora vill-ha-begär hos mig. Jag älskar färgglatt och nu har jag kommit in i en period där jag gillar att ha lite färgstarka ridbyxor till neutral tröja/schabrak. Behöver inte alltid vara så matchy-matchy men ändå snyggt, tycker jag. Mina nuvarande favoriter är mina klarblåa Kingsland, skitsnygg färg och bra passform!

Dessa är lite mildare rosa. Älskar cerise allra mest, men dessa ser riktigt snygga ut dom med! Jag gissar på att min kära syster kommer älska dom med ;)

11
Finns HÄR.

Vad tycker ni om byxorna? Vad föredrar ni för färger på ridbyxor?

/ Anna

Ridleggings

En sak som jag har tänkt på är varför inga fler större märken för ryttarutrustning har kommit på det här med ridleggings tidigare. Vad jag vet är det bara Fits/Sebos som har detta, och så ska ju Lamia börja sälja ridleggings också, vilka vi givetvis ska införskaffa!

Egentligen är det ganska knäppt att vi rider omkring i byxor. Det finns ju ingen annan idrott som är fysiskt ansträngande där idrottarna springer omkring i byxor. Tänk bara hur knäppt det skulle vara om friidrottare, fotbollsspelare osv skulle ha byxor? Jag själv hatar ju verkligen byxor eftersom 1% av alla byxor passar mig. Det är så jävla mycket bättre med leggings för de passar alla eftersom de är så stretchiga och är 10000 ggr mer bekväma än byxor. Vissa tycker säkert att byxor är snyggare än leggings, det kan jag köpa, men det går ju att tillverka leggings som ser ”byxiga” ut också.

Lamias ridleggings. Ser de inte helt underbara ut?

Nej, i framtiden hoppas jag att utbudet av ridleggings kommer öka. Då kanske jag kan hitta fler bekväma plagg att rida i som både min rumpa och mina höfter får plats i. Jag älskar liksom vanliga träningstights, så varför kan inte fler tillverka ridleggings? VA? VA? :D

Längtar ni också efter fler ridleggings eller gillar ni byxor?

/ Emma