Järnladyn

Följer ni fälttävlans-vm? Jag har inte gjort det tidigare men sitter och kollar på hoppningen nu. Oavsett om ni kollar eller ej har ni nog inte missat att Anna Hilton gick omkull med sin häst i terrängen igår. Det finns bilder på Aftonbladet där ni kan se det hemska fallet. Som tur är gick det hyfsat bra för både häst och ryttare.

I intervjuer igår sa Anna att hon kände sig så fräsch i kroppen efter fallet och hon hade inte ont. Fascinerande nog visade det sig senare att hon fått två frakturer i underarmen som opererades idag. Är det inte knäppt hur tåliga vi ryttare är? Går med brutna armar utan att känna det. En riktig järnlady är hon, den där Anna!

Numera har jag alltid som vana att inte resa mig upp med en gång efter att ha trillat av. Oftast känns inte smärtan med en gång och det kan vara bra att känna efter så inte kroppen är helt sönder innan man ska kravla sig upp igen!

/ Emma

Hjälm – en billig livsförsäkring

Jag är en liberal människa och tycker att alla människor får göra sina egna val. Det finns dock ett val som jag tycker är extremt korkat, och det är att välja att rida utan hjälm. Jag själv skulle aldrig rida utan hjälm! Jag är alldeles för smart för att utsätta min skalle för onödiga risker, och jag tycker faktiskt inte det finns någon bra bortförklaring för att rida utan hjälm. Det kvittar hur snäll häst du har, en olycka kan alltid hända ändå! Jag kan faktiskt erkänna att jag tycker att människor som rider utan hjälm är mer korkade än oss som inte gör det. De har uppenbarligen inget utvecklat konsekvenstänk. Med detta sagt tycker jag fortfarande att det är upp till en själv om en vill bära hjälm eller ej.

Jag minns att jag läste en intervju med Helena Lundbäck i en hästtidning för längesedan. Hon hade vägrat ha hjälm på sig på bilderna, trots att tidningen bett henne om det. Hon hade sagt att ”Jag får en sådan huvudvärk av hjälmen”. Well, jag kan garantera att din huvudvärk skulle bli 100 ggr värre om du flugit av på skallen. Om du ens haft turen att överleva då…

Det är tråkigt att såpass många elitryttare rider utan hjälm eftersom de blir förebilder åt yngre personer. När de rider utan hjälm sänder de ut signaler till andra att det är lugnt att rida utan. Nej, det är extremt oansvarigt och dumt att rida utan hjälm. Oansvarigt både för ens egen del men framförallt för ens familjs och anhörigas del.

7

Så på med hjälmen nu allihop, det finns inga ursäkter! Tänk hur många av oss ryttare som fått hjärnskakningar eller till och med allvarligare hjärnskador trots att vi ridit med hjälm. Vad tror ni skulle ha hänt om alla vi struntat att rida med hjälmen de tillfällena?

/ Emma

Uteritt

Idag har jag, pappa och Gabriella ridit ut på alla grabbar i stallet. Det var skönt att känna att Tage var fit for fight igen!

Boppen hade lite sadeltvångliknande idag när pappa skulle sitta upp, antagligen för att han vilade igår. Därför så ledde pappa honom till grusvägen där han satt upp, och det gick trots att han var lite steppig.

För övrigt så får vi nytt internet på måndag så uppdateringen kan bli lite sisådär fram tills dess så ni vet. Men vi ska försöka att vara så aktiva som det går! :)

Går inte ens att ladda upp en bild på min telefon, mottagningen här ute i bushen är inte bra alltså.. Får bli ett bildlöst inlägg, haha!

/ Anna

Säljes!

Alla priser är exklusive fraktkostnader så tänk på att det tillkommer om ni inte kan hämta upp sakerna! Vi bor i Vara. Allt säljes såklart nytvättat och nyputsat! Mejla till emmaelfstrand @ hotmail.com om ni är intresserade av något.

1
1. Schockemöhleschabrak i storlek full, allround. Mycket fint skick! Nougatfärgat.
250 kr.
2. Grönt swarovskipannband i storlek full, svart läder. Helt och fint, inte mycket använt!
300 kr
3. Koppjärn, grönt(= storlek medium narrow)
200 kr.
4. Br-set i storlek full, allround, färg khakigrön. Vi har även haft det under dressyrsadel och det ser super ut även det! Fleecelindor.
300 kr för både schabrak och lindor.
5. Mylerbett storlek 13,5 cm. Mycket lite använt!
150 kr
6. Novabett storlek 11,5 cm. Endast provat! Nypris 349 kr på Hööks.
200 kr
7. Tredelat bett med rak mittdel storlek 12,5 cm.
50 kr
8. SÅLT
9. Ridtäcke blårutigt storlek 135.
50 kr.
10. Knäskodda ridbyxor av kvalitetsmärket Gersemi. Stl 42. Passar dig som överlag drar stl 40/42 i ridbyxor. Stretchiga och sköna. Endast använda några gånger. Nypris runt 1000-1200 kr.
Pris 500 kr.
11. Mountain horse ridbyxor storlek 40. Marinblåa, knäskodda ridbyxor i modellen Jeanie. Färgen stämmer bäst överrens med den högra bilden. Stretchiga, sköna och med ganska låg midja. Nypris runt 1000 kr.
Pris 400 kr.

712866
Pullarnosgrimma med bling. Svart storlek full.
40 kr.

outfit-4
Fellini-stövlar, använda max 3ggr. Stövlarna har inget resår, är svarta och har sporrskydd och snörning. Det är storlek 39 och på bredaste stället mäter dom 41cm, insidan är 46cm och utsidan är 50cm. Nypris: 2500 kr
1800 kr

8_50851fd69606ee032df27b8b
Funderar också på att sälja min Spooks-kavaj nu när jag köpt en ny. Det är en jätteskön och superstretchig kavaj i storlek L, marinblå/mörkblå med vita detaljer. Inte använd sådär jättemycket då jag inte tävlat så himla mycket det senaste, så den är i fint skick! Nypriset var 2295 kr.
Lägg bud!

copy-HEADERR
Säljer också vårt fina Charlies-träns, dock UTAN nosgrimman(typ den enda full-nosgrimman som passar Boppen, haha). Med andra ord säljer jag sidostyckena + swarovskipannbandet i champange. Bara att sätta på en annan nosgrimma. Det är svart, storlek full på pannbandet men sidostyckena är väldigt reglerbara då man ställer det i nacken. Snabbspännen i mässing. Skitsnyggt är det, men vi har för mycket träns i sadelkammaren helt enkelt. Nypris på hela tränset – tyglar var 1000 kr.
Tyglarna är från Claridge House, värde 150 kr; rundsydd lädertygel med stoppar och mässingsfärgade snabbknäppen. 2,5 m långa. Mjuka och sköna!
250 kr utan tyglar, om tyglarna ska köpas till; 300 kr.

/ Anna

Mina kommande tjänster?

Jag har funderat lite vilka tjänster jag/vi kommer erbjuda i vårt lilla företag som kommer startas upp. Som det ser ut nu så kommer det bli dessa, med eventuella tillägg:

Inackordering. Så som vi har nu, men vi ska nog även renovera fd fårhuset till en lösdrift så vi kan ha ett par fler hästar på Lönnbacken.

– Häst på utbildning. Tänker mig främst dressyr här, men även lite hoppning om så önskas. Antingen att hästen står inackorderad hos oss och kan tränas regelbundet, eller så kanske det finns de som bara vill ha ridhjälp med hästen enstaka gånger.

– Träningar i dressyr & hoppning. Inga konstigheter med det!

– Banhyra. För de som vill hyra vår paddock att rida i.

- Fotografering. Jag hade inte tänkt att detta skulle ingå egentligen, men efter att ha fått förfrågan om att fota andra så känner jag Varför inte? Anna har lärt mig väldigt mycket om fotografering och redigering de senaste åren att jag nu tycker att jag är tillräckligt bra på detta för att ta betalt.

– Hyra av tvättmaskin. Vi har inte fått tummen ur att köpa en stor tvättmaskin ännu, men det finns plats för en sådan på toaletten i sadelkammaren. Vi har därför tänkt att tvättmaskinhyrning ska ingå i våra tjänster då vi märkt att efterfrågan är stor.

a5

/ Emma

Häng med Karin

Just nu så hänger vi med självaste Karin! Hon ska åka till London om ungefär en vecka så vi passar på att träffas innan dess, var ett bra tag sedan nu. Vi har käkat tacos och ska äta fruktsallad när matkoman har lagt sig ;)

Ha en bra fredag allihop så hörs vi mer imorgon!

image

/ Emma

Vackert i morse

10601936_1466674660278388_571217023_n

Fångade den här bilden med min telefon i morse. Alla fyra hästar(den fjärde står vid trädet, syns lite otydligt) står på rad i dimman och solen gör så det ser ut som eld nästan. Vackert ♥

/ Anna

Uteritts-schabrak?

När jag kikade runt på schabrak här om dagen så såg jag detta schabraket från Randol. Nu för tiden så blir ju telefonerna bara större och större, så ibland kan det vara svårt att få ner dom i ridbyxfickorna och när det är varmt så har man sällan tröjor med fickor på sig.

Därför slog det mig att schabraket borde fungera alldeles utmärkt till uteritter, trots att det egentligen är menat till distansritt. Fast det är ju ungefär samma sak faktiskt, bara att man rider längre på tävling, i alla fall längre än vad jag brukar göra ;)

204_530_712_900x600

/ Anna

De kommande projekten på Lönnbacken

Vi har fortfarande mycket kvar att göra på Lönnbacken för att få det precis som vi vill ha. Det var ett stort renoveringsprojekt vi köpte, men vi är så nöjda hittills, och ännu finare ska det bli! De kommande projekten på Lönnbacken som vi prioriterar att fixa snabbast är:

Bli klara med ladan. Vi har faktiskt inte visat det, men på sidan av ladan har snickarna monterat upp en stor port och vi har även röjt inne i ladan för att få plats med hö och annat. Detta är dock inte helt klart ännu.

- Röja mellan ladan och paddocken. Just nu är det helt vildvuxet här. Tanken är att det ska grusas upp här så vi smidigt kan gå med hindren från en speciell ”hinderplats” i ladan till paddocken.

- Fixa belysning i paddocken. Snart blir det (tyvärr) mörkt på kvällarna och eftermiddagarna. Då kommer det behövas bra belysning i paddocken för att vi ska kunna så någonting när vi ska rida (och hoppa!) där.

2

/ Emma

Taggad inför hösten!

För ett tag sedan, när jag inte visste om jag kommit in på min utbildning, kände jag sådan ångest inför hösten. Nu gör jag inte detta längre, utan jag är riktigt taggad :D Inte på att det kommer bli kallt och mörkt (jag HATAR detta med vintern) utan för att jag tror att mitt liv kommer bli kul och utvecklande.

I höst kommer jag läsa personalekonomi på 50 % hela terminen. Det känns som den allra sista kursen jag behöver för att känna mig helt nöjd med min HR-kompetens (har redan examen som personalvetare & har läst 3 extrakurser utöver det). Eller, vad vet jag? Jag gillar ju att läsa och kommer kanske aldrig känna mig helt nöjd, haha. Jag tror att detta kommer bli en tuff 50%-kurs om jag jämför med andra jag läst, speciellt eftersom ekonomi inte är min grej. Men, det är en kurs jag behöver och jag ska göra mitt bästa!

Samtidigt som studierna kommer jag satsa på att starta upp mitt första egna företag. Det kommer bli ett företag för min/vår lilla hästverksamhet jag/vi kommer att bedriva. Jag vill inte jobba med hästar på heltid, men såhär vid sidan av och att få lite lön för mödan jag lägger ner, det vill jag! Jag tänkte berätta i ett enskilt inlägg vilka tjänster jag har tänkt ska ingå i min verksamhet :)

b13

Vad kommer ni syssla med i höst?

/ Emma

Dagens schabrak-crejving

Något som jag älskar att handla är schabrak, som ni säkert redan vet om vid det här laget ;) Schabrak och pannband är min stora last!

Dagens vill ha-schabrak är ett från Equiline och ett från HG, bägge dessa har jag crejvat läääänge! Måste banne mig ta tag i saken och köpa dom snart.

Jag hittar dock bara det HG-schabraket i mitten, gillar egentligen det med den loggan till höger bäst. Om någon vet vart man hittar dom schabraken så får ni gärna tipsa!
schabrak
Equiline-schabraket, HG-schabraket.

Vad crejvar ni just nu? 

/ Anna

Göteborg horse show!

Idag(om en kvart) släpps biljetterna till GHS, bara ett halvår kvar ungefär tills bästa hästfesten drar igång!

Vi ska vara där fredag-söndag precis som förra året, tycker det blir alldeles lagom! Tanken är att vi ska bo på Scandic opalen precis som de senaste två åren, tycker det är väldigt bra att bo där. Nära, bra frukost och mat och bar så man kan dricka lite drinkar!

I år(eh, nästa år ;) ) så blir vi ett gäng på 6 stycken. Jag är taggad redan nu!! :)

Namnlös1
Bild från Late friday partyt i år med Moa, Linn och Elina.

Ska ni till GHS nästa år?

/ Anna

Onsdag

Halli hallå. Eftersom internet är slut hemma tänkte jag försöka göra en mobilbloggning på min mobil vars internet också är slut för månaden. Bra där, haha! Imorgon ska jag dock hem till mamma och pappa och skriva lite inlägg tänkte jag :)

Idag har jag varit hos kiropraktorn för andra gången. Jag är inte skev i ryggen längre och mina ben är lika långa nu. Däremot tyckte jag inte att ryggen blivit bättre smärtmässigt. Den här gången blev det värmebehandling/ström och knäckning.  Om jag inte känner en förbättring om någon vecka vet kiropraktorn inte om det finns något mer han kan göra… Jag får se helt enkelt. Om inte tyckte han att jag skulle prova akupunktur. Något jag inte har någon erfarenhet av sedan tidigare.

Ikväll har jag även haft min första hoppträning här på Lönnbacken för en jätteduktig liten tjej. Det gick kanoners och hon var också nöjd och tyckte det var kul. Riktigt roligt att höra :) Nu ska jag snart ut och planera lite GHS med Amanda som kommer ut och sen blir det chill i soffan för mig och Siri.

image

/ Emma

Slut på internet.

Nu har Internet tagit slut här hemma, blööh :( Vilket innebär att jag inte kan lägga upp bilder från min och Tages photoshoot igår. Jag och Emma får helt enkelt försöka blogga lite ändå, och kanske inte lägga upp så mycket bild-inlägg utan mer text.

Om ni har förslag på inlägg så får ni gärna kommentera! Kanske skriva ner en rubrik så ska jag och Emma skriva utifrån den?

Jag kan i alla fall bjussa på min nuvarande profilbild på FB. Gillar den!

10644790_10152407937508090_5670677525481227444_n

/ Anna

Påminnelse: anmälan till föreläsning och konsultationer med Kaisa

Då var det dags för mig att ta upp anmälan för föreläsningen och konsultationerna med Djurkommunikatör Kaisa Lundqvist, som ni kan läsa mer om HÄR och HÄR. Vi har själva anlitat Kaisa tidigare och är supernöjda. Kaisa har konsultationer med alla djurslag. Föreläsningen kommer inriktas på hur djurägarna med Kaisas hjälp kan öka hästarnas/djurens prestation samtidigt som hästarna/djuren trivs och är glada. Alltså en föreläsning inriktad för oss som tävlar med våra djur. Här kommer lite information om hur allt går till:

Tid: Helgen 6-7 september. Föreläsningen äger rum söndag eftermiddag. Exakta tider kommer senare.
Plats: Vår gård, Stall Lönnbacken, Vara. Vi har 4 boxar där era hästar kan stå uppstallade i under tiden.
Kostnad: 900 kr/konsultation. Föreläsningen är gratis om vi får ihop minst 9 konsultationer. Eventuell kostnad för den kommer i så fall senare.
Anmälan: Maila elfstrands@hotmail.com och skriv om du är intresserad av föreläsning och/eller konsultation. Vid konsultation: Skriv även hur många djur du tar med samt vilken/vilka tider du kan närvara med ditt/dina djur. Anmälan till konsultationer är bindande.

Om vi inte får in fler anmälningar så blir tyvärr helgen inställd, vilket ju känns supertråkigt!

/ Anna

Ljusrosa hjälm

rosa

Vad säger ni om den här ljusrosa Charles Owen AYR8-hjälmen? Hiss eller diss? ;)

Jag måste ge den en diss. Jag älskar färg och rosa är fint, men den här faller mig inte i smaken. Får en känsla av att den är ganska svårmatchad också.

/ Anna

Ryggningar

I det här inlägget tänkte jag tipsa om hur jag rider ryggningar för att få till dem så bra som möjligt. Överlag tycker jag att det ofta kan uppkomma tre problem vid ryggningar:
1. Hästen backar för fort.
2. Hästen backar för segt eller inte alls.
3. Hästen backar snett.

Tage är en häst som är seg att backa medan Boppen näst intill kan kasta sig bakåt ibland. Det gäller därför att ge minimala hjälper till Boppen, medan Tage behöver övertygas mer. Hur gör jag då när jag tränar ryggningar?

1. Jag gör halt på rakt spår. Inte på fyrkantsspåret, utan hästen ska kunna svänga ut rumpan åt vilket håll som helst. Som ryttare ska jag kunna korrigera detta själv. Jag ser till att ha en ordentlig energi in i halten. Om hästen segar in i halten kan jag garantera att den kommer sega in i ryggningen också.

2. Jag ser till att hästen står rakt och avslappnat. Står hästen snett från början lär ryggningen garanterat bli sned, och om hästen är ivrig och otålig i halten kommer den antagligen antingen gå framåt istället för bakåt eller kasta sig bakåt.

3. Jag gör hjälperna för ryggning. För min del innebär det att jag lutar mig något framåt, spänner rumpan, för bak skänklarna något och driver med dessa samtidigt som jag håller kvar i tyglarna. Det är viktigt att jag sitter rakt över hästen för att den inte ska svänga åt något håll. Om detta händer korrigerar jag detta. Backar hästen åt vänster sätter jag mig lite tyngre på vänster sittben för att det trycket ska flytta in hästen på rakt spår igen, och tvärtom!

4. Jag ger hjälperna för att få hästen framåt. När hästen har backat de antal steg jag vill rätar jag upp mig, lättar i handen, för fram skänklarna och driver hästen framåt. Hästen ska då gå direkt från att backa till att gå framåt. Den ska inte stå still emellanåt, i alla fall inte om det ska räknas som en korrekt ”tävlingsryggning”.

1

Hoppas detta inlägg gav lite klarhet, och om det finns någon annan med fler tips är ni varmt välkomna att kommentera :)

/ Emma

Photoshoot

Idag har jag och Tage blivit fotade av Emma! Det var allt på tiden tycker jag, hihi. Så snart kanske en ny design kommer upp, också på tiden.. ;)

Ett smakprov kommer här!

1

/ Anna

Fixet med Boppen nu

Jag har aldrig varit en sådan person som håller på med liniment, kylning, massage osv. Nu efter Boppens senaste skada har jag dock börjat lite smått för att se om det kan hjälpa hans kropp och muskler under igångsättningen. Det jag gör nu är att:

– Massera honom där ET rådgivit oss ett par gånger i veckan.
– Efter ridpass kyla hans senor. Extra noga på det benet han har skadat.
– Efter ridpass linimenta rygg, bogar och bakom hans stela kors.

Nu har jag ingen aning om ifall det hjälper, men han känns mjukare och bättre i ridningen mot vad han borde göra så tidigt efter igångsättningen. Jag kommer fortsätta på samma spår. Om inte annat tycker han förhoppningsvis att det är skönt :)

10

Kan inte ni berätta om hur ni tar hand om era hästar innan och efter ridpassen? :)

/ Emma

Dagens träningstips

Här kommer ett träningstips för er som har otåliga och kanske spända hästar. Detta är faktiskt någonting som jag tränade ordentligt på för första gången igår, nämligen långa halter. En perfekt övning för Boppen som är väldigt otålig och lätt blir spänd.

Under ridpasset lade jag in en hel del halter, som var betydligt längre än ”standardhalten” på 5 sekunder. Jag stod snarare still i minst 20-30 sekunder. Oj, oj, vad jobbigt Boppen tyckte detta var i början. Han vill ju ivääääg och inte stå stilla för det är tråkigt. Efter några halter förstod han dock grejen, och helt plötsligt kändes halter på 5-10 sekunder megakorta istället för megalånga som de kan göra inne på dressyrbanan ;)

Så fort Boppen backade eller gick framåt utan att jag bett honom om detta så stannade jag honom igen. Han fick inte gå framåt förrän han slappnade av, och gick han upp i formen plockade jag ner honom igen. Ibland lade jag in ryggningar i dessa långa halter, och ryggningarna blev ruskigt bra när han stått stilla såpass länge. Antagligen för att han var helt avslappnad och rak.

3

Detta är dagens tips till alla. Det bästa med denna övning är att den passar ekipage på alla nivåer :) Mitt tips för att få till dessa långa halter är att som ryttare verkligen slappna av och tänka att du själv och hästen står still (föreställ dig det i huvudet). Då förs den energin över till hästen som får lättare för att slappna av och stå still.

/ Emma