Fredag

Då var det fredag och helg. Göttigt! Min helg blir lugn samtidigt som jag har saker att göra hela tiden. Imorgon ska vi iväg och shoppa, sedan blir det ridning och tävlingsfix. På söndag blir det då tävling. Roligt :)

Idag har jag shoppat hästmat, haft hoppträning och ridit Boppis. Både träningen och ridningen av Bopps gick bra så det var kul! Boppen var spänd i huvudet idag men kändes ändå mjuk och fin i kroppen. Jag var så osugen på att rida idag då jag känner mig så trött, men eftersom jag har tävling på söndag gav den mig motivation. Väl uppe på ryggen gick det bra även om jag var sjukt nära på att flyga av en gång, haha. Jag vet inte vad som hände. Kanske blev han rädd för sin skugga (red i mörkret med lamporna på och det tycker han är lite läskigt) för han tvärnitade och började skutta på stället, vilket inte jag var med på. Efter det hände ingen mer incident, utan vi red lite markarbete för att hålla motivationen uppe :) Skönt att han känns pigg och mjuk i kroppen inför söndag! Samuel hoppade även med Tagis idag men jag tänkte låta Anna skriva om det om hon känner för det.

Boppis ”lugna ner dig och tjocka på dig”-foder, haha.
8

På tal om inget har jag konstaterat att jag bara har en vinkel som jag tar selfies i, dvs lite snett framifrån höger. Min näsa är större på vänstersidan och så är min mun lite skev, men detta döljs så fint i denna vinkel, haha. Har ni också en standard-selfiepose?
6

/ Emma

Red one or not

Jag funderar på om jag ska ha min röda kavaj på tävlingen på söndag. Egentligen är den en storlek för liten för mig just nu, men jag är så sugen på att ha den ändå. Jag rider ju bara en klass och den sitter inte direkt så tight att jag får andnöd ;) Den är som mest trång uppe i armarna/axlarna, men jag kan ändå föra fram armarna utan att det hindras så mycket.

Om jag ska ha den kommer jag matcha till något av följande schabrak. Det nougatfärgade ser väldans trökigt och omatchigt ut på bilden, men jag har haft det på tävling förut och det passar fint :) Egentligen är det snyggast med det beigea GG-schabraket eftersom färgen matchar detaljerna på kavajen perfekt, men det är kul att variera också!
¨6 5

Hade ni kört på den röda kavajen om ni var mig? Och vilket schabrak hade ni valt i så fall?

/ Emma

Utvärdering magnesium

Som ni vet köpte jag för ungefär två veckor sedan magnesium att ge Boppen. Anledningen till detta var för att jag tyckte att han kändes så extremt nervig, och jag hade hört att magnesiumbrist kunde vara orsaken till detta. Jag var väldigt skeptisk innan då vi har provat annat ”naturligt” lugnande på Boppen tidigare utan resultat, men ville ändå ge det en chans.

Hur har det gått då? Jag märker faktiskt skillnad på Boppen! Nu vet inte jag om det är en slump eller inte, men några dagar efter att han började få magnesium i fodret så blev han lugnare i huvudet. Då har vi ändå haft x antal dagar där det blåst MYCKET och då brukar han vara som nervigast. Förut när vi red ut var han på helspänn hela tiden, men nu hoppar han bara till när han verkligen blir rädd, och han letar inte läskiga grejer som han gjorde förut. Jag tycker det är OK att han blir rädd och hoppar till ibland, han är ju trots allt ett flyktdjur, men det är väldigt skönt att slippa den konstanta spänningen. Han känns liksom mycket mer harmonisk nu :) Antagligen hade han magnesiumbrist helt enkelt! Nu hoppas jag bara att det håller i sig så det inte bara var en slump ;)

5

/ Emma

Rida utan utrustninng

För ett par månader sedan provade Anna att rida (och hoppa) Tage helt utan utrustning förutom halsring. Vi har inte gjort det på honom tidigare och jag tror vi båda blev positivt överraskade. Han skötte sig väldigt fint :) Det är kanske inte det säkraste man som hästmänniska kan göra, men känner man sin häst väl och vet att den är snäll kan det vara spännande att prova och se hur bra connection man har. Boppen däremot skulle vi aldrig göra detta på. För det första trivs han inte att bli riden på utan sadel, och för det andra är han alldeles för nervig. Däremot är jag säker på att han skulle lyssna väldigt bra för hjälperna även om utrustningen inte är på.

Har ni provat något liknande på era hästar någon gång?

/ Emma

Kylig tur

Jag & Annsie tog oss en skogstur direkt efter att hon kommit hem från jobbet, och det var riktigt härligt. Soligt och kallt var det idag, men hellre det än ”varmare” och regn/blåst tycker jag! Det märks verkligen att det blir mörkt snabbt nu, i synnerhet i skogen! Snart kommer det att vara kolsvart vid fyra. Jag tycker alltid det känns lika overkligt varje sommar att det blir mörkt så sjukt tidigt på vintern, men ändå vänjer vi oss så snabbt när det närmar sig.

Nog tjötat om klimatet ;) Grabbarna var riktigt pigga och glada idag, härligt! Det märks att de gillar kylan för då får de genast lite mer energi. Idag blev det en hel del jogging i trav och galopp på grusvägarna, med ett längre skrittbreak i skogen. Mys! Imorgon blir det dressyr för Bopps och så ska Samuel prova att hoppa lite med Tagis. Spännande ;)

7

/ Emma

Markarbete á la Taggs

Nu har äntligen datorn kommit igång hos oss igen så jag kan jobba och blogga igen :D Tänkte inviga det hela med att bjuda på några bilder på Taggs som är ett par veckor gamla. Jag hade extremt svårt att fånga Anna & honom på bild det här tillfället, men han tyckte i alla fall det var väldigt kul att skutta över bommarna :)

1 2 3 4

Idag är jag dessutom så snäll att jag ska ha båda hästarna fixade till 16 när Anna kommer hem från jobbet. Då ska vi sitta upp direkt och försöka rida en tur utan att mörkret faller över oss. Eller rättare sagt: Utan att behöva rida med pannlampa i kolmörker. Vi behöver köpa en/ett par nya pannlampor och tänkte kolla på det på lördag när vi ska iväg och shoppa :)

/ Emma

Nya stövlar

För någon vecka sedan köpte Anna ett par begagnade bruna stövlar från Hööks för en billig peng. Dragkedjan är sönder och behöver därför bytas ut men annars är de fina! Hör och häpna: även jag med mina fettovader kunde få på mig dem så jag är överlycklig. De var dessutom svinsköna så ett mycket bra köp måste jag säga :) Nu behöver vi bara inhandla brun hjälm och kavaj så vi får en brun uppsättning av tävlingsoutfit också ;)

image

/ Emma

Studshoppning

Idag hoppade jag lite studshoppning med Bopps för att träna styrka och smidighet. Jag hade knappt tre meter mellan hindren så det blir ju ganska kort för stora Bopps, speciellt när man höjer till högsta på blocken. Men åh så nyttigt det är! I början när jag hoppade på de lägre blocken var han väldigt pigg och ökade farten för varje hinder, men i slutet när jag lade upp mittenhindren väntade han istället jättefint. Han är otroligt hinderklok den hästen! Är nöjd med dagens pass :)

Ingen dator

Just nu har vi ingen dator då hårddisken blev full så pappa håller på att fixa med det, men förhoppningsvis kan vi få tillbaks datorn snart igen. Tills dess blir det som ni förstår lite svårt för mig att blogga. Mobilinlägg är ju så tråkiga/jobbiga att skriva, men så fort datorn kommer tillbaks har vi bland annat nya bilder på Taggs att bjuda på :)

Btw, vi har fått önskemål att göra en film när ni får följa med oss på en tävlingsdag. Vad säger ni om det? Hade det varit kul att se ”En dag på tävling med Emma och Anna”? ;)

/ Emma

Nästan klippt

Idag kunde jag äntligen klippa Bopput för det har varit solsken ute för första gången på veckor, woho. Jag hann inte riktigt klart för pappa och Anna hade träning, men det är bara finputset kvar :) Även om jag inte gillar boppens trökiga klippta vinterpäls tycker han nog det är skönt att slippa fluffet. Och det ser ju mycket mer välvårdat ut med kort päls, även om färgen är grå och tråkig ;)

Givetvis fick bopps tjusiga tofsar i manen under tiden, hehe.

image

Jag får se till att fota bilder på honom när allt är färdigt :)

/ Emma

Det är bara att göra´t

Det här blir vårat första år som hästägare utan ridhus. Vi har varit bortskämda med det förut och fy vad skönt det är att ha ridhus under hösten och vintern de mörka, kalla, blåsiga och snöiga dagarna. Det kommer inte bli roligt med en vinter utan ridhus men det är bara att köra på!

Hela oktober har det verkligen blåst, regnat och varit allmänt dåligt väder här, vilket inte är så motiverande. Så man kan säga att vi har fått en liten försmak på hur jobbigt det är att vara utan ridhus. Nu är det bara att pallra sig ut trots att det regnar och blåser, även om det hade varit allra goast att ligga inne i soffan. Men, att chilla går inte att göra om man vill utvecklas med sin häst. Det går inte att låta hästen vila tre-fyra dagar i veckan om man vill utvecklas tillsammans (förutsätter att hästen är vuxen och frisk), utan det är bara att bita ihop och köra, även om man är omotiverad.

Efter Boppens skada han fick i somras har jag kämpat hela hösten för att han skulle komma tillbaks i form så snabbt som möjligt. Första tävlingen vi startade slutade vi på fjärdeplats, trots att vi bara hopptränat två gånger innan. Hade detta varit möjligt om jag bara ridit halvdant några gånger i veckan? Svar: nej. Hela hösten har vi kämpat på i ur och skur med varierande träning, och det lönade sig! Nu känns detta förjäkla bra och jag blir ännu mer motiverad att fortsätta träna även om jag verkligen hatar den här årstiden, och jag hatar att inte ha ridhus. Dygnet består av 24 timmar och de regniga dagarna tycker jag gott och väl att vi utan ridhus kan spendera en timme på hästryggen, för de resterande 23 timmarna är vi trots allt varma och torra.

/ Emma

Manen på en sida

Boppen har extremt tjock man och den har alltid legat på båda sidorna. De senaste dagarna har den på något vis dock lyckats hålla sig endast på högersidan, och det tycker jag är väldigt trevligt. Visst är det fint med man på båda sidorna också, men det är mest praktiskt vid frisering att ha allt på samma sida.

Såhär såg hans man ut innan jag klippte av den en bit i fredags, och allt har stannat kvar till höger :) Men, om jag känner Boppens man rätt kommer nog ”vänsterdelen” att hoppa tillbaks på vänstersidan snart igen ;)
20141024_174805

Har era hästar man på en/båda sidorna? Vad tycker ni är snyggast?

/ Emma

Men kan det sluta regna eller?

Jag hade som sagt tänkt klippa Boppen idag, men det fick jag ställa in på grund av vädret. Enligt gårdagens YR skulle det inte regna idag, men det har det såklart gjort ändå, och det går ju inte att klippa något blötdjur. Därför ställer jag in mig på att klippa honom imorgon istället. Enligt YR just nu ska det regna 0 mm imorgon, så jag hoppas verkligen att det håller i sig för Bopps behöver klippas nu! Han fick i alla fall en liten ”rehabdag” idag. Först longering för att bli av med eventuell träningsvärk från helgen, och han var superfin! Framåt men ändå lugn och avslappnad och jobbade på fint med ryggen. Efter longeringen blev det massage och kläm på bakbenen för att mjuka upp munnen. Skönt med lite måndagsmys för Boppis ♥

Jag måste för övrigt berömma vår paddock för hur grym den är! Det har regnat i princip hela oktober, och såhär perfekt är underlaget ändå. Bättre paddock går knappt att hitta! Pappa satte även upp ännu fler lampor i helgen så nu är det ett riktigt pangljus för alla som rider på kvällarna :)
20141027_131402

/ Emma

No to Brogini

Eftersom jag tidigare inte har velat lägga +1000 kr på ridskor så har jag köpt skor av märket Brogini på Skara hästsport. Dessa skor kostar cirka 400 kr paret, vilket ses som billigt i hästvärlden. Nu har jag dock kommit till insikt att jag aldrig mer ska köpa dessa skor igen. Mitt första par köpte jag förra sommaren och ett halvår senare var de helt trasiga och läckte in vatten i hela fötterna. Mitt andra par köpte jag för 3 månader sen och nu är de också sönder och läcker in vatten. Bra kvalle? NEJ!

Skorna är väldigt sköna, och jag tycker också de är ganska fina, men att kvaliteten ska vara så otroligt dålig tycker jag inte riktigt är okej. 400 spänn är ändå en tillräckligt stor summa för att få skor som ska hålla i mer än tre månader enligt mig. Tråkigt eftersom jag gillar dem annars. Anna har i alla fall lovat att jag ska få Ariat-skor i julklapp. Hennes har hon haft i ett år och hon kan gå i hur leriga hagar som helst utan minsta läckage. Sådana skor vill jag också ha! :)

De dåliga skorna:
20141027_134119

Så detta blir dagens tips till er som står i skoköpartankar: Köp inte Brogini!!

/ Emma

Markbom på tävling

På lördagens tävling var det markbom framför hindret (inte under) på alla hinder. Det har jag aldrig varit med om på tävling förut. Anna blev så konfundersam och undrade om det ens är tillåtet att ha så på tävling. Hon har för sig att en banbyggare som brukar bygga på VoRF har sagt att man inte får ha så. Han har i så fall sagt att har man en markbom framför ett räcke räknas det som en oxer osv. Om detta stämmer så hoppade jag i så fall bara oxrar/trippelbarrar på tävlingen i lördags ;)

Här kan ni se vad jag menar:

Jag som ryttare bryr mig inte direkt om det är markbom framför hindren jag hoppar eller inte. Bopps hoppar lika bra ändå, men det kändes ändå lite konstigt eftersom jag aldrig varit med om det tidigare. Ett räcke som hoppades åt båda hållen hade markbom på båda sidorna, och det kan väl ändå inte vara tillåtet på tävling?

Finns det någon av er där ute som har koll på ifall detta är tillåtet eller inte på tävling?

/ Emma

Framridning till hopptävling

När jag rider fram till en hopptävling skiljer det sig endel från när jag rider fram till en dressyrtävling. Inte så konstigt eftersom de tävlingarna har helt olika syften! Jag tänkte i alla fall berätta hur jag brukar rida fram (ej hoppa fram) inför en hopptävling.

Först och främst får Boppen skritta fram länge utan mig på ryggen. När jag hoppar upp kortar jag tyglarna och fortsätter skritta en stund till. I skritten försöker jag mjuka upp honom ordentligt i sidorna genom att böja honom och flytta för skänkeln. Redan i skritten börjar jag tänka ”omhoppning” och rider därför endel bakdelsvändningar. De behöver inte bli perfekta utan jag vill bara känna att han vänder för mina hjälper.

Därefter travar jag fram. Här rider jag mycket tempoväxlingar och övergångar för att känna att han lyssnar på mig, men också skänkelvikningar och skolor för att han ska komma loss mer. I galoppen jobbar jag på samma sätt, men tänker ännu mer omhoppning och gör rejäla tempoväxlingar, men också ”galoppiruetter” så jag känner att det sitter. Jag brukar även lägga in några ryggningar under framridningen så han kommer under sig ordentligt med baken.

Hans form brukar jag faktiskt inte lägga någon större vikt vid. Han blir lätt spänd på nya ställen bland nya hästar och att hålla på och traggla för att han ska jobba perfekt tycker jag bara är onödigt på en hoppframridning. Det enda som är viktigt är att han lyssnar fram, tillbaks och åt sidan, och vara tillräckligt mjuk i kroppen för att hoppa väl :)

a4

Hur rider ni fram till hopptävling?

/ Emma

Så fucking trött

Jag har verkligen känt mig helt slut hela eftermiddagen/kvällen. Tror min kropp uppskattar vintertiden lika lite som min hjärna! Nu hoppas jag på att d-vitaminen jag börjat käka kan kicka igång snart ;)

Egentligen hade vi tänkt skritta/trava ut med hästarna idag men pappa och Samuel har fällt träd här på gården hela dagen så vi kom aldrig iväg. Det gör visserligen inte så mycket med en vilodag för dem eftersom de rör så mycket på sig i hagen, men egentligen hade jag planerat att Bopps skulle vila imorgon. Det får bli lite longering då istället, och så tänkte jag ta tummen ur räva och klippa honom också. Han blev så svettig igår så det känns välbehövligt. Nu är det bara att hålla tummarna för att det räcker med en klippning iår! Imorgon planerar jag även att åka in med stövlarna till skomakaren så de kan lagas. Om de inte blir klara så passade som tur var Annas stövlar, så jag behöver inte vara stövellös på söndag :)

3

/ Emma

Film från fjärdeplaceringen

Här kommer filmen från gårdagens tävling :) Jag kom på fjärdeplats och de som hamnade tvåa och trea var runt 1 sekund snabbare än mig, men han som vann var 4(!!) sekunder snabbare (alltså nästan 3 sek snabbare än tvåan). Jag förstår verkligen inte hur det var möjligt. Jag kanske kunde ha sparat in 2 sekunder i de två sista svängarna, men 4 sekunder… Ja, det hade aldrig gått! Det hade minst sagt varit intressant att se hans runda ;)

/ Emma

2 random grejer om tävlingen

• Anna sa innan min start att om jag vann skulle hon köpa en elektrisk tandborste till mig (vilket jag önskar mig i julklapp, kul va? haha), men sen ångrade hon sig och sa att det räckte att bli placerad. Tur för mig att hon ändrade sig för nu kommer hon både köpa ”placeringspresent” OCH julklapp till mig, hehe. Be careful with what U promise Bananen ;)

• Knappen på min stövel gick sönder igår, buhu. Så nu måste jag lämna in den till skomakare och förhoppningsvis kan jag få tillbaks den tills nästa söndags tävling. Om inte borde jag nog få på mig Annsies stövlar.

Så en bra sak och en dålig med gårdagens tävling alltså! Så kan det gå :)

4

/ Emma