Hemma från Stockholm

Det blev en snabbvisit i Stockholm och SIHS för vår del, men en härlig sådan. Dock är vi ju sämst på att hitta så att köra rätt väg till hotellet och Solna var första problemet, och att ta sig till Friends blev nästan ännu värre. Tur det finns taxi även om det är dyrt! Väl på plats spanade vi först in mässan ett par timmar och shoppade det vi behövde, sedan blev det käk och därefter kvällsshowen. Det roligaste under showen var helt klart:

1. När Pegasus kastade av sin ryttare.
2. Poddkampen. Efter att Alex hade ridit trodde jag det var omöjligt för Sigge att inte vinna över honom, men oj vad fel jag hade. Höll på att garva ihjäl mig när han flög av två gånger inom loppet av 1 minut typ, haha! Detta var verkligen underhållning på hög nivå ;)

Överlag gillade vi SIHS betydligt mer än Globen (även om det är lite trist läge i Solna), men inget kan ju ändå mäta sig med GHS. Det är verkligen världsklass på allt!

Vad shoppade vi för något då? Jo, detta:
16

Anna köpte ett par Soft up-stigbyglar och så köpte jag tillhörande stigläder till henne i julklapp. Stigbyglarna är helsvarta så de ska matcha allting :) Själv fick jag ett par Ariat-skor i julklapp av Anna. Nu hoppas jag verkligen att de håller till skillnad från de kassa skor jag har för nuvarande. Jag provade även en OneK-hjälm och jäääklar vad skön den var. Satt som en smäck på mitt ”klassiska JW-huvud” (som jag blivit lovad) men den modellen jag ville köpa fanns inte. Därför tänkte jag ta och beställa en nu ikväll, woho!

Ni som har varit på SIHS och/eller följt det hemma i soffan, vad tyckte ni om allt?

/ Emma

Pengatabu inom hästvärlden

Har ni någonsin berättat för folk hur mycket er häst kostade i inköpspris? Jag tror knappt att vi har gjort det en enda gång. Det är sällan man berättar om vad en häst har kostat för andra människor.

Jag tror faktiskt att den största anledningen till varför man inte berättar om priset på sin häst är för att man inte vill att andra ska ha förväntningar på en, eller på ryttaren och hästen som ekipage. Om man köper en häst för säg 200.000, så kanske förväntningarna på ekipaget är att dom ska klättra i klasserna snabbt och vara väldigt bra, trots att ryttaren och hästen inte är vana vid varandra. Köper man däremot en häst för 20.000 är nog inte förväntningarna på ekipaget lika höga, det känns lite mer ovisst. Därför kan det nog vara lättare att avslöja inköpspriset om det är lägre.

En annan anledning till pengatabun kan vara att man inte vill känna sig ”skrytig” med vad sin häst kostade. Få tänker ju faktiskt på att personen i fråga kanske har sparat länge eller skär ner på andra bekvämligheter för att kunna ha råd med den fina hästen. Det här med pengatabu är nog ganska vanligt överlag, men personligen tycker jag den märks av extra tydligt i hästvärlden.

9

Vad tror ni pengatabun inom ridsporten beror på? Tycker ni att det finns en pengatabu över huvud taget?

/ Emma

Påminnelse

Glöm inte att vara med i vår tävling HÄR där ni kan vinna tre reflexsprayer! Väldigt välbehövligt såhär på vinterhalvåret för alla :) Tävlingen avslutas imorgon!

bloggtävling

/ Emma

Att våga säga ifrån

Jag måste börja det här inlägget med att tacka för responsen till det här inlägget som jag skrev för några dagar sedan! Riktigt kul att få så bra respons på ett inlägg jag tycker är väldigt viktigt. I det här inlägget tänkte jag spinna vidare lite på samma område: att våga stå upp för att vi är sjyssta mot hästarna!

Jag tycker det verkar som om många vuxna tar för givet att vi yngre personer ska göra som de säger. Som ungdom har man ofta inte samma självkänsla som när man är vuxen, vilket jag själv har erfarenhet av. Min gamla hopptränare behandlade inte Tage sjysst, men jag var för ung och okunnig för att våga säga ifrån. Om samma situation hade hänt idag hade jag skällt ut denne person rejält och tackat för mig med en gång.

En lite liknande situation hände i höstas. En medelålders man ville kort och gott att vi skulle slå in en häst i transporten då den inte ville in. Både jag och Anna sa vänligt men bestämt ungefär att ”Nej, sådana där metoder håller inte vi på med, vi är sjyssta mot djuren”. Denne man blev då antagligen väldigt förvånad över att vi sa ifrån. Som medelålders man kan han inte vara van vid att två unga tjejer vågar säga ifrån (tack vare det ”underbara” patriarkatet vi lever i). Samtidigt blev han sur, kastade ifrån sig grimskaftet och sa ”Nähä, men då kan ni ju göra på er metod och se om ni får in hästen”. När mannen lämnade lastningen tog det max tio minuter innan hästen lugnt och fint gick på. Det säger ganska mycket.

Jag tycker att ni alla, oavsett hur gamla ni är, ska våga lita på er magkänsla! Behandlar någon en häst på ett sätt som ni anser vara osjysst, säg ifrån på ett lugnt sätt. Det inger mer respekt än att börja skrika och gapa (och dessutom ska man vara lugn runt hästarna). För mig kvittar det hur länge personerna i fråga har hållit på med hästar eller hur hög nivå de tävlar på. Inget av detta är ett kvitto på god hästhantering! Det tycker jag är viktigt att komma ihåg, och har man det i åtanke blir det lite lättare att våga säga ifrån till personer som varit längre i branschen än en själv.

3

/ Emma

Fråga

Det ena behöver ju inte utesluta det andra, men många är antingen katt- eller hundmänniskor. Är ni mer katt? Eller gillar ni inte hundar? :)

Tänkte att jag lika gärna kunde svara på den här frågan i ett inlägg, kanske är fler som undrar!

Jag och Emma har aldrig vuxit upp med varken hund eller katt, utan vi har haft fiskar, kanin och marsvin. Jag har ärligt talat varit lite hundrädd fram tills för ett par år sedan! Kanske för att hundar oftast är väldigt ”på” och hälsiga, men främst för att en aldrig har en aning om hur hundarna är uppfostrade(eller inte). Dock har jag alltid älskat katter! Till skillnad från mig så har Emma varit lite katträdd, då katter kan vara rätt opålitliga.

Numera så älskar vi katter men tycker även om hundar. Jag är oftast inte rädd, förutom när hundarna blir hoppiga möjligtvis. Dock skulle vi nog inte vilja ha någon egen hund, främst på grund av all motion och aktivering som krävs. Så med andra ord är vi mest kattmänniskor, men vi gillar hundar också! :)

Är ni katt- eller hundmänniskor? 

8
Lilla fluffi-Siri ♥

/ Anna

Hur vi lastar

Hej. Vill återknyta till det som diskuterades häromdagen ang lastning av häst. Har en som ibland går in ” lätt” och ibland inte alls. Kan ni inte dela med er av era tips på lastning, vill ju också göra så hästen tycker det är positivt med lastning :-)  Tack för trevlig blogg.

Jag tänkte dela med oss av vår ”metod” för hur vi lastar hästar. Detta fungerar säkert inte på alla, för alla hästar är olika! Men, vi har provat detta på flera hästar som är svårlastade och har olika problem. Exempelvis med hästar som kastar sig ur transporten så fort de kommer in, eller som är väldigt sega in över huvud taget. Det allra bästa när man lastar en svårlastad häst tycker vi är att vara tre personer. Såhär brukar vi göra när vi är tre personer:

Person 1: Leder hästen in i transporten. Har godis med sig i en hink.
♥ Person 2: Står med en lina på den sidan hästen helst vill dra sig mot.
♥ Person 3: Står på andra sidan hästen.

Person 1 behöver ha riktigt bra timing. Vi gör nämligen som så att person 1 håller hästen i ett grimskaft som hela tiden ska vara sträckt, förutom när hästen går framåt då personen måste lätta i grimskaftet med en gång. På så vis blir det behagligt för hästen att gå framåt och den får en belöning. Backar hästen måste person 1 hålla kvar i grimskaftet för att visa att det var fel väg att gå. Person 2 ska egentligen bara rama in hästen på ena sidan. På vissa hästar fungerar det att när hästen står på transporten med frambenen lägga linan lätt runt bakbenen och hjälpa den in (Tage tex gillar detta). Person 3 ska rama in hästen på andra sidan och hjälpa den in ytterligare. Vi brukar använda våra fingrar och picka lite på hästen. När hästen går framåt slutar vi med detta, och börjar när den stannar igen. Det gäller dock att läsa av hästen. Är den väldigt stressad brukar vi bara klappa och hålla på rumpan som stöd.

När hästen väl har kommit på transporten är det viktigt att alla tre personer behåller lugnet. Hästen ska få äta godiset ur hinken som belöning, och person 2/3 ska lugnt stänga bakom hästen.

Det viktiga med den här metoden är att alltid behålla lugnet, ha riktigt bra timing, samt kunna känna av hästen. Jag upplever att hästarna gillar denna metod och att den är utmärkt för att få en mer lättlastad häst långsiktigt. Hästarna förstår att vi vill att de ska in i transporten, de får mycket beröm, och framför allt: Det är en sjysst metod om man gör rätt!

IMG_0626

/ Emma

Mot Stockholm!

Nu är det snart dags för oss att bege oss mot Stockholm (eller Solna rättare sagt ;) ) för SIHS! Vi ska checka in på vårat hotell runt 15 och sedan beger vi oss direkt till mässan. Klockan 19 ska vi se på kvällsshowen och kanske blir det lite drinkar eller annat kul efteråt. Det återstår att se :) Vi är i alla fall sjukt taggade :D Ser ni oss i vimlet får ni gärna komma fram och prata!

Vi har tidsinställt inlägg till helgen(en massa åsiktsinlägg, kul va?) så bloggen kommer inte stå tom, men jag rekommenderar er att följa oss på instagram om ni vill se vad vi har för oss i Stockholm :)
emmaelfstrand annaelfstrand heter vi där!

10

/ Emma

Studshoppning

Idag red jag ett studshoppningspass på Boppis och det gick så fint så. Dessvärre stod vår hjullastare i ena hörnet av paddocken och det var såklart väldigt läskigt enligt Mr. Bopps. Annars var han riktigt fin. Jag ställde upp 5 studs med cirka 3.30 meter emellan varje block. Riktigt bra styrke- och smidighetsträning, och kul är det med :) Moa hoppade studs med Tagis också, och han hade skött sig fint. Duktiga grabbar vi har! I helgen ska det bli upp till 6 minusgrader här på schlätta (kallast hittills för säsongen) så antagligen blir det lugna pass i helgen för båda två.

Imorgon drar vi till Stockholm så nu ska vi snart sätta igång och packa inför vår 1,5 dag långa vistelse ;) Det är så fruktansvärt trökigt att packa tycker jag, men det är ju tyvärr något som måste göras. Btw, David Guetta har släppt nytt album och jag håller på att lyssna igenom det nu på Spotify. Det tycker jag att ni ska göra också om ni gillar House-musik. Mina favoritlåtar hittills är Bang my Head (feat. Sia) och Hey Mama (feat. Nicki Minaj & Afrojack). Jag älskar Sia så det är inte konstigt att jag tycker den låten är grym visserligen :)

3

Ha en fin helg allihop oavsett vad ni ska hitta på :)

/ Emma

Ökad känslighet och stöd i handen

Kan du möjligtvis göra ett tipsinlägg om hur man ökar hästens känslighet? :D Menar hur man får hästen att svara på hjälperna direkt och inte ett varv senare haha, och hur man enklast får hästen att inte släppa stödet eller bli tung i handen :)

Vi börjar med hur jag får hästarna att svara på hjälperna direkt:
Först och främst är det viktigt att jag som ryttare ser till att mina hjälper är renodlade, dvs att jag till exempel inte sitter och smågnager med skänkeln hela tiden, utan endast använder den när jag planerat. Samma sak gäller med de andra hjälperna så som hand och sitsen i övrigt. Sitsträning är väldigt bra att träna ibland för att öva upp sin egen balans och medvetenhet för hjälperna! Det finns så många olika sätt man kan inverka på hästen med sitsen och jag har flera knep gällande detta, men att skriva det i bloggen blir alldeles för komplicerat dessvärre.

Annars tycker jag det är bra att först prova att ge en svag/liten hjälp, och svarar hästen inte för denna korrigerar jag med en större hjälp. Exempelvis skänkeln: Lyssnar hästen inte fram för ett svagt tryck skänklar jag på starkare (går även att korrigera lite lätt med ett spö). Att rida massor av övergångar, halter och tempoväxlingar är superbra för att få hästen att svara på hjälperna direkt. Sedan är det ju också en styrkefråga hur snabbt hästen exempelvis kan samla/öka sitt steg, så det är bara att fortsätta träna varierat :)

Stöd i handen:
Att få ett lagom och jämt stöd i handen kan vara knepigt. Jag strävar efter att ha cirka 0,5 kg ”vikt” i varje tygel. När jag får den känslan vet jag att jag har ett jämt, lagom och ärligt stöd i handen. A och O för att få detta stöd är att hästen går fram och arbetar på med bakbenen. Drivning bakifrån vars energi jag fångar upp i tygeln helt enkelt. Jag försöker alltid att ha en lätt och jämn kontakt med båda tyglarna (allra viktigast är kontakten med yttertygeln). Det låter ju väldigt lätt, men vi ryttare är ofta oliksidiga. Jag som högerhänt (med en fd bruten, svag och skev vänsterarm dessutom) har exempelvis lättare för att bli för hård i högerhanden. Jag försöker därför tänka att stödet i högertygeln ska vara lättare än jag tror, för att få ett jämt stöd på båda tyglarna.

Övningar jag brukar rida för att få till det jämna fina stödet är övergångar, tempoväxlingar, serpentiner samt variera ställningen på hästen. Jag försöker lösgöra hästen så mycket som möjligt med sittbenen och skänklarna, men om hästen känns väldigt tung i handen kan jag pilla lite försiktigt med fingrarna. Det är viktigt att inte ha en dragkamp med hästen om den blir för tung i handen. Med ett mjukt stöd i handen och övningarna ovan brukar hästen släppa efter.

7

Har ni något mer tips får ni gärna dela med er!

/ Emma

Klippa eller inte klippa?

Jag vet fasen inte hur jag ska göra med klippning i år eller inte. Förra året klippte jag inte Tage, men i år har han blivit så svettig! Samtidigt så är det ju faktiskt rätt varmt just nu så det är väl inte så konstigt att han blir svettig då med björnpäls.

Jag rider hårdare pass på banan kanske 1-2 ggr/vecka, resten försöker jag hålla mig ute i skogen för att Tage ska fortsätta att vara positiv och glad på ridbanan. Därför känns det lite smått onödigt att klippa honom eftersom passen ute i skogen är mycket lättare än dom på banan… Svårt! Lutar åt att han får ha kvar sin päls tror jag :)

Hur gör ni med klippning i år? 

blinky
Vintern 12/13 var Tagisen klippt, med ett hjärta på rumpan.. ♥ Haha!

/ Anna

Dressyrlektion

Denna kväll har jag ridit dressyr på Tage för Anna. Vi repeterade ridvägar, korta och länga dom olika gångarterna och även sakta av från galopp till trav och från trav till skritt. Högergaloppen gick bra men i vänstergaloppen fick jag mjölksyra i knät(!) så då spände jag mig och Tage blev lite tjurig. Det gick bättre efter ett tag när jag tänkte på att slappna av lite mer. Övergångarna från trav till skritt gick mycket bättre då jag längde på tygeln och sträckte på mig mer.

Hur kändes passet?
Frågar jag mig själv. Jo det gick mycket bättre dennas gången än förra då jag kände mig mer stabil idag.

20140729-141235-51155641 Här är förövrigt min coola katt Felix

//Samuel

Önske-inköp för SIHS

Jag har inte så många önske-inköp inför helgen faktiskt. Dock vill jag få tummen ur arslet och köpa mig ett par Soft up PRO-stigbyglar med tillhörande stigläder! Har velat ha det ett bra tag, och dom verkar ha bra stöd vilket jag känner att jag saknar lite i mina nuvarande stigbyglar. Jag vill ha klassiska svarta så att jag kan ha dom i dressyren också! Kanske inte världens mest dressyriga stigbyglar, nej, men det skiter jag i ;)

SU

Sen får det bli spontanköp! Kanske ett par ridbyxor till Samuel och så ska jag köpa julklapp till Emma med. Vi behöver köpa värmesulor till skorna med, så vi slipper frysa om tårna i vinter. Hoppas det finns! Kanske vet till och med ni vart man kan hitta sådana? Ska dock försöka att inte shoppa alltför mycket, även fast det kan bli svårt på en mässa.. Hihi. Ska såklart spana in Malins monter, hon har alltid så snygga saker!

Ska ni till Stockholm? Har ni något speciellt ni ska/vill shoppa? 

/ Anna

TÄVLING: Reflexspray

Dags för utlottning av tre olika reflexsprayer! En som går att spraya på djurets päls och två stycken som går att spraya på textilier. Den ena är synlig och den andra osynlig, alltså syns den inte i dagsljus men självklart syns den i mörker. Sprayen som sprayas på djurets päls syns inte heller i dagsljus, utan bara i mörker. Alla sprayer går att tvätta bort, alltså är de inte permanenta!

bloggtävling

TÄVLINGSREGLER: Det enda du behöver göra är att kommentera det här inlägget varför just du vill vinna sprayerna. Vi kommer dra en vinnare som vinner alla tre sprayer! Glöm inte att skriva med din mejladress så vi kan kontakta dig!

Tävlingen avslutas nu på måndag, den 1/12 klockan 12.00. Lycka till!

/ Emma & Anna

Hej där, bloggmotivation!

Och så kom bloggmotivationen som en raket! Vi får väl se hur länge den stannar, men jag kör på så länge den finns där.

Vad har hänt sedan sist vi snackade? Tja, det gamla vanliga. En massa uteritter med Tage, lite hoppning/markarbete däremellan(som faktiskt går rätt bra!) och så har Samuel haft lektioner kontinuerligt. Superkul! Ikväll är det dags igen, och det står dressyr på schemat. Vi jobbar en del på att hitta balansen i alla gångarter, sen har jag introducerat Samuel för att man kan öka/minska gångarterna också, så det lär bli fokus på det + ridvägar ikväll.

I helgen är det dags för månadens höjdpunkt – Sweden International Horse Show! Ska bli skoj att åka dit och se skillnaden mellan Globen och detta. Jag hoppas verkligen att det blir bättre i Friends Arena än vad det har varit i Globen, för där har jag inte varit speciellt imponerad faktiskt. Väldigt liten mässa och alldeles för mycket show istället för tävlingar. Men mässan ska ju vara större och det är visserligen en hel del show när vi ska titta(lördag kväll), men jag tror det kommer bli bra!

Namnlös

Om ni ser oss på lördag så får ni grabba tag i oss och säga hej! :D

/ Anna

Mörkertur

Idag tog jag och Anna oss en tur på grabbarna i mörkret. Eftersom det har varit runt nollan i ett par dagar nu är dessvärre vägarna rätt hala, så det blev bara skritt och trav idag. Fast det är ju mysigt med sådana pass också ibland :) Grabbarna var riktigt lugna och fina i alla fall så det var kul!

Idag har vi för övrigt också fått hit sågspån. Fy tusan vad gött att kunna strö med det nu istället för det jäkla kutterspånet. Vi har börjat ha bädd till både Tage och Boppen, och det ska bli spännande att se hur det funkar. Boppen kissar ju extremt mycket så jag hoppas att det inte blir för ”kissigt” i hans box, och Tage är världens gris som gömmer allt bajs. Hittills har det gått bra i alla fall, och det blir himla mycket smidigare att mocka utan att behöva vända ut och in på hela boxarna!

3

Kör ni på bädd eller mockar ni ut allt hos era hästar?

/ Emma

Såhär i mörkertider; reflexspray

Nu i mörkertider så krävs det massor av reflexer på både oss själva och våra djur av säkerhetsskäl. Det vi inte får glömma är att reflexer har en ålder, och efter några år så reflekterar inte reflexerna lika bra. Albedo100 har tagit fram väldigt smidiga reflexsprayer för oss som vistas i mörkret på kvällarna. Det finns tre olika sprayer: en att spraya på hästen/hunden (osynlig i dagsljus), en att spraya på textilier som även syns i dagsljus, samt en att spraya på textilier som är osynlig i dagsljus men som reflekteras i mörkret. Imorgon har ni chansen att vinna dessa sprayer här på bloggen, men först ska ni få läsa lite information om sprayerna. Förresten, vill ni att vi drar en vinnare som vinner alla tre sprayer, eller tre vinnare som vinner en spray var? :)

Lite info om sprayen för djur: 

Är det farligt att spraya Albedo100 Reflective Spray på djur?
Till djur skall du använda Albedo100 Horse & pets. Den är utvecklad för att ge extra synlighet och skonsamhet till ditt djur. Albedo100 kan användas på normala, icke överkänsliga, hundar och hästar.
Man bör inte använda Albedo100 Horse & pets på djur som man vet är känsliga för schampo och liknande produkter och naturligtvis inte på djur som har öppna sår. Som med alla sprayer så bör Du använda Albedo100 Horse & pets utomhus och se till att inte spraya så att ditt djur andas in sprayen. Följer man dessa rekommendationer så är produkten säker och ger ditt djur ökad synlighet i trafiken.

Fungerar Albedo100 Horse & Pets även på blöta hundar/katter/hästar?
Om man sprayar på blöt päls så stöts limmet bort vilket gör att de reflekterande kulorna inte binds in så som de gör på torr päls. Man får alltså en avsevärd försämring av den reflekterande effekten då man sprayar på fuktig/blöt päls. Vi rekommenderar att endast spraya på torr päls. Om pälsen därefter blir blöt gör inget, det är alltså enbart då du sprayar pälsen som den måste vara torr.

Är det farligt om djuret slickar i sig av Albedo100 Horse &Pets?
De komponenter som finns kvar på ditt djur efter sprayning, dvs. härdat lim och mikrosfärer, kan inte tas upp av mag-tarmsystemet då dessa komponenter är för stora för att tas upp (de är inte biotillgängliga). Får ditt djur i sig stora mängder bör du kontakta veterinär.

Var skall jag spraya Albedo100 Horse & Pets för att få bästa resultat?
Bäst synlighet fås på kroppsdelar som är i rörelse. Benen (fram på frambenen och bak på bakbenen) och svansen ger en optimal synlighet. Om du sprayar frambenen så se till att inte utsätta dit djur för spray mot dess huvud. Det absolut bästa är att spraya ditt djur utomhus med huvudet riktat mot vindens riktning.

Spraya
1) Spraya i välventilerade utrymmen, skaka sprayburken +1 minut (minst 20 sekunder efter att kulan lossnat). Upprepa under användningen.
2) Spraya därefter omedelbart på 30 cm avstånd i tunna lager och med jämna svepande rörelser. Håll burken upprätt när du sprayar.
3)Lufttorkar på bara några minuter vid + 20°. Rengör ventilen efter användning genom att spraya upp och ner i 1-2 sekunder.

Tänk på att inte spraya inte Albedo 100 Horse & Pets i djurets ansikte. Rikta munstycket bort från djurets ansikte när du sprayar.

Här är en bild på Tage när vi testar reflexsprayen för djur. Vi brukar använda denna på benen (framsida framben, baksida bakben) som komplement till våra andra reflexer :)

ref0

/ Emma

Solen? Vad gör du här?

Ridpasset jag red i lördags och gårdagens dressyrpass hade en sak gemensamt: Boppen var tittigare än vanligt. I lördags förstod jag verkligen inte varför han betedde sig såhär, eftersom han varit så himla lugn i paddocken det senaste. Igår fick jag dock en snilleblixt och kom på varför han antagligen blev tittigare/spändare båda passen: Det var nämligen sol ute!

Hela oktober och november har i princip varit regniga och molniga månader. Moln innebär som ni vet inga skuggor, och nu när det blev så himla soligt, och dessutom när solen är så låg, blev det många skuggor i paddocken. Extra läskigt tycker Boppen det är när hans egen skugga kommer fram i vändningar. Den låga solen gör att det blir liknande skuggor som när vi har tänt paddockbelysningen på kvällarna och Boppis blir tydligen lika förvånad varje gång ;) Well, skönt att ha kommit på varför han antagligen varit så spänd just dessa pass. Det är inte lätt när solen väl kommer fram igen när vi varit utan den så länge, haha!

2

/ Emma

En solig dag på Lönnbacken

Igår njöt alla djuren på Lönnbacken av den underbara solen som äntligen fick för sig att kika fram ♥

1 2 3 4 5 6 7

Fluff-Sirran ♥ Hon ser verkligen ut att ha en extremt hängig mage, men jag kan avslöja att det är hennes väldigt fluffiga päls som luras ;)
8 9

/ Emma

Dressyr i solen

Idag tog jag mig ett dressyrpass på Boppen i det underbara vädret. Det var väldigt längesedan vi hade sol så det uppskattades riktigt mycket hos både oss människor och djur! Boppis skötte sig toppen idag och var riktigt fin. Jag red mycket övergångar och galoppfattningar idag och efter detta fick jag ett riktigt fint stöd i munnen. Med Bopps är det lätt att han antingen blir för tung i handen, alternativt släpper stödet. Idag blev det perfekt! Det känns riktigt gött att dressyren börjar släppa igen. Vi har haft det tufft under hösten men nu börjar han bli riktigt fin :) Nu håller jag bara tummarna för att vädret håller sig milt så vi kan fortsätta dressyrträna i paddocken!

Dagens fulsöta Bopp ♥
14

En lite bättre bild ;)
15

Jag knäppte lite bilder på grabbarna i hagen också. De bilderna kommer upp imorgon!

/ Emma

Med alla medel – nej tack

Jag tror att vi som håller på med engelsk ridning men ändå försöker oss på att ha en så naturlig och sjysst hästhållning som möjligt kan ses som ganska provocerande för vissa. Vi är liksom mitt emellan de ”olika världarna”. Vi är varken ”hippies” (som vissa nedlåtande kallar NH-hästmänniskor) eller rena tävlingsryttare. Personligen vill jag bli en så bra ryttare/ hästmänniska som möjligt och utveckla mina hästar så gott det går, men jag vägrar att ta mig dit med medel som enligt mig är oetiska. Vare sig det gäller situationer inom ridning, lastning, longering eller övrig hantering.

Vissa ryttare tycker det är helt okej att slå in hästar i transporten när de inte vill gå på, att spöa hästarna över hinder, sparka till dem i magen när de vägrat, eller spänna på dem inspänningstyglar när de inte böjer tillräckligt på nacken eller ryttarna inte kan rida ihop dem tillräckligt väl. Allt detta är enligt mig tvång som orsakar hästen obehag och endast gynnar ryttaren för att den ska kunna komma iväg på sina träningar, kunna hoppa över de höga hindren eller få till den samlade galoppen.

Själv försöker jag mig på ett långsiktigt tänk med hästarna jag rider och hanterar. En lugn lastträning är jag övertygad om lönar sig i längden. Istället för att bestraffa hästen med spö/skänklar när den vägrar tycker jag att man ska analysera sin egen ridning. 95% av alla gånger hästen stannar är det ryttarens fel, om inte så kanske hästen har ont, inte är redo för uppgiften eller helt enkelt inte tycker det är kul. Oavsett orsaken så tycker inte jag det är rätt med bestraffning.

För mig är det helt enkelt inte viktigt vilka klasser jag tävlar, och jag tycker inte att en bra ryttare definieras av vilken nivå hen tränar på. För mig är det så mycket annat som spelar in än tävlingsnivå. Det finns så många ryttare på alla nivåer som kämpar på, är duktiga och sjyssta mot sina djur, och jag ser upp till dessa 1000 gånger mer än personen som vann SM men som är osjysst mot sina hästar.

1

Känner/vet ni någon/några ryttare/hästmänniskor som kämpar på med sina hästar på ett sjysst sätt får ni jättegärna hylla dem i kommentarsfältet :)

/ Emma