Våra bästa tips inför provridning

Det där med att provrida hästar är ju så himla spännande! Man har läst om hästen och fått reda på all bakgrund om den men man kan aldrig veta om hästen kommer passa en i ridningen eller inte.

Våra bästa tips när ni ska provrida hästar är: 

• Om inte ägaren/säljaren/beridaren ”automatiskt” gör det – be denne att rida och visa upp hästen först. Jag tycker att det är enormt viktigt att se hästen från marken först (i alla fall om man inte är så rutinerad själv) och det tror jag de flesta håller med mig om :)
• Prova allt – något som vi faktiskt inte gjort när vi provridit. Men det är viktigt att prova hästen på allt – hur den är i dressyren, hoppningen och även ute i skogen. Det sistnämnda har vi inte gjort när vi köpt våra hästar. Dock har det löst sig ändå, men som sagt, det kan vara bra att prova hästen ute i skogen med!
• Provrid flera gånger – om man känner att första provridningen känns bra så kan det vara bra med en andra provridning. Det har vi heller inte gjort någon gång faktiskt, haha. Det är väl inget måste om det känns helt klockrent, men det är positivt om man rider flera gånger.
• Var med och sköt om hästen – jag tycker det är viktigt att se hur hästen är i stallet. Med Tage så var vi med och såg hur han var i stallet både före och efter ridning men med Boppen såg vi ”bara”  hur han var efter ridpasset så det allra bästa är såklart om man är med så mycket som möjligt!

4

/ Anna