The circle of aids

Bilden nedan tycker jag bara är så jäkla klockren! Jag försökte förklara en korrekt form när jag tränade Gabriella i tisdags med hjälp av den här bilden (hade den tyvärr inte att visa, men visade på henne & Jonte) för jag tycker den är väldigt pedagogisk.

circle-of-aids-horse-riding

Jag följer alltid detta tankesätt när jag rider. Energin från mina skänklar aktiverar bakbenen och ryggen. Ifall hästen orkar bära sig i korrekt form placeras huvudet i korrekt, önskvärd position och hela hästens energi förs tillbaks i min kropp. Det är när hela det här ”systemet” funkar som jag som ryttare verkligen känner att hästen jobbar korrekt och att vi är i harmoni tillsammans.

Eftersom jag tänker såhär förstår jag verkligen inte varför många väljer att rida med hjälptyglar i syfte att få hästen att jobba i korrekt form. Jag tror inte det går att börja ”i fel ände”, för även om hästen böjer på nacken arbetar den inte korrekt med resten av kroppen. Då tvingar bara vi ryttare den att arbeta i en ”form” den inte orkar bära sig i. Nej, jag är inte mycket för genvägar utan försöker ta allt så naturligt och logiskt det bara går med de hästar jag rider och hittills tycker jag det har funkat väldigt bra :)

/ Emma