Ryggningar

I det här inlägget tänkte jag tipsa om hur jag rider ryggningar för att få till dem så bra som möjligt. Överlag tycker jag att det ofta kan uppkomma tre problem vid ryggningar:
1. Hästen backar för fort.
2. Hästen backar för segt eller inte alls.
3. Hästen backar snett.

Tage är en häst som är seg att backa medan Boppen näst intill kan kasta sig bakåt ibland. Det gäller därför att ge minimala hjälper till Boppen, medan Tage behöver övertygas mer. Hur gör jag då när jag tränar ryggningar?

1. Jag gör halt på rakt spår. Inte på fyrkantsspåret, utan hästen ska kunna svänga ut rumpan åt vilket håll som helst. Som ryttare ska jag kunna korrigera detta själv. Jag ser till att ha en ordentlig energi in i halten. Om hästen segar in i halten kan jag garantera att den kommer sega in i ryggningen också.

2. Jag ser till att hästen står rakt och avslappnat. Står hästen snett från början lär ryggningen garanterat bli sned, och om hästen är ivrig och otålig i halten kommer den antagligen antingen gå framåt istället för bakåt eller kasta sig bakåt.

3. Jag gör hjälperna för ryggning. För min del innebär det att jag lutar mig något framåt, spänner rumpan, för bak skänklarna något och driver med dessa samtidigt som jag håller kvar i tyglarna. Det är viktigt att jag sitter rakt över hästen för att den inte ska svänga åt något håll. Om detta händer korrigerar jag detta. Backar hästen åt vänster sätter jag mig lite tyngre på vänster sittben för att det trycket ska flytta in hästen på rakt spår igen, och tvärtom!

4. Jag ger hjälperna för att få hästen framåt. När hästen har backat de antal steg jag vill rätar jag upp mig, lättar i handen, för fram skänklarna och driver hästen framåt. Hästen ska då gå direkt från att backa till att gå framåt. Den ska inte stå still emellanåt, i alla fall inte om det ska räknas som en korrekt ”tävlingsryggning”.

1

Hoppas detta inlägg gav lite klarhet, och om det finns någon annan med fler tips är ni varmt välkomna att kommentera :)

/ Emma