Hjälm – en billig livsförsäkring

Jag är en liberal människa och tycker att alla människor får göra sina egna val. Det finns dock ett val som jag tycker är extremt korkat, och det är att välja att rida utan hjälm. Jag själv skulle aldrig rida utan hjälm! Jag är alldeles för smart för att utsätta min skalle för onödiga risker, och jag tycker faktiskt inte det finns någon bra bortförklaring för att rida utan hjälm. Det kvittar hur snäll häst du har, en olycka kan alltid hända ändå! Jag kan faktiskt erkänna att jag tycker att människor som rider utan hjälm är mer korkade än oss som inte gör det. De har uppenbarligen inget utvecklat konsekvenstänk. Med detta sagt tycker jag fortfarande att det är upp till en själv om en vill bära hjälm eller ej.

Jag minns att jag läste en intervju med Helena Lundbäck i en hästtidning för längesedan. Hon hade vägrat ha hjälm på sig på bilderna, trots att tidningen bett henne om det. Hon hade sagt att ”Jag får en sådan huvudvärk av hjälmen”. Well, jag kan garantera att din huvudvärk skulle bli 100 ggr värre om du flugit av på skallen. Om du ens haft turen att överleva då…

Det är tråkigt att såpass många elitryttare rider utan hjälm eftersom de blir förebilder åt yngre personer. När de rider utan hjälm sänder de ut signaler till andra att det är lugnt att rida utan. Nej, det är extremt oansvarigt och dumt att rida utan hjälm. Oansvarigt både för ens egen del men framförallt för ens familjs och anhörigas del.

7

Så på med hjälmen nu allihop, det finns inga ursäkter! Tänk hur många av oss ryttare som fått hjärnskakningar eller till och med allvarligare hjärnskador trots att vi ridit med hjälm. Vad tror ni skulle ha hänt om alla vi struntat att rida med hjälmen de tillfällena?

/ Emma