Hästars hälsa VS ryttarens hälsa

Vi hästfolk är onekligen ett konstigt folk, av många anledningar. I det här inlägget tänkte jag skriva om en av dessa anledningar: Hästars hälsa VS ryttarens hälsa.

Som ryttare/hästmänniska är vi oerhört noggranna med hästens hälsa. Den ska vara i perfekt hull, bra tränad, vara frisk osv osv. När det kommer till vår egna hälsa är vi inte alls lika noggranna. Om jag kollar på mig själv blir dessa punkter att bocka av skrattretande. Perfekt hull: haha! Bra tränad: haha! Frisk: haha! Det är helt enkelt inte lika viktigt för de flesta av oss ryttare att vara lika fräscha som hästen.

Det konstigaste måste ändå vara när hästen blir skadad eller känns annorlunda. Så fort något inte känns som det ska åker vi in till veterinären för att kolla upp våra älsklingar. De kan ju inte gå och vara skadade! Oss själva då? Well, jag har haft kronisk ryggvärk i 10 år utan att kolla upp det, för huvudsaken är ju att våra djur är friska. När jag & Anna har brutit arm och fot har vi kravlat oss upp på hästarna tidigare än vad som har sagts. Anna utan att ha kunnat trampa ner foten och få stöd, och jag trots att jag knappt kunna komma upp på hästen eller hålla i tygeln pga helt förlorade muskler. Vi ryttare är helt enkelt inte speciellt mesiga av oss!

hage4 IMG_20130427_084131 IMG_20130507_213202

Vad säger ni, stämmer detta in på er också eller sköter ni er egen hälsa lika bra som hästens?

/ Emma