”Det går aldrig att tvinga en häst till någonting”

Citatet i rubriken är ett oerhört vanligt citat som jag är väldigt trött på. Givetvis går det att tvinga hästar att göra saker de inte vill, precis som det går att tvinga människor att göra saker de inte vill. Gällande båda arterna kommer vi välja den minst ”smärtsamma” aktiviteten som erbjuds.

Om vi tar en häst till exempel. Anta att ryttaren försöker få den att hoppa ett högt hinder. Hästen vill inte hoppa. Ryttaren börjar då slå den hårt med sitt ridspö. Hästen kanske då överväger dessa alternativ och inser att det är minst smärtsamt att hoppa över hindren, även om den kanske har ont i kroppen och därför inte vill hoppa från början.
Och från ett mänskligt perspektiv då: En person säger åt dig att springa 5 km trots att du inte vill för att du är otränad och har ont i foten. Personen börjar då slå dig hårt. Pga att smärtan från slagen är högre än i foten väljer du att springa de där 5 kilometerna. Trots att du inte vill egentligen.

Så vad vill jag säga med detta? Att det givetvis går att tvinga en häst att göra saker den inte vill, oavsett hur stor den är (att hästar är så mycket större än människor brukar vara ett argument för citatet). Det finns även någonting som kallas för inlärd hjälplöshet (läs mer HÄR där jag även lånat citatet nedan) som också bevisar att hästar kan stänga av och inte gör någonting åt obehaget. ”Hästen ger upp och slutar att göra motstånd eftersom den inte kan undkomma obehaget och blir sedan enligt människan ”lätthanterlig” ”. Just därför kan jag bli ganska irriterad på folk som påstår att det inte går att tvinga hästarna till någonting. Och ja, ganska ofta är det även så kallade ”proffs” som påstår detta.

11

Ridning ska för mig ske i harmoni mellan häst och ryttare. Tvång kanske kan ge en kortvarig lösning, men det kommer aldrig ge en lycklig häst.

/ Emma