”Amatörer kan inte kritisiera proffs”

Förra veckan skrev jag om påståendet ”Det går aldrig att tvinga en häst till någonting” och idag tänkte jag ge mig på ett nytt påstående. Nämligen ett återigen otroligt vanligt påstående, ”amatörer kan inte kritisera proffs”. Anledningen till detta ska då vara att proffs kan så mycket mer än amatörer. Vissa personer verkar se ryttare på elitnivå som gudar som aldrig kan göra fel, och som vet allt. Well, jag håller inte med!

Jag tycker det är självklart att alla ska få kritisera vad/vilka de vill så länge det hålls sakligt. Av det jag märkt så blir vissa proffs ofta kritiserade av oss ”vanliga” ryttare pga att vi har ett högt etiskt tänk gällande hästhållning. Vi tycker exempelvis inte det är OK att rida hästar i rollkur eller med blå tunga pga syrebrist, medan vissa professionella människor verkar tycka detta är okej. Kort och gott har endel av oss en annan hästsyn än vissa proffs (och andra amatörer också för den delen), och vill då ifrågasätta den hästsynen.

Och en annan synvinkel på det hela: De som rider på elitnivå är givetvis duktiga ryttare, men bara för att de är duktiga på att rida behöver de inte vara jättekunniga inom hästämnet i övrigt. HÄR finns det bland annat bevis på att proffs är dåliga på att avläsa hästars stressnivå och vad som är bäst för dem. Dessutom, vissa som arbetar med hästar professionellt tror jag tar till ”hårdare” metoder med sina hästar för att exempelvis nå ett visst tävlingsmål. Inget konstigt med det eftersom de lever ekonomiskt på sina hästar, men det är också just därför många av oss ”amatörer” har ett bra etiskt hästtänk. Vi bryr oss inte så mycket om pengar och resultat, vi vill mest ha kul med våra harmoniska hästar.

Och tillsist: Det finns otroligt många amatörer som är såå duktiga ryttare och hästmänniskor. Alla vill eller har inte möjlighet att tävla på elitnivå, men trots detta kan man fortfarande vara ruskigt kunnig. Därför tycker jag givetvis att amatörer kan kritisera proffs. Proffs vet helt enkelt inte alltid vad som är bäst för hästen.

Vad säger ni, tycker ni att amatörer har rätt att kritisera proffs?

Observera att detta inlägg inte är riktad mot någon speciell ryttare/person utan det är generaliserat. Jag vet att det finns många ryttare på elitnivå som tar väl hand om sina hästar, men långt ifrån alla gör det, precis som det finns rötägg bland amatörer också.

/Emma