Mat på tävling

Matilda har bland annat skrivit lite om det här med ryttares hälsa på sin blogg, och att det ofta är dålig mat på tävlingsplatser. Jag själv kan bara hålla med!

Vad är det för mat som brukar finnas på tävling egentligen? Godis, kakor, vitt bröd, toast, korv med bröd och (förhoppningsvis) en dagens lunch som kanske inte ens är optimal egentligen. Köper man då denna skitmat/sötsaker trots att man ska prestera och behöver hålla både kropp och knopp i form? Ja, tyvärr gör man ju det.

Personligen har jag svårt att äta just när jag tävlar. Jag tror inte att jag blir nervös, men kanske blir jag det ändå inombords eller är så fokuserad att min hjärna inte får igång några hungerkänslor. Har jag inte med mig någon egen mat blir det därför lätt att jag köper en chokladkaka eller en korv att äta ”bara för att” hålla blodsockret uppe. De senaste åren har vi dock blivit bättre på att ta med oss egen mat till tävlingen. Ofta äter jag frukost i bilen på väg till tävlingen, och sedan har vi med oss sallad att äta efter första klassen. På så vis får jag i mig mycket bättre näring och håller blodsockret på en jämn nivå istället för att det ska rusa upp eller ner. Sallad är dessutom lättätet för oss som har svårt att äta på tävling. De här två målen tycker jag räcker om man har en/ett par hästar att rida två klasser på, men är man på tävlingsplatsen hela dagen eller har många hästar att rida behövs det såklart mellanmål också.

Tävlingsplatser borde sälja mer frukt, proteinbars, grövre smörgåsar och bra mat till ryttarna! Jag är ganska säker på att vi ryttare är de idrottare som överlag bryr oss om vår egna hälsa minst av alla idrottare. Vad hästen äter och hur den tränar är viktigt, men det kvittar att vi trycker i oss skräpmat när vi ska prestera!

6

Vad tycker ni om mat på tävlingsplatser? Håller den måttet hos er? Brukar ni ha med egen mat när ni tävlar?

/ Emma