Rörliga vs fasta ringar

Ser att ni kör tre-delat med rörliga ringar, jag undrar vad skillnaden är mellan fasta och rörliga ringar? Är det någon skillnad som ni har märkt?

Yes, det stämmer att vi rider på tredelat bett med rörliga ringar de flesta ridpass. Jag tycker att det märks ganska stor skillnad. Ett bett med fasta ringar är mer stabilt, medan rörliga ringar är rörligare. Boppen som har en tendens att bli stum och hård i munnen fungerar absolut inte på fasta ringar. Jag har provat det på honom, men han blir jättestark och stum. Därför funkar rörliga ringar bäst på honom. Tage fungerar fint på både rörliga och fasta ringar, men även han kan bli något stum med fasta.

Alla hästar är individuella och trivs på olika bett. Både rörliga och fasta ringar har för- och nackdelar. Jag kan tänka mig att fasta bettringar passar bäst överlag på hästar som är väldigt känsliga i munnen och har svårare för att ta stöd på bettet. Rörliga ringar passar istället bättre på hästar som är lite ”hårdare” i munnen, då jag upplever att de blir lättare i handen och att få loss med rörliga ringar. Det bästa är att prova vad ens egen häst trivs bäst med :)

1

Märker ni skillnad på när ni rider med rörliga och fasta ringar? Vad trivs era hästar bäst på?

/ Emma