Hur blir man säkrare på hinder?

Jag har fått förfrågan att skriva om hur man blir säkrare på hinder. Själv har jag länge varit osäker i hoppningen. Jag var det inte på ridskoletiden (när man var ung och galen ;) ) utan det kom senare. Vår första häst stod emot väldigt mycket i hoppningen och Tage har jag flugit av så många gånger pga tvärnitar att jag tappat räkningen. Boppen däremot, han har räddat mig! Jag litar verkligen på honom i hoppningen, men jag litar inte alltid på mig själv.

Hur blir man säkrare på hinder då? Här kommer några tips från mig! Förutom tipsen nedan underlättar det verkligen att ha en förstående tränare som peppar dig och hjälper dig utvecklas.

♥ Ta det lugnt: Gå inte för fort fram. Hoppa det du känner dig säker på och hoppa inte högre för att andra tycker du ska göra det. Ibland kan det vara bra att utmana sig för att ta sig ur komfortzonen och få reda på att vi klarar av mer än vi tror, men gör inget DU inte vill!

♥ Gör hindren till rutin: Om du är osäker på hinder kan det vara bra att hoppa ofta för att avdramatisera hela hopprutinen. Då kommer du inte se hoppningen som en lika stor grej. Varför inte göra som så att vid varje ridpass du rider på ridbana hoppa ett litet hinder eller rida över bommar, bara för att få mer rutin på hinder tills du känner dig säkrare. Att skutta över ett lågt hinder sliter inte på hästen! Genom att skutta/rida över bommar ofta tränar du även upp din avståndsbedömning, och jag själv känner mig MYCKET säkrare i hoppningen när jag är igång i hoppningen så min avståndsbedömning sitter.

♥ Rid förtroendeingivande övningar: Tips på övningar för att öka självförtroendet är 5,5an (travbom – litet hinder – ett galoppsprång – oxer) eller en förenklad kombination med lågt insprång – ett språng – större hinder. Annars: Rid enkla banor! Inga krångliga svängar eller avstånd mellan hinder. Ha antingen bara fristående hinder eller relaterade avstånd som stämmer bra för DIN häst!

♥ Låna en trygg häst: Om du har möjlighet: låna en trygg häst någon gång att hoppa med. Får du sitta på en trygg häst som är lättriden i hoppningen blir det lättare att föra över den känslan till din egen häst, och du själv får ökat självförtroende.

♥ Träna på den mentala biten: Detta är nog det svåraste, för vi kan inte styra helt över vår hjärna och våra känslor. Mitt bästa tips är i alla fall att koncentrera dig på HUR du ska rida istället för HUR du vill att det ska gå. Är du orolig för vad som kommer hända kommer du inte rida på ditt effektivaste sätt. Fokusera istället på vägen du ska rida, hur du ska hålla galoppen i svängen osv. Då tar detta fokuset från ”problemet” och anridningen till hindret kommer säkerligen bli bättre och underlätta för dig och hästen.

5

Har ni några fler tips att tillägga?

/ Emma