Övergångar och tempoväxlingar

Övergångar och tempoväxlingar tycker jag är superbra övningar som alla kan rida oavsett nivå. Boppen är bra på att både samla sig, öka och göra övergångar Det finns dock en sak som jag tycker är svårt när det kommer till dessa övningar, och det är att få hästen att lyssna direkt.

Exempelvis, när man har ökat galoppen på sin häst tycker jag det kan vara svårt att få tillbaks hästen lika samlad och fin som den var innan ökningen. Det hela sker liksom inte ”pang på rödbetan” utan det kan ta ett halvt varv innan hästen är helt tillbaks. Just detta ska jag därför vara noggrann att träna på med Boppen nu! När jag red i lördags red jag verkligen supermycket övergångar, halter, ryggningar och tempoväxlingar, och jäklar vad fin han blev! Jag vet att han är tillräckligt stark nu för att lyssna fram/tillbaks direkt så nu måste jag bli konsekvent i ridningen för att få ut både honom och mig ur komfortzone!

Mitt tips för er som också har svårt att få hästarna att lyssna fram/tillbaks med en gång är att i början (om de inte lyssnar) ta till större och tydligare hjälper för exempelvis samling. Hästarna brukar då fatta vad som ska göras när du sedan rider med de mindre hjälperna. Överlag inom ridning tycker jag det är bättre att korrigera hästen tydligt istället för att sitta och ”mesrida”. Hästar behöver ibland lite större hjälper för att de ska lyssna.

12

Tycker ni också detta är svårt?

/ Emma