Svar från frågestunden

Här kommer svaren från ”högskolefrågestunden”. Kul att det kom in så många frågor :D Eftersom det inte direkt går att svara kort på sådana här frågor blir detta ett långt inlägg, men jag hoppas det uppskattas ändå. Har ni fler funderingar: Fråga i kommentarsfältet så svarar jag där!

Är det svårare att hinna med hästarna? Hinner man tävlingssatsa?
Jag vet att antal timmar man behöver spendera i skolan är väldigt olika beroende på program. Men, min uppfattning är att de allra flesta program (förutom typ läkare, veterinär och andra mer avancerade utbildningar) har få föreläsningar och mycket hemmastudier. När jag studerade heltid hade jag i snitt föreläsningar två dagar i veckan, vilket gjorde att jag hade gott om tid för hästarna och kunde planera min resterande studietid när det passade mig. Därför skulle jag säga att det oftast går finemang att hinna med hästarna under högskoletiden. Att tävlingssatsa går nog också utmärkt för de flesta eftersom man har så mycket självstudier.

Hur har man råd, vilka uppoffringar får man göra?
Jag hade turen att bo hemma under större delen av min studietid, så jag har aldrig tagit studielån utan endast bidrag. Självklart har jag ändå snålat med pengarna eftersom min inkomst varit betydligt lägre än andra personer som arbetar. Jag köper även väldigt lite kläder/saker till mig själv utan lägger hellre pengar på hästsaker. Mitt tips är att bo kvar hemma hos föräldrarna om detta går, annars: bli inneboende/sambo med någon. Ett annat tips är att endast köpa grejer du verkligen måste ha. Tänka efter en extra gång liksom.

Hur mycket hinner man jobba extra?
Det beror på vilket program man läser samt hur lätt man har för sig i skolan. För min egen del hade jag lätt hunnit arbeta halvtid samtidigt som 100%-studier om jag inte haft hästarna. Jag tror i vilket fall som helst att du kommer hinna jobba mer än du tror. De flesta i min klass jobbade extra under studietiden.

Hur stor skillnad är det från gymnasiet pluggmässigt, hjälp från lärare, svårighetsmässigt?
Det är otroligt stor skillnad från gymnasiet! Jag blev ganska chockad i början. På högskolan har du ingen som daltar med dig eller tvingar dig att göra någonting utan det är väldigt mycket eget ansvar vilket det inte är på gymnasiet. Glömmer du anmäla dig till en tenta, missar att komma eller kuggar med en halv poäng? Synd för dig, då får du vänta ett par månader på att skriva om den. Man får inte heller hjälp av lärarna på samma sätt som i gymnasiet och man har inte samma kontakt med dem. För lärarna på högskolan är du bara en i mängden, och när du skriver tenta är du bara ett nummer, typ. Det går inte att fjäska eller fuska över huvud taget, vilket det går att göra på gymnasiet. Men det är också detta jag gillar med högskolan. Här är det bara prestationer som räknas :) Svårighetsmässigt tycker jag inte det är så mycket värre än gymnasiet, men så gick (går) jag också ett samhällsvetenskapligt program och det blir ju svårare i mer avancerade program.

Jag undrar hur jag gör för att kontrollera om jag behöver plugga upp något ämne för att kunna studera den utbildning jag är intresserad sv. Om jag inte vet vart mina betyg är tex? Hur vet jag vilka betyg/ämnen som behövs?
Är du intresserad av någon utbildning, gå in på skolans hemsida där utbildningen finns och läs vad som står under ”behörighet”. HÄR finns en länk till programmet jag läste där ni kan se i högerspalten vilken behörighet som krävdes. Ex. ”grundläggande behörighet samt godkänt i följande kurser…”. Har du en studievägledare kan du kolla upp dina betyg och behörigheter med denne, men jag vet att mina betyg syns på antagning.se efter att jag registrerade mig där.

Som jag förstått det rätt så pendlade du till skolan, hur tyckte du att det fungerade? Missade du mycket umgänge? Kändes det som att du fick mindre tid till plugg än dina vänner, eller kompenserades det genom att de behövde sköta allt annat i sin bostad?
Yes det stämmer att jag pendlade. Jag har pendlat från Vara till Trollhättan (och Skövde en kort period) men det tar bara knappt 40 minuter med bil, så det går fort och jag tyckte det fungerade bra! Jag tyckte inte att jag missade något umgänge eller fick mindre tid till plugg pga detta. Åker man buss/tåg går det ju dessutom fint att studa på resan :)

Studerar du mycket tillsammans ihop med andra utöver föreläsningar eller grupparbeten (menar studiecirklar tex.)?
Jag själv har aldrig studerat ihop med andra förutom vid grupparbeten när jag varit tvungen till det. Det beror på att jag är väldigt självständig i mitt studerande och trivs bäst när jag får göra det på mitt sätt, men alla är vi olika och har olika studietekniker :)

Hej! Jag undrar snarare varför du fortfarande studerar, jag läser nämligen samma utbildning som du och tänkte om du upplevt det svårt att få jobb!
Jag är utbildad personalvetare för er som inte vet, och läser nu extra kurser för att höja min kompetens. Men som svaret på frågan: Ja, det är svårt att få jobb tyvärr. Speciellt för oss unga, nyexaminerade som inte har några arbetslivserfarenheter, och i synnerhet på landsbygden där jag bor (har ju inte möjlighet att pendla så långt heller pga djuren). Mina klasskompisar har också haft svårt för att få jobb inom branschen efter utbildningen. På alla annonser inom HR-branschen jag läst krävs det ”3 års arbete med HR-frågor” eller något liknande. Tråkigt, men sant. Därför läser jag extrakurser nu för att höja kompetensen och förhoppningsvis starta (ett till) eget företag i framtiden istället.

Vilken/vilka kurs/kurser tyckte/kände du var lite extra tung/tunga och hur tog du dig igenom, hur hittade du motivation?
Den kursen jag tyckte var absolut tyngst (vilket nog alla andra i klassen också tyckte) var grundläggande redovisning, då lärarna var så dåliga redan från början i den här kursen och vi förstod inte VARFÖR vi skulle läsa den (dålig koppling till vårt program). Dessutom är det en ekonomikurs och jag är mycket bättre på psykologi/samhällsvetenskap än ekonomi. Jag tog mig igenom kursen för att jag gav mig fan på att klara den och jag försökte sätta mig och studa med positiv inställning! Jag tänkte att jag kanske skulle ha nytta av kursen i framtiden trots allt, och vips: Nu har jag startat eget och har väldigt stor nytta av kursen eftersom jag kan bokföra själv!

Dina bästa pluggtips inför tenta/ hemtenta:
(Tips främst för salstentor eftersom hemtenta kräver mindre plugg innan)
– Börja läs i tid
– Var med på föreläsningarna, anteckna och se vad som tas upp.
– Gå på alla seminarier (även icke obligatoriska)
– Kolla på de gamla tentorna som ligger uppe på skolans hemsida.

Kan du det som gåtts igenom på föreläsningarna, seminarier och det som står på de gamla tentorna garanterar jag att du får minst godkänt på tentan! Det är ingen idé att läsa böcker från pärm till pärm, utan det gäller att lära sig ungefär vad som kommer på tentan. När vi hade tenta i marknadsföring hade vi hel bok på engelska på 700 sidor som vi skulle kunna. Vissa i klassen läste hela boken och kuggade, medan jag följde tipsen ovan och klarade mig fint, trots att jag läste långt ifrån hela boken.

Vad är du utbildad till och vad jobbar du som? Vilken kurs var roligast?
Jag är utbildad personalvetare och lite till eftersom jag fortfarande läser fler personalvetenskapliga kurser. Jag jobbar inte direkt mer än med hästföretaget just nu eftersom jag fortfarande läser. De kurserna som var roligast var nog första året när vi läste arbets- och organisationspsykologi I och II (vilka inkluderade massor av mindre delkurser). Då fick vi läsa mycket psykologi som jag har haft nytta av även i mitt ”vanliga” liv :)