Framridning till hopptävling

När jag rider fram till en hopptävling skiljer det sig endel från när jag rider fram till en dressyrtävling. Inte så konstigt eftersom de tävlingarna har helt olika syften! Jag tänkte i alla fall berätta hur jag brukar rida fram (ej hoppa fram) inför en hopptävling.

Först och främst får Boppen skritta fram länge utan mig på ryggen. När jag hoppar upp kortar jag tyglarna och fortsätter skritta en stund till. I skritten försöker jag mjuka upp honom ordentligt i sidorna genom att böja honom och flytta för skänkeln. Redan i skritten börjar jag tänka ”omhoppning” och rider därför endel bakdelsvändningar. De behöver inte bli perfekta utan jag vill bara känna att han vänder för mina hjälper.

Därefter travar jag fram. Här rider jag mycket tempoväxlingar och övergångar för att känna att han lyssnar på mig, men också skänkelvikningar och skolor för att han ska komma loss mer. I galoppen jobbar jag på samma sätt, men tänker ännu mer omhoppning och gör rejäla tempoväxlingar, men också ”galoppiruetter” så jag känner att det sitter. Jag brukar även lägga in några ryggningar under framridningen så han kommer under sig ordentligt med baken.

Hans form brukar jag faktiskt inte lägga någon större vikt vid. Han blir lätt spänd på nya ställen bland nya hästar och att hålla på och traggla för att han ska jobba perfekt tycker jag bara är onödigt på en hoppframridning. Det enda som är viktigt är att han lyssnar fram, tillbaks och åt sidan, och vara tillräckligt mjuk i kroppen för att hoppa väl :)

a4

Hur rider ni fram till hopptävling?

/ Emma