Hur vi longerar

Ni som läst vår blogg ett tag är säkert bekanta med vårat hästtänk. För er som inte är det kan det sammanfattas med att vi rider engelskt men försöker göra det så naturligt och sjysst för hästarna som möjligt. Detta speglas även i sättet vi longerar.

Vi brukar inte longera sådär jätteofta. Max en gång i veckan och då gör vi det antingen för att de ska bli av med eventuell överskottsenergi eller bara få jogga utan ryttare på ryggen. När vi longerar har hästarna antingen på sig träns eller grimma. Inget annat förutom detta och longerlina används. Vi är inga fan av inspänningstyglar eller andra ”selar” som kan användas inom longering och tycker gott och väl det räcker med träns/grimma. Vart huvudet befinner sig struntar vi i, men våra hästar jobbar alltid på väldigt fint med rygg och bakben när vi longerar. Ofta sänker de huvudet litegrann också, även om de går mer öppet än vad majoriteten säkert föredrar (numera verkar ”ju mer bakom lod desto bättre” vara standard hos många, men inte hos oss). När vi varit inne på Husaby Hästklinik för hältutredning har grabbarna alltid fått beröm av veterinärerna för att de jobbar på så fint i longeringen, trots att de bara har grimma på sig. Det är ett ganska bra bevis på att det fungerar alldeles utmärkt att longera utan hjälpmedel!

Vill vi kunna inverka mer på hästarna (samling, ökning, sidvärtes osv) tömkör/tömlongerar vi dem istället. Jag tycker att tömlongering är ett mycket bättre alternativ till longering än att använda inspänningar/selar.

Tömlongering sommaren -11. Hittade tyvärr ingen bild från när vi longerar ”vanligt”.
bo

Hur longerar ni?

/ Emma