Att våga säga ifrån

Jag måste börja det här inlägget med att tacka för responsen till det här inlägget som jag skrev för några dagar sedan! Riktigt kul att få så bra respons på ett inlägg jag tycker är väldigt viktigt. I det här inlägget tänkte jag spinna vidare lite på samma område: att våga stå upp för att vi är sjyssta mot hästarna!

Jag tycker det verkar som om många vuxna tar för givet att vi yngre personer ska göra som de säger. Som ungdom har man ofta inte samma självkänsla som när man är vuxen, vilket jag själv har erfarenhet av. Min gamla hopptränare behandlade inte Tage sjysst, men jag var för ung och okunnig för att våga säga ifrån. Om samma situation hade hänt idag hade jag skällt ut denne person rejält och tackat för mig med en gång.

En lite liknande situation hände i höstas. En medelålders man ville kort och gott att vi skulle slå in en häst i transporten då den inte ville in. Både jag och Anna sa vänligt men bestämt ungefär att ”Nej, sådana där metoder håller inte vi på med, vi är sjyssta mot djuren”. Denne man blev då antagligen väldigt förvånad över att vi sa ifrån. Som medelålders man kan han inte vara van vid att två unga tjejer vågar säga ifrån (tack vare det ”underbara” patriarkatet vi lever i). Samtidigt blev han sur, kastade ifrån sig grimskaftet och sa ”Nähä, men då kan ni ju göra på er metod och se om ni får in hästen”. När mannen lämnade lastningen tog det max tio minuter innan hästen lugnt och fint gick på. Det säger ganska mycket.

Jag tycker att ni alla, oavsett hur gamla ni är, ska våga lita på er magkänsla! Behandlar någon en häst på ett sätt som ni anser vara osjysst, säg ifrån på ett lugnt sätt. Det inger mer respekt än att börja skrika och gapa (och dessutom ska man vara lugn runt hästarna). För mig kvittar det hur länge personerna i fråga har hållit på med hästar eller hur hög nivå de tävlar på. Inget av detta är ett kvitto på god hästhantering! Det tycker jag är viktigt att komma ihåg, och har man det i åtanke blir det lite lättare att våga säga ifrån till personer som varit längre i branschen än en själv.

3

/ Emma