Ökad känslighet och stöd i handen

Kan du möjligtvis göra ett tipsinlägg om hur man ökar hästens känslighet? :D Menar hur man får hästen att svara på hjälperna direkt och inte ett varv senare haha, och hur man enklast får hästen att inte släppa stödet eller bli tung i handen :)

Vi börjar med hur jag får hästarna att svara på hjälperna direkt:
Först och främst är det viktigt att jag som ryttare ser till att mina hjälper är renodlade, dvs att jag till exempel inte sitter och smågnager med skänkeln hela tiden, utan endast använder den när jag planerat. Samma sak gäller med de andra hjälperna så som hand och sitsen i övrigt. Sitsträning är väldigt bra att träna ibland för att öva upp sin egen balans och medvetenhet för hjälperna! Det finns så många olika sätt man kan inverka på hästen med sitsen och jag har flera knep gällande detta, men att skriva det i bloggen blir alldeles för komplicerat dessvärre.

Annars tycker jag det är bra att först prova att ge en svag/liten hjälp, och svarar hästen inte för denna korrigerar jag med en större hjälp. Exempelvis skänkeln: Lyssnar hästen inte fram för ett svagt tryck skänklar jag på starkare (går även att korrigera lite lätt med ett spö). Att rida massor av övergångar, halter och tempoväxlingar är superbra för att få hästen att svara på hjälperna direkt. Sedan är det ju också en styrkefråga hur snabbt hästen exempelvis kan samla/öka sitt steg, så det är bara att fortsätta träna varierat :)

Stöd i handen:
Att få ett lagom och jämt stöd i handen kan vara knepigt. Jag strävar efter att ha cirka 0,5 kg ”vikt” i varje tygel. När jag får den känslan vet jag att jag har ett jämt, lagom och ärligt stöd i handen. A och O för att få detta stöd är att hästen går fram och arbetar på med bakbenen. Drivning bakifrån vars energi jag fångar upp i tygeln helt enkelt. Jag försöker alltid att ha en lätt och jämn kontakt med båda tyglarna (allra viktigast är kontakten med yttertygeln). Det låter ju väldigt lätt, men vi ryttare är ofta oliksidiga. Jag som högerhänt (med en fd bruten, svag och skev vänsterarm dessutom) har exempelvis lättare för att bli för hård i högerhanden. Jag försöker därför tänka att stödet i högertygeln ska vara lättare än jag tror, för att få ett jämt stöd på båda tyglarna.

Övningar jag brukar rida för att få till det jämna fina stödet är övergångar, tempoväxlingar, serpentiner samt variera ställningen på hästen. Jag försöker lösgöra hästen så mycket som möjligt med sittbenen och skänklarna, men om hästen känns väldigt tung i handen kan jag pilla lite försiktigt med fingrarna. Det är viktigt att inte ha en dragkamp med hästen om den blir för tung i handen. Med ett mjukt stöd i handen och övningarna ovan brukar hästen släppa efter.

7

Har ni något mer tips får ni gärna dela med er!

/ Emma