Hur vi lastar

Hej. Vill återknyta till det som diskuterades häromdagen ang lastning av häst. Har en som ibland går in ” lätt” och ibland inte alls. Kan ni inte dela med er av era tips på lastning, vill ju också göra så hästen tycker det är positivt med lastning :-)  Tack för trevlig blogg.

Jag tänkte dela med oss av vår ”metod” för hur vi lastar hästar. Detta fungerar säkert inte på alla, för alla hästar är olika! Men, vi har provat detta på flera hästar som är svårlastade och har olika problem. Exempelvis med hästar som kastar sig ur transporten så fort de kommer in, eller som är väldigt sega in över huvud taget. Det allra bästa när man lastar en svårlastad häst tycker vi är att vara tre personer. Såhär brukar vi göra när vi är tre personer:

Person 1: Leder hästen in i transporten. Har godis med sig i en hink.
♥ Person 2: Står med en lina på den sidan hästen helst vill dra sig mot.
♥ Person 3: Står på andra sidan hästen.

Person 1 behöver ha riktigt bra timing. Vi gör nämligen som så att person 1 håller hästen i ett grimskaft som hela tiden ska vara sträckt, förutom när hästen går framåt då personen måste lätta i grimskaftet med en gång. På så vis blir det behagligt för hästen att gå framåt och den får en belöning. Backar hästen måste person 1 hålla kvar i grimskaftet för att visa att det var fel väg att gå. Person 2 ska egentligen bara rama in hästen på ena sidan. På vissa hästar fungerar det att när hästen står på transporten med frambenen lägga linan lätt runt bakbenen och hjälpa den in (Tage tex gillar detta). Person 3 ska rama in hästen på andra sidan och hjälpa den in ytterligare. Vi brukar använda våra fingrar och picka lite på hästen. När hästen går framåt slutar vi med detta, och börjar när den stannar igen. Det gäller dock att läsa av hästen. Är den väldigt stressad brukar vi bara klappa och hålla på rumpan som stöd.

När hästen väl har kommit på transporten är det viktigt att alla tre personer behåller lugnet. Hästen ska få äta godiset ur hinken som belöning, och person 2/3 ska lugnt stänga bakom hästen.

Det viktiga med den här metoden är att alltid behålla lugnet, ha riktigt bra timing, samt kunna känna av hästen. Jag upplever att hästarna gillar denna metod och att den är utmärkt för att få en mer lättlastad häst långsiktigt. Hästarna förstår att vi vill att de ska in i transporten, de får mycket beröm, och framför allt: Det är en sjysst metod om man gör rätt!

IMG_0626

/ Emma