Det där med självkänsla

Jag tänkte skriva ett inlägg om något jag brinner för, nämligen självkänsla! Att ha en hög självkänsla gör livet så mycket lättare, och en högre självkänsla är ofta något som kommer med åren, men självklart går det att träna sig till en bättre självkänsla också.

För er som undrar vad skillnaden är mellan självförtroende och självkänsla så skulle jag säga att självkänsla innebär vad vi tycker om oss själva, medan självförtroende innebär hur säkra vi är på att göra vissa saker. Det går alltså att ha en hög självkänsla men samtidigt ha lågt självförtroende när vi gör vissa saker vi inte känner oss säkra på. Då har vi rett ut det :)

När jag var yngre hade jag betydligt lägre självkänsla än vad jag har idag. På den tiden brydde jag mig alltför mycket om vad andra tyckte om mig. Idag struntar jag helt och hållet i vad andra tycker om mig, oavsett om det kommer till min personlighet eller mitt utseende. Jag är så säker i mig själv, och jag själv vet att jag är en bra person och då kvittar det vad andra tycker. Den enda gången jag tar åt mig kritik är när jag ska göra något eftersom jag alltid vill bli bättre (exempel ridning, skolarbete, på arbetet mm) men jag skulle aldrig bry mig om någon kritiserade mig som person eller mitt utseende. Tycker någon att jag är ful, ja då får väl den personen tycka det. Det är inget som påverkar mig eller som jag bryr mig om. Tycker någon att jag är störande, ja då får den personen tycka det. Jag har många personer som gillar mig jag kan umgås med istället.

För oss tjejer hänger självkänsla ofta ihop med utseende eftersom vi mestadels blir dömda på grund av det. Numera sminkar jag mig typ aldrig, trots att jag tycker det är kul. När jag handlar gör jag det 95% av alla gånger osminkad i mjukiskläder eller ridkläder. Jag har till och med handlat i pyjamas en gång. När du kommer till det skedet, ja, då kan man garanterat säga att du har hög självkänsla! Kan man inte visa sig utan smink så tycker jag att man har en lägre självkänsla eftersom man bryr sig så mycket om vad andra tycker om ens utseende, men jag förstår dock att många tjejer har svårigheter med just detta. Smink ska aldrig kännas som en del av dig som person, det ska vara ett tillbehör att ha kul med ibland!

Det här är så jag:
1284123048_friends-joey-doesnt-care

Här kommer lite tips från min sida för hur du kan öka självkänslan:
Kom ur komfortzonen: Våga göra saker du tycker är skrämmande, och se att det inte var så farligt som du trodde.
♥ Ta ett steg i taget: Exempelvis när det kommer till smink: Börja med att minska på en produkt i taget när du ska ut, tillslut kan du förhoppningsvis visa dig utan något, och du kommer märka att ingen bryr sig!
♥ Bara sluta bry dig! Gör bara som så att du intalar dig att du ska skita i vad andra tycker om dig. Sluta lägg energi på småsaker och gör saker du tycker är kul och givande istället. I det stora hela, vad spelar det för roll om några personer tycker att du är störande? Absolut ingenting! Umgås med de du gillar istället och rensa ut energitjuvarna.
Lär dig förstå försvarsmekanismer. Finns det någon som brukar trakassera dig? I så fall kan jag garantera att denna person enbart gör det för att hen själv har extremt låg självkänsla. Personer projicerar ofta sina egna känslor på andra för att kunna må bättre själva. Exempel: En person känner sig ful. För att må bättre kallar den en annan person ful och får denna person att känna sig ful istället. Låt dig inte luras av andras dåliga självkänslor! HÄR kan du läsa om olika försvarsmekanismer.

Personligen tycker jag att skolan borde upplysa om självkänsla och diverse försvarsmekanismer tidigt. I så fall är jag säker på att mobbningen hade minskat, och de som blir mobbade hade kunnat förstå varför de blir det. Att det inte är deras fel, utan att det är de andras dåliga självkänslors fel. Fler barn hade kunnat få hjälp och fler hade mått bättre. Varför är det så svårt för skolorna att komma på sådana här metoder i deras anti-mobbning-planer när jag precis kom på det på en sekund?

/ Emma