Ostadigare sits i ena varvet

En sak som jag stör mig på är att jag har ostadigare sits i ena varvet. Detta märks framförallt när jag hoppar i högervarvet, där jag känner mig mer ostabil i sprången än i vänstervarvet. Det värsta är att jag vet inte hur jag blir ostabil, utan jag känner bara att jag är det. Jag tror ostabiliteten beror på att både jag och Boppen är oliksidiga. Boppen har högre kors på högersidan, och har alltid haft lite svårare för att vara balanserad i högervarvet. Själv vet jag om att jag inte är liksidig. Finns det någon ryttare som är det egentligen?

Jag märker också när jag rider ut att det är mycket bekvämare att i travens lättridning sitta ned på höger fram, alltså som om jag rider i vänstervarvet. Detta bryr jag mig inte om när jag rider på banan, utan då känns det lika naturligt att rida lätt i båda varven, men det är intressant att det märks så tydligt ute på helt rakt spår. Ett bevis på att vi inte är liksidiga helt enkelt. Sedan märks min oliksidighet såklart också på mina händer. Jag har mycket svårare för att få ett jämnt stöd på yttertygeln i vänster varv eftersom jag är högerhänt. Varför kan vi människor inte bara vara ”likhänta” för? ;)

Ja, det här problemet är en smula irriterande helt enkelt, men jag jobbar alltid på att förbättra både mig och hästen. Mer går ju faktiskt inte att göra :)

19

Märker ni också att er sits är ostabilare i ena varvet? Några specifika situationer?

/ Emma