Utbildning inom ridsporten

Jag har ingen utbildning inom ridsporten förutom ungdomsledarkurs, och jag har funderat ett tag på om jag borde vidareutbilda mig eller inte. Till sommaren finns det ridledarkurs att gå, och vad jag har förstått så går man först ridledarkurs för att sedan kunna utbilda sig till ridinstruktör? Förutom dessa utbildningar går det även att bli c-tränare.

Igår pratade jag och en bekant om ridledarkursen, men jag är tveksam på om jag är sugen på att gå den. Jag vet inte om den kommer ge mig något ändå, och att vara utbildad ridinstruktör (i ett senare skede) känns mer som något man bör vara om man arbetar på ridskola. Privattränare har ju oftast en c/b/a-utbildning. Personligen skiter jag i om mina tränare har utbildningar inom ridsporten. Det är ingen bekräftelse på kompetens eller pedagogik. Däremot vet jag att det klingar fint på pappret och att jag antagligen skulle kunna ta mer betalt för mina träningar om jag haft en utbildning. Det hade därför varit den enda anledningen till att jag skulle vidareutbilda mig i så fall. Jag känner mig absolut tillräckligt kompetent för de elever jag har nu!

Så i nuläget är jag tveksam till vidareutbildning. Det hade varit kul att bli c-tränare i framtiden om jag mot förmodan skulle tävla på den nivån, men samtidigt har jag inga ambitioner att avlägga hästskötarprov eller kunna slå på tappskor för att få en sådan utbildning (vilket man måste kunna göra). Ja, det må låta lite ”latigt”, men det är inte vad jag vill göra nu. Har man gått häst/naturbruksgymnasie får man så mycket gratis när det kommer till vidareutbildningar inom ridsporten eftersom tappskokompetens och hästskötarexamen ingår där. För mig som har läst något helt annat vill jag kanske inte lägga tid och pengar nu i efterhand på att lära mig det.

3

Har ni själva erfarenhet av utbildningar inom SvRF? Vad har era tränare för utbildningar? Bryr ni er om vad era tränare har för utbildningar?

/ Emma