Nosgrimmor

Jag fick en kommentar på instagram där någon lagt märke till att jag inte rider med nosgrimma så ofta längre, vilket stämmer. Numera rider jag ungefär hälften av passen med engelsk nosgrimma, och hälften utan någon alls. Den enda anledningen till att jag rider med nosgrimma över huvud taget är för att jag tycker det är så fint med en engelsk nosgrimma. Det må låta ytligt, men det är sant. Eftersom jag har den så löst spänd vet jag att den inte påverkar Boppen negativt heller, även om jag tror att de flesta hästar egentligen trivs bäst helt utan något på nosryggen.

Det här med nosgrimmor är ett ganska diskuterbart ämne. Personligen ser jag ingen anledning till att använda nosgrimma mer än ytligheter. Endel menar att vissa nosgrimmor kan stabilisera bettet, men jag fattar inte hur detta skulle gå till (förklara gärna någon). Enligt min mening borde ett väl anpassat bett ligga bra i munnen utan att behöva stabiliseras, och om bettet behöver någon ”hjälp” borde väl bettringar vara mer hjälpfulla än en nosgrimma?

Det finns flera anledningar till varför man enligt mig inte bör rida med nosgrimma rent empatiskt sett mot hästen. Först och främst ligger de flesta nosgrimmor och skaver mot hästens tänder, vilket blir ännu mindre skönt om hästen är vass i munnen. Nosgrimmor kan även göra att hästen blir ”dåligare i munnen” om de ligger an mot tänderna. Sedan är jag av den åsikten att om hästen vill/behöver gapa, då ska den få göra det utan att en rem stänger igen munnen. Remmen löser absolut inga problem, den döljer bara problemen (om ens det)! Till sist tror jag även att andningen påverkas negativt om hästen tvingas ha remmar som sitter för nära/på näsborrarna.

Jag tycker att väldigt många hästar ser gapiga och tjafsiga ut i munnen, och i 99 fall av hundra så beror det säkerligen på att hästen är missnöjd med något. Tage och Boppen har två av de absolut ”gladaste” munnar jag sett. De gapar väldigt sällan och har en allmänt tillfredsställd mun när vi rider, vilket jag tycker känns som ett gott kvitto på att de:
1. Har fina tänder (de kollas regelbundet av tandläkare)
2. Har väl anpassade bett
3. Är nöjda med våra hjälper

Bopps som går lika fint med som utan nosgrimma :)
15

/ Emma