Taktande häst

Snälla har du tips hur man kan göra med en häst som taktar heeela tiden? Blir tokig på henne men vill inte sitta med handbromsen i. Jag brukar göra halt som ”straff” för det tycker hon är tråkigt haha, men det funkar inte så bra för sen taktar hon efter några normala skrittsteg igen :( Försöker flytta undan skänkeln osv också men hon kan typ takta i sidled haha alltså fuxston..

Jag har inte så mycket erfarenhet av hästar som taktar. Den enda gången det problemet kan uppstå med våra hästar är under uteritter när de blir lite mer taggade, men jag tänkte försöka mig på att ge ett par tips ändå.

Det som jag tycker hjälper på taktande hästar är att rida med så lite tryck som möjligt. Slappna av, tryck inte låren/knäna mot sadeln då det säger åt hästen att samla sig med mer tryck. Tänk hängande ben och gunga med försiktigt i den skrittakten du vill ha. Att ha handbromsen i tycker jag också kan förvärra situationen, så prova att lätta litegrann i handen :)

Ett annat tips på hur man kan få hästen att gå långsammare/lugna ner sig utan att sätta något direkt tryck i den är att föra fram båda skänklarna (mer än man tror) och samtidigt luta sig bakåt (samtidigt som du slappnar av). Det må låta extremt konstigt, och man får en mindre snygg stolsits, men det fungerar eftersom det blir en reflex för hästen att gå långsammare då. Kan vara ett knep att ta till just när hästarna börjar takta och när de lugnar ner takten, prova att sätt dig lodrätt igen. Börjar hästen takta igen: upprepa :)

7

Det var de tips jag kunde komma på som inte är alltför krångliga att förklara i skrift :) Kanske finns det andra som har mer erfarenhet av detta problem? Dela gärna med er av era tips!

/ Emma