Inspo – hur mycket som kan ändras på 4 månader

Varning för långt, men förhoppningsvis inspirerande inlägg! Jag kommer i det här inlägget att beskriva hur jag & Anna tränade en ponny från att inte orka gå i form i skritt till att vara utbildad och gå ett stabilt LA-program i dressyr på knappt 4 månader.

Sommaren -11 så fick jag och Anna äran att ha vår kompis ponny Ramona på utbildning då hon var till salu och behövde komma igång igen då hon stått mycket under våren. Under denna sommar så fick Ramona oss att inse att vi inte är helt urusla ryttare. När man rider sina egna hästar kan det ju kännas som om man står stilla i utbildningen hur länge som helst, men den utvecklingen som Ramona gjorde under bara några månader skulle jag vilja säga var helt otrolig.

I juni så tog vi hem henne till betet där vi hade våra hästar. I början så hade hon ingen bra kondition och var så ”svag” i kroppen att hon inte ens orkade arbeta i form i skritt. Då jag var skadad med min brutna arm då så var det bara Anna som red henne i början. Såhär såg hon ut i kroppen då:

1 #6

Som ni ser så hade hon en väldig underhals, var allmänt muskelfattig och med en lite rundare mage. Hon orkade inte ens arbeta i form i skritt i början. Därför skrittade vi enbart tills hon slappnade av och sökte sig nedåt i en stabil form i där. Först när hon var stabil i skritten så började vi trava. Vi var noggranna med att öka travintervallerna successivt och att hon skulle orka trava i en stabil form. När traven satt så lade vi till galopp också. De två första månaderna skulle jag säga enbart gick ut på att få igång henne i alla gångarter för att få henne att arbeta i en korrekt form.

Jag kunde börja rida ordentligt igen i juli. Dessa bilder är tagna första gången som jag red Ramona, ungefär en månad efter att hon stått hos oss. Man kan se att det redan hade hänt endel med kroppen och att hon jobbar på i en bra form trots att jag var väldigt ringrostig, med svag arm och dålig balans:
emmamona1 emmamona4

När Ramona kändes stabil i alla gångarter så började vi att öka kraven på henne. Under juli/augusti så tränade vi först och främst mycket kondition genom att galoppera ute på grusvägarna vilket förenade både nytta med nöje. Detta kombinerade vi med mer krävande dressyrpass. Under den här tiden så introducerade vi skänkelvikning och skolor för Ramona. Hon förstod inte riktigt vad vi menade, men med tydlig ridning så blev det bara bättre och bättre. Jag tränade även lite förvänd galopp som hon var förvånandsvärt stabil i. Nu kände vi verkligen av hur mycket ponnyn hade utvecklats på bara 2 månader. Jag började även att hoppa med henne vid den här tiden då det var jag som visade upp henne för spekulanterna. Hon var trevlig i hoppningen trots att jag var lite osäker efter min olycka.

emmamonahopp emmamonahopp5 emmamonahopp6 emmamonahopp7

Den sista månaden gick ut på att finslipa det som vi hade lärt henne, men såklart också att få henne ännu starkare i kroppen, vilket jag tycker att vi lyckades bra med. Jag kommer ihåg att jag red igenom LA:1 med Ramona vid den här tidpunkten(september) och hon gick programmet helt stadigt utan en enda miss. Då blev jag faktiskt lite stolt över mig, Anna och Ramona. Det kom några familjer och provred henne också nu, med blandade resultat. Hon var ju van vid att ha två vuxna, rutinerade tjejer på ryggen under några månaders tid, och när det kom små tjejer på 10-15 år för att rida så testade hon dem endel, men överlag så tycker jag att hon skötte sig bra. Tillslut så hittade vi en bra familj som Monisen trivdes med, och hon flyttade ned till skåne efter knappt 4 månader hos oss. Här kommer några bilder från vår sista tid tillsammans. Då var hon riktigt fin både i kroppen och att rida!

mona2_170799505 mona5_170799687 mona8_170799956

Vi har tyvärr inga jämförelsefilmer på henne, men denna film använde vi som försäljningsfilm. Den är filmad ungefär en månad innan hon åkte, så hon utvecklades ytterligare efter detta:

Vad säger ni? Snygg ponny va? :D

/ Emma