Stilhoppning

Här kommer ett inlägg som jag publicerade på vår förra blogg. Jag har skrivit om stilhoppning då jag var domarsekreterare på VoRF:s lokala ponnyhoppningar förra sommaren och då fick höra vad domaren tittade på. Är du sugen på att förbättra dina stilpoäng? Läs!

Eftersom jag har varit domarsekreterare hela helgen under stilhoppningen så tycker jag att jag har fått rätt bra koll på vad en stildomare letar efter. I det här inlägget så tänkte jag därför tipsa om vad stildomaren på vår tävling tittade extra noggrant på och ge tips på hur man kan plocka poäng i en stilhoppning.

Innan lördagens stilklass började kom det fram en tjej till Camilla(stildomaren) och frågade om man var tvungen att stå i lätt sits mellan hindren. Camilla svarade då att man ska ha en linje mellan axel, knä och tå, men att man inte måste stå i tvåpunktsits(man får dock göra det om man vill). Det Camilla drog av poäng på hos endel ryttare var att de satt i bakvikt innan och mellan hindren. Detta ledde även till att de kastade fram överliven i sprången. Man ska alltså undvika att luta sig bakåt, men man måste inte stå upp i lätt sits om man inte vill.

Blicken var någonting som Camilla tittade mycket på. Många ryttare tittade ner efter hindren, antagligen för att titta så de hade rätt galopp. Så fort man gör det så blir det dock poängavdrag. Titta inte ner, utan känn själv om du har rätt galopp. Är det en lång sträcka till nästa hinder, gör ett byte, men är det en båge/relaterat avstånd, hitta bara rytmen och kör på. Var noggrann med att titta dit du ska!

Ponnyryttarna i helgen hade överlag bra rytm och tempo. Det som Camilla dock drog av poäng på var ryttare som red i för högt tempo, samt de som inte balanserade upp sina ponnyer i svängarna. Det är alltså viktigt att hålla ett lagom tempo(inte för snabbt eller långsamt) med en bra rytm och balans. Undvik av- och påridning och försök lägga hästen i sjyssta lägen på hindren.

Att hålla sin ponny rättställd var någonting som Camilla tittade mycket på i helgen. De ryttare som hade ponnyerna utåtställda i svängarna fick avdrag. Handen ska även vara mjuk och följsam. Ryttare som red med grova tygeltag samt med för dålig eftergift fick poängavdrag. Förutom detta så är det viktigt med stabila skänklar. De får inte åka bak alltför mycket i sprången, och hälarna får inte åka upp då det har stor inverkan på balansen och följsamheten hos ryttaren.

De ryttarna som placerade sig i helgen hade en bra grundsits både över och mellan hindren. De visade tydliga eftergifter över hindren, red med mjuka hjälper och hade välskolade ponnyer som lyssnade på sin ryttare. Tempot och rytmen var bra, vilket ledde till trevliga språng över hindren.

Jag och Boppen: Ett exempel på bra blick, överliv och eftergift, med lite mindre bra skänklar. Mina skänklar har en tendens att åka bak lite i sprången, men hälen hålls oftast nedtrampad. Detta är dock inget som jag tänker på eller som stör varken honom eller mig(och då har vi ju ändå tränat upp till 130 drygt), men det är någonting som jag behöver träna på ändå. Jag skulle vilja starta en stilhoppning med Boppen någon gång och se vilka poäng vi skulle få, samt feedback på min ridning. Tyvärr så finns det ju knappt några stilhoppningar för storhäst häromkring.

1

Vad tycker ni om inlägget, och stilhoppning i sig? Har ni startat några stilhoppningar själva?

/ Emma