Dressyrdomares bedömning

Det här är ett inlägg från vårt gamla arkiv som vi har valt att publicera här igen.

En sak som jag har funderat på ett tag är huruvida dressyrdomare dömer ekipagen inne på banan. Jag brukar uppfatta det som om domare ofta blir mer generösa med poängen ju längre in i klassen man kommer, och jag har ganska tydliga bevis på det.

Det kan såklart vara så att det kommer vissa bra ekipage i slutet av klasserna som får höga poäng, men jag tror inte att detta blir så slumpvist på varje tävling som jag deltar i/tittar på. Nu har jag bara tävlat på lok/reg nivå, och det kanske inte är såhär på högre nivåer och med alla domare.
Ett exempel på detta fenomen: När jag tävlade lok dressyr i Mariestad för ett par år sedan så startade jag i mitten och i slutet i en klass(red båda hästarna). Jag tittade på ekipagen i början och de flesta ritter såg riktigt trevliga ut, utan några stora missar. Ekipagen i början landade på runt 53%, varav ett av dessa ekipage var en klubbkompis som startat MSV med sin häst(de gjorde dessutom en bra ritt i klassen). När jag red samma klass, fast startade senare, så fick jag ungefär 60% med båda hästarna, trots sämre ritter med en del missar och en felridning. Inte rättvist.
Jag tror att domare dömer mer generöst i slutet av klassen, för då jämför de antagligen ekipagen omedvetet. Inget konstigt med det egentligen, men det är ju inte så ekipagen ska bli bedömda heller.

Har ni upplevt att domare på de dressyrtävlingar ni ridit dömt mer generöst ju längre in i klassen man kommit?
 
/ Emma