Emmas högskoletips

Jag tänkte ta och skriva ett icke hästigt inlägg, men som ändå är väldigt aktuellt nu då alla högskolor startar upp igen. I det här inlägget kommer jag nämligen att dela med mig av mina tips till er som ska börja läsa på högskola/universitet i höst eller för er som redan läser. Förhoppningsvis finns det några stycken som kanske uppskattar detta också :) Flera av tipsen passar även till er som läser på grundskola/gymnasie. Jag själv har läst personalvetarprogrammet, alltså ett mer samhällsvetenskapligt program som innebar få föreläsningar och mycket hemstudier.

- Inget fjäsk, bara kunskaper. På gymnasiet var det lätt att fjäska till sig ett bra betyg även om man kanske inte var kvalificerad till det, och det gick även att fuska på proven. Känner du igen dig? Too bad. På Högskolan vet inte ens lärarna vad du heter i förnamn så det är ingen mening att försöka fjäska för dem. När det kommer till salstentor så är det helt omöjligt att fuska eftersom det enda man får ha med sig in i salen är penna, suddgummi och ID. Den enda lösningen för att lyckas på tentorna är helt enkelt att studa för att sedan visa dina riktiga kunskaper.

- Gå på alla föreläsningar och seminarium. Man har en stor fördel inför tentorna om man har gått på så många föreläsningar och seminarium som möjligt, oavsett om de är obligatoriska eller inte. En gång kuggade jag på en tenta endast pga att jag skippade ett icke obligatoriskt seminarium där man fick reda på att denna (8 poängs) frågan kunde komma.

- Ha en bra studieteknik. När man ska studa till tentor så gäller det att ha en bra studieteknik, annars kommer man ingenstans. Det har skett mer än en gång gång att vi har haft en 700-sidors bok som vi ”ska kunna” till tentan, men som ni förstår är detta omöjligt. Det gäller då att veta VAD man behöver studa på. Mina tips här är: Använd föreläsnings- och seminariematerialet, och spana in de gamla tentorna som finns i högskolans arkiv. Om du följer dessa ”mallar” och lär dig det materialet bra så kan jag nästan garantera att du får godkänt på tentan. Att börja studa i tid är självklart bra också (så kunskaperna sätter sig och man slipper bli stressad), men jag själv studade nästan aldrig mer än några dagar inför varje tenta då jag alltid har haft väldigt lätt för mig i skolan + har en betydligt effektivare studieteknik än många andra.

- Träna på engelskan. Även om dina föreläsningar kommer att hållas på svenska så är det väldigt troligt att en stor del av kurslitteraturen är på engelska. För oss personalvetare så var ungefär hälften av kurslitteraturen på engelska. Det gäller då att bekanta sig med fackengelskan för sitt ämne så själva engelskaläsningen/översättningen slipper ta så mycket tid. När man ska skriva b- och c-uppsats så använder man sig dessutom mestadels av engelska forskningsartiklar. Dessa kan vara svåra och jobbiga att läsa, men om fackengelskan sitter så går det betydligt lättare.

- Träna på att prata inför grupp. På högskolan så kommer det finnas många seminarium/redovisningar där du måste prata inför grupp. Jag själv har aldrig haft problem med detta, utan tycker tvärtom att det är rätt kul. Däremot har jag haft klasskompisar som inte är vana vid detta och som i princip har brutit ihop under redovisningarna. Tycker du att det är jobbigt att prata inför andra: Träna ordentligt på vad du ska säga under redovisningen, och se det inte som en livsavgörande grej. Ett par knep för att få till ett mer självsäkert kroppsspråk är att stå bredbent, sträcka på sig och ha en stabil blick. De flesta som blir nervösa korsar benen och kryper ihop med kroppen. Detta sker undermedvetet för att man vill se mindre ut och få färre blickar på sig. Låt istället din kropp växa så ser du självsäker ut, även om du egentligen är lite nervös.

- Starta en grupp på facebook med dina klasskompisar. I min fd klass så startade vi en grupp på facebook där vi diskuterade vårt skolarbete med varandra, dvs gav varandra råd och svarade på varandras frågor. Jag kan säga att utan den gruppen hade nog vi alla haft det otroligt tufft under tentatider.

En fin powerpointpresentation som jag gjorde inför redovisningen av min praktikrapport.
emmsi

Ja, det finns säkerligen 100 fler tips inom ämnet, men detta var de viktigaste som jag kunde komma på. Sedan får man inte heller glömma bort att ha KUL under sin högskoletid. Att läsa på högskola innebär mycket eget ansvar och att man kan planera sin egen tid väldigt bra, i alla fall om man som jag endast hade några föreläsningar/veckan. Detta kommer jag nog att sakna allra mest med att läsa på högskola, men det är väl också därför som jag har planerat att bli egenföretagare någon gång i framtiden ;)

Var detta inlägget till nytta för någon? Finns det någon annan som har fler tips kanske?

/ Emma