Alternativvård för häst

De senaste åren så har våra grabbar fått endel ”alternativvård”, dvs inte veterinärbehandlingar, men annan ”friskvård” för att hålla deras kroppar i trim. Följande behandlingar har vi gett våra hästar regelbundet:

– Tid hos hästtandläkare. Minst en gång om året.
– Massage & Laserbehandling.
– Novafonbehandling.

Att checka hästarna regelbundet hos en hästtandläkare (eller förlåt, hästtandtekniker som det egentligen heter) tror jag är superviktigt. Om man inte gör det så kan de bli vassa i munnen och få problem både i ridningen (med bett i munnen) och när de ska tugga maten. Boppens mun har blivit mycket bättre under de åren vi har haft honom då han inte var kollad av tandläkare innan, antagligen för att han är så rädd. De andra behandlingarna som vi har gjort är lite svårare att säga om de har ”hjälpt” eller inte. Jag kan tycka att hästarna har känts mjukare och fräschare i kroppen efter behandlingarna, och det vet jag att andra kan tycka om deras hästar också. Men det är lite svårt att veta om det beror på behandlingarna i sig eller om hästarna är i bra form osv. Jag vet dock att novafonbehandling har hjälpt på min onda rygg, så jag kan tänka mig att det har samma inverkan på hästar.

Två behandlingar som jag skulle vilja testa på hästarna är kiropraktik och akupunktur. Någon av er som har tips på bra equiterapeuter/kiropraktorer i Skaraborg/Västergötlandsområdet?

0,4

Använder ni någon extra friskvård till era hästar? Har ni märkt några resultat?

/ Emma