Den logiska hästsporten

Jag tror att en anledning till att jag älskar ridsporten är på grund av att så mycket inom den handlar om logik. Jag har alltid varit en logisk tänkare snarare än en teknisk människa, och därför blir jag väldigt frustrerad när något ”bryter” mot logiken.

Några exempel på hur jag tycker att ridsporten är logisk:

Inom ridningen. Många av våra hjälper vid ridningen tycker jag är jäkligt logiska. Typ om vi lutar oss framåt så springer hästen snabbare, och om vi lutar oss bakåt går det långsammare, vilket även en nybörjare förstår det logiska i. Detta går ju att relatera till exempelvis hur vi gör när vi cyklar. När vi vill att det ska gå snabbare ställer vi oss upp, lutar oss framåt och trampar.

- Hur utrustning inverkar. Jag tycker att även om det inte alltid finns ”vetenskapliga bevis” på hur utrustningen vi slänger på hästarna påverkar dem så går det att lista ut med logiskt tänk. Till exempel de nya bröstorna som kom ut för drygt ett år sedan. För mig är det självklart att hästens bogrörelser hindras om de har en ”stång” som trycker på dem. Ett annat exempel är det där med nosgrimmor. Hästarna borde känna obehag om vi trycker igen näsborrarna med en rem.
stor-28042005122753

Hjälptyglar. Jag förstår verkligen inte det logiska med att använda sig av hjälptyglar (typ graman) i ridningen med syfte att få hästen att ”jobba i form”. En hjälptygel får ju oftast hästen att böja på nacken, men den behöver ju verkligen inte jobba rätt med resten av kroppen för detta. Enligt mig kommer en bra form (och huvudposition) genom arbete ”bakifrån och fram”. Hästen måste jobba korrekt med bakbenen och ryggen innan den kan ”sänka huvudet”, och detta hjälps ju inte för att vi slänger på hästen en hjälptygel. När hästen är tillräckligt stark & musklad, och när ryttaren rider rätt så kommer också hästen att arbeta i en korrekt form. Jäkligt logiskt, eller hur? Något som är ologiskt tycker jag är att tvinga hästen till att arbeta i en form den egentligen inte orkar arbeta i. Det borde ju skapa spänningar om något.

Grym bild! Jag kan riktigt känna energin flöda genom hästen och ryttaren bara genom att titta på den.
circle-of-aids-horse-riding

Vad säger ni, tycker ni också att hästsporten är en logisk sport överlag? 

/ Emma