Ett vanligt dressyrpass på B

Den senaste tiden har Boppen känts likadan vid början av nästan varje ridpass. Detta har inneburit att han till en början mest har känts lång, tung och ”okvick” i kroppen. Som tur är har jag lyckats reda ut detta varje pass, och mot slutet har han istället blivit superfin att rida. Därför tänkte jag skriva ett inlägg om hur ett vanligt dressyrpass brukar se ut för Boppen.

Först och främst så skrittar jag fram länge. Först för hand en stund så jag kan korta tyglarna direkt när jag har hoppat upp. När jag skrittar fram ”på häst” så rider jag honom ganska lång och låg, samt försöker stretcha loss honom. Flyttar endel för skänkeln, gör halter och samlar/ökar skritten. Sedan fortsätter jag uppvärmningen på samma sätt i trav och galopp. Joggar fram men försöker samtidigt få loss honom genom att göra övergångar, tempoväxlingar och flytta för skänkeln.

När han har blivit lite varm i kläderna börjar jag kräva mer av oss. Eftersom han har känts lång till en början den senaste tiden så brukar jag efter uppvärmningen galoppera och samla honom rejält. I princip så han får galoppera lite på stället, just för att få ihop hans stora kropp. Galoppen är hans bästa gångart och därför är det lättare att få ihop honom där än i traven (jag tycker det är lättare att hålla takten i galoppen också eftersom jag måste driva så mycket). Efter en rejäl samling tycker jag att han blir mer ”ihop” i kroppen och lättare att rida överlag.

Jag fortsätter sedan att jobba ”utanför komfortzonen” ett tag med diverse övningar innan jag joggar av honom, vilket jag brukar göra både i trav och galopp. I galoppen står jag i lätt sits och låter honom sänka sig i formen utan att dra iväg, sedan kör jag på samma koncept i traven. På så vis får han stretcha ut överlinjen samtidigt som han måste jobba i balans. Avslutningsvis skrittar jag av honom. Först lite på ryggen med halvlånga tyglar och sedan på marken.

Lite principer jag har varje ridpass:
- Glöm inte skrittpauser emellanåt, och värm upp ordentligt.
– Variera hästens form så olika muskler får jobba, och inte all belastning sker på samma ställe.
– Våga rid utanför komfortzonen. Det är då hästen och ryttaren utvecklas!
– Beröm hästen när den gör rätt!
– Känn efter hur hästen jobbar med hela kroppen.

4

/ Emma