5 punkter om min ridning

Eftersom Anna har lagt upp några punkter om hennes ridning så tänkte jag göra detsamma om min ridning. Här kommer lite smått och gott om hur det är att vara Emma som ryttare ;)

• Jag har lite kroppsliga problem som försvårar det för mig sitsmässigt. När jag var liten gick jag svinmycket på tå och hade för korta hälsenor. Än idag har jag svårt att trampa ner hälen ordentligt och komma ner med skänkeln, men nu har jag börjat stretcha varje dag så jag hoppas att det hjälper. Förutom detta så har jag en sned och något svagare arm efter att jag ramlade av och bröt vänster överarm för 3 år sedan. I efterhand så ångrar jag att jag inte opererade den trots att det inte behövdes enligt läkaren. Nu är skelettet i armen fortfarande i vinkel så jag kan inte räta ut den armen helt. Det påverkar dock mig inte så mycket i just ridningen då jag har lärt mig hur jag ska hålla armen för att få den så stabil som möjligt.

• Jag är bra på att få loss hästar. Min ”specialitet” inom ridningen tycker jag helt klart är att jag är bra på att få loss hästar (få dem lösgörda). Tror det hänger med ifrån ridskoletiden där jag red många hästar som var stela och då var det bara att lära sig hur man lösgjorde dem.

• Senast jag ramlade av var i november. Olyckligt nog blev jag avkastad två gånger samma vecka då av två olika hästar. Först av Boppen så jag ramlade rätt på röven på en grusväg. Fick ont så in i helvete kan jag meddela och kunde knappt sitta efteråt. Det är ju en bit att falla ;) Några dagar senare blev jag avkastad av en annan häst men som tur var landade jag på sidan istället för rumpan. Skrapade dock upp låret och hade ett sår/lårkaka i några veckor efteråt. Mörbultad deluxe? Svar ja!

• Jag måste ha tygeländen på vänster sida. Till skillnad från Anna så måste jag ha tygeländen på vänster sida, annars kan jag inte rida. Det känns liksom helfel att ha den på höger sida. Nu rider jag aldrig med spö eftersom jag i princip bara rider Boppen, men när jag väl gör det vill jag helst hålla spöet i vänsterhanden också.

• Mitt största sitsproblem är mina axlar. Jag tycker att jag har en ganska bra grundsits men givetvis har jag endel problem. Det största problemet i min sits är att mina axlar vill åka upp, i synnerhet när jag ska sitta ner i traven på Boppen eftersom han är så stor och lång. Jag försöker dock att träna bort det, och jag tror att problemet kan åtgärdas endel av att jag blir starkare i min bål. Dock är detta ett förbaskat svårt problem. Det känns liksom helt omöjligt att få ner de där jäkla axlarna. De går ju inte att trycka ner som det går att göra med exempelvis skänkeln.

a6

/ Emma