Fokus på det mentala

En sak som jag gillar mycket med programmet Ryttareliten är att de lägger endel fokus på det mentala hos ryttarna. Just det mentala behöver jag bli extra mycket bättre på, och därför är det grymt att få inspiration från Ryttareliten.

I förra avsnittet tyckte jag det var jätteintressant när Charlotte fick hjälp av mentalcoachen Andy Swärd. Det är ganska sjukt egentligen hur mycket vår egen sinnesstämning påverkar hästarna. Om vi är stressade blir de stressade, och tvärtom. Vi ryttare måste försöka överföra vår lugna energi i hästarna. Det är fräckt att vi ryttare exempelvis bara kan fatta galopp genom tankens kraft. Om vi tänker ”gaalopp” tror jag automatiskt att både vår sinnesstämning överförs till hästen, men antagligen förmedlar vi också att hästen ska fatta galopp via vårt kroppsspråk (kanske omedvetet).

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur Peder tänker vid tävling. Jag gjorde själv samma sak förra tävlingen, fokuserade på VAD jag skulle göra/hur jag skulle rida, istället för att fokusera på HUR jag ville att det skulle gå. Jag måste säga att känslan jag fick den tävlingen var en av de bästa jag någonsin haft vid tävling, så jag kommer absolut försöka fortsätta med detta tänk även i framtiden.

fb

Skulle ni säga att ni har bra/mindre bra mental styrka? Har ni gjort något för att träna upp denna?

/ Emma